ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ-Ιερ. ΦΩΤΙΟΣ ΨΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (+ 2/7/1944)

,

.

Μητρόπολις Φωκίδος

Ιερ. Φώτιος Ψιλογιάννης (+2/7/1944)

,

……….Στην πλουτοφόρο και ελαιοπαραγωγό πόλι τής Αμφίσσης γεννήθηκε στα 1881 ο Φώτιος Ψιλογιάννης. Αισθανόταν ζωηρή κλίσι πρός τον κλή­ρο γι’ αυτό κι από την μικρή του ηλικία εγκατέλειψε την εργασία του κι ακολούθησε σαν αναγνώστης τον τότε Μητροπολίτη Φωκίδος Αμβρόσιο. ……….Τέλος, στα 1914, όταν διεπίστωσε ο Μητροπολίτης την πνευματική του ωρίμανσι, τον χειροτόνησε ιερέα και τον ετοποθέτησε εφη­μέριο στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Αμφίσσης.

……….Η εφημεριακή του διακονία ήταν χρηστή κι ενάρετη, γι’ αυτό και τον αγαπούσαν οι ενορίτες του, ανάμεσα στους όποιους ζούσε κι εργαζόταν ειρηνικά. Αλλά την νύχτα τής 2ας Ιουλίου 1944, μία ομάδα αντάρτες ξέφυγε την προσοχή των κατοχικών αρχών και μπήκε στην Άμφισσα. Ησύχαζε στο σπίτι του ο π. Φώτιος, όταν ακούστηκε χτύπημα στην πόρτα. Σηκώθηκε και πριν ανοίξει καλά, μιά σφαίρα στο μέτωπο τον ξάπλωσε νεκρό.

……….Αυτός κι οι συγγενείς του όλοι, διεπνέοντο από εθνικά αισθήματα κι ο ανεψιός του Ιωάννης Ψιλογιάννης ήταν αρχηγός εθνικής ομάδος. Θύμα εξιλαστήριο έπρεπε να γίνει ο π. Φώτιος.

***

Ἐπιμέλεια κειμένου:  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή: Το έργο τού Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου, «Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1942-1949.»

Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εναι  μνήμη αωνίᾳ.

Αφήστε μια απάντηση