ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 29 ΜΑΪΟΥ

29 Μαΐου

1450.—Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη τής Οσίας Υπομονής. Πριν γίνει μοναχή, το όνομά της ήταν Ελένη Δραγάση. Ήταν θυγατέρα τού Κωνσταντίνου Δραγάση, ηγεμόνα τής περιοχής μεταξύ των ποταμών Αξιού και Στρυμώνος. Ο επηρεασμός των Σέρβων από τον πολιτισμό τής Ρωμανίας είχε ως αποτέλεσμα η ανατροφή, η μόρφωση και η αγωγή τής μελλοντικής Αυτοκράτειρας, να είναι διαποτισμένες με ό,τι ανώτερο υπαγόρευε το ανατολικό ρωμαϊκό ιδεώδες, καθώς και την ακράδαντη ορθόδοξη πίστη στον Θεό. Ένωσε την ζωή της με τον Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγο στα 19 της χρόνια, λίγο πριν γίνει Αυτοκράτορας. Έκτοτε στάθηκε στο πλευρό του επί τριάντα πέντε έτη, δείχνοντας μεγάλη ψυχική δύναμη, αρετή, καρτερικότητα και υπομονή. Τού χάρισε οκτώ παιδιά εκ των οποίων τα έξι αγόρια, από τα οποία τα δύο ανέβηκαν στον Αυτοκρατορικό θρόνο, με τελευταίο τον Κωνσταντίνο ΙΑ΄. Κοιμήθηκε στις 13 Μαρτίου 1450 χωρίς να ζήσει τις τελευταίες τραγικές στιγμές τής Αυτοκρατορίας. Η Θεία Πρόνοια θέλησε Κωνσταντίνος υιός Ελένης να ιδρύσει την Βασιλεύουσα και Κωνσταντίνος υιός Ελένης, να είναι ο τελευταίος της Αυτοκράτορας.

1453.—«Η πόλις αλίσκεται κ’ εμοί ζήν έτι περίεστιν Η μαύρη Τρίτη, η αποφράς ημέρα τού Ελληνισμού. Οι περί τον Κωνσταντίνον ΙΑ΄ ελάχιστοι υπερασπισταί τής Κωνσταντινουπόλεως, αποκρούουν με απαράμιλλον γενναιότητα και αυταπάρνησιν τας αρξαμένας από τής νυκτός αλλεπαλλήλους επιθέσεις των τούρκων, οίτινες, όμως, περί την 8ην πρωϊνήν, κατορθώνουν να εισέλθουν εις την πόλιν διά τής Ξυλόπορτας, ήτις, κατά μοιραίαν σύμπτωσιν ευρέθη ανοικτή. Ο Αυτοκράτωρ, μαχόμενος ως λέων, βλέπει ξαφνικά ότι είναι μόνος εις το μέσον των εχθρών. Ο μαρτυρικός Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος ΙΑ΄ μέχρι τέλους και γιά πάντα επί των επάλξεων, σφραγίζει με την θυσία του την υπερχιλιετή δόξα τής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και γίνεται ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς τής ελπίδας τής Αναστάσεως τού Γένους.

.—Τα βαρβαρικά στίφη των τούρκων, κατακλύζουν πλέον την πόλιν και προβαίνουν εις αγρίας σφαγάς, βιασμούς γυναικών και δηώσεις οικιών και ναών. Σκηναί απεριγράπτου φρίκης εξετυλίχθησαν εις τον ναόν τής Αγίας τού Θεού Σοφίας, όπου είχον συγκεντρωθεί πλήθη κόσμου, ιδίως γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Τα θύματα τής πρώτης ημέρας υπερέβησαν τας 40.000. Η Βασιλεύουσα Πόλις, το φως τού Κόσμου επί έντεκα αιώνες, «το καταφύγιον των Χριστιανών, η ελπίς και η χαρά πάντων των Ελλήνων, το καύχημα πάντων όσοι ζώσιν υπό την ηλίου ανατολήν», κατά τα λόγια τού τελευταίου Αυτοκράτορος, τού Μαρμαρωμένου Βασιλιά, πέφτει στα χέρια των βαρβάρων τούρκων, και το Γένος βυθίζεται στο σκότος τής δουλείας.

.—Οι Κρήτες υπερασπισταί των πύργων τού Βασιλείου, τού Λέοντος και τού Αλεξίου, εξηκολούθησαν τον αγώνα αμυνόμενοι μέχρι και πέραν τής μεσημβρίας. Ο Μωάμεθ, θαυμάσας την αδρείαν των, τους επέτρεψε να επιβιβασθούν πλοίων με τον οπλισμόν και τα πράγματά των και να απέλθουν εις την πατρίδα των.

.—Η 29η Μαΐου 1453, δεν είναι μόνο η ημέρα τής καταστροφής. Είναι, περισσότερο ακόμα, η ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται η πτώση και αμέσως, με πρώτο και παντοτινό οδηγό τον άγιο και εθνομάρτυρα μαρμαρωμένο βασιλιά, δίνεται το σύνθημα τής ελπίδας, τού αγώνα, τής ανάστασης τού Γένους, η πίστη και ο πόθος που φλογίζει και ατσαλώνει τις καρδιές στους επόμενους αιώνες, μέχρι και σήμερα. Λέγει ο Κολοκοτρώνης στον Στρατηγό Χάμιλτον: «Εμείς, καπετάν Άμιλτον, δεν εκάμαμε ποτέ συμβιβασμό με τους τούρκους. Άλλους έκοψαν, άλλους σκλάβωσαν με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, ζήσαμε ελεύθεροι από γενεά σε γενεά. Ο βασιλιάς μας εσκοτώθη, δεν έκαμε καμμιά συνθήκη με τους τούρκους».

1465.—Ἅγιος Ἀνδρέας Ἀργέντης ἀπό τήν Χίο, ἐμαρτύρησε γιά τήν πίστη στήν Κωνσταντινούπολη.

1508.—Σεισμός καταστρεπτικότατος πλήττει την Κρήτη. Του σεισμού προηγήθηκε βοή και η σεισμική δόνηση διήρκεσε 15 έως 20 δευτερόλεπτα. Στις 11:00 το βράδυ,  σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ σάρωσε κυριολεκτικά ολόκληρο το νησί. Στο Ηράκλειο 3  στα 4 σπίτια κατέρρευσαν όπως επίσης και 3 εκκλησίες και όλα τα καμπαναριά (άλλη πηγή γράφει ότι κατέρρευσαν όλα τα κτήρια). Τριακόσιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η πόλη τής Ιεράπετρας ισοπεδώθηκε καθώς και η Σητεία. Κατά τον Jodocusa Meggen ο αριθμός των νεκρών στην Ιεράπετρα ανήλθε στους 30.000. Αναφορά γιά τον σεισμό υπάρχει και σε επιστολή τού Δούκα τής Κρήτης Ιερ. Δωνάτου, που την έγραψε στον Χάνδακα στις 15 Ιουλίου 1508, ενάμισι μήνα μετά το γεγονός. Ο σεισμός φέρεται να επαναλήφθηκε στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, με το κακό να έχει επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή προς Κάρπαθο.

1606.—Οι Φλωρεντινοί κουρσάροι με τον στολίσκο τους ανακαλύπτουν και καταλαμβάνουν δύο ελληνικά εμπορικά πλοία, τα οποία μετέφεραν εμπορεύματα γιά λογαριασμό τούρκων κοντά στα Συριακά παράλια. Οι Έλληνες αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά όχι οι πέντε τούρκοι οι οποίοι επέβαιναν των πλοίων.

1658.—Συνεχίζει ο Βενετοτουρκικός πόλεμος στο Αιγαίο που έχει κατακλυστεί από άγριους πειρατές. Σαν σήμερα άρπαξαν μικρό σκάφος (πολάκα) με 21 τούρκους. Οι 12 έπεσαν στην θάλασσα και οι 9 αιχμαλωτίστηκαν.

1802.—Ἅγιος Ἰωάννης ἀπό τήν Θεσσαλονίκη, ἀπεκεφαλίσθη στήν Σμύρνη.

1808.—Ο Μπαχλάβας (Βλαχάβας) επανήλθε στην Θεσσαλία και κήρυξε επανάσταση στις 29 Μαΐου 1808, επέτειο τής Αλώσεως τής Πόλης. Ο Αλή πασάς αντέδρασε αμέσως κι’ έστειλε τον γυιό του Μουχτάρ με πέντε χιλιάδες τούρκους και αλβανούς γιά να καταστείλει την επανάσταση.

1821.Κρήτη. Με εντολή τής Καγκελαρίας (βλ. 21 τού μηνός), συγκεντρώθηκαν στην Παναγία την Θύμιανη όλοι οι άνδρες των Σφακίων και οι ευρεθέντες ξένοι Αρματολοί και πρόσφυγες, προκείμενου να εκλέξουν τους Αρχηγούς των όπλων.

.—Ο Χασάν πασσάς τής Άρτης, πληροφορηθείς την έκρηξιν τής επαναστάσεως εις την Αιτωλοακαρνανίαν, αποκεφαλίζει τους ομήρους τής Βονίτσης, τους οποίους εκράτει πλησίον του και πολλούς άλλους θεωρηθέντας ως υπόπτους.

.—Έξω τής Χαλκίδος, οι Έλληνες υπό τους πρωτοσυγκέλους Βαρλαάμ, Χρύσανθον κλπ. μάχονται εναντίον των τούρκων. Την μάχη εκέρδισαν οι τούρκοι. «Μάχη έξω τής Χαλκίδος κατά τον Τροχόν και φυγή Ελλήνων ην διεξήγαγον οι Πρωτοσύγκελοι τού Ευρίπου Μ. Βαρλαάμ,  Χρύσανθος Νταλαρόμ Δαλαρούστης και Βερούσης και Τομαράς, Κουτμάνης.»

.—Οι τούρκοι αποκεφαλίζουν εν Κωνσταντινουπόλει τον μητροπολίτην Σωζουπόλεως, Παΐσιον Νέρωνα.

.—«Μάχη έξω τού Δραγατσανίου τής Μολδοβλαχίας και νίκη Ελλήνων. Εν αυτή παρέστησαν αφ’ ενός οι Μακενδόσκης και Χατζή Πρόδας, αφ’ ετέρου δε ο Καραφεΐζμπεης.»

.—Το Τιργοβίστι τής Βλαχίας, στο οποίο μόλις την 21η τού μήνα ο Γ. Ολύμπιος συνέλαβε και εξόντωσε τον μέχρι πρότινος σύμμαχο Θεόδωρο Βλαδιμιρέσκου, καταλαμβάνεται από τους τούρκους. Πριν την διαταγή τού Αλέξανδρου Υψηλάντη στον Ολύμπιο, έπεσε στα χέρια του επιστολή τού Βλαδιμιρέσκου προς τον τοπικό τούρκο πασά.

.—Την ίδια ημέρα στο χωριό Λάλα τής ορεινής Ηλείας στην Πελοπόννησο, γίνεται μάχη ανάμεσα στους Έλληνες των Πλαπούτα και Μεταξά με τούρκους. «Μάχη έξω τού  χωρίου Λάλα τού  Δήμου Ολυμπίων τής Επαρχίας Ηλείας αμφίρροπος διεξαχθείσα κατά τούρκων Λαλαίων υπό Α. Μεταξά, Γ. Πλαπούτα, Ευάγ. Πανά, Γ. Φωκά και Κ. Μεταξά.»

.—Οι τούρκοι συλλαμβάνουν στην γενέτειρά του την Χίο τον λόγιο συγγραφέα και μετέπειτα πολιτικό, Ανδρέα Ζανή Μάμουκα, μαζί με τον πατέρα του. Ο άτυχος πατέρας θα απαγχονιστεί.

1822.—Τριακόσιοι Σουλιώται υπό τους Δράκον, Νότην Μπότσαρην, Γιώτην Δαγκλήν και Νάσκον Φωτομάραν, κατακόπτουν  6.000 τουρκαλβανούς, υπό τους Ομέρ Βρυώνη και Άγο Μουχουρδάρη εις αλλεπαλλήλους μάχας παρά το Ναβαρίκον, την Κιάφαν και τα Χωνιά. Εις αυτάς έλαβον μέρος και αι Σουλιώτισσαι, αι οποίαι, αφήσασαι τα παιδία των, εισήλθον εις την πλαγιάν τού παρακειμένου όρους και από εκεί ήρχισαν να κυλούν μεγάλες πέτρες εναντίον των ευρισκομένων εις στενήν χαράδραν τούρκων, προξενήσασαι εις τούτους τεραστίαν φθοράν.

.—Οι τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Κρητών και εκδιώκουν αυτούς από το Νεόκορον και Τσουκαλάρια. «Ο Χασάν ή Αρναούτ πασάς εκδιώξας τους εν Τσουκαλαρίοις και Νεοκόρω Κρήτας, εκυρίευσεν όλα τα πλησίον πεδινά μέρη. Φυγή Κρητών ηγουμένων υπό των Σήφακα και Ι. Χάλη.»

1824.—(27-29/5 π.ημ.) Ισχυρός αιγυπτιακός στόλος υπό τον Χουσεΐν, μετά από πολιορκία δύο ημερών τής Κάσου αποβιβάζει 4.000 αλβανούς στον Αντιπέρατο και προσβάλλει από τα νώτα τους υπερασπιστές. Σφαγές, λεηλασίες και αιχμαλωσίες καταστρέφουν το ηρωικό νησί. «[…] Ἡ ὑποταγή τῆς Κρήτης δὲν θὰ ἦταν ποτὲ ἐξασφαλισμένη ἄν δὲν καταστρεφόταν ἡ κοντινὴ Κάσος, τὸ πολεμικότερο νησὶ τῶν Δωδεκανήσων».

1825.—«Άφιξις Ελληνικού στόλου έξω τού Μεσολογγίου οδηγουμένου υπό τού Γ. Νέγκα.» Οι Έλληνες υπό την αρχηγία τού πλοιάρχου Νέγκα, καταφέρνουν να διασπάσουν τον θαλάσσιο κλοιό στο Μεσολόγγι και να μεταφέρουν ορισμένα τρόφιμα στην ηρωική πόλη.

1828.—Εις το στενόν Κόρακος Κρήτης (Ακασταρές Χανίων) έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων (400 Σφακιανοί) και 8.000 τούρκων υπό τον Μουσταφά πασά. Την μάχην εκέρδισαν οι Κρήτες. «Μάχη εις το στενόν τού Κόρακος Πιτσαιόν τής Κρήτης και νίκη Κρητών. Κατ’ αυτήν οι τούρκοι απέβαλον τας πανοπλίας των και έφυγον, οι δε Κρήτες έπεσον επί των λαφύρων. Ταύτην διεξήγαγον οι Πυλιός Τσιριντάκης, Π. Παπαδάκος, Εμ. Βουγιουκλάκης, Μηνάς Μουστάκας, Εμ. Νταλαβέρης, Μ. Κόρακας, Κ. Βενέρης, Ν. Γαλανός, Α. Βούρβαχης,  Ι. Δεληγιαννάκης και Ξενοθοδωρής κατά Μουσταφάπασα.»

1840.—Η εφημερίδα «Αιών» μάς πληροφορεί γιά νέες επιτυχίες τής Χωροφυλακής στον Νομό Λακωνίας, ο οποίος επίσης μαστιζόταν από το οδυνηρό ληστρικό φαινόμενο.

1871.—Η νέα κυβέρνηση τού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ψήφισε στις 29 Μαΐου νόμο «Περί καταδιώξεως τής ληστείας».

1880.—Οι Μακεδόνες απευθύνουν στον Γλάδστων συγχαρητήρια επιστολή γιά την δεύτερη κατά σειρά νίκη του επί των πολιτικών του αντιπάλων γιά την πρωθυπουργία τής Αγγλίας, χαρακτηρίζοντάς τον προστάτη των Ελλήνων και διατρανώνοντας τους πόθους τους γιά ελευθερία.Το Πρακτικό έφερε σφραγίδες διαφόρων κοινοτήτων (επαρχίες Όστροβας, Βοδενών, Γενιτσάς, Νιούσης, Βερροίας, Κοζάνης, Ριατίστης, Ανασιλίτσης, Κολωνίας, Κορυτσάς, Μογλενών, Φλωρίνας και Αικατερίνης), καθώς και τής επαναστατικής κυβερνήσεως τού Ολύμπου.

1905.—Οι τούρκοι, κατόπιν προδοσίας, συλλαμβάνουν τον Μακεδονομάχο αρχηγό Γεώργιο Πέγιο στην μονή τής Δοβίστας.

1906.—Η μάχη Ασπρογείων Φλώρινας, μία από τις μεγαλύτερες και φονικώτερες τού Μακεδονικού Αγώνα. Τα σώματα των Μακεδονομάχων, Γύπαρη, δυνάμεως τριάντα έξι ανδρών, Βολάνη, δυνάμεως σαράντα έξι ανδρών και Κανελλόπουλου, δυνάμεως δέκα εννέα ανδρών, βρέθηκαν κυκλωμένα από πολυάριθμα τουρκικά αποσπάσματα κατόπιν προδοσίας από βούργαρους πράκτορες, στην τοποθεσία «Βασίλη χωράφι» μεταξύ Λεχόβου και Ασπρογείων. Σε αυτήν την μάχη καταρρίφθηκε οριστικά το προπαγανδιστικό κατασκεύασμα περί συνεργασίας των Ελληνικών σωμάτων με τον τουρκικό στρατό.

.—Η ζημιά με την σημερινή μάχη πρέπει να συνέβη όταν τον Γύπαρη πρόδωσε ο φιλότουρκος από το Βογατσικό Σλιάχρας, ο οποίος ευθύνεται επίσης γιά την καταστροφή των σωμάτων τού καπετάν Λίτσα (Βλαχάκη) και καπετάν Αρκούδα. Τον προδότη κατάλαβε λίγο αργότερα ο Καούδης, ο οποίος τον περιποιήθηκε καταλλήλως. Ο δε Γύπαρης προσκολλήθηκε στο σώμα τού Βολάνη (το οποίο είχε επίσης 20 απώλειες λόγω τού Σλιάχρα).

.—Μετά από ψευδή κατηγορία (συκοφαντία) των ρουμανόφρινων τής Μακεδονίας, ο σουλτάνος ανακαλεί τον Μητροπολίτη Μοναστηρίου (Πελαγονίας) Ιωακείμ (Φορόπουλου).

1907.—Φονεύεται στο Στρέμπενο ο ηρωικός μακεδονομάχος από τους Λάκκους Χανίων, Χαράλαμπος Μιχελέτος.

1912.—Υπογράφεται Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και βουργαρίας γιά συμμαχία κατά τής τουρκίας σε περίπτωση επιθέσεως τής τελευταίας. Το Σύμφωνο είχε αμυντικό χαρακτήρα και προέβλεπε αμοιβαία βοήθεια, αν ένα συμβεβλημένο μέρος δεχόταν επίθεση. Σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου λόγω τής Κρήτης, η βουργαρία θα τηρούσε ευμενή ουδετερότητα. Η διμερής Συνθήκη δεν προέβλεπε τίποτα γιά διανομή τής νοτίου ζώνης τής Μακεδονίας. Η Συνθήκη επήλθε στα πλαίσια τού πολέμου των δύο κρατών κατά τής τουρκίας και δεν είχε καμμία απολύτως σχέση με τις βλέψεις των βούργαρων οι οποίοι, επιπλέον, κέρδιζαν άλλη μία αναγνώριση ως κρατική οντότητα στην Ελληνική Χερσόνησο.

1917.—(28-30/5 π. ημ.). Τμήμα τού Γαλλικού στρατού των Συμμάχων τού Βενιζέλου, εισβάλει στην Θεσσαλία καταλαμβάνοντας την Ελασσόνα στις 29, και την Λάρισα στις 30. Οι Γάλλοι πέτυχαν να εξασφαλίσουν την αγγλική συγκατάθεση γιά ελευθερία κινήσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα (14-16/5) να αποφασιστεί η αποστολή τού Σαρλ Ζοννάρ ως Ύπατου Αρμοστή τής Αντάντ στην Ελλάδα. Ο  Γάλλος γερουσιαστής Σαρλ Ζοννάρ, είχε εν λευκώ εξουσιοδότηση γιά να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα χρειαζόταν ώστε να εκθρονιστεί ο ουδετερόφιλος Βασιλέας Κωνσταντίνος Α΄και να ενοποιηθεί το Ελληνικό κράτος υπό την φιλοανταντική κυβέρνηση τού Βενιζέλου.

.—(π.ημ.)Η εκθρόνιση τού βασιλέα Κωνσταντίνου Α’. Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, υπείκων εις πίεσιν τής Αντάντ, παραιτείται υπέρ τού υιού του, Αλεξάνδρου. Τα αγήματα τής ΑΝΤΑΝΤ αποβιβάστηκαν στον Ισθμό Κορίνθου και στον Πειραιά υπό τον Ζοννάρ ο οποίος είχε οριστεί από τους Συμμάχους τού Βενιζέλου Ύπατος Αρμοστής στην Ελλάδα. Εξανάγκασε τον βασιλέα να παραιτηθεί από τον θρόνο αφήνοντας ως διάδοχο, τον δευτερότοκο γυιό του, Αλέξανδρο. Το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο γιά μονοπώληση τής πολιτικής τής χώρας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος νωρίτερα είχε φέρει τους Συμμάχους του,  με το στρατιωτικό πραξικόπημα τής «Εθνικής Αμύνης».

1919.—Στην Μ. Ασία, στην περιοχή Αξαρίου, ο Ελληνικός Στρατός εκκαθαρίζει την περιοχήν από τους άτακτους τούρκους.

.—Ο Τοπάλ Οσμάν, ανταποκρινόμενος πρόθυμα στην επιθυμία τού Μουσταφά Κεμάλ να συναντηθούν, πήγε στην Χάβζα, όπου και έγινε η πρώτη γνωριμία τους. Ο Τοπάλ συνοδευόταν από τους στενούς του συνεργάτες, Τέμογλου Ισμαήλ αγά, Νταργκάρογλου Μπιλάλ και τον Καρά Αχμέτ από την περιοχή Καβράκ. «Πρέπει να παλέψουμε μέχρι να απελευθερωθεί η χώρα και να μη μείνει ούτε ένας εσωτερικός ή εξωτερικός εχθρός», φέρεται να είπε ο σφαγέας Κεμάλ στο ανθρωπόμορφο κτήνος που άκουγε στο όνομα Τοπάλ Οσμάν.

1920.—Σε ολόκληρο το Μέτωπο στην Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

1921.—Στο Μέτωπο τής Μικράς Ασίας, η Ελληνική Στρατιά αναδιοργανώνεται.

.—Σαν σήμερα, ο Ζήλων Ευθύμιος (Αγριτέλης), βοηθός επίσκοπος τού Επίσκοπου Γερμανού Καραβαγγέλη, μετά από στερήσεις και φρικτούς βασανισμούς παραδίδει το πνεύμα στις φυλακές τής Αμάσειας. Οι τούρκοι τον φυλάκισαν μαζί με άλλους Έλληνες προκρίτους τής επαρχίας. Το αίτημά του στις κεμαλικές αρχές να θεωρηθεί ως ο μόνος ένοχος και να απαλλαγούν όλοι οι υπόλοιποι, δεν έγινε δεκτό. Οι κεμαλικοί αφού τον υπέβαλαν σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, τον εγκατέλειψαν χωρίς τροφή και νερό, οπότε εκοιμήθη στις 29-5-1921. Το ιερό του λείψανο  δεν βρέθηκε ποτέ.

.—Ο βασιλέας Κωνσταντίνος Α΄, αναχώρησε με το θωρηκτό «Λήμνος» από το Φάληρο γιά την Σμύρνη, ώστε να αναλάβει την ονομαστική αρχιστρατηγία τού Στρατού στην Μικρά Ασία. Τον συνόδευαν ο διάδοχος Γεώργιος, ο πρίγκιπας Ανδρέας και άλλοι επιτελικοί.

1922.—Στο Μέτωπο τής Μ. Ασίας σημειώνεται δράση περιπόλων.

1924.—Ανήμερα τής ιστορικής επετείου τής Αλώσεως, ιδρύεται η «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως» (Α.Ε.Κ.) από πρόσφυγες τού 1922. Σχετικά με την ημερομηνία ιδρύσεως τού Συλλόγου δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία βάσει των οποίων να προσδιορίζεται επακριβώς η ημερομηνία. Μέχρι το 2007, επικρατούσαν τέσσερεις ημερομηνίες, η 29η Μαΐου η οποία συνδέεται με την Άλωση τής Κωνσταντινουπόλεως, η 30η Μαΐου διότι αυτή η ημερομηνία καταγράφεται στο Καταστατικό τού Σωματείου ως ημέρα τής πρώτης Γενικής Συνελεύσεως, η 2α Ιουλίου, επειδή εκείνη την ημέρα οι συνιδρυτές τής Α.Ε.Κ. κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση αναγνωρίσεως τού Σωματείου και η 18η Σεπτεμβρίου, ημέρα εκδόσεως τής αποφάσεως αναγνωρίσεως τού Σωματείου από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Το 2007 υιοθετήθηκε από την διοίκηση τής ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. ως ημέρα ιδρύσεως και η 13η Απριλίου.

1935.—Απεβίωσε στην Αθήνα σε ηλικία 59 ετών, ο Ανδρεάδης Μ. Ανδρέας, πατέρας τής οικονομικής ιστορίας στην χώρα μας και πολύπλευρη φυσιογνωμία με παγκόσμια ακτινοβολία. Έγραψε εκατοντάδες διατριβές, μελέτες, βιβλία και άρθρα, ορισμένα από τα οποία είχαν διεθνή αναγνώριση. Επιχείρησε να τεκμηριώσει μία τρισχιλιετή οικονομική ιστορία τής Ελλάδος, αρχίζοντας από την Ομηρική εποχή, περνώντας στους Ελληνιστικούς χρόνους, το λεγόμενο Βυζάντιο και φτάνοντας ως τους νεώτερους χρόνους, αλλά το εγχείρημα έμεινε ανολοκλήρωτο, και λόγω δυσκολιών, αλλά και λόγω τού ότι δεν μακροημέρευσε.

1941.—Η άμυνα των Κρητών εναντίον των Γερμανών συνεχίζεται. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο.

.—Κατόπιν φρικτών βασανιστηρίων, από τούς απολίτιστους Γερμανούς, πεθαίνει μαρτυρικά ο εφημέριος τής Ι. Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Κρήτης, Κωσταντίνος Μαρκάκης. Μαζί με τον άτυχο ιερέα, συμμαρτύρησε ο επίσης ιερέας, Γεώργιος Παπαδάκης, ο οποίος κατέληξε επίσης από βασανιστήρια που τού έκαναν οι βάρβαροι και απολίτιστοι Γερμανοί.

.—Τα βρετανικά τμήματα τού Ηρακλείου επιβιβάζονται κρυφά σε 8 πολεμικά πλοία και αναχωρούν γιά την Αίγυπτο. Τα ελληνικά τμήματα αναγκάζονται να παραδοθούν στους Γερμανούς.

1942.—Σε συμπλοκή ανδρών τής Εθνικής Αντιστασιακής οργανώσεως Π.Α.Ο. με βουργαρίζοντες, στην Γρίβα Αλμωπίας, οι αντάρτες μας εξοντώνουν τέσσερεις εχθρούς.

.—Την ίδια ημέρα, άλλοι αντάρτες τής Π.Α.Ο. επιτέθηκαν κατά Ιταλών και ρουμανοφρόνων στο Κωσταράζι Καστοριάς. «Χάλασαν» δύο Ιταλούς και πέντε γενίτσαρους.

1943.—Οι Βρετανοί, καλούν τον μετέπειτα εθνομάρτυρα Ψαρρό ενώπιον τής ηγεσίας τού ΕΛΑΣ, κοινοποιώντας τους την διαταγή τού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής γιά ανασυγκρότηση τού 5/42. Το Σύνταγμα τού Ψαρρού, είχε διαλύσει με σατανική πλεκτάνη ο Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) τού ΕΛΑΣ, στις 13 τού μήνα, απειλώντας πως αν δεν παραδίδονταν ο οπλισμός με τους άνδρες θα ‘’κοκκίνιζαν τα νερά τού Μόρνου από την σφαγή’’ (…)

.—Το υποβρύχιο «Κατσώνης» βυθίζει κοντά στην Σκίαθο γερμανικό (ισπανικής προελεύσεως) μεταγωγικό σκάφος.

.—Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Αθήνα, ο αεροπόρος μας Νικόλαος Παληατσέας ως κατηγορούμενος γιά κατασκοπεία και χρήση ασύρματου. Έλαβε ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις τού Ελληνοϊταλικού Πολέμου τού 1940-41 και κατά την διάρκεια τής εχθρικής κατοχής ανέπτυξε εθνική δράση.

1944.—Σκοτώθηκε κοντά στο Τερμόδι τής Ιταλίας, λόγω αναφλέξεως και πτώσεως τού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα, ο αεροπόρος μας Ιωάννης Παπαντωνίου.

1945.—Ελευθερώνεται από τις φυλακές Κέρκυρας ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος είχε συλληφθεί από το καθεστώς τής 4ης Αυγούστου και στην συνέχεια πέρασε στα χέρια των Γερμανών.

1970.—Διαλύεται η Κυπριακή Βουλή και προκηρύσσονται νέες βουλευτικές εκλογές.

1973.—Αμέσως μετά από την προσγείωση ελικοπτέρου τής 359 Μονάδας Αεροπορικής Εξυπηρετήσεως Δημοσίων Υπηρεσιών στο νησί Άνδρος, ο μηχανοσώστης Καποτάς Παναγιώτης, που είχε κατευθύνει το ελικόπτερο γιά προσγείωση, κινήθηκε προς αυτό, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από το κυρίως στροφείο του και να σκοτωθεί ακαριαία.

1979.—Σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, ο χειριστής Αθανάσιος Μπουρολιάς με τον συνεπιβάτη και μηχανικό  Ανθυπασπιστή Συφάκη Αντώνιο, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή τού αεροδρομίου τής Σούδας (115 Πτέρυγα Μάχης). Ο Συφάκης γεννήθηκε στην Ανατολή Ιεράπετρας Λασιθίου.

1982.—Ο Στρατός καταργεί το κούρεμα με την “ψιλή”.

1995.—Η κυβέρνηση αποφασίζει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997”, να διατεθούν 8 δις δρχ. γιά αναστήλωση ιερών μονών τού Αγίου Όρους, διοργάνωση εκθέσεων με τους θησαυρούς τού Όρους, κατασκευή έργων υποδομής και την επισκευή τής Αθωνιάδας Σχολής.

1996.—Στην τουρκία, ισλαμιστές διαδηλωτές ζητούν να γίνει τζαμί ο ναός τής Αγίας τού Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. (Μία μουσουλμανικὴ ὀργάνωση τῆς ὁποίας μάλιστα τὰ περισσότερα μέλη προέρχονται ὰπὸ τὸ ἰσλαμικὸ κόμμα τοῦ τούρκου πρωθυπουργοῦ, Ταΐπ Ἐρντογάν, τὸ «Ἵδρυμα Νέων Ἀνατολίας», τὸ 2013 ἄρχισε μιὰ μεγάλη ἐκστρατεία συλλογῆς ὑπογραφῶν γιὰ τὴν μετατροπὴ τῆς Ἀγίας Σοφίας σἐ τζαμί. Ὅπως ἀναφέρθηκε στὸν τουρκικὸ Τύπο, ἀπὸ τὶς 15 Ἀπριλίου μέχρι τὶς 17 Μαΐου 2013  θὰ συλλέγονταν ὑπογραφὲς γιὰ τὴν «μουσουλμανοποίηση» τῆς Ἁγίας Σοφίας. Ἡ ἐκστρατεία αὐτὴ ἔχει πάρει καὶ ἕνα πολὺ χαρακτηριστικὸ τίτλο ποὺ κυκλοφορεῖ σὲ πολλὰ τουρκικὰ ΜΜΕ, «Σπᾶστε τὶς ἀλυσίδες – Ἀνοῖξτε τὴν Ἀγία Σοφία σὰν τζαμί»).

1997.—Με οκτασέλιδη προκήρυξη που στέλνει στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, η οργάνωση 17Ν αναλαμβάνει την ευθύνη γιά την δολοφονία τού εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

2015.—Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑανελ το Υπ. Οικ. ανακοινώνει τον διορισμό τής Έλενας Παναρίτη στην θέση τής νέας εκπρόσωπου τής Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.). Η με συνοπτικές διαδικασίες εκλογή της, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό τού ΣΥΡΙΖΑ και τής κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ… Η Έλενα Παναρίτη θα αντικαθιστούσε από τις 18 Ιουνίου τον απερχόμενο Θάνο Κατσάμπα. Έχοντας την 2η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τού ΠαΣοΚ και εκλεγμένη βουλευτής, η Παναρίτη είχε δεχτεί σκληρές κριτικές από έντυπα τού αριστερού αντιμνημονιακού χώρου, τα οποία την χαρακτήρισαν με την ερώτηση «….Είναι ένας επικίνδυνος αδαής ιδεολόγος ή ένα καλά κρυμμένο αρπακτικό;».

2017.—Η είδηση τής παρασημοφορήσεως τού Νικόλαου Μέρτζου από την Προεδρία τής Δημοκρατίας, ξεσηκώνει κύμα διαμαρτυριών στελεχών και βουλευτών τού ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν χουντικό. Η Προεδρία τής Δημοκρατίας είχε αποφασίσει να απονείμει στον Νικόλαο Μέρτζο το παράσημο τού Ανώτερου Ταξιάρχη τού Τάγματος τού Φοίνικα. Όταν όμως ο Μέρτζος τάχθηκε υπέρ τού προδοτικού συμφώνου των Πρεσπών, οι άλλοτε κατήγοροι τού χουντικού Μέρτζου, τού έπλεξαν τα εγκώμια.

2018.—Γιά «συμφωνία με την ΠΓΔΜ που συνήφθη», έκανε σαν σήμερα λόγο ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας στο Βερολίνο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κείμενο τού περιβόητου συμφώνου δόθηκε στην δημοσιότητα μόλις το απόγευμα τής 13ης Ιουνίου τού 2018… Μέχρι τότε το γνώριζαν μόνο η κυβέρνηση και οι Σκοπιανοί.

2019.—Τα συγκοινωνούντα δοχεία των ‘’ανεξάρτητων’’ αρχών. Αντιδράσεις προκάλεσε η πρωτοβουλία τής κυβέρνησης να επισπεύσει τον ορισμό τής νέας ηγεσίας τής δικαιοσύνης πριν τις εκλογές. Αρχικώς ήταν προγραμματισμένη γιά τις 30 Ιουνίου. Συνταγματολόγοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια με εκλογική επιρροή κατά την προεκλογική περίοδο και ότι η επιλογή νέας ηγεσίας στην δικαιοσύνη, στην παρούσα συγκυρία, συνιστά αντισυνταγματική πρακτική.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση