ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ (+ 25/10/1958)

,

24-10-1958-karantonis-nikos

.

Ο Καραντώνης Νίκος γεννήθηκε στην κωμόπολη Τρίκωμο, τής επαρχίας Αμμοχώστου, το 1934. Σκοτώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1958 στην γενέτειρά του, από έκρηξη νάρκης. Γονείς του οι Κυριάκος και Αννεττού Καραντώνη. Αδέλφια του οι Αντώνης, Αγγελική, Αλεξάνδρα, Μιχαλάκης, Σωτήρα, Χαρούλα. Ετεροθαλή αδέλφια, Ανδρέας και Κατερίνα.

……….Ο Νίκος Καραντώνης τελείωσε το δημοτικό σχολείο και φοίτησε γιά δυο χρόνια στο Γυμνάσιο Τρικώμου. Αναγκάστηκε να διακόψει την φοίτησή του και εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής, γιά να βοηθήσει οικονομικά την μητέρα του, επειδή πέθανε ο πατέρας του. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ την ίδια μέρα με τον φίλο του Γιαννή Στυλλή. Έλαβε μέρος σε διάφορες ενέδρες εναντίον των Άγγλων. Κατασκεύαζε νάρκες, χειροβομβίδες και συνόδευε αντάρτες.

……….Στις 20 Οκτωβρίου 1958, μαζί με τον Γιαννή Στυλλή και άλλους συναγωνιστές τους, είχαν τοποθετήσει νάρκη στον δρόμο μεταξύ τού αστυνομικού σταθμού, που βρισκόταν στα Περιβόλια τού Τρικώμου, όπου υπήρχε στρατός. Στόχος τους ήταν το αστυνομικό αυτοκίνητο που διακινούσε Άγγλους από τον ένα σταθμό στον άλλο. Γιά τρεις κατά συνέχεια μέρες τοποθετούσαν την νάρκη στον δρόμο, χωρίς να πετύχουν τον στόχο τους. Ήταν νάρκη πιέσεως, πολύ δυνατή, επιτόπιας κατασκευής. Την σήκωναν κάθε φορά και την επομένη την επανατοποθετούσαν.

……….Στις 24 Οκτωβρίου 1958 την τοποθέτησαν και πάλι. Ο συναγωνιστής του, Γιαννής Στυλλή, σκέφτηκε να βάλει στην απέναντι πλευρά τού δρόμου μιά μεγάλη πέτρα, γιά να υποχρεωθεί το στρατιωτικό όχημα που ανέμεναν να λοξοδρομήσει και να περάσει πάνω από την νάρκη. Στην προσπάθειά του όμως αυτή πάτησε την νάρκη, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας ακαριαία τον ίδιο και τραυματίζοντας κρίσιμα το Νίκο. Ο Νίκος, σύμφωνα με τούς συναγωνιστές του, αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που διέτρεχε ο Γιαννής να πατήσει την νάρκη κι άπλωσε το χέρι του να τον τραβήξει πίσω. Πέθανε την επομένη στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου από βλήμα τής νάρκης που καρφώθηκε στην καρδιά του.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση