ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΤΡΙΤΑΙΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (+ 17/6/1958)

,

,

Τριταίος Στέλιος. Γεννήθηκε στο χωριό Πύργος Τηλλυρίας, τής επαρχίας Λευκωσίας, το 1930. Πέθανε στις 17 Ιουνίου 1958 στο Λονδίνο, όπου μεταφέρθηκε γιά θεραπεία ύστερα από βασανιστήρια των Άγγλων. Σύζυγος : Ελένη Τριταίου. Τέκνα : Γιάννης, Ανδρέας. Γονείς: Ιωάννης και Παρασκευού Τριταίου. Αδέλφια : Κυριάκος, Αντιγόνη, Ελένη, Γαβριήλ, Χρυσόστομος, Παύλος.

……….Ο Στέλιος Τριταίος τελείωσε το δημοτικό σχολείο τού χωριού του και εργαζόταν στην Λευκωσία. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από την αρχή τού αγώνα μαζί με τον ήρωα Γεώργιο Νικολάου και συνεργαζόταν με την ανταρτική ομάδα Κάτω Πύργου, καθώς και με τοπικούς παράγοντες τής ΕΟΚΑ στην περιοχή. Υπήρξε ο κυριότερος σύνδεσμος τής απομονωμένης αυτής περιοχής με την Λευκωσία. Διευθετούσε την αποστολή τής αλληλογραφίας, τού οπλισμού και τού ρουχισμού των ανταρτών σε σάκους με πίτουρα. Οι Άγγλοι ποτέ δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν οτιδήποτε.

……….Μετά την εκτέλεση κάποιου προδότη στον Πύργο από την ΕΟΚΑ, τον Νοέμβριο τού 1956, η προδοσία συνεχίστηκε από συγγενείς του και συνελήφθησαν πολλά μέλη τής ΕΟΚΑ στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ο Στέλιος Τριταίος. Κρατήθηκαν σε στρατόπεδο αεροπόρων μεταξύ Πεντάγειας-Ξερού, όπου και βασανίστηκαν γιά δεκαεπτά μέρες. Όταν ο Στέλιος Τριταίος αφέθηκε ελεύθερος να πάει στο σπίτι του, ήταν βαριά τραυματισμένος στο στήθος όπου κτυπήθηκε με αλυσίδα. Τέθηκε υπό περιορισμό στο σπίτι του, αλλά η κατάστασή του χειροτέρευε. Επανειλημμένες προσπάθειες τής συζύγου και των συναγωνιστών του να τον φυγαδεύσουν γιά θεραπεία στην Αγγλία, όπου βρίσκονταν τα αδέλφια του απέτυχαν, επειδή ο ίδιος δεν μπορούσε να κινηθεί χωρίς να υποβαστάζεται.

……….Τον Ιούνιο τού 1958, ο κυβερνήτης Σερ Χιού Φουτ, που είχε αντικαταστήσει από τα τέλη τού προηγούμενου έτους τον κυβερνήτη στρατάρχη Χάρντιγκ, διευκόλυνε, σε μία χειρονομία πολιτικής σκοπιμότητας, την αποστολή τού Τριταίου στο Λονδίνο γιά θεραπεία. Στις 17 Ιουνίου 1958 υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς. Σύμφωνα με όσα ο αρχίατρος Σκοτς, ο οποίος χειρούργησε τον Τριταίο, ανέφερε πολύ αργότερα στον γιό του, ο ήρωας ήταν ουσιαστικά νεκρός από την στιγμή που δέχτηκε δυνατό κτύπημα στο στήθος. Το κτύπημα αυτό είχε προκαλέσει νέκρωση τμήματος τής καρδιάς. Με την αφαίρεση τού νεκρού αυτού τμήματος ο θάνατος επήλθε, δύο ώρες μετά την εγχείρηση.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε 
Πηγή εικόνας : http://www.eoka.org.cy
Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση