ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ὁ θάνατος τοῦ βασιλιᾶ Λαδίσλαου στὴν μάχη τῆς Βάρνας. Ἔργο τοῦ Πολωνοῦ ζωγράφου Stanislaw Chlebowski (1835–1884) εἰδικευμένου σὲ θέματα τῆς Ἀνατολῆς.
10 Νοεμβρίου

893.—Απεβίωσε η Αυτοκράτειρα και αγία τής Εκκλησίας μας, Θεοφανώ, σύζυγος τού Λέοντα Στ΄. Βιώνοντας την απιστία τού συζύγου της και την απώλεια τού μοναδικού της παιδιού, αφοσιώθηκε ολόψυχα  στους  αναξιοπαθούντες, ενισχύοντάς τους με την παρουσία της, αλλά και υλικώς. Η ζωή της στο Ιερόν Παλάτιο δεν διέφερε σε τίποτα από την ασκητική ζωή των μοναχών. Μετά τον θάνατό της, ο Λέων Στ΄ νομιμοποίησε την σχέση του με την δεύτερη κατά σειρά σύζυγό του, Ζωή. Η αγία Θεοφανώ, συγγενής τής βασιλικής οικογένειας από το γένος των Μαρτινακίων, ήταν κόρη τού ιλλούστριου Κωνσταντίνου και τής ευγενούς Άννας. Λίγο χρόνο μετά την γέννησή της έχασε την μητέρα της· ανατράφηκε από μία δούλη υπό την πατρική πάντοτε εποπτεία. Μέχρι τα δεκαπέντε της χρόνια ήταν πρότυπο νεαρής κοπέλας. Αν και πολλοί σε αυτό το διάστημα την είχαν ζητήσει σε γάμο, δεν είχε ακόμη παντρευτεί καθώς προοριζόταν γιά γάμο βασιλικό, τον οποίο και σύναψε με τον Λέοντα Στ΄ κατόπιν επιλογής της από τον Αυτοκράτορα Βασίλειο, πατέρα τού Λέοντα.

1444.—Μάχη τῆς Βάρνας καὶ ἧττα τοῦ χριστιανικοῦ στρατοῦ ἀπὸ τοὺς ὀθωμανοὺς τοῦ Μουρὰτ Β΄. Μόλις ἔμαθε ὁ Μουρὰτ τὶς στρατιωτικὲς προετοιμασίες καὶ κινήσεις τῶν Οὕγγρων (Μαγιάρων) καὶ τῶν συμμάχων τους, πραγματοποίησε μιὰ γρήγορη μετακίνηση καὶ ἔφτασε στὴν Ἀδριανούπολη μὲ σχεδὸν τετραπλάσιο στράτευμα ἀπ’ ὅτι οἱ ἀντίπαλοί του. Ὁ μεικτὸς χριστιανικὸς στρατὸς ὑπό τὸν βασιλέα τῆς Οὑγγαρίας καὶ Πολωνίας Λαδίσλαο Α΄, τὸν ἡγεμόνα τῆς Τρανσυλβανίας Γ. Οὐνυάδη, τὸν βοεβόδα τῆς Βλαχίας καὶ τὸν Καρδινάλιο Κεζαρίνι, συναντήθηκε στὸ πεδίο μάχης κοντὰ στὴν Βάρνα τῆς Βόρειας Θρᾲκης μὲ τὸν ἀριθμητικά ὑπέρτερο ὀθωμανικὸ στρατό. Ἡ ἧττα τῆς Βάρνας ἐπισφράγισε τὴν κυριαρχία τῶν ὀθωμανῶν στὴν χερσόνησο τοῦ Αἵμου. Ὁ βασιλιᾶς Λαδίσλαος καὶ ὁ Κεζαρίνι ἔπεσαν στὴν μάχη.

1562.—Ο δεσπότης Πάρου και Σάμου Ιάκωβος Βασιλικός, καταφέρνει να αναρριχηθεί στον θρόνο τής Μολδαβίας.

1614.—Των Ελλήνων οι Κοινότητες· ο λόγος γιά τον οποίο πρόκοβαν οι Έλληνες ακόμα και υπό τον στυγνό οθωμανικό ζυγό. Σαν σήμερα, ενώπιον τού τότε Μητροπολίτη Σερρών Δαμασκηνού, οι συντεχνίες τής πόλης πραγματοποίησαν σύναξη «[…] και έβγαλαν από πάσα ρουφέτι (συντεχνίαν) έναν άνθρωπο τον πλέον δικαιότερον και καλύτερον και ενάρετον […] γιά να κατανέμουν τα έξοδα τού κάστρου («Πολιτείαν των Σερραίων») μαζί με την δημογεροντία των δώδεκα […] κατά την δύναμη τού κάθε χριστιανού» (στοιχείο Σάκης Αραμπατζής).

1825.—Οι κάτοικοι τού Βαρθολομιού αποκρούουν τους Αιγύπτιους τού Ιμπραήμ οι οποίοι είχαν εισβάλει στο χωριό τους, και φονεύουν πολλούς  απ’ αυτούς (βλ.& 9/11). Ο Ιμπραήμ, μετά τις νέες του “επιτυχίες” με τις σφαγές και την συγκομιδή νέων σκλάβων, κινήθηκε στις 6 Νοεμβρίου βόρεια, πέρασε τον Αλφειό ποταμό και έκαψε τον Πύργο. Ο Σισίνης ανέκοψε την πορεία του, αναγκάζοντάς τον να οπισθοχωρήσει και να κατευθυνθεί στο χωριό Σαμπάναγα (Αγία Μαύρα), όπου οι ορδές του βίασαν νέα κορίτσια, άρπαξαν γυναίκες και έκαψαν όλα τα σπίτια τού χωριού με επόμενο προορισμό το Χλεμούτσι. Οι κάτοικοι προέβαλαν ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα ο Ιμπραήμ να υποχωρήσει προς τα Λεχαινά και από εκεί προς την Πάτρα.

.—«Μάχη ἔξω τοῦ χωρίου Χλουμουτσίου (Κάστρο, Γλαρέντζα) τοῦ Δήμου Μυρτουντίων τῆς Ἡλείας, καθ’ ἥν ἐφονεύθησαν οἱ ἀρχηγοὶ τῶν Ἑλλήνων Βέρας καὶ Γ. Βαρθολομιώτης μεθ’ ὅλων τῶν ὀπαδῶν των. Νίκη Ἰμβραήμ.»

1826.—«Ὁ Μεχμὲτ Ῥεασὶτ πασᾶς Κιουταχῆς ἤναψεν ὑπόνομον ἐκ 2.800 ὀκάδων πυρίτιδος πρὸς καταστροφὴν τῆς Ἀκροπόλεως Άθηνῶν, ἀλλ’ ἀπέτυχεν προλαβόντος ταύτην τοῦ ὑπονομευτοῦ Κ. Νταλεροπούλου ἤ Χορμοβίτου ἤ Λαγουμτζῆ.» Οι τούρκοι υπονόμευσαν την Ακρόπολη με 2.800 οκάδες μπαρούτι και θέλησαν να την ανατινάξουν, αλλά τους πρόλαβε ο Έλληνας υπονομευτής Μαλερόπουλος ή Νταλερόπουλος. Οι Έλληνες λαγουμιτζήδες είχαν νικήσει κατά κράτος τις εχθρικές ομάδες σκαπανέων, ανατινάζοντας θέσεις μάχης, αλλά και τους ίδιους τους σκαπανείς τού εχθρού, τους οποίους εντόπιζαν και ανατίναζαν με την τοποθέτηση εκρηκτικών σε παράλληλες γαλαρίες. Οι τούρκοι δεν κατόρθωσαν να ανατινάξουν ούτε μία ελληνική θέση μάχης σε όλη την διάρκεια τής πολιορκίας. Δυστυχώς, η Ακρόπολη των Αθηνών στο διάστημα τής τουρκοκρατίας, – και όχι μόνουπέστη τις καταστροφικές συνέπειες πράξεων, πάσης φύσεως βαρβάρων και ανίκανων να εκτιμήσουν την αξία της.

1827.—«Παρεδόθησαν οἱ ἐν ταῖς ἀποθήκαις Τρικκέρων τοῦ Βόλου τοῦρκοι εἰς τοὺς Βάσσον Μαυροβουνιώτην, Καρατάσον, Δουμπιώτην.»

1833.—Δημοσιεύεται ο Κανονισμός ο οποίος ρύθμιζε τα τής Εσωτερικής Υπηρεσίας τού Σώματος Χωροφυλακής, ο οποίος ιδρύθηκε με Διάταγμα μόλις την 1 Ιουνίου τής ίδιας χρονιάς. Ο συγκεκριμένος (1ος) Κανονισμός αποτελείτο από 283 άρθρα.

1836.—Ο βασιλέας Όθων νυμφεύεται στο Μόναχο την πριγκίπισσα τού Ολδεμβούργου Μαρία—Αμαλία. Σε γράμμα προς τον πατέρα του έγραψε σχετικά με την Αμαλία : «[…] Παρά το ότι δεν είμαι ερωτευμένος μ’αυτό το αξιολάτρευτο πλάσμα, μπορώ να πω ότι μού αρέσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σύντομα θα ξυπνήσει εντός μου μία γνήσια αγάπη γι’αυτήν». Θα μείνουν αγαπημένοι έως το τέλος τής ζωής τους,  φέροντας όμως την θλίψη τής μη αποκτήσεως τέκνου και τις φήμες που κυκλοφορούσαν γύρω από αυτό.

1848.—Ο Ιμπραήμ, ο μεγάλος σφαγέας τού Ελληνισμού, αφού έγινε γιά λίγους μήνες αντιβασιλέας τής Αιγύπτου στην θέση τού πατέρα του ο οποίος προσβλήθηκε από γεροντική άνοια, πεθαίνει τελικά σε ηλικία 59 ετών από την φυματίωση που τον ταλαιπωρούσε και αποδείχθηκε ανίκητη, παρά την θεραπεία που υποβλήθηκε στην Ιταλία. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1789 και ήταν γυιός (σύμφωνα με  ορισμένες πηγές θετός) τού αλβανικής καταγωγής Βαλή τής Αιγύπτου, Μωχάμετ Άλη. Η ευρωπαϊκή του εκπαίδευση δεν δάμασε καθόλου τον σκληρό του χαρακτήρα. Σύμφωνα με την περιγραφή ενός Άγγλου αξιωματικού, ο Ιμπραήμ ήταν κοντός, πολύ χοντρός και με σημαδεμένο το πρόσωπο από την ευλογιά.

1862.—(π.ημ.) Λόγω κωλύματος από τις διεθνείς συνθήκες, η Αγγλία δεν αποδέχεται ως νέο βασιλέα τής Ελλάδος τον δευτερότοκο γυιό τής βασίλισσας Βικτωρίας, πρίγκιπα Αλφρέδο, παρ’ όλη την γενική αποδοχή που είχε η υποψηφιότητά του μέσω δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου (19 ν.ημ.). Στις 16-28/11, ο Τρικούπης με τηλεγράφημά του, ανακοίνωσε ότι το θέμα τής υποψηφιότητας τού Αλφρέδου θεωρείται λήξαν.

1900.—Κηδεύεται ο ναύαρχος Μιλτιάδης Κανάρης, βουλευτής Νέων Ψαρών.

1901.—Υπό το βάρος των επεισοδίων,  γνωστών ως ‘’Ευαγγελικών’’ και άλλων προβλημάτων, παραιτείται η κυβέρνηση Θεοτόκη παρ’όλο που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Ζαΐμη.

1910.—Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο Αθηνών.

1912.—Ο διάδοχος Κωνσταντίνος προάγεται σε στρατηγό.

1913.—Η τουρκική Κυβέρνηση κλείνει επτά ή δέκα ελληνικές εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησαν εντονότατες διαμαρτυρίες τού Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το πρώτο Ελληνικό Περιοδικό ονομαζόταν «Η Μέλισσα τού Βοσπόρου» και κυκλοφόρησε το 1833, η πρώτη δε Ελληνική Εφημερίδα τής Πόλης κυκλοφόρησε το 1843 με το όνομα «Τηλέγραφος τού Βοσπόρου». Η γελοιογραφία υπήρξε το είδος που δημιουργούσε την μεγαλύτερη ενόχληση στις αρχές από την περίοδο τού «Τανζιμάτ» το 1858, έως και την εποχή τού Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Το 1877, ο γελοιογράφος Κασάπης δημοσίευσε στα τουρκικά και στα ελληνικά, σκίτσο (σχέδιο) τού λαϊκού ήρωα τού θεάτρου σκιών Καραγκιόζη, το οποίο παρίστανε τον Τύπο αλυσοδεμένο χειροπόδαρα, ενώ ο Χατζηαβάτης τον ρωτούσε : «Τί κατάσταση είναι αυτή Καραγκιόζη ;» γιά να λάβει την απάντηση: «(Ο Τύπος) είναι ελεύθερος εντός των ορίων τού Νόμου». Η γελοιογραφία θεωρήθηκε προσωπική ύβρις κατά τού σουλτάνου και ο Κασάπης κινδύνεψε να καταδικαστεί σε θάνατο. Τελικά καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση ενώ τού κατασχέθηκε το τυπογραφείο.

1916.—Η πραξικοπηματική κυβέρνηση τού Ελευθέριου Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη, κατόπιν υποδείξεως των Συμμάχων της, κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον τής βουργαρίας και τής Γερμανίας. Τον Μάρτιο τού 2005 άνοιξαν  τα άκρως απόρρητα αρχεία τού Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών τής περιόδου 1873-1939. Με βάσει τα εν λόγω αρχεία, ο Βρετανός Ιστορικός Κηθ Χάμιλτον (Keith Hamilton) επισημαίνει ότι η Αγγλία στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, έχοντας προηγουμένως προσφέρει Ελληνικά εδάφη ως ανταλλάγματα στην βουργαρία γιά να την προσελκύσει προς την πλευρά της, και διαπιστώνοντας ακολούθως την αποτυχία τού εγχειρήματός της, (αφού η βουργαρία συμμάχησε με την Γερμανία), έστρεψε όλες τις προσπάθειές της προς την Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά, η Αγγλικές Μυστικές Υπηρεσίες διέδιδαν ψευδώς, τονίζει ο Κηθ Χάμιλτον (Keith Hamilton), ότι ο ουδετερόφιλος Βασιλέας τής Ελλάδος Κωνσταντίνος Α’, ήταν δήθεν Γερμανόφιλος.

.—Η νόμιμη ελληνική κυβέρνηση, αρνείται κατηγορηματικά τις αξιώσεις των Συμμάχων τής ΑΝΤΑΝΤ γιά παράδοση πολεμικού υλικού. Θα ακολουθήσει απόβασή τους γιά να επιβάλλουν αυτά που απαιτούν.

1919.—Στο μέτωπο στην Μικρά Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μικρά Ασία δρα με περιπόλους.

1921.—Στο μέτωπο στην Μικρά Ασία, η Ελληνική στρατιά μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.

1922.—(ν.ημ.) Το Έκτακτο Στρατοδικείο γιά την ‘’δίκη των Εξ’’ συνεχίζει τις συνεδριάσεις του πυρετωδώς, με την γραπτή απολογία τού πρωθυπουργού – την περίοδο τής Μικρασιατικής Καταστροφής – Δημήτριου Γούναρη. Ο ίδιος ήταν άρρωστος από τύφο και νοσηλευόταν. Άλλο ένα χαρακτηριστικό τής κακοδικίας, εκτός από την έλλειψη ένδικων μέσων, ήταν το γεγονός ότι ως μάρτυρας υπερασπίσεως κλήθηκε ο στενός συνεργάτης τού Ελευθέριου Βενιζέλου και πολιτικός με το κόμμα του, Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος.

1923.—Αναγιγνώσκεται στην συνεδρία τής Ιεράς Συνόδου τού Οικουμενικού Πατριαρχείου η οριστική παραίτηση τού Μελέτιου Δ΄ από τον θρόνο. Είχε προηγηθεί τρίμηνη αναρρωτική άδεια που είχε λάβει στις 10 Ιουλίου τού ίδιου έτους. Η παραίτηση δρομολογήθηκε κατόπιν συνεννοήσεως τού Βενιζέλου με τον Ισμέτ Ινονού, μετά το ζήτημα τής αποπομπής που είχε τεθεί στις διαπραγματεύσεις τής Λωζάννης. Τότε ο Βενιζέλος ζήτησε από τον Πατριάρχη να υποβάλλει την παραίτησή του γιά να διευκολύνει την ειρήνευση μεταξύ των δύο πλευρών.

1924.—Οι Μητροπολίτες Ρόδου και Λέρου φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη και την επομένη εμφανίζονται ενώπιον τής Ιεράς Συνόδου τού Πατριαρχείου. Εκεί υποβάλλουν λεπτομερή έκθεση, κατά την οποία φαίνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση τους είχε θέσει προ τού διλήμματος: ή αποδοχή τού Αυτοκέφαλου και διατήρηση τού τότε καθεστώτος ως προς την δικαστική και εκπαιδευτική δικαιοδοσία τής Εκκλησίας, ή εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οπότε η Εκκλησία Δωδεκανήσου θα έχανε τα δικαιώματά της. Ο θάνατος όμως τού πατριάρχη Γρηγόριου Ζ΄ (6.12.1923 – 17.11.1924), η διαδικασία τής εκλογής νέου και η απέλαση τού διαδόχου του, Κωνσταντίνου Στ΄ (17.12.1924 – 22.5.1925) ως ανταλλάξιμου, εμπόδισαν την Εκκλησία ν΄ ασχοληθεί με το ζήτημα.

.—Συμπλοκή στην πόλη τής Καβάλας μεταξύ καπνεργατών και χωροφυλακής, με έναν νεκρό ανθυπομοίραρχο και τραυματίες και από τα δύο μέρη. Οι συλληφθέντες δικάστηκαν από το στρατοδικείο Καβάλας και καταδικάστηκαν. Μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ο Δημητράτος, αργότερα υπουργός Εργασίας επί κυβερνήσεως Ιωάννη Μεταξά. Ο Θάσιος βουλευτής Αύγουστος Θεολογίτης τής Δημοκρατικής Ενώσεως τού Παπαναστασίου, μετέπειτα υπουργός Βορείου Ελλάδος (Μακεδονίας-Θράκης) με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, επιτέθηκε εναντίον τού Κονδύλη γιά τα γεγονότα στην Καβάλα, τις εξελίξεις και την σύσταση τού συλλόγου εθνικών δημοκρατικών εργατών στην Δράμα, που εξοπλίστηκαν από την εκεί μεραρχία γιά να επιτεθούν εναντίον των διαδηλωτών εργατών.

1926.—Στον αριστοκρατικό κινηματογράφο τής Θεσσαλονίκης «ΑΛΑΜΠΡΑ», σημειώθηκε κοσμική σύναξη στην πρεμιέρα τού έργου «ΤΣΕ ΤΣΑ ΚΟ», τού οποίου η προβολή συνοδευόταν από δύο τραγούδια που συνέθεσε ειδικά γιά το έργο ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης και τα ερμήνευσε η Λύδια Λινίνα.

1930.—Εγκρίνονται τα σχέδια τού Ανδρέα Κριεζή γιά την μορφή την οποία θα έχει το κτήριο τής Βουλής (Παλαιά Ανάκτορα). Το κτήριο που ανέλαβε να μετατρέψει σε Βουλή και Γερουσία ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Κριεζής το 1930, ελάχιστα στοιχεία διατηρούσε από το αρχικό κτήριο τού Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ. Το εσωτερικό του κατεδαφίστηκε σχεδόν ολοσχερώς, προκειμένου να ικανοποιήσει τις λειτουργικές ανάγκες τής Βουλής και τής Γερουσίας.

1934.—Κατατέθηκε στὴν Βουλή τὸ νομοσχέδιο σχετικὰ μὲ τὴν ἵδρυση τοῦ Νομοῦ Κιλκίς, μετὰ τὴν συγκατάθεση τοῦ πρωθυπουργοῦ Παναγῆ Τσαλδάρη στὶς 31 Ὀκτωβρίου καὶ τὴν λήψη τῆς ὁριστικῆς ἀποφάσεως.

1936.—Τα μέλη τού Βαλκανικού Συμφώνου (βλ. 9/2/1934), συνυπογράφουν μεταξύ τους Στρατιωτική Σύμβαση η οποία προβλέπει και καθορίζει τις επεμβάσεις των συμβαλλομένων κατά περίπτωση, καθώς και την εμπλοκή εκάστου. Η υπογραφή τής νέας Συμφωνίας έγινε στο Βουκουρέστι.

1938.—Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο σφαγέας των λαών Μουσταφά Κεμάλ ο επονομαζόμενος «Ατατούρκ». Είχε γεννηθεί το 1880 στο χωριό Χρυσαυγή, κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Οι τούρκοι, μη έχοντας ίχνος πολιτισμού και κουλτούρας, «δανείστηκαν» σχεδόν τα πάντα από τους Έλληνες. Κάπως έτσι, ο σφαγέας Κεμάλ προσέλαβε και τον σύνθετο χαρακτηρισμό «Ατατούρκ», που σημαίνει «πατέρας των τούρκων». Το πρώτο συνθετικό (Ατά), προέρχεται από το ομηρικό «ατά» που έχει την ίδια ακριβώς σημασία. Την λέξη ‘’Ατά’’ την επαναλαμβάνει 9 φορές ο Όμηρος, ο οποίος βάζει τον Τηλέμαχο, τον γυιό τού Οδυσσέα, να αποκαλεί έτσι (ως πνευματικό πατέρα) τον χοιροβοσκό Εύμαιο.

1940.—Σφοδρή ελληνική αντεπίθεση, εξελιχθείσα σε ολόκληρο το βορειοηπειρωτικό μέτωπο, ανατρέπει τις ιταλικές μεραρχίες και τις αποσυνθέτει. Συλλαμβάνονται εκατοντάδες αιχμάλωτοι και περιέρχεται στα χέρια τού Στρατού μας άφθονο πολεμικό υλικό πάσης φύσεως. Το 8ο Τ. Αλπινιστών υπέστη πανωλεθρία. Καταμετρήθηκαν 320 νεκροί, αιχμαλωτίστηκαν 35 Αξιωματικοί, 700 οπλίτες και κυριεύτηκαν άφθονα υλικά, 100 μουλάρια και 5 βαρείς όλμοι.

.—Το Τάγμα “Λ’ Ακουΐλα” (L’ Aquila), δέχτηκε συντριπτικά πλήγματα το βράδυ τής 9ης προς 10η Νοεμβρίου και κυριολεκτικά διαλύθηκε, αφού εγκατέλειψε στο πεδίο τής μάχης περίπου 300 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και τον Διοικητή του.

.—(10-12/11)  Η επιδρομή στον Τάραντα. Το πρωινό τής 10ης Νοεμβρίου ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος τής 431 Μοίρας Αναγνωρίσεως τής ΡΑΦ (Βασιλική Αεροπορική Δύναμη Αγγλίας) απογειώθηκε υπό δυσμενείς συνθήκες από την Μάλτα, με αποστολή να καταγράψει την δύναμη τού Ιταλικού στόλου που ελιμενιζόταν στον Τάραντα. Ο Βρετανός χειριστής υποσμηναγός Άντριαν Γουορμπάρντον, αιφνιδίασε την αντιαεροπορική άμυνα των Ιταλών, καταφέρνοντας μαζί με το πλήρωμά του να ολοκληρώσουν την καταγραφή και να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Μάλτα. Την επόμενη ημέρα, από την θαλάσσια περιοχή τής Κεφαλλονιάς θα ξεκινήσει η ναυτική επιχείρηση «Judgement». 

1941.—Νέο θύμα δολοφονικής ενέδρας από Τσάμηδες, ο Έλληνας Ξενοφών Ιωάννου από την Πέστανη Θεσπρωτίας. Όπως μάς μεταφέρει ο Γιάννης Σάρρας, ο άτυχος Ιωάννου τραυματίστηκε στο δρόμο Ηγουμενίτσας – Πέστανης, σε ενέδρα που είχαν στήσει οι Γραικοχωρίτες μουσουλμάνοι Αντέμ Ιντρίζ, Μαχμούτ Μάλε. Όταν κάποιος πήγε να τού δώσει την χαριστική βολή, τού φώναξε: «Είμαι το παιδί τού τάδε, δεν έχω πειράξει κανέναν. Μην με σκοτώνεις, γιατί δεν φταίω». Τον άφησαν και έφυγαν. Την ενέδρα την ήξεραν πολλοί Μουσουλμάνοι. Ο Μπίντο Ντούλες μάλιστα ειδοποίησε τον Σωτήρη Διονύση να μην ανέβει εκείνη την ημέρα στην Πέστανη. Το ίδιο και ο Ταχήρ Σελμάν ειδοποίησε τον Νίνο Σπύρο.

.—Σε άλλο μέρος, θύματα σφαγών από τους αιμοδιψείς Τσάμηδες έπεσαν οι Θωμάς Νίνος και η αδελφή του Σάνα Δημητρίου, από το Γραικοχώρι τής Θεσπρωτίας. Σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο δρόμο μεταξύ Ηγουμενίτσας – Πέστανης, από τους γενίτσαρους συγχωριανούς τους Αντέμ Ιντρίζ, Μαχμούτ Μάλε και άλλους. Στην ίδια ενέδρα των μουσουλμάνων, τραυματίστηκε και ο Ξενοφών Ιωάννου.

.—Την ίδια ημέρα, άλλο θύμα δολοφονίας από αιμοσταγείς Τσάμηδες, ήταν ο Έλληνας  από την Αγία Μαρίνα (τότε Κουσοβίτσα) Θεσπρωτίας, Πύλος Αντώνιος. Δολοφονήθηκε αγρίως από τους μουσουλμάνους Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ, από το Κουρτέσι.

.—Το υποβρύχιό μας «Γλαύκος» τορπιλίζει εχθρικό φορτηγό πλοίο 3.000 τόνων κοντά στον όρμο τής Σούδας, στο Ηράκλειο.

.—Έπειτα από τραυματισμό του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, πέθανε στο Αγγλικό Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Παλαιστίνης ο πιλότος μας Κωνσταντίνος Δήμου. Το βράδυ τής 06/11/1941, μαζί με δύο άλλους υπαξιωματικούς, επιβαίνοντας σε μία μοτοσικλέτα, κατευθυνόταν προς την πόλη Ρεχοβότ (στο κεντρικό Ισραήλ, ανάμεσα Τελ-Αβίβ και Ιεροσόλυμα). Εκεί έπεσαν πάνω σ΄ένα κάρο το οποίο δεν είχε φώτα πορείας. Τους μετέφεραν στο 12ο Γενικό Νοσοκομείο, στην Σέφαραμ, όπου έκοψαν το ένα πόδι τού πολυτραυματία Δήμου, χωρίς να κατορθώσουν όμως να τού σώσουν την ζωή. Η κηδεία και η ταφή του έγινε την επομένη στις 11/11/1941, στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο τής Ράμλα με στρατιωτικές τιμές.

1943.—Την νύχτα 10 προς 11 Νοεμβρίου, μία ομάδα που αποτελούνταν από τα βρετανικά αντιτορπιλικά HMS Petard, HMS Rockwood και το πολωνικό ORP Krakowiak, βομβάρδισαν την Κάλυμνο και το HMS Faulknor την Κω, όπου συγκεντρώνονταν οι γερμανικές δυνάμεις γιά την επικείμενη επίθεση στην Λέρο. Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική νηοπομπή έφτασε με ασφάλεια στην Λέρο στις 12 τού μήνα.

.—Συνεχίζουν οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ. Οι κομμουνιστές συγκέντρωσαν απ’ όλη την Ελλάδα δυνάμεις τους και επιτέθηκαν σε Εθνικούς αντάρτες τού Ζέρβα, με αποκλειστικό σκοπό την διάλυση όλων των δυνάμεων τής Εθνικής αντιστάσεως. Μάλιστα, χαρακτηριστικό τού τί ακριβώς συνέβη την εποχή τής Εθνικής Αντιστάσεως, είναι το γεγονός ότι την ίδια περίοδο και επί δύο περίπου μήνες, ο ΕΔΕΣ βρισκόταν ανάμεσα στα πυρά των Γερμανών και των κομμουνιστών ταυτοχρόνως (!..)

1944.—Εκτελέστηκαν από τους Ελασίτες οι Ευάγγελος Δογιάμας, πρώην στέλεχος τής Χωροφυλακής και ο Τσάνας Ευάγγελος. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στις φυλακές «Παύλου Μελά» στην Θεσσαλονίκη, όπου κρατήθηκαν αρκετό διάστημα. Μία φάλαγγα τετρακοσίων αιχμαλώτων μεταξύ των οποίων ο Γκόνος, οι γυιοί του, Δημήτριος και Χρήστος και ο γαμπρός του, Θάνος Τουλούπης, διά μέσου Κουφαλίων, Αγίου Πέτρου, Ευρωπού κατέληξε, ημέρα Σάββατο, στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Γουμενίσσης. Ο Γεώργιος Μόδης σχολιάζοντας το συμβάν με τους ομήρους που σκοτώθηκαν, λέει χαρακτηριστικά: «[…] Και ήταν όλοι από οικογένειες Μακεδονομάχων και Μακεδονομάχοι! Είχαν κηρύξει γενικά στους Μακεδονομάχους το Κ.Κ.Ε. και το Ε.Α.Μ. αμείλικτον εξοντωτικόν πόλεμον, γιατί ήταν φαίνεται μεγάλοι… κεφαλαιοκράτες…»

.—Ἐμβέρ Χότζα, ὁ μεγαλύτερος διώκτης τοῦ ἑλληνισμοῦ τῆς Βορείου Ἠπείρου, ἀναλαμβάνει τὴν διακυβέρνηση τῆς ἀλβανίας. Ἡ ἀλβανικὴ κυβέρνηση ἀναγνωρίστηκε ἄνευ ὅρων ἀπό τὴν ΕΣΣΔ καὶ ἀμέσως μετὰ ἀπό τὶς Η.Π.Α. καὶ τὴν Μεγάλη Βρετανία. Εἶχε ἔως τὸν θάνατό του τὸν ἀπόλυτο ἔλεγχο κάθε πτυχῆς τοῦ πολιτικο-οικονομικοῦ γίγνεσθαι τῆς χώρας, ἐξαπολύοντας κῦμα τρομοκρατίας ἐνάντια σὲ κάθε ἀντιφρονοῦντα, ἐνῶ τὴν τιμητικὴ τους στὶς διώξεις εἶχαν οἱ Ἕλληνες τῆς κατεχόμενης ἀπὸ τὴν ἀλβανία, Ἠπείρου. Στὸ πλαίσιο τῆς συστηματικῆς γενοκτονίας τῶν Ἑλλήνων, τοὺς ἀνάγκασε νὰ μετοικήσουν στὰ βόρεια, ὥστε νὰ ἐξαφανιστῇ τὸ Ἑλληνικὸ στοιχεῖο ἀπὸ τὶς συμπαγῶς Ἑλληνικὲς περιοχές. Σὲ μία πρωτοφανὴ διαδικασία γενετικῆς παρεμβάσεως, ἐπέβαλε μεικτοὺς γάμους μεταξὺ Ἑλληνίδων καὶ ἀλβανῶν (πρακτικὴ ποὺ ἐπέβαλε καὶ τὸ κομμουνιστικὸ καθεστὼς τῆς βουργαρίας).

1949.—Ο Ναπολέων Ζέρβας καταθέτει στο τότε υπουργείο Στρατιωτικών την έκθεση οικονομικής διαχειρίσεως των χρημάτων που λάμβανε από τους Βρετανούς, αλλά και την έκθεση οικονομικής διαχειρίσεως γιά όλη την περίοδο τού Αγώνα. Το σημαντικό στην υπόθεση γεγονός, είναι πως, εκτός από το ότι δεν είχε υποχρέωση να πράξει κάτι τέτοιο, παρά ταύτα έδωσε λεπτομερέστατη κατάσταση εισπράξεων και δαπανών. Την στιγμή μάλιστα που οι κομμουνιστές τού ΕΑΜ – ΕΛΑΣ δεν έπραξαν κάτι τέτοιο γιά τις 950.000 χρυσές λίρες Αγγλίας τις οποίες έλαβαν, και ήταν τετραπλάσιο ποσό από εκείνο που έλαβε ο Ζέρβας (…)

1954.—Ο απόστρατος αξιωματικός τού Ελληνικού Στρατού, Γεώργιος Γρίβας (Διγενής), φτάνει κρυφά στην Κύπρο γιά να προετοιμάσει τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων [βλ.& 6/11].

1959.—Το αντιτορπιλικό Ασπίς ΙΙ υψώνει την Ελληνική Σημαία στο Long Beach των Η.Π.Α.

.—Ανακοινώνεται η ημερομηνία (13/12) διεξαγωγής των εκλογών στην Κύπρο γιά την ανάδειξη τού Προέδρου, τού αντιπροέδρου και τής Βουλής.

1961.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Γεώργιος Κορμάζος. Αιτία ήταν η σύγκρουση τού αεροσκάφους του τύπου F-86E με άλλο, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως στην περιοχή τού αεροδρομίου τής 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος).

1967.—Εκτελώντας πτήση εθισμού με επιβάτη μαθητή Γυμνασίου κατά το εορταστικό τριήμερο τής εορτής τής Αεροπορίας, ο πιλότος Κωνσταντίνος Κυριαζής κατέπεσε με το αεροσκάφος του στην περιοχή Ανατολή Αγυιάς Λάρισας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, ενώ ο μαθητής διασώθηκε.

1968.—Αεροσκάφος τύπου F-84F με χειριστή τον Μπραβάκη Αναστάσιο, προσέκρουσε στην κορυφή λόφου βορείως τού αεροδρομίου τής 115 Πτέρυγας Μάχης (Σούδα), με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

1972.—Εκτελώντας διατεταγμένη πτήση αεροψεκασμού με ελικόπτερο τύπου Bell τής 359 Μονάδας Αεροπορικής Εξυπηρετήσεως Δημοσίων Υπηρεσιών, κατέπεσε στην ορεινή περιοχή τού χωριού Καμάρας Χανίων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, ο χειριστής Αργύριος Κωστόπουλος.

1975.—Η έκρηξη βόμβας στο  κατάστημα αφορολόγητων Πι-Εξ συμφερόντων Η.Π.Α., είναι ενέργεια τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ, σύμφωνα με τις Αρχές.

1977.—Σαν σήμερα στην Μόσχα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων γιά την εξηκοστή επέτειο από την Οχτωβριανή Επανάσταση, επιδόθηκε στον Γιάννη Ρίτσο το Βραβείο «Λένιν» γιά την ειρήνη…

1981.—Απεβίωσε ο λογοτέχνης Διονύσιος Ρώμας, γυιός τού υπουργού και προέδρου τής Βουλής Αλέξανδρου Ρώμα, με καταγωγή από την ιταλικής προελεύσεως Ζακυνθινή οικογένεια Ρώμα. Το 1938 εισήγαγε στην Ελλάδα το είδος τού ραδιοφωνικού θεατρικού έργου, με το έργο «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη», ή «Πώς γράφτηκε ο Εθνικός μας Ύμνος». Συνολικά ολοκλήρωσε πέντε θεατρικά και πάνω από 150 ραδιοφωνικά έργα, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την θεατρική μετάφραση γιά παραστάσεις τού Εθνικού και άλλων θεάτρων.

1983.—Σεισμική δόνηση 4,7 τής κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή τού Παγασητικού.

1992.—Απεβίωσε ο Ηρακλειώτης (Κρήτη) πολιτικός, Δανήλος (Δανιήλ) Συντυχάκης.

2002.—Στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ιωνικός- ΟΦΗ (1-1), η Σοφία Γρυλλάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα βοηθός διαιτητή στην ιστορία τής Α’ Εθνικής.

2007.—Ένα χαμηλό βαρομετρικό 995hpa που χτυπά το Λουτράκι, ανυψώνει την θάλασσα ένα μέτρο και προκαλεί σοβαρότατες ζημιές.

2009.—Ημερομηνία θανάτου γιά τον συγγραφέα, ηθοποιό, σκηνοθέτη αλλά και στιχουργό, Νότη Περγιάλη (βλ.και 9/11).

2015.—Μετά την χθεσινή δήλωση τού Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄κατά την επίσκεψή του στην βουργαρία και την στάση του έναντι τού βούργαρου πατριάρχη, ο πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τού βουργάρικου Τύπου: «[…] ο Βαρθολομαίος προκάλεσε σκάνδαλο καθώς αντιμετώπισε τον [βούργαρο] πατριάρχη Νεόφυτο ως μητροπολίτη και την βουργαρική εκκλησία ως μη αυτοκέφαλη. […] Συνέδεσε [δε] την πρόοδο τής βουργαρίας στην Ε.Ε. και την ενότητα τής [βουργαρικής] Εκκλησίας με την επιστροφή των κατασχεμένων [κλεμμένων] στην διάρκεια τού πολέμου και τής σύγχυσης που προκλήθηκε στην βαλκανική χερσόνησο. Πρόκειται, όπως είπε, γιά ιερά κειμήλια που ανήκουν σε μονές  και εκκλησίες των Σερρών, τής Ξάνθης και τής Δράμας που τα πήραν [κατάκλεψαν] οι βούργαροι και τα μετέφεραν στην βουργαρία».

2018.—Ενόχληση γιά την εξαγγελία (βλ 7/11) των προσλήψεων και παροχών από την ελλαδική κυβέρνηση εκφράζουν στις Βρυξέλλες, ενώ περιμένουν, πριν αντιδράσουν, να δουν ποιές από αυτές θα νομοθετηθούν και ποιές θα είναι απλώς προεκλογικές υποσχέσεις…

2019.—Δημοσιεύματα τού Τύπου αναφέρονται στις ζημιές που συνέχισαν να παρουσιάζουμε μεγάλες ΔΕΚΟ και το 2018, παρά τις γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις. Τα έξοδά τους που παραμένουν ανελαστικά, είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στις υπέρογκες ζημίες, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια  ευρώ που συνεισφέρουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. «[…] Η ακτινογραφία των μεγεθών τεσσάρων ΔΕΚΟ (ΟΑΣΑ, ΕΡΤ,ΟΣΕ,ΕΑΣ) οι οποίες λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις, δείχνει χονδρικά ότι γιά κάθε ένα ευρώ που εισπράττουν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, επιδοτούνται με άλλα δύο ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ απαιτούνται γιά την λειτουργία τους περίπου τέσσερα ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι να δημιουργούν επιπλέον ένα ευρώ ζημία. Ακραίο παράδειγμα είναι η ΕΡΤ (των κηφήνων), η οποία το 2018 μόλις το 7% των συνολικών εσόδων της –περίπου 13 εκατ. ευρώ– προέρχεται από τις εμπορικές δραστηριότητές της και το υπόλοιπο 93% από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν υπέρ της οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τής Δ.Ε.Η. ή άλλων παρόχων ενέργειας.» Μάλιστα το 2019, «[…] τα έξοδα τής ΕΡΤ θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία πρόκειται να αποζημιώσει τις συμβάσεις εργαζομένων που διεκόπησαν το 2013, με το προσωρινό της κλείσιμο

.—Με μία ανατριχιαστική εικόνα ήρθαν αντιμέτωποι σαν σήμερα το πρωί κάτοικοι τού χωριού Χαλκειού τής Χίου, όπου πιστοί και ιερείς αντίκρισαν την Αγία Τράπεζα τού Ιερού ναού Αγίου Χαραλάμπους καμμένη από αγνώστους… Ο  πρόεδρος τού χωριού Χαλκειός, Βασίλης Βίγκας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σχολίασε ότι πρόκειται γιά την τρίτη επίθεση που δέχεται εκκλησία από αγνώστους. Η Χίος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά που δέχεται τα τελευταία χρόνια ορδές μουσουλμάνων παράνομων αλλοδαπών. Στο χωριό Χαλκειός υπάρχει χώρος στον οποίο διαμένουν παράνομοι αλλοδαποί διαφόρων φυλών, των οποίων ο συνολικός αριθμός τους έχει υπερβεί κατά πολύ το όριο αντοχής. Μέσα σε μία εβδομάδα είναι ο τρίτος βανδαλισμός που συνέβη. Πρώτα παραβιάστηκε το ξωκκλήσι τής Παναγιάς από το οποίο έκλεψαν τα λάδια και τα καντήλια, ακολούθησε το ξωκκλήσι των Αγίων Απόστολων Πέτρου και Παύλου από το οποίο έκλεψαν τα καλύμματα τής Αγίας Τράπεζας, με τελευταίο βανδαλισμό (προς το παρόν) στην εκκλησία τού Αγίου Χαραλάμπους.

.—Με αφορμή τα αναμενόμενα έκτροπα που σημειώνονται κάθε χρόνο λόγω τής περιβόητης επετείου τού Πολυτεχνείου, ολοκληρώθηκε αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε από νωρίς σήμερα το πρωί σε τρεις εσωτερικούς χώρους τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι τελούσαν υπό κατάληψη… Κατά την διάρκεια τής επιχειρήσεως βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες πλήρους καλύψεως τού προσώπου, ρουχισμός, υλικά αμφιέσεως γιά κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις. Δεν περιμένουμε βεβαίως κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα από την αστυνομική επιχείρηση.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com