ΒΙΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

,,

Βιαιότητες των βουλγάρων στην Μακεδονία την περίοδο τού Μακεδονικού Αγώνα
 (Η περίπτωση των Σερρών)

.

……….Οι κατάσκοποι και προπαγανδιστές των Βουλγάρων εγκαθίσταντο στους ακραίους συνοικισμούς τής πόλης, γιά να συνεννοούνται και να συνεργάζονται ευκολότερα με τους Βουλγαροκομιτατζήδες.

……….Επαγγέλλονταν τον πλανόδιο γαλακτοπώλη και έμπαιναν στις οικίες με σκοπό να περισυλλέξουν πληροφορίες και να προπαγανδίζουν υπέρ των Βουλγάρων. Όσοι αντιδρούσαν στα λεγόμενά τους καταγράφονταν στον μαύρο κατάλογο.

……….Σε συνεργασία με τους Βουλγαροκομιτατζήδες δολοφόνησαν πολλούς αντιδρώντας στα σχέδιά τους στο σαντζάκιο Σερρών. Επεδίωκαν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες γιά να προσχωρήσουν στην Εξαρχία.

……….Οι περισσότεροι κομιτατζήδες δεν είχαν εθνικούς σκοπούς και όνειρα στις ενέργειές των, αλλά απλώς καλύπτονταν κάτω απ’ αυτούς, για να ικανοποιούν τα πάθη τής φιλοχρηματίας και τής σαρκός των. Αυτοί ήταν τυχοδιώκτες, χωρίς εθνικότητα, θρησκεία, συνείδηση και ιδανικά. Τα καλοκαίρια λεηλατούσαν, άρπαζαν και λήστευαν τους Έλληνες τής Μακεδονίας και όλο τον χειμώνα γλεντούσαν στην Σόφια.

……….Από τις τακτικές ληστείες, που διέπρατταν σε χρηματαποστολές των τουρκικών ταχυδρομείων, αποδεικνύεται ότι ήταν επαγγελματίες λησταντάρτες. Μερικοί έρχονταν γιά να απαγάγουν ως ομήρους εύπορους Έλληνες, γιά να πάρουν από τις οικογένειές των εκατοντάδες λίρες Τουρκίας ως λύτρα. Από το Βεζνίκο (Άγιο Πνεύμα) απήγαγαν στο βουνό τον πλούσιο τσιφλικά και καπνομεσίτη Τέγο. Την ώρα τής διασκέδασης τού γάμου τού υιού του είκοσι οπλισμένοι βουλγαροκομιτατζήδες περικύκλωσαν το χωριό και συνέλαβαν με την βία τον Τέγο. Τον οδήγησαν στα λημέρια τους και ζητούσαν 500 χρυσές λίρες Τουρκίας, γιά να τον ελευθερώσουν, αλλιώς θα τον σκότωναν. Κατόπιν διαπραγματεύσεων έλαβαν ως λύτρα 350 χρυσές λύρες Τουρκίας και τον απέλυσαν.

……….Στο Σιδηρόκαστρο έστησαν ενέδρα και αιχμαλώτισαν τον Λάσκαρη με δύο αγωγιάτες. Τους μετέφεραν στο κρησφύγετο και έστειλαν τους αγωγιάτες στην οικογένειά του να τους φέρουν ως λύτρα πεντακόσιες χρυσές λίρες. Η οικογένεια έκανε τα αδύνατα δυνατά και έστειλε τις λύρες. Ο αρχηγός τής συμμορίας πήρε τις λίρες και χωρίς συνέπεια, σε όσα υποσχέθηκε, κατατεμάχισε τον δύστυχο Λάσκαρη ζωντανό με το μαχαίρι του λέγοντας: «Αυτό το τέλος θα έχουν όσοι σκέπτονται και ενεργούν σαν Έλληνες».

……….Την άνοιξη τού 1907 οι βουλγαροκομητατζήδες καταστρέψανε τα βλαστάρια των αμπελιών των Ελλήνων τού Μελένικου. Εξ αιτίας τής καταστροφής ξηράθηκαν τα αμπέλια τους. Σκότωσαν πολλά ζώα των Ελλήνων, βόδια, γελάδια και υποζύγια, στα βοσκοτόπια τού Μελένικου και τής Καρλίκοβας (Μικρόπολη).

……….Στην Στάρτιστα κατέστρεψαν την καπνοφυτεία. Τρομερές επιθέσεις των Βουλγαροκομιτατζήδων έγιναν στα χωριά Νευροκόπι, Ζίρνοβο, Μελεγκίτσι, Πετρίτσι, Στάρτσοβο, Λάκος, Αγριανή κ.λπ. Χύθηκε πολύ ελληνικό αίμα στην περιφέρεια των Σερρών. Εκατοντάδες Έλληνες σφαγιάσθηκαν άδικα. Έγιναν πολλές δολοφονίες ιερέων, διδασκάλων, προυχόντων και απλοϊκών ανθρώπων από τους 150-200 Βουλγαροκομιτατζήδες των συμμοριών τού Χρήστου Τάτσκα, τού Ντίνα Αραμπατζή, τού Γιάννη Σανδάσκη. Αυτές λυμαίνονταν και τρομοκρατούσαν συνεχώς ολόκληρη την περιοχή τού Νομού Σερρών. Ενεργούσαν ύπουλα με άνανδρο τρόπο στα χωριά. Οργίαζαν προ τού 1906 σχεδόν ανενόχλητοι.

……….Λεηλατούσαν συχνά την ύπαιθρο. Πολλοί κάτοικοι των χωριών στερήθηκαν και το ψωμί ακόμη. Εξαντλήθηκαν τελείως, δεν είχαν ούτε τα προς το ζην. Τα αρχοντόσπιτα κατάντησαν πάμπτωχα χωρίς έπιπλα με μία ψάθα. Πολύ δύσκολες μέρες φόβου, τρόμου και αγωνίας πέρασαν οι Έλληνες τής υπαίθρου. Ήταν τρομοκρατημένοι από τις βιαιότητες των Βουλγάρων. Βρίσκονταν σε απόγνωση, δεν ήξεραν τί να κάνουν. Κινδύνευαν να αρνηθούν την Ορθοδοξία. Πήγαιναν με δάκρυα στον Μητροπολίτη και τού έλεγαν τα παθήματά τους.

……….Κάποιος από την Ηράκλεια τρομοκρατήθηκε και έγινε εξαρχικός. Μετανόησε και θέλησε να επανέλθει στην Ορθοδοξία. Οι κομιτατζήδες τού έκοψαν το κεφάλι και τεμάχισαν το σώμα του σε 52 τεμάχια. Στην Μικρόπολη σκότωσαν στο μαντρί ογδοντάχρονο βοσκό την ώρα που κοιμόταν. Ο Σαντάσκη κατακρεούργησε πολλούς κατοίκους στο Πυρίν, διότι τροφοδότησαν τον αντίπαλό του. Μερικούς απ’ αυτούς τους έβαλε προ τής εκτελέσεως και έσκαψαν τον τάφο τους. Έγραψε σε ένα Ορθόδοξο δάσκαλο τής Άνω Τζουμαγιάς: «Βρέ παλιόβλαχε, παλαιοδάσκαλε, να σηκωθείς να φύγεις. Δε θα γλυτώσεις άλλη φορά. Το μεγαλύτερο κομμάτι σου θα είναι όσο ένα σπυρί ρύζι

……….Στην Βροντού κατακρεούργησαν τον πρόκριτο Πέτρο Παπαβασιλείου και το Χατζηδημητρίου Μιντούρη. Εξεβίαζαν τον ιερέα τού χωριού να γίνει σχισματικός. Τού καταστρέψανε την περιουσία και τον κάλεσαν με τη βία να υπογράψει έγγραφο προσχώρησης στην Βουλγαρική Εξαρχία. Αρνήθηκε με θάρρος και τους είπε: «Μπορείτε να σκοτώστε και το μονάκριβο παιδί μου, αλλά ποτέ δε θα βγω από το σωστό δρόμο».

……….Στο χωριό Λάκκος επιτέθηκε η συμμορία τού Ράδεφ στις 26-9-1903 και δολοφόνησε σε ενέδρα τον Ιάκωβο Ιακώβου και τον Νικόλαο Δίγκο. Στις 12-12-1906 επιτέθηκαν στην Αγριανή και πυρπόλησαν κατοικίες τού χωριού. Έκαψαν σ’ αυτές έξι άτομα σκόπιμα, γιά να εκφοβήσουν τους άλλους.. Τα ίδια έκαναν και στο Ζίρνοβο στις 23-12-1906, όπου πυρπόλησαν κατοικίες και έκαψαν ζωντανούς άλλα έξι άτομα. Γιά να παραθέσει κανείς πλήρη κατάλογο όσων δολοφονήθηκαν από τους Βουλγαροκομιτατζήδες στο Νομό Σερρών απαιτούνται πολλές δεκάδες μαύρες σελίδες. Θα προκαλέσει, έστω μετά από εκατό χρόνια, θλίψη, αγανάκτηση και μίσος. Παραλείπομε τον κατάλογο, γιά να μην ξύσουμε πολλές παλαιές βαθιές πληγές.

……….Οι Βούλγαροι κρατούσαν κατάλογο των θυμάτων των προς εκδίκηση. Ο κατάλογος των [Ελλήνων] ήταν κατά πολύ μικρότερος. Ο αριθμός των θυμάτων των δεν υπερβαίνει το 20% τού αντίστοιχου αριθμού τού καταλόγου των θυμάτων των Ελλήνων ..

……….Η διχόνοια μεταξύ των λαών προκαλούσε την παράβαση τού νόμου τού Θεού περί ανεξικακίας, αγάπης και συγχώρησης. Οι πόλεμοι προκαλούν πάντοτε τρομερές εκδικήσεις με εγκλήματα και φόνους . Επιβάλλεται να τους αποφεύγουμε με κάθε θυσία και να λύνουμε τις διαφορές μας με διάλογο, αγάπη και ανεξικακία.


  • Πηγή: Η εργασία τού εκπαιδευτικού κυρίου Κυριάκου Παπακυριάκου, την οποία εξέδωσε στην πόλη των Σερρών το 2012.