ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΗΡΟΥΣ “ΟΛΥΜΠΙΑΣ”

Η τριήρης ‘’Ολυμπιάς’’ 2007, ©Wikimedia Commons λήψη φωτογραφίας Us. Teml52.
Περί της σύντομης ζωής της τριήρους ‘’Ολυμπιάς’’
.

.

γράφει ο συγγραφέας Δημήτριος Τσιρόγλου


.

……….Μετά την κατασκευή του ομοιώματος τριήρους σε αναλογία 1/50 και την έκθεση αυτού στο μουσείο Ναυτικής Παράδοσης Πειραιώς, εδέησε αυτή η δύσμοιρη χώρα, να αποκτήσει μία σύγχρονης κατασκευής τριήρη. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 2.500 χρόνια από τότε που, ο ναυπηγός Αμεινοκλής επινόησε την κατασκευή της τριήρους, ώστε να κατασκευαστεί ένα αντίγραφο σε πραγματικό μέγεθος, δηλαδή σε αναλογία 1/1, αυτού του αξιοθαύμαστου και ευφυούς  εμπνεύσεως πολεμικού πλοίου. Πρόκειται βεβαίως για την περίφημη τριήρη ‘’Ολυμπιάς’’.

……….Από την περίοδο της κατασκευής της (1985-87) μέχρι το 1995- μόλις 8 έτη- χρειάστηκε να επισκευασθεί εξ αιτίας εκτεταμένων φθορών. Η επισκευή έγινε με κεφάλαια από τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή από τα ίδια κεφάλαια, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της. Στην συνέχεια οδηγήθηκε στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Τροκαντερό ως μουσειακό έκθεμα.  Εκεί λόγω έκθεσής της στις καιρικές συνθήκες διαπιστώθηκαν το έτος 1999 νέες φθορές ή παλαιότερες, που είχαν επεκταθεί. Το 2002 αναλαμβάνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας την γενική επισκευή και μάλιστα ιδίοις αναλώμασιν.

……….Η καθέλκυση έγινε τον Μάϊο του 2004 και κατόπιν παραδόθηκε στον Δήμο Πειραιώς για τις ανάγκες της Ολυμπιάδος (Ολυμπιακών αγώνων) του ιδίου έτους. Μία Ολυμπιάδα για την ολυμπιάδα δηλαδή. Το σκάφος μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα το βράδυ της 11η Αυγούστου και στην συνέχεια τον Σεπτέμβριο παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.

……….Το πολεμικό Ναυτικό διά του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (Α.Ν.Σ.) αποφάσισε την ανέλκυση του σκάφους και την έκθεσή του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο σε στεγασμένο, αυτή την φορά, χώρο, επικαλούμενο το υψηλό κόστος συντήρησής της, τον μεγάλο αριθμό ανδρών  που απαιτεί και την έλλειψη πρακτικού οφέλους. Έτσι οργανικά υπήχθη στο Θ/Κ Αβέρωφ και εκτέθηκε την 25η Νοεμβρίου 2005.

……….Δεν έχουμε καμμία επιφύλαξη για την ναυτοσύνη των Ελλήνων, ούτε και για την ευσυνειδησία, την ακεραιότητα των μελών του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου. Σαφώς και αποφάσισαν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Μα αγαπητοί μου και αξιοσέβαστοι, μέλη του ΑΝΣ, σαφώς και δεν περιμένουμε από την Ολυμπιάδα, να εμβολίσει καμμία σύγχρονη φρεγάτα ή κανένα αντιτορπιλικό. Όχι όλο το ναυτικό των Αρχαίων ημών προγόνων, αλλά το ναυτικό και μόνο των Αθηναίων διέθετε και συντηρούσε σε περίοδο ειρήνης δεκάδες τριήρεις και μάλιστα δύο σε 24ωρη ετοιμότητα και η σύγχρονη Ελλάς αδυνατεί να συντηρήσει ένα σκάφος; Η ένταξη της τριήρους στην δύναμη του πολεμικού ναυτικού και βέβαια είναι συμβολική. Σκεφτείτε όμως και τα παράλληλα οφέλη. Να θυμίσω στους αναγνώστες και στα μέλη του ΑΝΣ τα δεκάδες αντίγραφα άλλων σκαφών που κατασκεύασαν λαοί με μικρή, μικρότερη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας ή και με ελλιπή ναυτική παράδοση. Νορβηγοί, Άγγλοι, Σουηδοί και άλλοι λαοί συντηρούν αντίγραφα ιστορικών τους πλοίων. Να θυμίσω την κατασκευή αντιγράφου σκάφους των κλασσικών χρόνων από τους Τούρκους και τον απόπλου του από τα παράλια της Μικράς Ασίας και το ταξίδι του στην Μασσαλία σε αναπαράσταση του ταξιδιού των σκαφών των Ελλήνων Φωκααίων που αποίκησαν την Νότια Γαλλία ιδρύοντας την Μασσαλία. Πέραν της οικειοποίησης της ελληνικής ναυτικής ιστορίας ο απόπλους αυτός είχε και προπαγανδιστικούς σκοπούς.

……….Να θυμίσω επίσης ότι, τα σχέδια προήλθαν από το ‘Trireme Trust’ της Βρετανίας  και όχι από ελληνικά ναυπηγεία και ναυπηγήθηκε με την βοήθεια των Βρετανών καθηγητών ιστορίας Ι. Μorrisson και ναυπηγικής I. Coats. Να θυμίσω ότι, ο ‘’Σύλλογος φίλων της τριήρους’’ δεν εδρεύει στον Πειραιά ή στη Σαλαμίνα, αλλά στο Λονδίνο.

……….Επίσης ότι, η Τrireme in Νew Υork City Ιnc κάνει σήμερα (2011) προσπάθειες ώστε η Ολυμπιάς να πλεύσει στον ποταμό Χάντσον την 4η Ιουλίου 2012 σε εκδηλώσεις για τον γνωστό εορτασμό, που θα συνοδεύονται από έκθεση για την ελληνική ναυτική παράδοση στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος το εξόδων έχει ήδη συγκεντρωθεί. Να θυμίσω τα λόγια του καθηγητή Χέϊλ, που ήταν φοιτητής στο Κέιμπριτζ με καθηγητή τον I. Morrisson ότι, ‘’η τριήρης από όπου περνάει σκορπίζει ενθουσιασμό’’.

……….Λοιπόν κύριοι του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου θα εξακολουθήσετε να έχετε την Ολυμπιάδα έγκλειστη;

Η Ολυμπιάς σε δράση

 


Ηλεκτρονική πηγή τού άρθρου το : www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση