Η ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΑΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 1916-1919

Κερκυραίοι, παρακολουθούν την αποβίβαση των γαλλικών στρατευμάτων στην Κέρκυρα

.

Ιστορικό  (π.ημ. 29/12/1915)

Τέλη Δεκεμβρίου 1915. Στην Ευρώπη μαίνεται ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος ενώ η Ελλάδα έχει ήδη περιέλθει σε σοβαρή πολιτική κρίση, που είναι γνωστή ως «Εθνικός Διχασμός». Η κατάληψη της Κέρκυρας από τις Δυνάμεις της Αντάντ, αποτελεί μια από τις πολλές ελληνικές περιπέτειες που προκάλεσαν η διεθνής και η εσωτερική πολιτική συγκυρία.

Στις 29 Δεκεμβρίου 1915 (11 Ιανουαρίου 1916, με το νέο ημερολόγιο που ίσχυε για τα ευρωπαϊκά κράτη), αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας γαλλικά στρατεύματα, έχοντας κοινοποιήσει στην ελληνική κυβέρνηση Σκουλούδη την απόφαση τους να καταλάβουν το νησί, μόλις την προηγούμενη μέρα.

Ως δικαιολογία προβλήθηκε η στρατιωτική ασφάλεια των συμμάχων από τον υποβρυχιακό πόλεμο των Γερμανών (οι οποίοι, κατά τους συμμάχους, ανεφοδιάζονταν στην Κέρκυρα) και η ανάγκη υποδοχής του σερβικού στρατού, ύστερα από την κατάρρευση του σερβικού μετώπου (Νοέμβριος 1915). Πρέπει να επισημανθεί ότι η κατάληψη της Κέρκυρας, δεν παραβίαζε μόνο την ουδετερότητα της χώρας, αλλά και την διεθνή νομική κατάσταση του νησιού που βρισκόταν υπό καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας, σύμφωνα με την συνθήκη του Λονδίνου (17/29-3-1864).

Τα γαλλικά στρατεύματα, σύντομα ακολουθήθηκαν και από ιταλικές δυνάμεις κατοχής (19 Ιανουαρίου / 1 Φεβρουαρίου 1916). Η κατοχή διάρκεσε ως τον Ιούνιο του 1919, δηλαδή παρατάθηκε επί ένα χρόνο μετά την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι γαλλικές και ιταλικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν στο Παλαιό και Νέο Φρούριο αντίστοιχα, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Μπαρμπάτι, στον Σπαρτύλα και στην Γαρίτσα, στην οποία διαμορφώθηκαν υποδομές αεροπορικής βάσης.

Ταυτόχρονα, συμμαχικά πολεμικά σκάφη, ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Κέρκυρας. Τέλος, στην Κέρκυρα στρατοπέδευσαν 150.000 Σέρβοι στρατιώτες οι οποίοι διεκπεραιώθηκαν στο νησί το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 1916 και εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Οι κακές συνθήκες στρατοπέδευσης τους, προκάλεσαν σύντομα επιδημίες που αποδεκάτισαν τους Σέρβους. Ωστόσο, πέρα από τον σερβικό στρατό, η Κέρκυρα φιλοξένησε και όλες τις εξόριστες πολιτικές και πολιτειακές αρχές του σερβικού κράτους, αποτελώντας την πρωτεύουσα του σερβικού κράτους για την περίοδο 1916-1918. Έτσι, στην Κέρκυρα εγκαταστάθηκε ο βασιλιάς της Σερβίας και η κυβέρνησή του, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Bella Venezia, και η σερβική βουλή στην οποία διατέθηκε το Δημοτικό Θέατρο για τις συνεδριάσεις της…

,

Η συνέχεια του άρθρου στον σύνδεσμο : http://clubs.pathfinder.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση