ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΣΤΥΛΛΗ ΓΙΑΝΝΗΣ (+24/10/1958)

.

24-10-1958-stylli-giannis

,

Ο Στυλλή Γιαννής γεννήθηκε στο χωριό Τρίκωμο, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 3 Μαΐου 1929. Σκοτώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1958 στο χωριό του, από έκρηξη νάρκης. Σύζυγός του η Μυροφόρα Στυλιανού και τέκνα του ο Κυριάκος, Δημητράκης, Στέλιος και Γιάννης. Γονείς του, Στυλλής και Παντελού Γιάννου. Αδέλφια ο Γεώργιος, Χρυσταλλού, Παναγιώτα, Ανδρέας, Σωτήρης, Μιχαήλ και Ανδρόνικος.

……….Ο Γιαννής Στυλλή ήταν απόφοιτος τού δημοτικού σχολείου Τρικώμου και εργαζόταν ως οικοδόμος. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση των σωματείων ΣΕΚ και “Νέος Αιών” Τρικώμου.

……….Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ το 1956 στις ομάδες κρούσεως Τρικώμου και πέρασε σχεδόν από όλα τα τμήματα τής Οργάνωσης, συνεργαζόμενος με τούς αντάρτες τής περιοχής του. Βοηθούσε στην κατασκευή βομβών και όπλων. Έλαβε μέρος σε ενέδρες εναντίον τού εχθρού και γιά πολύ καιρό δεν πήγαινε δουλειά, επειδή οι ευθύνες που είχε αναλάβει στην οργάνωση δεν τού άφηναν χρόνο.

……….Στις 24 Οκτωβρίου 1958, μαζί με τον συναγωνιστή του, Νίκο Καραντώνη και άλλους, τοποθέτησαν νάρκη πιέσεως στον δρόμο μεταξύ τού αστυνομικού σταθμού Τρικώμου και τού βοηθητικού αστυνομικού σταθμού, που βρισκόταν στα Περιβόλια τού Τρικώμου, με στόχο το στρατιωτικό αυτοκίνητο που διακινούσε Άγγλους αστυνομικούς από τον ένα σταθμό στον άλλο.

……….Μετά την τοποθέτηση τής νάρκης και, ενώ όλοι αποχωρούσαν και βρίσκονταν σε κάποια απόσταση, ο Γιαννής είδε μιά μεγάλη πέτρα και την τοποθέτησε σε σημείο τού δρόμου, έτσι ώστε να εμποδίζει το στρατιωτικό αυτοκίνητο υποχρεώνοντάς το να περάσει πάνω από την νάρκη. Στην προσπάθειά του όμως αυτή, πάτησε την νάρκη, η οποία ανατινάχθηκε προκαλώντας ακαριαία τον θάνατό του και πληγώνοντας κρίσιμα τον συναγωνιστή του Νίκο Καραντώνη· ο Καραντώνης εκείνη την στιγμή έριχνε πιπέρι γιά εξουδετέρωση τής οσμής τυχόν ανιχνευτικών σκύλων που οι Άγγλοι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν στις έρευνές τους μετά από επιθέσεις, κι άπλωνε το χέρι του να τον εμποδίσει, επειδή αντιλήφθηκε ότι θα πατούσε την νάρκη.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση