ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ-ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ (+13-14/12/1943)

,

,

Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας 

Μόναχος Αγαθάγγελος Ασημακόπουλος

,

……….Κι η Ρωμελιώτικη Κάτω Χώρα (Ναυπακτίας) έδωσε στα 1917 το 15χρονο παιδί της στην Αγία Λαύρα, τον Αγαθάγγελο Ασημακόπουλο. Ο ενάρετος και αφιλοκερδής π. Καλλίνικος Διαμαντόπουλος, θείος του, που από χρόνια μόναζε εκεί, τον πήρε κοντά του. Ενδιαφέρθηκε γιά την μόρφωση και τον πνευματικό του καταρτισμό. Τελείωσε το Γυμνάσιο Κα­λαβρύτων και η επίδοσις ήταν πολύ καλή. Παράλληλα με τα γυμνασιακά μαθήματα μελέτησε κι έμαθε την Γαλλική γλώσσα. Μόρφωσις, αρετή και σύνεσις τον έκαμαν όχι μόνο πολύ συμπαθητικό στούς αδελφούς, αλλά και στην Μονή πολύ χρήσιμο.

……….Μιά από γενετής ελαττωματικότητα τού αριστερού πο­διού τον εμπόδισε να γίνει ιερεύς κι έμεινε απλός μοναχός. Μα κι έτσι αναδείχθηκε ένας από τούς πιό σεμνούς κι ενά­ρετους και χρησίμους αδελφούς τής Αγίας Λαύρας, που υπη­ρέτησε με όλες του τις δυνάμεις.

……….Μα δεν περιορίστηκε να είναι μόνον ο ακούραστος γραμ­ματικός τής Μονής. Συνδέθηκε στενά μαζί με τον ευλαβέστατον πνευματικόν τής Μονής Βασίλειον, κι έκαμε κατηχητικήν εργασία μέσα κι έξω από το Μοναστήρι. Μέσα, βοη­θούσε πολύ στην λειτουργία τής «συνάξεως», όπως την έλε­γαν, ενός κύκλου δηλαδή στον όποιον έπαιρναν μέρος οι πα­τέρες και οι δόκιμοι και συζητούσαν πνευματικά θέματα. Προϊστάμενος τής «συνάξεως» έγινε ο π. Αγαθάγγελος και όπως παραδέχονται οι αδελφοί, με το κύρος, την σύνεση και την πνευματικότητά του, γινόταν αφορμή να ωφελούνται και να βελτιώνονται όλα τα μέλη της. Έξω, εργάσθηκε κυ­ρίως τα τελευταία χρόνια στο Κατηχητικό και στο Κήρυγμα. Και μολονότι δεν ήταν θεολόγος, είχε τέτοια επιτυχία, που έδινε την εντύπωση αρίστου θεολόγου και καταρτισμένου ιεροκήρυκος.

……….Στην ακμή των ωραίων αυτών προσπαθειών βρήκε τον π. Αγαθάγγελο η ματωμένη ημέρα τής 13 Δεκεμβρίου, Και προσφέρθηκε μαζί με τ’ άλλα τρία σπάνια λουλούδια που αναφέραμε, ένα ακόμα ωραίο άνθος με «ευωδίαν Χριστού» στον Δημιουργό.

***

Ἐπιμέλεια κειμένου καὶ εἰκόνας :  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή: Το έργο τού Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου«Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1942-1949.»

Γι' ατό, τν ερέων πο μαρτύρησαν γι τν κκλησία κα τ θνος τους,  ς εναι  μνήμη αωνί.