ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ-ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ ΛΥΜΠΙΝΙΑΣ)

.

.

Γιώργος Καραγιαννόπουλος

.

……….Ο Γιώργος Καραγιαννόπουλος ή αλλιώς Παπαγιώργης Λυμπινιάς ήταν ένα από τα πιό σημαντικά πρόσωπα τής Νάουσας που συμμετείχαν στον Μακεδονικό αγώνα.

……….Γεννήθηκε το 1861 και μεγάλωσε στη Νάουσα. Το 1885 νυμφεύθηκε  την Ευγενία Κολτσάκη, η οποία όμως πέθανε νωρίς, αφήνοντας τα τρία παιδιά που είχαν αποκτήσει χωρίς μητέρα. Γιά πολλά χρόνια ο Γιώργος Καραγιαννόπουλος υπηρέτησε ως ιερέας στον μητροπολιτικό ναό τής Μεταμορφώσεως τού Σωτήρος όπου αργότερα, το 1901, εξελέγη Ενοριακός Αντιπρόσωπος και πρόεδρος τής ενορίας Μεταμορφώσεως στη Νάουσα.

……….Παράλληλα, αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι τής ζωής του στον Μακεδονικό αγώνα. Βοήθησε ως πράκτορας, φιλοξενώντας συχνά Μακεδονομάχους και απεσταλμένους αξιωματικούς από την Νότια Ελλάδα όπως τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη. Το σπίτι του χρησίμευε ως καταφύγιο των ανταρτών, ως προσωρινός χώρος περίθαλψης των τραυματιών τού πολέμου και ως μυστικός χώρος συγκέντρωσης και ανεφοδιασμού των ανταρτών.

……….Το 1906, ο Παπαγιώργης εκτέλεσε έναν Τούρκο με το όνομα, που προσπαθούσε να βιάσει μία γυναίκα, γεγονός που τού άλλαξε όλη την ζωή. Η πράξη του αποκαλύφθηκε και ο Παπαγιώργης, γιά να αποφύγει την κρεμάλα, αναγκάστηκε να φύγει στη νότια, απελευθερωμένη Ελλάδα. Διακόνησε γιά τέσσερα χρόνια σαν εφημέριος στην Σπάρτη και επέστρεψε το 1912 στη Νάουσα όπου έψαλλε την λειτουργία τής απελευθέρωσης τής Νάουσας στην Μεταμόρφωση.

……….Πέθανε το 1923 σε ηλικία 62 ετών, αφού υπέφερε από βαριά εγκαύματα εξ αιτίας μιάς πυρκαγιάς στο σπίτι του. Σήμερα, υπάρχει μία οδός με το όνομά του, καθώς και μία προθήκη στο Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας με ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα, τιμώντας έτσι την πολύτιμη συνεισφορά του στον Μακεδονικό Αγώνα και αφήνοντας την μνήμη του αγέραστη στην ιστορία τής Νάουσας.