ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΛΑΟΥΤΑΡΗ) ΛΟΥΚΙΑ (+5/7/1958)

.

5-7-1958-papageorgiou-loukia

Παπαγεωργίου (Λαουτάρη) Λουκία. Γεννήθηκε στο χωριό Αυγόρου, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 23 Μαρτίου 1926. Φονεύθηκε στην γενέτειρά της, στις 5 Ιουλίου 1958, από πυροβολισμούς Άγγλων στρατιωτών. Σύζυγος : Γεώργιος Λαουτάρης. Παιδιά : Κώστας, Χριστόδουλος, Μαρούλα, Ανδρούλα, Δέσπω, Θεοδώρα. Ήταν έγκυος στο έβδομό της παιδί, όταν σκοτώθηκε. Γονείς : Χριστόδουλος Παπαγεωργίου και Θεοτέρα Αδάμου. Αδέλφια : Γεώργιος, Αδάμος.

……….Η Λουκία Λαουτάρη Παπαγεωργίου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο τού χωριού της και ήταν αγρότισσα. Στο περιβόλι της στο Αυγόρου διατηρούσε κρησφύγετο, όπου μαζί με τον σύζυγό της φιλοξενούσε και έκρυπτε καταζητούμενα πρόσωπα.

……….Η εντολή τού Διγενή γιά γενικό ξεσηκωμό τού άμαχου πληθυσμού, οδήγησε την τοπική οργάνωση ΕΟΚΑ Αυγόρου στην τοποθέτηση – την Παρασκευή, 4 Ιουλίου 1958 -, συνθημάτων στο κέντρο τού χωριού. Άγγλοι στρατιώτες ήλθαν και τα κατέβασαν. Την επομένη αναρτήθηκαν νέα συνθήματα και οι γυναίκες, μετά από οδηγίες τής Οργάνωσης, ετοιμάστηκαν γιά λιθοβολισμό των στρατιωτών.

……….Οι στρατιώτες επανήλθαν την επομένη, 5 Ιουλίου 1958, συνέλαβαν τον Κυριάκο Μακρή, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, και τον έσπρωχναν να ανεβεί σε σκάλα, γιά να κατεβάσει τα συνθήματα. Στην άρνησή του όρμησαν οι γυναίκες, τον άρπαξαν από τα χέρια των Άγγλων και τον φυγάδευσαν. Στην συνέχεια κτύπησαν ως σύνθημα τις καμπάνες, μαζεύτηκαν οι χωριανοί κι άρχισαν να λιθοβολούν τους στρατιώτες. Η Λουκία, που ήταν μία από τις πρωτεργάτριες αυτής τής επίθεσης, την στιγμή που κατέφθασαν οι στρατιώτες, έλουζε την μικρή της κόρη Θεοδώρα όταν κτύπησε η καμπάνα. Άφησε το παιδί στο μπάνιο, στην φροντίδα τής αδελφής τού ανδρός της κι έσπευσε να ενωθεί με τις άλλες γυναίκες.

……….Η συμπλοκή εξελίχθηκε σε πραγματική μάχη. Οι Άγγλοι στρατιώτες ταμπουρώθηκαν στα τεθωρακισμένα οχήματά τους και άνοιξαν πυρ εναντίον τού άοπλου πλήθους, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν την Λουκία Παπαγεωργίου Λαουτάρη και τον Παναγιώτη Ζαχαρία, και να πληγώσουν δεκαοκτώ άτομα.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ι.Δ.Α.Α.Ε.

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόναςλληνικό μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση