ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΑ ΕΠΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

,

.

Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΕΠΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

,

……….Εκτός από ποιητής, ιστορικός, φιλόσοφος κ.λπ, κ.λπ ο Όμηρος ήταν και γεωγράφος. Αυτό είναι και το θέμα τού συγκεκριμένου άρθρου, η γεωγραφία τού Ομήρου δηλαδή, με την διαφορά ότι θα ασχοληθούμε με συγκεκριμένη περιοχή, αυτή τού Πόντου.Οι αναφορές τού ποιητή γι’ αυτό το κομμάτι τού ελληνισμού δεν είναι πολλές, από τα λίγα τα οποία καταφέραμε να αντλήσουμε ως πρώτο συμπέρασμα έχουμε το γεγονός ότι όλες οι πόλεις και οι λαοί τού Πόντου που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο είχαν λάβει το μέρος των Τρώων. Αυτό είναι και λογικό, αφού ήταν οι πιό κοντινοί τους σύμμαχοι, ενώ, οι Αχαιοί ήταν πολύ μακρύτερα, οπότε δυσκολότερα θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με αυτούς.

……….Στις παρακάτω σειρές θα βρείτε ονόματα πόλεων, ανθρώπων και φυλών, τα οποία αν μη τι άλλο, πιστοποιούν την ελληνικότητα των κατοίκων τής περιοχής τού Πόντου από τα χρόνια τού μύθου ακόμη. Σε αυτό το σημείο να διευκρινίζουμε πως γιά εμάς ο μύθος δεν είναι αυτό που λέμε παραμύθι (η αντίθετη λέξη τού μύθου), αλλά η ιστορία αυτή που δεν καταγράφηκε, αλλά σώθηκε στους αιώνες περνώντας από στόμα σε στόμα.

……….Ξεκινούμε λοιπόν με την Β΄ Ραψωδία τής Ιλιάδος, όπου συναντούμε τούς Παφλαγόνες. (851 – 855 «Παφλαγόνων δ᾽ ἡγεῖτο Πυλαιμένεος λάσιον κῆρ// ἐξ Ἐνετῶν, ὅθεν ἡμιόνων γένος ἀγροτεράων,// οἵ ῥα Κύτωρον ἔχον καὶ Σήσαμον ἀμφενέμοντο// ἀμφί τε Παρθένιον ποταμὸν κλυτὰ δώματ᾽ ἔναιον// Κρῶμνάν τ᾽ Αἰγιαλόν τε καὶ ὑψηλοὺς Ἐρυθίνους)

……….Αυτοί, που όπως είπαμε ήταν σύμμαχοι των Τρώων, είχαν σαν αρχηγό τους τον Πολυμένη (μάλλον γιός τού Αρπαλίωνα). Ο Όμηρος γράφει πως ήταν μεγάλο φύλο, ενώ τούς θέλει γνωστότατους και γιά ένα περίφημο είδος άγριων μουλαριών που εξέτρεφε, και η χώρα τους ήταν η γνωστή Παφλαγονία τής αρχαιότητας. Μετά τον θάνατο τού βασιλιά τους, ήλθαν σε συνεννόηση με τούς Ενετούς και αφήνοντας τα Β.Δ παράλια τού Ευξείνου Πόντου, τούς ακολούθησαν στα παράλια τής Αδριατικής.

……….Οι Ενετοί: Αυτοί, φαίνεται να είναι συγκεκριμένος λαός Παφλαγόνων που ζούσε δίπλα στον Παρθένιο ποταμό (σημερινός Μπαρτέν). Τούς Ενετούς τούς συναντάμε σε πολλούς αρχαίους γεωγράφους και ιστορικούς (Ψευδο-Σκύμνο, Ηρόδοτο, Πολύβιο, Στράβωνα κ.α.) όπου οι περισσότεροι επιβεβαιώνουν την καταγωγή τους από την Παφλαγονία και ο Στράβων τούς θέλει γείτονες των Καππαδοκών. Ο Άγιος Ευστάθιος Θεσσαλονίκης (ο καλύτερος σχολιαστής τού Ομήρου μέχρι σήμερα), κάνοντας λόγο γιά τούς Ενετούς, τούς ονομάζει βασιλικό γένος των Παφλαγόνων, μάλλον φυλή που τύγχανε ιδιαίτερων τιμών.

……….Αργότερα, μετά την καταστροφή τού Ιλίου, μετοίκισαν στα παράλια τής Αδριατικής στην βόρεια Ιταλία και ακριβέστερα στην κοιλάδα τού Πάδου στις βόρειες Δαλματικές ακτές. Μάλιστα, αυτοί οι Ενετοί είναι οι φορείς τής Βενετικής γλώσσας. Βασιλιάς των Ενετών την εποχή τού τρωικού πολέμου ήταν ο Αντήνορας, γιός τού Αισυήτη και τής Κλευμήστρας. Αυτός λοιπόν, κατά τον Όμηρο, ήταν ο αντίστοιχος Νέστωρας των Αχαιών στην πλευρά των Τρώων. Σοφός και συνετός σύμβουλος, αδελφός τής δεύτερης συζύγου τού Πριάμου Εκάβης, ενώ ήταν ο ίδιος που φιλοξένησε και προστάτεψε τούς Οδυσσέα και Μενέλαο όταν πήγαν να ζητήσουν να τούς αποδοθεί η Ελένη. Αυτός είναι και ο ιδρυτής τής νέας μόνιμης πλέον αποικίας-κατοικίας των Ενετών όπως πολλών άλλων στην βόρεια Αφρική.

……….Γείτονες των Παφλαγόνων ήταν και οι Καύκωνες. Η γη των Καυκώνων στον Όμηρο απλώνεται από τον Παρθένιο ποταμό μέχρι την παραλία των Μαριανδυνών. Αυτούς ο Ευστάθιος τούς ονομάζει Αρκάδες ενώ το λεξικό τού Πανταζίδη τούς θέλει Πελασγούς, το μόνο επιπλέον στοιχείο που έχουμε γι’ αυτούς είναι το όνομα μιάς πόλης τους, το ‘’Τήεον’’. Ο γεωγράφος Εκαταίος γράφοντας γιά την ερημωμένη πόλη Αλαζία, λέει πως είναι παλαιά πόλη των Αλιζόνων και πως εξ’ αυτής έχουμε τα μετέπειτα ονόματα περιοχών Χαλδία και Λαζία (βλέπε χάλυβα-χάλυψ στον Ευστάθιο).

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση