ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – Ιεροδ. ΙΩΑΚΕΙΜ ΜΠΕΖΕΝΤΕΣ

,

,

Μητρόπολις Θηβών και Λεβαδείας

Ιεροδ. Ιωακείμ Μπεζεντές

.

……….Ο γενναίος αυτός διάκονος γεννήθηκε στην Αράχωβα. Από μικρός αγάπησε την Εκκλησία κι αισθανόταν ιδιαίτερη χαρά κι ευχαρίστηση στην μελέτη θρησκευτικών βιβλίων. Το όνειρό του ήταν να εργασθεί ιεραποστολικά στην Ελλάδα. Είχε παρακολουθήσει μαθήματα Γυμνασίου και διακρινόταν γιά το ήθος του. Εξαίρετος νέος είχε κατακτήσει την αγάπη και την εκτίμηση τής κοινωνίας τού χωρίου του. Πραγματική εορτή και πανήγυρις ήταν γι’ αυτόν η μέρα τής χειροτονίας του στόν Βόλο. Διάκονος πιά και ζηλωτής εργάτης στην άμπελο τού Κυρίου προστέθηκε στην δύναμη τής Ι. Μονής Ξενίας κι αργότερα έγινε αδελφός τής Μονής Πετράκη.

……….Όταν η Ιταλία επιτέθηκε εναντίον τής πατρίδος μας, εργάσθηκε υπεράνθρωπα στο έργο τής περιθάλψεως των τραυματιών. Η λαίλαψ του συμμοριτοπολέμου τον βρήκε στην πατρίδα του, την Αράχωβα κι ήταν αδύνατο να μην λάβει μέρος στην ιστορική μάχη τής Αράχωβας το 1943 έτσι θερμός πατριώτης που ήταν. Είχε τό θάρρος και από τού άμβωνος τής εκκλησίας να καταφέρεται εναντίον τού κομμουνισμού και να συγκρατεί τους Αραχωβίτας στις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις.

……….Τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου τον έπιασαν οι συμμορίτες. Τον μετέφεραν στην Άμφισσα. Πριν τον εκτελέσουν, δώδεκα ολόκληρες ημέρες αξιώθηκε να βασανισθεί γιά τον Χριστό και ν’ αναδειχθεί άξιος μαθητής του. «Πεποικιλμένος τοίς ιεροίς στιγμασι Χριστού και τοίς στεφάνοις κοσμούμενος, τω σαρκί παθόντι Θεώ παρίσταται».

***

Ἐπιμέλεια κειμένου:  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή το βιβλίο: “Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1941-1949″. 

Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εναι  μνήμη αωνίᾳ.

Αφήστε μια απάντηση