,
.
10-11 Οκτωβρίου 1925. Ο Θ. Πάγκαλος, ο Ν. Ζέρβας και η επεισοδιακή καταδίωξη τού Ν. Πλαστήρα.
.
……….Από τους πρώτους μήνες όπου ο Πάγκαλος ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία, άρχισαν οι συνωμοσίες εναντίον του, κυρίως από στρατιωτικά στελέχη. Ως ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες τού Βενιζελισμού, με την αίγλη τού ικανού στρατιωτικού να το περιβάλλει, η εξουσία τού Πάγκαλου δεν στερείτο λαϊκού ερείσματος και είχε κάποια δημοτικότητα όχι μόνο στον στρατό, αλλά και στον λαό. Πολλοί εξ άλλου οπαδοί τής αβασίλευτης δημοκρατίας, δεν διέκριναν κάποια ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ τής δικής του διακυβερνήσεως και τής προηγούμενης κοινοβουλευτικής καταστάσεως. Τον θεωρούσαν ως μία άλλη μορφή τού Βενιζελικού καθεστώτος.
……….Στελέχη όμως, πολιτικά και στρατιωτικά, τής ίδιας Βενιζελικής παρατάξεως, ξεκίνησαν απόπειρες γιά την ανατροπή του. Στα τέλη Αυγούστου τού 1925, γλύτωσε την σύλληψη κατά την επιστροφή του από την Θεσσαλονίκη, όταν προδόθηκε το σχέδιο βάσει τού οποίου θα κατελαμβάνετο η αμαξοστοιχία στην οποία επέβαινε.
……….Το Οκτώβριο τού 1925, έγινε άλλη μία προσπάθεια συνωμοτικής κινήσεως, οργανωτής τής οποίας ήταν μεταξύ άλλων και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Κάλεσαν τότε και τον Πλαστήρα στην Αθήνα γιά να συμμετάσχει. Παρά την αστυνομική επιτήρηση υπό την οποία βρισκόταν στην Καρδίτσα, ο Πλαστήρας κατόρθωσε να φτάσει στην Αθήνα, και να διαμείνει στο ξενοδοχείο τού Νέου Φαλήρου «Αίγλη».
……….Σύντομα όμως έγινε αντιληπτός, και ο Πάγκαλος διέταξε τον φρούραρχο Αθηνών Ναπολέοντα Ζέρβα, να τον συλλάβει και απελάσει. Στις 10 Οκτωβρίου έγινε η επιχείρηση, αλλά ο Πλαστήρας διέφυγε καταφεύγοντας στην οικία Δογάνη, κοντά στο ξενοδοχείο.
……….Την επομένη μετακινήθηκε στην οικία Τσοκόπουλου, όπου και εκεί όμως εντοπίστηκε, και αργά το βράδυ περικυκλώθηκε από δυνάμεις τής Χωροφυλακής. Ακολούθησε καταδίωξή του όταν προσπάθησε να διαφύγει πηδώντας στην διπλανή στέγη και από εκεί σε γειτονική ανεγειρόμενη οικοδομή. Οι χωροφύλακες τον ακολούθησαν και τότε ο Πλαστήρας πυροβόλησε εναντίον τους. Βλέποντας όμως ότι δεν ήταν δυνατόν να διαφύγει, επέστρεψε στην οικία Τσοκόπουλου και αφού κλειδώθηκε στο δωμάτιό του, μήνυσε στον Ζέρβα ότι δεν επρόκειτο να παραδοθεί, παρά μόνον σε στρατηγό. Στην περίπτωση δε που ο Ζέρβας προσπαθούσε να εισβάλει βιαίως στο δωμάτιο, ο Πλαστήρας απείλησε ότι θα τον σκότωνε.
……….Τότε ειδοποιήθηκε ο διοικητής τού Α’ Σώματος Στρατού, στρατηγός Τσερούλης, στον οποίο ο Πλαστήρας παραδόθηκε. Ακολούθησε η μεταφορά του στο αντιτορπιλικό «Λέων» και η απέλασή του στην Ιταλία.
-
Πηγή ο ΣΤ΄ τόμος τής ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, τού Γεωργίου Ρούσσου.
-
Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»