ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ (+23/8/1958)

.

23-8-1958-anastasi-dimitrakis

.

Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λύση, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 28 Ιουλίου 1936. Σκοτώθηκε στις 23 Αυγούστου 1958 στην γενέτειρά του, μετά από ενέδρα που τού έστησαν οι ΄Αγγλοι. Γονείς: Φανής και Ειρήνη Αναστάση. Αδέλφια: Μαρία, Αναστάσης, Ελένη. Αρραβωνιαστικιά: Χαραλαμπία Λουκά.

……….Ο Δημητράκης Αναστάση τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λύσης και ήταν γεωργοεργάτης. Στον αγώνα η δράση του ήταν αρχικά η διανομή φυλλαδίων, η παροχή πληροφοριών από παρακολουθήσεις και η προσφορά υπηρεσιών ως σύνδεσμος. Αργότερα έγινε βοηθός τού Καλλή Σακκά στην διαφύλαξη οπλισμού. Βοηθούμενος και από την μητέρα του, τροφοδοτούσαν αντάρτες, μετέφεραν και έκρυβαν οπλισμό.

……….Ύστερα από σύλληψη μελών τής ΕΟΚΑ, τα οποία γνώριζαν μικρή αποθήκη οπλισμού στην Λύση, οι αντάρτες Σιάλος Καΐλη και Παναγής Λάρκου, βοηθούμενοι και από τούς συναγωνιστές τους Δημητράκη Αναστάση και Καλλή Σακκά, διατάχθηκαν, στις 23 Αυγούστου 1958, να μετακινήσουν τον οπλισμό.

……….Φόρτωσαν σε δύο ποδήλατα ένα αυτόματο «στεν», ένα «μαρτίνι», ένα περίστροφο 0,38, επτά κυνηγετικά, δεκαπέντε χειροβομβίδες, δύο νάρκες και αρκετή ποσότητα πυρομαχικών και κατευθύνονταν σε περιβόλι τού Δημητράκη Αναστάση. Μόλις βγήκαν από το χωριό, στις 8:00 μ.μ. την φεγγαρόλουστη εκείνη νύκτα, σύμφωνα με μαρτυρία τού Παναγή Λάρκου που επέζησε, Άγγλοι στρατιώτες, ενεδρεύοντες πίσω από δύο δέντρα, επιτέθηκαν ξαφνικά. Οι δύο αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών.

……….Ο Σιάλος πρόλαβε επίσης να ρίξει μία χειροβομβίδα εναντίον τής μίας ομάδας των στρατιωτών, ενώ στο χέρι του κρατούσε άλλη την οποία δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει, επειδή τα πυρά τής δεύτερης ομάδας των Άγγλων, που ήταν κρυμμένοι σε διπλανό δέντρο, τον σκότωσαν. Στην συνέχεια οι Άγγλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Δημητράκη Αναστάση και τον Καλλή Σακκά.

……….Οι απώλειες των Άγγλων, όπως μεταδόθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Βατιλής με ασύρματο από τούς επιζήσαντες Άγγλους στρατιώτες, ήταν πέντε νεκροί και ένας τραυματίας.

……….Ο ηρωικός θάνατος των τριών παλληκαριών, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα όπλα τα ιερά, ακούστηκε από όλους τούς Έλληνες με συγκίνηση, αλλά και περηφάνια.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση