,,
.
Η «περιπέτεια» τής ονομασίας των Σκοπίων και οι τέσσερεις διαδεδομένες πλάνες
.
……….Είναι αξιοπρόσεκτο ότι, παρ’ όλο τού ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμμία λογική εξήγηση γιά τις απαιτήσεις τους εις βάρος τής Ελλάδος, το πράττουν καθημερινά, ενώ αντιθέτως, οι ελλαδικές κυβερνήσεις οι οποίες έχουν στα χέρια τους επιστημονικά δεδομένα γιά τους ιστορικούς-πολιτιστικούς- πολιτισμικούς αλλά και εθνικούς λόγους γιά τους οποίους η Ελλάδα επιβάλλεται να διεκδικεί, δεν το πράττουν.
……….Υπάρχουν στοιχεία σημαντικά γιά την αδιάλειπτη παρουσία τού ελληνισμού των σημερινών Σκοπίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα οποία όμως καμμία κυβέρνηση δεν τα χρησιμοποιεί.
……….Αναφερόμενος στην πρόσφατη ιστορία μας. ο καθηγητής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κ. Βακαλόπουλος, περιέγραψε όλες εκείνες τις πρακτικές σε βάρος τού Ελληνισμού των Σκοπίων μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και κατά την διάρκεια τού Μεσοπολέμου, που είχαν στόχο την πλήρη κατάλυση τής εκπαιδευτικής και εκκλησιαστικής αυτοτέλειας και τής κοινοτικής αυτονομίας. Στις συνεχείς διώξεις σε βάρος τού ελληνισμού, στην εφαρμογή εξοντωτικών μέτρων γιά την ολοκληρωτική αφομοίωσή του, την υποχρεωτική αλλαγή επιθέτων, τα στρατοδικεία, τις φυλακές, τον εποικισμό αλλογενών πληθυσμών σε ελληνικά εδάφη και τον διασκορπισμό τού ελληνικού στοιχείου σε περιοχές με συμπαγείς αλλοεθνείς πληθυσμούς.
……….Οι τέσσερεις βασικές πλάνες που έχουν επικρατήσει και αναμασώνται σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων είναι οι ακόλουθες:
Πλάνη 1η: Το όνομα δεν αποτελεί το πρωτεύον πρόβλημα…
……….Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικώς η βαρύτητα που έχει ένα ιστορικό όνομα και η επίδρασή που ασκεί αυτό στην διαδικασία διαμορφώσεως τής εθνικής συνειδήσεως και τής ιστορικής μνήμης ενός λαού. Το όνομα Μακεδονία εκφράζει σαφέστατα την Ελλάδα.
……….Οι Σκοπιανοί θέλοντας να επιβάλλουν την ύπαρξη και αναγνώριση «μακεδονικού έθνους», διεκδικούν το όνομα «Μακεδονία» ως ικανή και απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο γιά να έχει λόγο υπάρξεως το κράτος τους, αλλά και γιά να εδραιώσουν τις επεκτατικές τους βλέψεις. Το πρόβλημά μας με την ανιστόρητη εμμονή των Σκοπιανών περί υπάρξεως «μακεδονικού έθνους», είναι ότι αν καταφέρουν και παγιώσουν διεθνώς τον σφετερισμό τού ονόματος Μακεδονία στην ονομασία τού κράτους τους, θα έχει νομιμοποιηθεί η απάτη περί υπάρξεως «μακεδονικού έθνους» και έτσι θα απολέσουμε μία εθνική περιουσία. Θα έχουμε υποστεί μία βαρύτατη ήττα από τους Σκοπιανούς των οποίων οι βάσεις γιά μελλοντικές επεκτατικές βλέψεις στηρίζονται στο όνομα.
……….Ο ισχυρισμός ότι χρησιμοποιούσαν τον όρο Μακεδονία επί δεκαετίες και η Ελλάδα το δεχόταν αναντίρρητα, είναι το λιγότερο σαθρός, διότι η εθνική περιουσία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε έθνους δεν υπόκεινται σε «χρησικτησία» ούτε χάνονται ή περιορίζονται, παρά μόνο με αιματοχυσία.
[Ακόμα και το ΦΥΡΟΜ που χρησιμοποιούμαι πρακτικά μόνο εμείς, οι ιθαγενείς, περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»…]
Πλάνη 2η: Η εγγύηση τού Σκοπιανού Συντάγματος…
……….Οι γνωστοί κονδυλοφόροι γράφουν ότι η δήλωση των Σκοπιανών διά τού Συντάγματός τους, ότι δεν έχουν εδαφικές βλέψεις σε βάρος μας και ότι δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» (!) στην Ελλάδα, είναι εγγύηση… Αυτό και μόνο ως επιχείρημα, αποτελεί ένδειξη παρακμής και ηττοπάθειας, διότι βασίζουν την ασφάλεια των συνόρων μας στην διαβεβαίωση ενός άλλου κράτους ότι δεν έχει επεκτατικές βλέψεις. Οι δήθεν αφελείς, γνωρίζουν καλά ότι μεταξύ γειτονικών κρατών υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα, ιδίως εδαφικές βλέψεις και αλυτρωτικά θέματα, οπότε στην κατάλληλη στιγμή, όταν ανατραπεί η δυναμική ισορροπία που επέβαλε την υπογραφή τους, οι συνθήκες «ειρήνης και φιλίας» και οι «δηλώσεις» και «διαβεβαιώσεις», λησμονούνται και παραβιάζονται.
……….Εξ άλλου οι Σκοπιανοί ποτέ δεν απεμπόλησαν τις διεκδικήσεις τους έως και σήμερα και αυτές διδάσκουν και στα σχολεία τους.
Πλάνη 3η: Η Ελλάδα είναι χώρα τής Ε.Ε. και τού ΝΑΤΟ, έχει πενταπλάσιο πληθυσμό και δεν κινδυνεύει από τα Σκόπια…
……….Αυτή είναι μία «εκ τού πονηρού» επιφανειακή και κοντόφθαλμη αντιμετώπιση τού θέματος, εφ’ όσων το κράτος των «μακεδόνων» των Σκοπίων αποτελεί έναν «εν δυνάμει» εχθρό με επεκτατικές βλέψεις που ουδέποτε έκρυψε. Μπορεί σήμερα να μην διαθέτει οικονομική και στρατιωτική ισχύ, πρέπει όμως να εξεταστεί προσεκτικά το καθόλου απίθανο ενδεχόμενο, μελλοντικά να καταστεί ικανό, και με την βοήθεια άλλων, να εκμεταλλευθεί ή να συμβάλλει στην ανατροπή τής σημερινής «λεπτής» ισορροπίας στα βαλκάνια και την χερσόνησο τού Αίμου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν το κρατίδιο αυτό επικίνδυνο όπως:
……….Α) Η προώθηση σε ευρύτερα στρώματα τής «εθνοπλασίας» τού «Μακεδονικού» σοβινισμού και τής «μακεδονικής μεγάλης ιδέας» που ήδη καλλιεργείται έντεχνα είτε στα Σκόπια, είτε στο εξωτερικό.
……….Β) Η εξάρτηση των Σκοπίων από ισχυρές και εχθρικές προς την Ελλάδα δυνάμεις, και οργανισμούς, πριν ακόμα αυτά εμφανισθούν ως κρατική οντότητα, διότι ακριβώς αυτές οι δυνάμεις κατασκεύασαν την «μακεδονική εθνότητα». Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμμία δυνατότητα επιβιώσεως και το κράτος τους καμμία δυνατότητα υπάρξεως, αν δεν λειτουργήσουν ως πειθήνια όργανα εκείνων που κατασκεύασαν αυτήν την εθνοπλασία των «μακεδόνων».
……….Γ) Η τουρκία αν και δεν ανήκει στις δυνάμεις που κατασκεύασαν το «μακεδονικό έθνος», εν τούτοις τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα εξυπηρετούνται σαφέστατα από την ύπαρξη τού κράτους των Σκοπίων. Ο άξονας Αλβανία-Σκόπια- Βουλγαρία, με μοχλό τους μουσουλμάνους, είναι κυκλωτική κίνηση πιέσεως στην χώρα μας. Από την μεριά δε των Σκοπιανών, τρέφονται ελπίδες ότι σε περίπτωση συγκρούσεως Ελλάδος-Τουρκίας, θα ικανοποιηθούν και οι δικές τους επεκτατικές βλέψεις. Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που ισχυρίζονται ότι μόλις ενταχθούν τα Σκόπια στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αυτοί οι κίνδυνοι θα εκλείψουν. Γιατί όμως να ενταχθούν καπηλευόμενοι ένα όνομα και μιά ιστορία που δεν τους ανήκει; Γιατί το έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη;
Πλάνη 4η: Η «ρεαλιστική πολιτική» γιά να μην απομονωθούμε, διότι είναι βέβαιη η αναγνώριση των Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία»…
……….Κατ’ αρχάς είναι απαράδεκτη η παρουσίαση ενδεχόμενων δυσμενών εξελίξεων ως βέβαιων. Μία τέτοια ηττοπαθής πρόβλεψη, εκτός τού ότι υποσκάπτει το φρόνημα και διασπά την ενιαία θέληση των πολιτών, υπονομεύει και την όποια διπλωματική προσπάθεια, αποκαλύπτοντας ότι οι εκφραστές της έχουν νοοτροπία υποτελών και θεωρούν δεδομένη την δυνατότητα των «εταίρων» και «συμμάχων» να μάς επιβάλλουν αποφάσεις άδικες και βλαπτικές γιά τα συμφέροντά μας. Θεωρούν επίσης δεδομένη την αδυναμία μας να παρεμποδίσουμε την εφαρμογή μιάς τέτοιας πολιτικής.
……….Όμως παρά τον ασθενή από μέρους τους χειρισμό, οι αλλεπάλληλες αναβολές αναγνωρίσεως τού Σκοπιανού κράτους απέδειξαν ότι δεν είναι καθόλου δεδομένη η δυνατότητα των «εταίρων» και «συμμάχων» να μάς επιβάλλουν τις αποφάσεις τους.
……….Οι ίδιοι έχουν ομολογήσει ότι αυτές οι αναβολές οφείλονται αποκλειστικά στην παρούσα και στην αναμενόμενη έντονη αντίδραση των πολιτών μας (την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες τους παρακολουθούν επιμελώς), και παρά το ότι η ένταση αυτής τής αντιδράσεως υπονομεύεται συνεχώς από την κρυφή διπλωματία, και τα ηττοπαθή δημοσιεύματα, εκπομπές και δηλώσεις.
……….Οι συνιστώντες να ασκήσουμε «ρεαλιστική» πολιτική, υπονοούν ότι πρέπει να υποχωρήσουμε στο θέμα τής ονομασίας τού κράτους των Σκοπίων.
……….Σύμφωνα με ποιά λογική η ηττοπαθής στάση και υποχώρηση θεωρείται «ρεαλισμός», η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι ταυτόσημη με απεμπόληση τής ιστορίας μας και με απώλεια, ή υποθήκευση σημαντικότατου μέρους τής εθνικής μας περιουσίας;
……….Μετά την πίεση τής κοινής γνώμης οι «ρεαλιστές» πωλητικοί αναδιπλώθηκαν αρχικώς και εξαναγκάστηκαν την δεκαετία τού ’90 να αποδεχθούν το πάνδημο αίτημα να μην γίνει αποδεκτή ονομασία τού κράτους των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», επιφυλασσόμενοι να χρησιμοποιήσουν τον «ρεαλισμό» τους στους περαιτέρω μυστικούς χειρισμούς τού θέματος και στην «ντε φάκτο» αναγνώριση τού ψευδεπίγραφου κράτους των Σκοπίων.
……….Ας μας εξηγήσουν όμως, τί οφέλη προσδοκούμε υποκύπτοντας στις πιέσεις τής Ε.Ε. και τού ΝΑΤΟ;
……….Τί ακριβώς διακυβεύουμε δυσαρεστώντας «συμμάχους» και «εταίρους»;
……….Μήπως την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, τα οποία έχουν συρρικνωθεί και με τις ενέργειες και την ανοχή των «συμμάχων» και «εταίρων»;
……….Όσο γιά την οικονομική ενίσχυση, οι «ρεαλιστές» λησμονούν ότι το έθνος που σταθμίζει με τα χρήματα την τιμή του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα και τα (με αγώνα και αίμα ελευθερωμένα και διατηρημένα) εδάφη τής πατρίδας του, δεν είναι άξιο να επιβιώσει ελεύθερο και τελικώς δεν επιβιώνει.
Πηγές:
-
http://www.e-istoria.com/
-
http://www.e-istoria.com/
-
και το βιβλίο «Μακεδονία και ύβρεις»
-
Επιμέλεια κειμένου: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο