ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΚΚΗΣ (+ 7/10/1958)

.

7-10-1958-koukkis-michael

.

Ο Κουκκής Μιχαήλ γεννήθηκε στο χωριό Πραστιό, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 10 Αυγούστου 1922. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 7 Οκτωβρίου 1958 στο χωριό Άρσος Λεμεσού, μετά από μάχη. Σύζυγος: Αθηνά Κουκκή. Θυγατέρα: Ανδρούλα Κουκκή Αγαπίου. Γονείς: Σάββας και Δέσποινα Κουκκή. Αδέλφια: Χριστίνα, Λάουρα, Χρυσή, Ανδρεάνα, Λευτέρης.

……….Ο Μιχαήλ Κουκκής φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Πραστιού Μεσαορίας. Νυμφεύθηκε στο χωριό Άγιος Μάμας Λεμεσού, όπου κατοικούσε και εργαζόταν στο μεταλλείο Αμιάντου ως εργάτης. Ενδιαφερόταν γιά τα δίκαια των εργατών και ήταν ένας από τούς ιδρυτές τής Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου στην περιοχή του.

……….Σε ηλικία 17 ετών, κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κατετάγη στον στρατό και πολέμησε στην περίοδο τού 1940 στο Ελληνικό Μέτωπο. Κατά την διάρκεια τής κατοχής παρέμεινε στην Ελλάδα και υπηρέτησε στην Αντίσταση στην Υπηρεσία Πληροφοριών των Άγγλων (Intelligence Service) ως υπασπιστής τού Άγγλου διοικητή ταγματάρχη Κρις. Έκαμε στρατιωτικό γάμο και φορούσε πάντα την στρατιωτική του στολή, λέγοντας ότι η αποστολή του θα τέλειωνε, όταν θα γινόταν η ένωση τής Κύπρου με την Ελλάδα.

……….Με την έναρξη τού απελευθερωτικού αγώνα στρατεύθηκε στις τάξεις τής ΕΟΚΑ και έλαβε μέρος στην πρώτη ένοπλη επίθεση τής ανταρτικής ομάδας Αμιάντου-Πιτσιλιάς στον αστυνομικό σταθμό Αμιάντου. Στο σπίτι του διατηρούσε κρησφύγετο, όπου, μαζί με την σύζυγό του, φιλοξενούσαν την ανταρτική ομάδα τού Γρηγόρη Αυξεντίου, απέκρυβαν και διένειμαν οπλισμό και πολεμοφόδια. Λάμβανε μέρος στην κατασκευή πολεμικού υλικού, χειροβομβίδων και ναρκών. Ήταν σύνδεσμος και οδηγός ανταρτών και λάμβανε μέρος σε επιθέσεις εναντίον τού εχθρού.

……….Γιά την δράση του αυτή προδόθηκε τον Ιανουάριο τού 1957 από προδότη ο οποίος οδήγησε τούς Άγγλους στο σπίτι του να τον συλλάβουν. Διέφυγε την σύλληψη και κατέφυγε στο αντάρτικο. Αρχικά έμενε μαζί με άλλους αντάρτες στην περιοχή τού Αγίου Μάμα στο βουνό Ζάλακας, όπου είχαν ετοιμάσει κρησφύγετο. Αργότερα μεταφέρθηκαν στην περιοχή Φοινίου-Ομόδους.

……….Πέθανε από ανακοπή καρδιάς, μετά από μάχη που η ομάδα του έδωσε εναντίον των Άγγλων στις 7 Οκτωβρίου 1958 κοντά στο Άρσος Λεμεσού. Η σύζυγός του Αθηνά, η οποία ήταν συνεργάτιδά του, συνέχισε την προσφορά της στην ΕΟΚΑ μέχρι την λήξη τού αγώνα.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση