,
,
Τα πραγματικά θύματα τού «απελευθερωτικού αγώνα» τού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ
,
……….Ο Άγις Στίνας, περιγράφοντας την αρχική συμμαχία των δύο σφαγέων (όπως τους αναφέρει ο ίδιος), Χίτλερ και Στάλιν, φτάνει στο σημείο όπου η Γερμανία στρέφεται πλέον εναντίον τής μέχρι τότε συμμάχου της, Ρωσίας. Την περίοδο λοιπόν όπου διεξάγονταν στις ρωσικές στέπες τρομακτικές μάχες, έκανε την εμφάνισή της στο έδαφος των κατεχομένων χωρών η «Εθνική Αντίσταση», μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
……….Επισημαίνει ο Στίνας ότι κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν μεν οργανωθεί υπηρεσίες κατασκοπείας, γίνονταν δολιοφθορές, αλλά πάντοτε με προσοχή γιά να μην εκθέσουν τον άμαχο πληθυσμό στον κίνδυνο των αντιποίνων. Τότε δεν είχε ακουστεί ούτε προταθεί η ένοπλη συμμετοχή τού λαού μιάς κατεχόμενης χώρας μέσα στις συνθήκες παγκοσμίου πολέμου γιά το «διώξιμο τού καταχτητή». Ειδικά όταν ήταν φανερό ότι η τύχη όλου τού κόσμου εξαρτιόταν από την τελική έκβαση τού πολέμου. Διότι ήταν δεδομένο ότι μία τέτοια συμμετοχή, ενώ δεν θα συνέβαλε σε τίποτα στην τελική έκβαση τού πολέμου, θα ήταν όμως μία πρόκληση στους κατακτητές γιά την σφαγή άμαχου πληθυσμού.
……….Σήμερα – γράφει ο Στίνας – όσοι δεν θέλουν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, τους άλλους και την ιστορία, ξέρουν ότι η «εθνική αντίσταση» σε τίποτε δεν συνετέλεσε ούτε στην «απελευθέρωση» τής χώρας, ούτε στην τελική νίκη των συμμάχων, ούτε και μπόρεσε να επηρεάσει το ηθικό και την πολεμική ικανότητα τού κατοχικού στρατού.
……….Αναφερόμενος στην τελευταία αποχαιρετιστήρια ημερήσια διαταγή τού Γενικού Στρατηγείου τού ΕΛΑΣ, μετά την Βάρκιζα, στις 16/2/1945, τονίζει ότι [σε αντίθεση με τα όσα δακρύβρεχτα έγραψαν οι συντάκτες της, ότι δήθεν ο ΕΛΑΣ μόνος του απελευθέρωσε την χώρα], στην πραγματικότητα ο ΕΛΑΣ εγκαθιστούσε με την άνεσή του την εξουσία του στις περιοχές που εκκενώνανε τα γερμανικά στρατεύματα.
……….Το άλλο δε επιχείρημα των «αντιστασιακών» ότι δήθεν με την πολεμική της δράση η «Εθνική Αντίσταση» ανάγκασε την Γερμανία να διατηρεί στην χώρα περισσότερο στρατό από όσο απαιτούσαν οι ανάγκες τής κατοχής, ο ίδιος ο στρατιωτικός αρχηγός τού ΕΛΑΣ το αναιρεί, γράφοντας ότι αυτό δεν θα επηρέαζε και δεν θα άλλαζε την κατάσταση και το τελικό αποτέλεσμα τού πολέμου.
……….Μ’ άλλα λόγια η «Εθνική Αντίσταση» δεν έγινε γιά εκείνο που διακήρυσσε, γιά την «απελευθέρωση» τής χώρας κλπ. Άλλη ήταν η αποστολή της.
Οι πρώτοι μήνες τής Γερμανικής κατοχής και η στάση των κομμουνιστών
……….Μετά την συνθηκολόγηση τού Ελληνικού στρατού και την εγκαθίδρυση τής κυβερνήσεως Τσολάκογλου, τα μέλη τού ΚΚΕ δέχθηκαν την γερμανική κατοχή με χαρά και αγαλλίαση. Η Γερμανία ήταν σύμμαχος τής Ρωσίας, συνεπώς και δική τους. Πίστευαν ότι μία από τις πρώτες πράξεις των αρχών κατοχής, έπρεπε να ήταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων τους οποίους η δικτατορία Μεταξά κρατούσε στα στρατόπεδα, στις φυλακές, και στα νησιά. Αυτή η πίστη τους ήταν ο κύριος λόγος που εμπόδισαν μία ομαδική απόδραση από την Ακροναυπλία, όταν αυτή ήταν δυνατή στις ώρες τού βομβαρδισμού.
……….Βέβαιοι γιά την νίκη των Γερμανών, περίμεναν να αφεθούν επίσημα ελεύθεροι. Τον Μάϊο προηγήθηκε (καθ’ υπόδειξη των βούργαρων), η απελευθέρωση των «σλαυομακεδόνων κομμουνιστών», οπότε ήταν εντελώς βέβαιοι γιά την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων κομμουνιστών και γιά την σταθερότητα και ισχύ τού συμφώνου φιλίας Χίτλερ-Στάλιν.
Τί άλλαξε και αποφασίστηκε η Ίδρυση τού ΕΑΜ
……….Τον Ιούνιο τού 1941, ο Χίτλερ αφού με την βοήθεια τού Στάλιν έθεσε υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την Ευρώπη, εξαπέλυσε τις στρατιές του εναντίον τού χθεσινού του συνεταίρου. Τότε, στις 28 Σεπτεμβρίου, έξι μήνες μετά την κατοχή, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία τού ΚΚΕ το ΕΑΜ, καλώντας τον λαό σε αγώνα γιά το «Διώξιμο τού καταχτητή (…)». Τον Ιανουάριο τού 1942, η 8η Ολομέλεια τού ΚΚΕ [ο Στίνας αναφέρεται σε 9η Ολομέλεια στο βιβλίο του], αποφάσισε να «προωθήσει τον αγώνα σε ανώτερες μορφές πάλης, στον ένοπλο αγώνα». Έτσι, ο πόλεμος που είχε σταματήσει με την συνθηκολόγηση, επανέρχεται στην χώρα, πιό φονικός, πιό καταστροφικός, πιό κτηνώδης και πιό ηλίθιος.
……….Στο διάγγελμα τού ΕΑΜ τον Οκτώβριο τού 1941, διαβάζουμε ανάμεσα σε πολλά άλλα: «Από τις 24 Απριλίου η χώρα μας, ο ένδοξος και ηρωϊκός λαός μας, ζουν σκλάβοι. Βιάζουν τις γυναίκες μας και τα κορίτσια μας [ ] η φυλή μας απειλείται με εξόντωση…». Αυτά τα ανακάλυψαν 6 μήνες μετά από την κατοχή. Ξέρουμε – συνεχίζει ο Στίνας – ότι όλα αυτά ήταν ψέματα. Και πιό καλά ξέρανε ότι ήταν ψέματα, εκείνοι που τα γράψανε. Και είναι αυτοί οι ίδιοι που λίγους μήνες πριν και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο του 1939 καταγγέλανε συνεχώς την Αγγλία και την Γαλλία γιά ληστρικές ιμπεριαλιστικές χώρες και μιλούσαν με συμπάθεια γιά την Ιταλία και την Γερμανία, χώρες «αδικημένες» από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.
……….Οι Γερμανοί ούτε «τις γυναίκες μας και τα κορίτσια μας βίασαν», ούτε την «εξόντωση τής φυλής μας απειλούσαν». Κατέλαβαν την Ελλάδα γιά να μην χρησιμοποιηθεί από τους Άγγλους, όταν μάλιστα προετοίμαζαν ήδη την εισβολή στην Ρωσία.
Η «πολεμική δράση» τού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και η γενοκτονία τού άμαχου Ελληνικού πληθυσμού τής υπαίθρου
……….Το ΕΑΜ άρχισε να γίνεται πλατειά μαζική οργάνωση από τα μέσα τού 1943. Αυτόν τον χρόνο προσχωρούν στον ΕΛΑΣ πολλοί νέοι και πολλοί αξιωματικοί μόνιμοι και έφεδροι που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να πάνε στην Μέση Ανατολή. Τον ίδιο χρόνο συνθηκολόγησε και η Ιταλία και αργότερα προσχώρησε στην συμμαχική παράταξη. Είναι ο χρόνος που η επικείμενη κατάρρευση τής χιτλερικής Γερμανίας είναι σε όλους πλέον φανερή. Ο φόβος έχει υποχωρήσει, και ενώ στο αρχικό κάλεσμα γιά συμμετοχή στον «αγώνα γιά την απελευθέρωση», ο πληθυσμός αντιδρούσε με δυσφορία, τώρα επικρατεί η πατριωτική έξαρση.
……….Αλλά από την εκμετάλλευση και καταπίεση των ξένων θα περάσουν στην εκμετάλλευση και καταπίεση των «δικών» τους. Ο ΕΛΑΣ είναι τώρα στρατός με χιλιάδες οπλίτες και αξιωματικούς. Οργανωμένος όπως όλοι οι σύγχρονοι στρατοί. Αλλά οι «πολεμικές του επιχειρήσεις» γιά το «διώξιμο τού καταχτητή» εκτελούνται από μικρές ομάδες και περιορίζονται σε δολοφονίες μεμονωμένων στρατιωτών ή αξιωματικών, σε παγίδες και ενέδρες εναντίον περιπόλων ή μικρών στρατιωτικών μονάδων, και σε μερικές δολιοφθορές σε αφύλακτες σιδηροδρομικές γραμμές.
……….Είναι γνωστό ότι οι αρχές Κατοχής απαντούσαν σε κάθε μία από αυτές τις «επιχειρήσεις» με άγρια αντίποινα. Θύματα ήταν ο άμαχος πληθυσμός και οι κρατούμενοι στις φυλακές και στα στρατόπεδα, κι όχι αυτοί που τα προκαλούσαν.
……….Ο απολογισμός ήταν τρομακτικός σε βάρος τού πληθυσμού, σε θύματα, καταστροφές χωριών κλπ. Γιά έναν Γερμανό στρατιώτη, οι Γερμανοί σκότωναν 10 Έλληνες, γιά έναν αξιωματικό 100, και γιά συνταγματάρχες και στρατηγούς πάνω από 1000. Ίσως το ΕΑΜ στον υπολογισμό των θυμάτων να λογάριαζε μόνο εκείνους που προκάλεσαν τα αντίποινα κι όχι εκείνους που τα υποστήκανε, τον άμαχο πληθυσμό και τους ομήρους.
……….Βέβαια τα δικά τους θύματα ήταν πολύ λίγα ή καθόλου. Ύστερα από κάθε «πολεμική επιχείρηση» αυτοί φεύγανε στα βουνά και τον «ηρωϊσμό» τους τον πλήρωναν άλλοι.
……….Κι ακόμα είχαν κι ένα άλλο κέρδος. Όσοι αγρότες γλύτωναν από τους Γερμανούς μετά τις εκκαθαρίσεις σε χωριά, καταφεύγανε στα βουνά όπου θέλοντας και μη εντάσσονταν στον ΕΛΑΣ…
***
Πηγές:
Το βιβλίο «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ» τού Άγι Στίνα.
Οι ανταρτικές δυνάμεις στην Ελλάδα-Η πρώτη έκθεση τού Γερμανού στρατιωτικού Διοικητή Νοτιοανατολικής Ευρώπης – 9 Απριλίου 1943.
Το ελληνικό ολοκαύτωμα από τις Δυνάμεις τού Άξονα 1941-1944.
Η εξέλιξη τής θεωρίας τού δικαίου πολέμου.
Επιμέλεια κειμένου: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
***
……….Ο Άγις Στίνας (Σπύρος Πρίφτης), συμμετείχε ενεργά στο εργατικό κίνημα πριν ακόμη από την ίδρυση τού ΣΕΚΕ – ΚΚΕ τον Νοέμβριο τού 1918. Τον Απρίλιο τού 1921 παραπέμφθηκε επί εσχάτη προδοσία στό έκτακτο στρατοδικείο Αδριανουπόλεως γιά την αντιπολεμική αρθρογραφία του στην «Φωνή τού Εργάτη» η οποία εκδιδόταν στην Θεσσαλονίκη και τής οποίας ήταν διευθυντής. Ενεργό μέλος τού ΚΚΕ (και μάλιστα σε υπεύθυνες θέσεις του), παρέμεινε έως τον Φεβρουάριο τού 1932, οπότε και διαγράφηκε διότι αρνήθηκε να δεχθεί την καθαίρεση τής εκλεγμένης από το 4ο Συνέδριο Κεντρικής Επιτροπής και τον διορισμό τού Ζαχαριάδη ως αρχηγού τού ΚΚΕ μετά από την παρέμβαση τής Κομμουνιστικής Διεθνούς τον Νοέμβριο τού 1931.
……….Το 1935 έλαβε την θέση τού γραμματέα στην «Κομμουνιστική Διεθνιστική Ένωση», η οποία είχε ξεκάθαρα διεθνιστική στάση, ήταν εναντίον τού πολέμου, τού εθνικισμού και των φορέων του, με στόχο την «μετατροπή τού ιμπεριαλιστικού πολέμου σε προλεταριακή επανάσταση». Κατά την διάρκεια τού Β΄Π.Π., ο Στίνας ήλθε σε αντίθεση με τις θέσεις τού τροτσκισμού γιά «υπεράσπιση τής ΕΣΣΔ και των μαζικών κινημάτων αντίστασης», φτάνοντας και στην τυπική διακοπή κάθε σχέσεως το 1947.
……….Θέλοντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί ”η αυτόνομη εισβολή των μαζών στον χώρο που κρίνονται τα πεπρωμένα τους” δεν έκανε την εμφάνισή της, ούτε κατά την διάρκεια τού Β’ Π.Π., ούτε και μετά την λήξη του, έγραψε το βιβλίο «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ η ‘’ειδική αποστολή’’ τής ‘’εθνικής αντίστασης’’ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο και η συμβολή της στην βιβλική καταστροφή που εν ψυχρώ προετοιμάζουν οι δήμιοι που κυβερνούν τους λαούς.»