ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ

,.

Ο Koço Danaj, συνεργάτης των Fatos Nano και Ilir Meta και οραματιστής τής ‘’φυσικής αλβανίας’’.

.

Οι αλβανικές κρατικές διεκδικήσεις ελληνικών εδαφών και το ζήτημα Τσαμουριά
Ποινή 30 μηνών σε δύο Αλβανούς που μετέφεραν χάρτες τής μεγάλης Αλβανίας

.

(Δημοσίευση τής 18/11/2016)

.

……….Ποινή φυλακίσεως 30 μηνών με τριετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο στους δύο κρατικούς υπάλληλους τής Αλβανίας, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στον μεθοριακό σταθμό τής Κακαβιάς, το απόγευμα τής Κυριακής, 13 Νοεμβρίου, να μεταφέρουν προς την χώρα μας με φορτηγό, εκατοντάδες βιβλία με αλυτρωτικό περιεχόμενο.

……….Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δύο κατηγορούμενοι ήταν απόντες. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε ο πρόξενος τής Αλβανίας στα Ιωάννινα, Σοφοκλί Βασίλι [sic!!] και ζήτησε από την πρόεδρο να εκπροσωπήσει το κράτος του και τους κατηγορούμενους.

……….Το δικαστήριο δεν το δέχτηκε, όμως τού έδωσε το δικαίωμα, εφ’ όσον επιθυμούσε, να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση και τού επισήμανε ότι η αλβανική πλευρά μπορούσε να είχε ορίσει δικηγόρο υπεράσπισης.

……….Η προϊσταμένη τού τελωνείου τής Κακαβιάς, κατά την εξέτασή της, είπε πως το φορτηγό δεν είχε διπλωματικές πινακίδες, αλλά συμβατικές, γι’ αυτό προχώρησαν οι τελωνειακοί στον έλεγχο. Όπως κατέθεσε, όταν είδαν τα κιβώτια, θεώρησαν αρχικά πως είναι εμπορεύματα και ζήτησαν από τον οδηγό τα προβλεπόμενα παραστατικά και εκείνος προσκόμισε μία βεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών τής Αλβανίας, ότι «μεταφέρουν διπλωματικό υλικό, από τους συγκεκριμένους δύο διπλωματικούς υπαλλήλους, που έχουν διπλωματικά διαβατήρια».

……….Από ένα ανοικτό κιβώτιο, η προϊσταμένη τού τελωνείου, όπως είπε, πήρε ένα βιβλίο και όταν είδε χάρτες τής μεγάλης Αλβανίας, ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα τού μεθοριακού σταθμού. Από την έρευνα προέκυψε πως οι δύο Αλβανοί κρατικοί υπάλληλοι, δεν είχαν διπλωματικά διαβατήρια, αλλά υπηρεσιακά. Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, αστυνομικός που βρισκόταν σε υπηρεσία στην Κακκαβιά ανέφερε:

……….«Είδα μέσα στο βιβλίο, χάρτες που έδειχναν τα σύνορα τής Αλβανίας μέχρι την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, την Καστοριά και την Φλώρινα. Μάλιστα είχαν και τον χαρακτηρισμό “Τσαμερία”. Ενημέρωσα τον προϊστάμενό μου γιατί θεώρησα πως ήταν ανθελληνικό το περιεχόμενο».

……….Το σύνολο των βιβλίων, που με απόφαση τού δικαστηρίου κατασχέθηκαν, είναι 1.512 και έχουν αναφορές που αλλοιώνουν τα σύνορα και την ιστορία τής Ελλάδας, αλλά και την καταγωγή ηρώων τού 1821. Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε να κατασχεθεί και το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε γιά την μεταφορά των βιβλίων από την Αλβανία στην Ελλάδα.

……….Την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν και δύο ανώτερα στελέχη τού αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο γενικός πρόξενος Σοφοκλί Βασίλι, όταν ρωτήθηκε γιά την υπόθεση, είπε δεν θα ήθελε να σχολιάσει την απόφαση τής ελληνικής Δικαιοσύνης.