ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (+ 5/7/1958)

.

5-7-1958-zacharia-panagiotis

.

Ο Ζαχαρία Παναγιώτης γεννήθηκε στο χωριό Αυγόρου, τής επαρχίας Αμμοχώστου. Ως πιθανή χρονολογία αναφέρεται το 1913. Φονεύθηκε στην γενέτειρά του, στις 5 Ιουλίου 1958, από πυροβολισμούς Άγγλων στρατιωτών. Σύζυγος: Χριστίνα Παναγιώτη Ζαχαρία. Παιδιά: Προκοπού, Μαρία, Αναστάσης, Αντρούλα, Γεώργιος. Γονείς: Ζαχαρκάς Σταυλού και Μαριτσού Ζαχαρκά. Αδέλφια: Γιαννής, Γεώργιος, Ελένη, Γιωρκού, Λουκία.

……….Ο Παναγιώτης Ζαχαρία φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Αυγόρου και ήταν γεωργοκτηνοτρόφος. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ με την έναρξη τού αγώνα και πρόσφερε τις υπηρεσίες του μαζί με τα παιδιά και την σύζυγό του. Ο γιός του, Αναστάσης, ήταν μέλος των ομάδων κρούσεως τής περιοχής και τα μικρότερα παιδιά του, Ανδρούλα και Γεώργιος, ανήκαν στην Άλκιμη Νεολαία τής ΕΟΚΑ, ΑΝΕ. Στο περιβόλι του φιλοξενούσε καταζητούμενους, ενώ στο σπίτι του διατηρούσε κρύπτη, όπου φύλαγαν πολυγράφο γιά την εκτύπωση φυλλαδίων τής Οργάνωσης, που διανέμονταν στα γύρω χωριά.

……….Γιά την υλοποίηση εντολής τού Διγενή γιά γενικό ξεσηκωμό τού άμαχου πληθυσμού, η τοπική οργάνωση τής ΕΟΚΑ Αυγόρου τοποθέτησε την Παρασκευή, 4 Ιουλίου 1958, συνθήματα στο κέντρο τού χωριού. Άγγλοι στρατιώτες ήλθαν και τα κατέβασαν. Την επομένη αναρτήθηκαν νέα συνθήματα και οι γυναίκες ετοιμάστηκαν γιά λιθοβολισμό εναντίον των στρατιωτών.

……….Οι στρατιώτες επανήλθαν την επομένη, 5 Ιουλίου 1958, συνέλαβαν τον Κυριάκο Μακρή, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι και τον έσπρωχναν να ανεβεί σε σκάλα, γιά να κατεβάσει τα συνθήματα. Στην άρνησή του όρμησαν οι γυναίκες, τον άρπαξαν από τα χέρια των Άγγλων και τον φυγάδευσαν. Στην συνέχεια κτύπησαν γιά σύνθημα τις καμπάνες, μαζεύτηκαν οι χωριανοί κι άρχισαν να λιθοβολούν τους στρατιώτες. Η συμπλοκή εξελίχθηκε σε πραγματική μάχη. Οι Άγγλοι στρατιώτες ταμπουρώθηκαν στα τεθωρακισμένα οχήματά τους και άνοιξαν πυρ εναντίον τού άοπλου πλήθους, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν, τον Παναγιώτη Ζαχαρία και την Λουκία Παπαγεωργίου και να πληγώσουν άλλα δεκαοκτώ άτομα.

5-7-1958-papageorgiou-loukia-dead
Η δολοφονημένη Λουκία, Παπαγεωργίου Λαουτάρη, μητέρα 6 παιδιών.

……….Ο θάνατός τους συγκλόνισε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, ενώ συγχρόνως φούντωσε την αγωνιστικότητα και την θέλησή του γιά ελευθερία.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ι.Δ.Α.Α.Ε.

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόναςλληνικό μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση