ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΓΙΑΓΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (+9/10/ 1958)

.

,

Γιάγκου Νικόλαος 

,

Ο Γιάγκου Νικόλαος γεννήθηκε στο χωριό Ζώδια, τής επαρχίας Λευκωσίας, το 1934. Στις 9 Οκτωβρίου 1958 βασανίστηκε μέχρι θανάτου και ξεψύχησε στον αστυνομικό σταθμό Λεύκας. Γονείς: Πέτρος Γιάγκου και Χατζημαρία Χατζηχαραλάμπους. Aδέλφια: Γιάννης, Χαράλαμπος, Χαρίτων, Ανδρούλα.

……….Ο Νικόλαος Γιάγκου τελείωσε το δημοτικό σχολείο Ζώδιας και ήταν γεωργός. Ορκίστηκε ως μέλος τής ΕΟΚΑ λίγο πριν από την 1η Απριλίου 1955 και ανέλαβε την στρατολόγηση και άλλων μελών στο χωριό του. Έλαβε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες, όπως στην επίθεση εναντίον τού αστυνομικού σταθμού Κουτραφά.

……….Διετέλεσε ομαδάρχης τής Πάνω Ζώδιας και ανέπτυξε πλούσια δράση. Στο σπίτι του διατηρούσε κρησφύγετο στο οποίο φιλοξενούσε αντάρτες, αναλαμβάνοντας τόσο την προστασία και την τροφοδοσία τους, όσο και την διακίνησή τους, γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονταν.

……….Στις 5 Οκτωβρίου 1958 έγινε επιτυχής ενέδρα τής ΕΟΚΑ στην Κάτω Ζώδια και ο Νικόλαος ήξερε πού είχε καταφύγει η ομάδα των ανταρτών οι οποίοι διενήργησαν την επίθεση. Δύο μέρες μετά την ενέδρα συνελήφθη και βασανίστηκε μέχρι θανάτου, γιά να αποκαλύψει πού βρισκόταν ο τομεάρχης με την ομάδα του. Γνώριζε ότι η ομάδα βρισκόταν στο Νικητάρι μετά την ενέδρα στην Ζώδια, αλλά προτίμησε τον θάνατο από την προδοσία. Πέθανε μπροστά στα μάτια τού δεκαπεντάχρονου μαθητή Αντώνη Παπαευριπίδη, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί και βασανιστεί μαζί του.

……….Αναφέρει σχετικά ο Αντώνης : «Ο ξυλοδαρμός από τους βασανιστές μας, που ήταν δύο αξιωματικοί τής αστυνομίας, ένας Άγγλος και ένας τούρκος και αρκετοί Άγγλοι στρατιώτες, συνεχιζόταν μιά σε μένα, μιά στον Νικολή, έξω από την Μόρφου προς την θάλασσα, κοντά σε ένα αυλάκι με νερό, όπου μάς έριχναν όταν λιποθυμούσαμε. Στις δύο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα μάς έβαλαν στο ίδιο αυτοκίνητο, τον Νικολή μπροστά κι εμένα στο πίσω κάθισμα. Σε μιά στροφή τού δρόμου, ο Νικολής έγειρε πάνω στην πόρτα, η οποία άνοιξε, αφήνοντας το σώμα του να κρέμεται κατατσακισμένο, ταλαιπωρημένο, μη μπορώντας να κάμει την παραμικρή προσπάθεια, γιά να κρατηθεί».

……….Ο Νικόλαος Γιάγκου, σύμφωνα με μαρτυρία αστυνομικού, ξεψύχησε στον αστυνομικό σταθμό Λεύκας όπου είχε μεταφερθεί, κοντά στον οποίο και τάφηκε από τους δυο αξιωματικούς τής αστυνομίας που τού είχαν προκαλέσει το θάνατο.
 

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Μία απάντηση στο “ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΓΙΑΓΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (+9/10/ 1958)”

  1. Καιρος η Κυπριακη Δημοκρατια να εκδωσει μια μαυρη βιβλο για τα εγκληματα που διεπραχθησαν απο τους αποικιοκρατες κατα την διαρκεια του απελευθερωτικου αγωνα εναντιον του κυπριακου λαου, για να μαθουν και οι νεωτεροι αλλα και ολος ο κοσμος με τι θυσιες αποκτηθηκε αυτη η κουτσουρεμενη Ανεξαρτησια μας. Το οφειλουμε στα θυματα που θυσιατηκαν σε αυτο τον αγωνα και στις νεωτερες γενιες .

Αφήστε μια απάντηση