.
.
Ο Όμηρος και οι Μακεδόνες
,
……….Ο κ. J. Β. γράφει: «Ο Όμηρος δεν γνώριζε τούς Μακεδόνες με τ’ όνομα αυτό. Απ’ όλους τούς μακεδονικούς λαούς, ο Όμηρος αναφέρει μόνο τούς Παίονες, που ζούσαν στο κέντρο τής Μακεδονίας. Κατά τον Τρωικό Πόλεμο οι Παίονες ενώθηκαν με τούς πολιορκούμενους τής Τροίας — ένδειξη τού ότι δεν ήσαν Έλληνες».
……….Το ν’ αγνοεί κανείς κάτι δεν είναι κακό, κακό είναι να μην θέλει να πληροφορηθεί και πιό μεγάλο κακό να θέλει να παρά-πληροφορεί. Όλο το απόσπασμα αυτό είναι γεμάτο από ιστορικές ανακρίβειες, με μία εξαίρεση: τούς Παίονες. Όντως, κάποιοι αρχαίοι συγγραφείς δεν θεωρούν τούς Παίονες Έλληνες, ίσως διότι δεν ήσαν Μακεδόνες. Αλλά ας δούμε και τα άλλα στοιχεία που συγκροτούν την παραπληροφόρηση:
……….α) Ο Όμηρος δεν περιγράφει κάποιον «εθνικό» πόλεμο μεταξύ «Ελλήνων» και «μη Ελλήνων». Με εξαίρεση τούς στρατιώτες τού Αχιλλέα (τον οποίον ο Αλέξανδρος θεωρούσε πρόγονό του), δηλαδή τούς Μυρμιδόνες, κανείς άλλος από τούς Αχαιούς δεν ονομάζεται Έλλην. Το όνομα Έλλην δεν είχε ακόμη γενικευθεί. Ο Όμηρος περιγράφει έναν πόλεμο ομογλώσσων, ομοθρήσκων και ομοτρόπων λαών. Αν υπάρχει διαφορά, αυτή είναι γεωγραφική.
……….Εξ άλλου στον στρατό των Τρώων υπάρχουν ήρωες που συνδέονται με πατρογονική φιλία ή συγγένεια με τούς Αχαιούς (βλ. περίπτωση Γλαύκου). Ακόμη στην εκστρατεία τού Αγαμέμνονος δεν πήραν μέρος τα νησιά τού Αιγαίου. Μετέχουν μόνον ο Τριπτόλεμος τής Ρόδου και οι Νηλεύς, Φείδιππος και Άντιφος από την Κω, Κάρπαθο και τα γύρω νησιά. Και όμως οι κάτοικοι τού Αιγαίου είχαν περισσότερους λόγους από τούς Δωδεκανήσιους να πολεμήσουν εναντίον τής Τροίας.
-
Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com
-
Πληροφορίες εικόνας: Χάρτης τής αρχαίας Μακεδονίας. Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.