ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΟΝΗΣΙΦΟΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ (+13/2/1956)

.13-2-1956

.

Ονησιφόρου Ανδρέας. Γεννήθηκε στο χωριό Κολόσσι, τής επαρχίας Λεμεσού, το 1934. Φονεύθηκε από Άγγλους στις 13 Φεβρουαρίου 1956, στο χωριό του. Γονείς : Μαρία και Χαράλαμπος Ονησιφόρου. Αρραβωνιαστικιά : Ηλιάδα Ανδρονίκου.

……….Ο Ανδρέας Ονησιφόρου τελείωσε το δημοτικό σχολείο τού χωριού του, και αποφοίτησε από σχολή μέσης παιδείας. Ήταν υπάλληλος στο τμήμα αρχαιοτήτων και εργαζόταν ως φύλακας στο Φρούριο Κολοσσίου. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ με το ξεκίνημα τού αγώνα και συνεργαζόταν με την οικογένεια μακρινού του θείου, στην κατασκευή βομβών.

……….Στις 13 Φεβρουαρίου 1956, οι κάτοικοι Κολοσσίου είχαν συμπλακεί γιά δεύτερη φορά με τους στρατιώτες, οι οποίοι ήλθαν γιά να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από το δημοτικό σχολείο τού χωριού τους· την είχαν υψώσει αναμένοντας τους Άγγλους, γιά να τους επιτεθούν. Τους επιτέθηκαν οργανωμένα οι γυναίκες. Οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα. Ο Ανδρέας πέταξε το σακάκι του με τα διακριτικά τού κυβερνητικού υπαλλήλου σε ένα φούρνο, γιά να μην τον υποχρεώσουν οι Άγγλοι να κατεβάσει εκείνος την σημαία, και ενεπλάκη στον λιθοβολισμό, μαζί με την δεκαοχτάχρονη συναγωνίστριά του, Ελένη Φιλίππου. Οι στρατιώτες πυροβόλησαν στο πόδι την Ελένη, την οποία είχαν εντοπίσει ότι πρωτοστατούσε στην προηγούμενη επίθεση. Η μητέρα της, που ήταν δίπλα της, την σήκωσε στην αγκαλιά της και το πόδι της κρεμόταν κομμένο.

……….Όρμησε ο Ανδρέας μέσα στο κακό και την άρπαξε από τα χέρια της. Εκείνη ακριβώς την στιγμή, τον πυροβόλησαν από πολύ κοντά, σημαδεύοντας το στήθος του. Μεταφέρθηκαν και οι δυο σε κλινική τής Λεμεσού, όπου η Ελένη παρέμεινε γιά νοσηλεία γιά την οποία ο γιατρός αρνήθηκε να πάρει χρήματα. Οι κάτοικοι τού χωριού πήγαν ομαδικά και δούλεψαν στα κτήματα τού γιατρού, γιά να ανταποδώσουν την προσφορά του.

……….Η κηδεία τού Ανδρέα Ονησιφόρου έγινε σε ατμόσφαιρα εθνικής έξαρσης. Τρεις μήνες αργότερα, τον ακολούθησε στον τάφο η αρραβωνιαστικιά του, η οποία αμέσως μετά τον θάνατό του, προσβλήθηκε από λευχαιμία.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ι.Δ.Α.Α.Ε.

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο

Πηγή αρχικής εικόνας:    http://publicart.ouc.ac.cy/

Αφήστε μια απάντηση