ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ-ΜΠΟΥΛΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (+15 ή 25/10/1908)

,

.

Ιωάννης Μπούλακας

.

Σημείωση:Τον Έλληνα ήρωα θα τον βρείτε ή σαν Μπούλακα ή σαν Πούλακα. Το σωστό είναι Ι. Μπούλακας και το λάθος στο Μ έχει γίνει επειδή από παλιά, ό,τι ακούγαν γράφανε. Πολλά επίθετα έτσι έχουν αλλάξει.επειδή κάποιος το άκουγε λάθος...

……….Ο Ιωάννης Μπούλακας τού Κωνσταντίνου καταγόταν από το Θέρισσο των Χανίων και ήταν ένας από τους πιό δημοφιλείς Μακεδονομάχους στον Ελληνικό λαό, γι’ αυτό ο συγγραφέας Στ. Ράπτης έδωσε το όνομά του στο βιβλίο που έγραψε γιά τον Μακεδονικό αγώνα.

……….Ο Μπούλακας έφθασε γιά πρώτη φορά στη Μακεδονία τον Οκτώβριο τού 1904 μαζί με τα σώματα των οπλαρχηγών Βολάνη, Πύρζα και Καραλίβανου γιά να ενισχύσουν τον Παύλο Μελά. Μετά τον θάνατο τού Μελά, ανέλαβε την διοίκηση στο Φλάμπουρο και έδρασε στη περιοχή τού όρους Βίτσι μέχρι τον Δεκέμβρη τού 1905.

……….Πήρε μέρος στην επίθεση στο Σκλήθρο τον Νοέμβρη τού 1904, στην επιχείρηση τής Ζαγορίτσανης τον Μάρτη τού 1905 με γενικό αρχηγό τον Βάρδα και στην μάχη στο Καστανόφυτο εναντίον τού Μήτρου Βλάχου τον Αύγουστο τού 1905….

……….Την άνοιξη τού 1908 επέστρεψε γιά δεύτερη φορά στη Δυτική Μακεδονία με ολιγομελή δύναμη και έδρασε ανατολικά τού όρους Βίτσι με έδρα το Λέχοβο.

……….Αρχηγός Μακεδονομάχος από το 1903-1908. Πολέμησε με τον Παύλο Μελά και πολλούς άλλους Κρητικούς, Μακεδόνες κ.λ.π. γιά την απελευθέρωση τής Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό αλλά κι από τις αλβανικές και βουλγαρικές ομάδες ληστών κι εγκληματιών, οι οποίες εκμεταλλευόμενες την ανοχή τού τουρκικού στρατού, καταλήστευαν, ατίμαζαν και δολοφονούσαν ανυπεράσπιστους, ειρηνόφιλους κατοίκους όλων των εθνοτήτων (Αλβανούς, Τούρκους και Βούλγαρους) και κυρίως Έλληνες.

……….Σε πολλές περιπτώσεις […] ο Ι. Μπούλακας με το Σώμα του, αποτελούμενο αρχικά από 6 Κρητικούς (1903) και μετέπειτα 26 (1908), αντιμετώπισε τους Βούλγαρους ληστές-κομιτατζήδες με τη βοήθεια Τούρκων κατοίκων, όπως στο Ζέλενιτς, Ζαγορίτσανι, Φλάμπουρο, Πρεκοπάνα και αλλού, και τιμώρησε πολλούς οι οποίοι συνεργάζονταν με τις ληστρικές συμμορίες. Τα όσα διαδίδουν οι διάφορες εθνικιστικές ομάδες και αρρωστημένα τυφλωμένα μυαλά περί δολοφονιών εις βάρος τού Ι. Μπούλακα και των άλλων Μακεδονομάχων, αποτελούν ύβρεις και συκοφαντίες καθώς και διαστρέβλωση τής αλήθειας, γιά να αμαυρώσουν το ιδανικό τού Μακεδονικού αγώνα, ο οποίος απετέλεσε την αρχή τής απελευθέρωσης τής Μακεδονίας, όπου ολοκληρώθηκε το 1912-1913.

……….Ολόκληρη η κρητική ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 2.000 ηρωικών αγωνιστών, με επικεφαλής τον Ι. Μπούλακα, Β. Μπούλακα, Κλειδή, Μπολάνη, Καούδη, Σκαλίδη κι όλους τους άλλους τιμημένους μας αδελφούς-συμπατριώτες των οποίων είναι αδύνατο να θυμηθούμε τα ονόματά τους, αποτελεί μία στρατιά φωτεινών φάρων προς μίμηση, όπου έδειξαν ότι ξέρουν καλά πώς να ζουν με το κεφάλι ψηλά και να πεθαίνουν περήφανοι.

 ……….Όποιες κατηγορίες κι’ αν εκτοξεύσουν εναντίον τους, οι πληρωμένοι κονδηλοφόροι των δυνάμεων τού σκότους και τής αντίδρασης μέσω των δηλητηριασμένων-κίτρινων σελίδων τού τύπου και τού διαδικτύου, δεν μπορούν να αμαυρώσουν το τιμημένο έργο των Μακεδονομάχων μας, καθώς επίσης κι όλων των άλλων ανιδιοτελών υπερασπιστών τής ελευθερίας και τού δικαίου ανά τον κόσμο.

……….Τον Ι. Μπούλακα τον δολοφόνησαν μπράβοι […] τού υποκόσμου [σε μία χαρτοπαιχτική λέσχη] στις 15 [ή 25] Οκτωβρίου 1908, στην οδό Λυκούργου 10, Αθήνα. Άφησε τη γυναίκα του Ευγενία και τρία παιδιά, τον Ευάγγελο, την Ειρήνη και τον Δημήτρη. Ο Ευάγγελος έπεσε κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, στην αεροπορία. Ο δε Δημήτρης, πολέμησε στην Μικρασιατική Εκστρατεία το 1920-1922 όπου και αιχμαλωτίστηκε στην Άγκυρα. Με την  απελευθέρωσή του νυμφεύθηκε στην Αλεξάνδρεια με την Μαγδαληνή, όπου και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αντρέα, και Γιώργο. Μετά μετοίκησαν στην Ασγάτα Λεμεσού Κύπρου, και απέκτησαν τον Κώστα.


  • Πηγή: http://makedonia-is-greece.blogspot.gr
  • Η προτομή τού Μακεδονομάχου είναι έργο τού γλύπτη Ιωάννη Κανακάκη και βρίσκεται στην πλατεία Χαριλάου επί τής Παπαναστασίου στην Θεσσαλονίκη.