Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Κ. ΜΑΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1948)

,

.

Η επιστολή τού ηρωομάρτυρα τής ΕΟΚΑ Κ. Μάτση γιά την επίθεση των κομμουνιστών εναντίον τής Θεσσαλονίκης (Φεβρουάριος 1948).

.

……….Ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Κυριάκος Μάτσης, βρέθηκε στην αγαπημένη του Μακεδονία τον Οκτώβριο τού 1946 γιά να σπουδάσει γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο τής Θεσσαλονίκης με υποτροφία τής Κυπριακής Αγροτικής Εταιρείας. Παρέμεινε έως τον Ιούνιο τού 1952, οπότε και επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο. Στο διάστημα τής παραμονής του στην Θεσσαλονίκη, συμμετείχε ενεργά στην αφύπνιση των υπολοίπων Ελλήνων γιά το ζήτημα τής Κύπρου αγωνιζόμενος από τότε σθεναρά γιά την Ένωση.

……….Έζησε όμως ταυτόχρονα και όλα τα δεινά που υπέστησαν οι αδελφοί του στην Μακεδονία από τις επιθέσεις των κομμουνιστών. Το 1949 μάλιστα, ήταν ομιλητής σε συγκέντρωση η οποία έγινε στο Αμφιθέατρο τού Πανεπιστημίου με θέμα την αρπαγή των Ελληνοπαίδων από τούς κομμουνιστές. Στο Ημερολόγιό του είχε σημειώσει. «Υψώσαμε την φωνή μας σε διαμαρτυρία γιά την άτιμη κατακράτηση 28.000 Ελληνοπαίδων από τούς Σλαύους. Πόσο θα ντρέπεται η ανθρωπότης γιατί επιτρέπει ένα τέτοιο έγκλημα. Αλλά τάχα έγκλημα δεν είναι και η κατακράτηση σκλάβας τής Κύπρου παρά την θέληση τού λαού της…».

……….Όταν τον Φεβρουάριο τού 1948 η Θεσσαλονίκη δέχθηκε εκτεταμένη επίθεση από κομμουνιστές με βόμβες, ο Κυριάκος Μάτσης σε γράμμα που έστειλε στους συγγενείς του στο Βαρρώσι, περιγράφει την ατμόσφαιρα στην πληγείσα πόλη.

……….«Αυτή την στιγμή που σάς γράφω, ολόκληρη η Θεσσαλονίκη είναι ανάστατη και καταγανακτισμένη από την θρασύτητα των αναρχικών – διότι μόνο περί θρασύτητος πρόκειται – να κτυπήσουν την πόλιν μας, με αποτέλεσμα τον φόνο αθώων πολιτών, οι οποίοι εκοιμώντο ανύποπτοι. Πρόκειται περί μιάς απλής εντυπωσιακής ενεργείας, η οποία απεσκόπει να αναπτερώσει το ηθικόν των εναπομεινάντων οπαδών των αναρχικών. Επέτυχον όμως τα αντίθετα, διότι ο λαός τής Θεσσαλονίκης ηνώθη περισσότερον αρραγώς κάτω από το αθώον αίμα που εχύθη.

……….Το ηθικόν όλων των πολιτών εγιγαντώθη περισσότερον και ατσαλώθηκε η πίστις γιά τον κίνδυνον που διατρέχομεν, όχι εκ μέρους των συμμοριτών, αλλά εκ μέρους των βορείων γειτόνων μας. Οι σπασμωδικές ενέργειες των αναρχικών αποδεικνύουν την αρξαμένην κατάρρευσίν των. Εις την πραγματικότητα η δύναμίς των έχει μειωθεί τεραστίως, εις δε τας πόλεις μία-μία αι παράνομοι οργανώσεις των ανακαλύπτονται και διαλύονται. Ούτω χθες συνελήφθησαν περί τα εξήκοντα πρόσωπα, τα οποία κατηγορούνται διά παράνομον δράσιν και διότι οι πλείστοι των συλληφθέντων κατεπρόδιδον εκ των δημοσίων θέσεων, τας οποίας κατείχον, τα σχέδια των Αρχών.

……….Εις την ύπαιθρον έχουν σχηματισθεί σώματα Αμύνης και έτσι βλέπομεν τούς αγρότας που την ημέραν κρατούν τ’ αλέτρι γιά να οργώσουν τα χωράφια τους, την νύκτα να παίρνουν στα ίδια χέρια το όπλο και να περιμένουν τον εχθρόν, γιά να προασπίσουν τούς εαυτούς των, τας οικογενείας των, τας εστίας των και τα κτήματά των.  Ο ηρωικός μας στρατός, εξ άλλου, εγκατεστημένος εις όλα τα επίκαιρα σημεία, καταδιώκει κατά πόδας τούς αναρχικούς συμμορίτας με αποτέλεσμα, ότι σε κανένα χωριό, έστω και το πιό μικρό, δεν μπόρεσαν να μείνουν ούτε 24 ώρες. Και η λύσσα των ξεσπά πάνω στα αθώα παιδιά, τον άμαχο πληθυσμό, στους ιερείς μας.

……….Χθες μετεδόθη η φρικιαστική είδησις, ότι σ’ ένα χωριό συνέλαβαν τον ιερέα και τον έβαλαν ζωντανό στον τάφο, περιλούοντάς τον με ζεστό νερό. Έναν άλλον ιερέα, τον οποίον συνέλαβαν μαζί με τα δύο παιδιά του προ ημερών, τον κατακρεούργησαν ανηλεώς. Μιλούν μόνα των τα ξηρά λόγια, ώστε να μην χρειάζονται σχόλια. Απάγουν τας νεάνιδάς μας διά να κορέσουν τα άγρια ένστικτά των και να πληρώσουν τα χαρέμια των «δημοκρατικών» παραδείσων των. Η επίθεσις κατά τής Θεσσαλονίκης έκαμε να ξυπνήσει και ο τελευταίος πολίτης, και όλοι αισθάνονται σήμερον ότι κάθε ανεκτικότης και αδράνεια είναι προδοσία. Ολόκληρον το Έθνος γράφει με το αίμα του την συνέχειαν τής λαμπράς ιστορίας του».

***

Η επιστολή δημοσιεύθηκε στο βιβλίο τού Σπύρου Παπαγεωργίου : «Διά χειρός Ηρώων».

Πηγή : Το βιβλίο »ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» – Έκδοση «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 1989, σελ.55.

© Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο

Ἐπιλεγμένα ἀποσπάσματα ὁμιλίας τοῦ Σάκη Μουμτζῆ, μὲ θέμα τὸ βιβλίο του, «Ἡ κόκκινη Βία 1947-1950. Ἔνοχες σιωπές, ἀριστεροὶ μῦθοι».

Μία απάντηση στο “Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Κ. ΜΑΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1948)”

  1. Χαίρομαι και σας ευχαριστώ για την δυνατότητα αγνώστων πτυχών και γνώσεων που μου παρέχουν τα άρθρα σας….
    Ως απόγονος 4 σφαγιασθέντων παππούδων μου , από τους εγχώριους κουμουνιστες της ΟΠΛΑ/ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο ρέμα του Αγιονορίου Κορίνθου, τον Αύγουστο του 1944 ….Με ενδιαφέρουν τα αρχεία και τα άρθρα όπου δείχνουν την πραγματική πλευρά των γεγονότων…..
    Επίσης θέλω να μού πείτε εάν έχω δικαίωμα να αναδημοσιεύσω άρθρα σας Βεβαίως με τα στοιχεία σας…..Σας ευχαριστώ…
    Πιτσιος Κωνσταντίνος

Αφήστε μια απάντηση