ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΓΙΑΓΛΗΣ) ΓΙΑΓΚΛΗΣ

.

Συλλογική αναμνηστική φωτογραφία μέρους τού ενόπλου σώματος τού Γεωργίου Γιαγκλή από την Ιερισσό Χαλκιδικής. Ο ίδιος ο Γιαγκλής εικονίζεται καθιστός και τρίτος από αριστερά, ντυμένος με ντουλαμά και κρατώντας το όπλο του. Μαζί του εικονίζονται πέντε ένοπλοι σύντροφοί του επίσης ντυμένοι με ντουλαμά. Φέρουν όλοι τυφέκια Γκρα Μ 1874 εκτός από τον 3ο αριστερά που φέρει αραβίδα Γκρα πυροβολικού Μ 1874.

.

Γεώργιος Γιαγκλής

.

……….Ο Γεώργιος Γιαγκλής, τού Θεοδώρου και τής Ασημίνας, γεννήθηκε στην Ιερισσό τής Χαλκιδικής το 1869 ή στα 1867 (-1944).

……….Ο καπετάν Γιαγκλής καταγόταν από την Ιερισσό. Ήταν τύπος πολεμοχαρής, ανταρτοκλέφτης. Πριν την έναρξη τού Μακεδονικού Αγώνα δρούσε σαν λήσταρχος κατά των Τούρκων και των Βουλγάρων στις περιοχές τής Χαλκιδικής και τού Λαγκαδά. Μετά έγινε οπλαρχηγός Α΄ τάξης, ανεξαρτήτου αντάρτικου σώματος στην Χαλκιδική και στην περιοχή Νιγρίτας κάτω από τις διαταγές των αδελφών Γερογιάννη, που ήταν οι ιθύνοντες τού Μακεδονικού Αγώνα στο Σύλλογο Αθηνών. Η δράση τού Γιαγκλή ήταν κυρίως κατά των Βουλγαροκομιτατζήδων. Δεν υπάκουε στα Κέντρα τού αγώνα, αλλά μόνο σε μία οργάνωση που έδρευε στην Αθήνα. Τον ανέχονταν οι αρμόδιοι τού αγώνα και τον συμβούλευαν στις ενέργειές του, αλλά εκείνος εκτελούσε εντολές τού συναισθηματικού του κόσμου.

……….Οι Βουλγαροκομιτατζήδες έσφαξαν τη γυναίκα και το παιδί τού Μητρούση Κογκολάκη, γιά να τον εκδικηθούν επειδή δεν προσχωρούσε στην παράταξή τους. Εξοργισμένος ο Μητρούσης εντάχθηκε μαζί με τούς φίλους του Γιάννη Ούρδα και Μιχάλη Ουζούνη στο αντάρτικο σώμα τού Γιαγκλή. Προς εκδίκηση τής πιό πάνω δολοφονίας μετέβησαν στις 8/11/1906 μεταμφιεσμένοι ως Τούρκοι αξιωματικοί στο χωριό Καρατζάκιοϊ (Μονοκκλησιά). Κάλεσαν 65 Βουλγάρους γιά ανάκριση. Νόμισαν ότι ανάμεσά τους κρύβονταν οι δολοφόνοι Τάτσκας με τούς συνεργάτες του. Με πολύ μυστικό τρόπο, χωρίς να τούς αντιληφθούν οι άλλοι, πρόλαβαν και δολοφόνησαν τούς 36. Το γεγονός προκάλεσε μεγάλο σάλο, διεθνή θόρυβο με πολλές επικρίσεις κατά τού προξενείου των Σερρών και τἠς Ελλάδας. Το προξενείο Σερρών ζήτησε ευθύνες από τον μακεδονικό σύλλογο των Αθηνών και τούς αδελφούς Γερογιάννη, που επέβλεπαν το αντάρτικο σώμα τού Γιαγκλή. Το Κέντρο τού αγώνα Σερρών υποχρέωσε τον Γιαγκλή και τον Μητρούση να απομακρυνθούν από την Μακεδονία.

……….Πήγαν στην Αθήνα και παρέμειναν περίπου έξι μήνες. Ο Γιαγκλής επέστρεψε στην Χαλκιδική. Απαγορεύονταν να έλθει στην περιφέρεια Σερρών, γιά να μην προκαλέσει νέα αναστάτωση στον νομό. Μετά την συγχώνευση των μακεδονικών σωματείων Αργυρού και Γερογιάννη στην Αθήνα υπάκουσε στο Κέντρο των Σερρών και προσέφερε αξιόλογες υπηρεσίες στην περιοχή τής Νιγρίτας. Όταν τον χρειάστηκε το προξενείο γιά επικίνδυνες αποστολές άμεσης αντεκδίκησης κατά των Βουλγαροκομιτατζήδων, που είχαν αποθρασυνθεί, επέτρεψε την επάνοδό του στην περιοχή Σερρών, με τον απαράβατο όρο να πειθαρχεί στις διαταγές τού προξενείου και να ακολουθεί απαρέγκλιτα τις οδηγίες αυτού. Ο Γιαγκλής με την σφαγή των βουλγαριζόντων στην Μονοκκλησιά των Σερρών άφησε την εντύπωση ότι ήταν ο πιό τολμηρός ανυπάκουος οπλαρχηγός γιά τις κρίσιμες περιστάσεις τού Μακεδονικού αγώνα.


Αφήστε μια απάντηση