ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – ΑΡΧΙΜ. ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΣΑΡΡΟΣ (+12/9/1943)

,

.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ

Αρχιμ. Νεόφυτος Σάρρος 

,

……….Ο αρχιμ. Νεόφυτος Σάρρος γεννήθηκε το 1873 στην σκλαβωμένη τότε Ελασσώνα. Μικρός έ­μεινε ορφανός από πατέρα. Η στοργική του μητέρα φρόντισε να τον μορφώσει. Μετά το Δημοτικό τον έστειλε στην περίφημο «Οικονόμειο Σχολή», που ίδρυσε ο Διδάσκαλος τού Γένους Οικονόμος. Όταν τελείωσε, ο τότε Μητροπολίτης Ελασσώνος Πολύκαρπος Βαρβάκης τον έφερε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Χειροτονήθηκε ιερεύς κι έγινε επιστάτης τής γεραράς Θεολογικής Σχολής τής Χάλκης. Είχε γίνει γνωστός και είχε εκτιμηθεί η ικανότης και η δραστηριότης του.

……….Στην Θεολογική Σχολή τής Χάλκης είχε τα μέσα, αν­θρώπους και βιβλία, και τον καιρό να καταρτισθεί πνευματικώς. Επίσης καταγινόταν με την Βυζαντινή μουσική, την οποίαν υπεραγαπούσε. Απέφευγε τις κοσμικές συναναστροφές και τούς θορύβους γύρω στ’ όνομά του. Και τότε κι έπειτα σύνθημά του είχε το «λάθε βιώσας».

……….Γυρίζοντας στην Ελασσώνα τον δέχθηκε η αρχαία Μονή τής Ολυμπιωτίσσης. Το καθολικόν τού Μοναστηριού είναι η «Κοίμησις τής Θεοτόκου». Στο ιστορικό αυτό μοναστήρι που είναι στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου, και στην βιβλιοθήκη του, βρήκε η ευσεβής ψυχή του ό,τι ποθούσεֹ΄μελέτη και προσευχή. Είχε το θάρρος ακόμα να μαζεύει τα ελληνόπουλα και να τούς κάμει μάθημα γιά την πίστη και την πατρίδα παρά τις αυστηρές διαταγές των Τούρκων. Υπηρεσίες προσέφερε και σαν μέλος τού Ελληνικού Προξενείου. Είδε την πατρίδα του ελευθέρα και τής αφιέρωσε ολοκληρωτικά τον εαυτόν του.

……….Είδε όμως την πατρίδα του να γίνεται και πάλι δούληֹ των Γερμανών τώρα, που ο Νεόφυτος έγινε θύμα τής θηριω­δίας των. Τον κατηγόρησαν ότι αφήρεσε περίστροφο από την Γερμανική Λέσχη. Εύκολη ήταν η απαλλαγή, όταν φανέρωνε τον πραγματικό ένοχο που τού ήταν γνωστός. Αλλ’ ο π. Νεόφυτος δεν ωμίλησε. Τον ωδήγησαν στον τόπο τής εκτελέσεως, ενώ ο γέροντας πρεσβύτης έψαλλε την νεκρώσιμο ακολουθία. Ζήτησε την συγχώρηση των ενοριτών του κι έπεσε νεκρός κάτω από τις σφαίρες των βαρβάρων, το 1943, μέσα στο Νεκροταφείο Ελασσώνος: «Υιός κατά μέθεξιν χρηματίσας Θεού και οικήτωρ τής άνω Σιών και κληρονόμος».

***

Ἐπιμέλεια κειμένου καὶ εἰκόνας :  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή: Το έργο τού Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου«Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1942-1949.»

Γι' ατό, τν ερέων πο μαρτύρησαν γι τν κκλησία κα τ θνος τους,  ς εναι  μνήμη αωνί.

Αφήστε μια απάντηση