ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΚΚΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ (+7/3/1957)

.

7-3-kkelis-xristos

.

Κκέλης Χρίστος. Γεννήθηκε στο χωριό Κισσόνεργα, τής επαρχίας Πάφου, στις 17 Οκτωβρίου 1934. Έπεσε, στις 7 Μαρτίου 1957 μεταξύ των χωριών Τάλας και Κισσόνεργας, σε μάχη εναντίον Άγγλων στρατιωτών. Γονείς : Μιλτιάδης και Άννα Κκέλη. Αδέλφια : Γεώργιος, Ιωάννης, Κώστας, Αντώνιος, Μαρία, Ελένη, Δέσποινα.

……….Ο Χρίστος Κκέλης φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Κισσόνεργας και εργαζόταν ως υπάλληλος σε κατάστημα υλικών οικοδομής στην Πάφο. Ήταν πολύ θαρραλέος και συνετός. Εντάχθηκε στον αγώνα το 1955 και υπήρξε δεσπόζουσα μορφή στην επαρχία Πάφου. Ανέλαβε, ως βοηθός τού τομεάρχη Πάφου, την φύλαξη τού οπλισμού τού τομέα, καθώς επίσης και την οργάνωση των ομάδων όλων των χωριών τής χαμηλής περιοχής τής επαρχίας Πάφου, εκτός από την Χλώρακα. Επί κεφαλής των ομάδων αυτών ανέπτυξε αξιόλογη δράση, όπως ήταν η συλλογή όπλων και σφαιρών από ιδιώτες στο χωριό του, η κατασκευή ναρκών και χειροβομβίδων σε μεγάλες ποσότητες και οι επιθέσεις εναντίον των Άγγλων.

……….Στις 17 Νοεμβρίου 1955 ανατίναξε με νάρκη στρατιωτικό λαντ-ρόβερ και στις 26 Νοεμβρίου 1955 έριξε την πρώτη βόμβα στο χωριό του, με αποτέλεσμα τον θάνατο τού πρώτου Βρετανού στρατιώτη στον τομέα. Στις 29 Νοεμβρίου 1955 και στις 8 Ιανουαρίου 1956 διηύθυνε ενέδρες εναντίον των Άγγλων στην Κισσόνεργα. Ηγήθηκε επίθεσης με όλμο εναντίον τού στρατιωτικού καταυλισμού Μα, μεταξύ Κισσόνεργας και Πέγειας, στις 15 Δεκεμβρίου 1956 και στις 20 Ιανουαρίου 1957 έπληξε με τρία βλήματα όλμου το στρατόπεδο Στρουμπίου.

……….Έκαμε επίσης επίθεση εναντίον τού συνταγματάρχη Μακμίλλαν, έστησε ενέδρα και ακολούθως επιτέθηκε με όπλα εναντίον τού ανακριτή Γουίντενσον. Μεγάλες ήταν οι απώλειες που είχε ο αγγλικός στρατός και από τις ηλεκτρικές βόμβες-παγίδες τις οποίες τοποθετούσε σε δένδρα και πυροδοτούσε από κάποια απόσταση, αποφεύγοντας τον κίνδυνο σύλληψής του. Λόγω τής μεγάλης δράσης στην περιοχή, οι στρατιωτικές αρχές δημιούργησαν στρατιωτικό φυλάκιο μέσα στο χωριό του και επέβαλαν νυκτερινό κατ’ οίκον περιορισμό.

……….Ο Χρίστος Κκέλης χρησιμοποιώντας ωρολογιακή νάρκη κατόρθωσε να πλήξει τούς στρατιώτες στο κέντρο τού χωριού κατά την νυκτερινή τους σύναξη, υποχρεώνοντάς τους να διαλύσουν τον περιορισμό. Γιά να αποφύγει την σύλληψη δεν κοιμόταν στο σπίτι του και πολλές φορές έμενε με τούς αντάρτες στα καταφύγιά τους.

……….Όπως ηρωική υπήρξε η δράση του, ηρωικός ήταν και ο θάνατός του. Τέσσερεις μέρες μετά τον θάνατο τού Αυξεντίου, πήγε στην τοποθεσία “Άπη” μαζί με τον συναγωνιστή τού Μιλτιάδη Στυλιανού και, κατόπιν προδοσίας, βρέθηκαν περικυκλωμένοι από Άγγλους στρατιώτες που τούς συνόδευαν προδότες. Οι δύο αγωνιστές μπήκαν σε μικρό δωμάτιο, το οποίο στέγαζε αντλία νερού, γιά να αποφύγουν τα πυρά των εχθρών και έδωσαν μάχη πυροβολώντας συνεχώς εναντίον τους. Τελικά βλήθηκαν με χειροβομβίδες οι οποίες ρίφθηκαν στην χωματένια στέγη που στέγαζε το καταφύγιό τους πέφτοντας στο πεδίο τής τιμής ένδοξοι και αθάνατοι.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας:  Λήκυθος- Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση