ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΖΗΝΩΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (+30/7/1958)

 

30-7-1958-zenonos-theodoros

,

Γεννήθηκε στο χωριό Χολέτρια, τής επαρχίας Πάφου, στις 8 Ιουλίου 1937. Σκοτώθηκε στις 30 Ιουλίου 1958 στην γενέτειρά του από έκρηξη βόμβας. Γονείς: Ζήνων Χριστοφή και Χρυστάλλα Δημητρίου Ζήνωνος. Αδέλφια: Δήμος, Ανδρέας, Γαλάτεια.

……….Ο Θεόδωρος Ζήνωνος φοίτησε στο δημοτικό σχολείο τού χωριού του και παρακολουθούσε νυκτερινά μαθήματα. Ασχολείτο με την γεωργία. Ήταν στέλεχος τής Παναγροτικής Ενώσεως Κύπρου, ΠΕΚ.

……….Σε ηλικία 19 χρονών ήταν ο εμψυχωτής τής νεολαίας και ο κήρυκας τής ελληνικής ιδέας στο χωριό του, πρωτοστατώντας σε κάθε πατριωτική εξόρμηση. Συνδεόταν με τούς αντάρτες τής περιοχής ως σύνδεσμος και τροφοδότης τους και λάμβανε μέρος μαζί τους σε πολλές επιθέσεις εναντίον των Άγγλων.

……….Ο πατέρας του, που ήταν ο κοινοτάρχης τού χωριού, όταν αντιλήφθηκε την δράση τού γιου του, ζήτησε να ενταχθεί στον αγώνα ολόκληρη η οικογένειά του. Το σπίτι τους έγινε από τότε το καταφύγιο των ανταρτών, όπου οι καταζητούμενοι των γύρω βουνών έβρισκαν οικογενειακή θαλπωρή στο πρόσωπο τής μάνας τού Θεόδωρου, την οποία με δική της υπόδειξη αποκαλούσαν όλοι “μάνα”.

……….“Το σπίτι μου είναι σπίτι σας, και εγώ μάνα δική σας.” Με αυτά τα λόγια καλωσόριζε κάθε φορά τούς φίλους τού γιου της η αγωνίστρια ηρωομάνα.

……….Την αυγή τής 30ης Ιουλίου 1958, δύο οχήματα τού στρατού έφθασαν στο χωριό του με σβησμένα τα φώτα. Η πολιτοφυλακή έδωσε το σύνθημα και οι χωριανοί επιτέθηκαν εναντίον των στρατιωτών με ξύλα και πέτρες. Εκείνοι πυροβόλησαν, τραυμάτισαν μία γυναίκα και ένα αγόρι και αποχώρησαν. Προτού βγουν από το χωριό, ο Θεόδωρος έσπευσε να τούς κτυπήσει με χειροβομβίδα. Στην προσπάθειά του, όμως να πετύχει τον στόχο του, η χειροβομβίδα εξερράγη στα χέρια του και τον σκότωσε.

……….Η κηδεία του, στην οποία προσήλθαν σύσσωμες οι γύρω κοινότητες, αποτέλεσε εθνικό εγερτήριο.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση