Η ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ ΤΗΣ 9ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1941 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

,

Ιταλικό καταδιωκτικό Φίατ C.R.42

,

Η ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ ΤΗΣ 9ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1941 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

,

……….Μπήκε ο Φεβρουάριος τού 1941. Ο καιρός ήταν πάντα βροχερός. Τα αεροπλάνα, δικά μας και συμμαχικά δεν μπορούσαν να δράσουν γιά πολλές ημέρες.

……….Όμως το πρωινό τής 9ης Φεβρουαρίου, τα σύννεφα ψήλωσαν και ο ήλιος έλαμψε στις χιονοσκέπαστες κορυφές των Ηπειρωτικών βουνών. Αεροπλάνα και των τριών μοιρών απογειώθηκαν από την Παραμυθιά και πέταξαν πάνω από την περιοχή Χάνι Μπαλαμπάνι Κλεισούρας Πρεμετής.

……….Ήταν 10 ΠΖΛ και 4 Γκλαντιαίητορ.

……….

…….. ……………………..Την απροσδόκητη καλοκαιρία όμως εκμεταλλεύτηκαν και οι Ιταλοί. Στον βορρά φάνηκαν 12 εχθρικά βομβαρδιστικά και 10 καταδιωκτικά. Τα 10 ΠΖΛ επιτέθηκαν κατά μέτωπο, ενώ τα 4 Γκλαντιαίητορ πήραν ύψος και έπεσαν πάνω στα βομβαρδιστικά. Το πρώτο εχθρικό αεροπλάνο έκανε στροφή και έφυγε βορειοανατολικά σέρνοντας τραυματισμένο μία μακρυά μαύρη ουρά.  Ένα άλλο έπεσε σαν βολίδα και καρφώθηκε στην γη, ανατολικά από την Κλεισούρα. Τα ΠΖΛ γκρέμισαν και αυτά δύο ιταλικά καταδιωκτικά Φίατ. Σε λίγο μέσα από τα αραιά σύννεφα ξεπετάχτηκαν δέκα ιταλικά καταδιωκτικά.

……….Η κατάσταση έγινε δύσκολη γιά τούς αεροπόρους μας. Σκοτώθηκε ο ηρωικός Γιαννικώστας και το ΠΖΛ του συντρίφθηκε στις χαράδρες τής Κλεισούρας. Ένα άλλο ΠΖΛ με τραυματισμένο πιλότο κατάφερε να προσγειωθεί σε ένα χωράφι στην Κακαβιά. Αλλά την κρίσιμη στιγμή, οι Ιταλοί επηρεασμένοι από έναν αδικαιολόγητο φόβο, διακόπτουν την αερομαχία και αποχωρούν. Οι Έλληνες παρατηρούν την ιταλική φυγή έκπληκτοι και απορημένοι. Τρία ιταλικά βραδυπορούν χάνοντας ύψος. Ίσως χτυπήθηκαν. Αλλά και τα ελληνικά έχουν υποστεί ζημιές και οπωσδήποτε δεν έχουν καύσιμα γιά να τα καταδιώξουν. Έτσι απροσδόκητα έληξε η αερομαχία.

***

ΠΗΓΗ «Τα ελληνικά καταδιωκτικά στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο» τού Νικ.Αγγελή, από το 4ο τεύχος τού περιοδικού «ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ», Οκτ.1968.

Επιμέλεια κειμένου και εικόναςλληνικ μερολόγιο 

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

Αφήστε μια απάντηση