Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ – ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

.

court-achille

,..

Η Βουλή των Γερόντων

 .

……....Η Οδύσσεια μάς παρουσιάζει την Βουλή ως θεσμό ουσιώδη και σύμφυτο με κάθε πολιτισμένο κράτος. Στο θέμα αυτό, που το έχουμε ήδη αναφέρει, θα ξαναγυρίσουμε αναλυτικά στο τέλος τού κεφαλαίου. Στο μεταξύ, ας δούμε τί μάς παραδίδει σχετικά η Ιλιάδα, γιατί σ’ αυτήν η εικόνα που δίνεται γιά τον κόσμο των Αχαιών, είναι πιό ομοιογενής και καθολική, αν και λίγο συνοπτική.

……….Η Βουλή των Γερόντων περιγράφεται κυρίως στο Β 54 κ.ε., 405 κ.ε., Ι 88 κ.ε., στο Κ 1-272 και, τέλος, στο Ξ 27-108 τής Ιλιάδας. Ο ποιητής την παρουσιάζει ως μέρος τού συνόλου των θεσμών οι οποίοι διέπουν τον αχαϊκό στρατό. Θα πρέπει, πάντως να διακρίνουμε την Βουλή από τις άλλες περιστασιακές ανεπίσημες συγκεντρώσεις των Αχαιών αρχηγών — όπως π.χ. αυτή πού έγινε στην σκηνή τού Αγαμέμνονα όταν ο Αίας νίκησε τον Έκτορα — αν και πολλές φορές, στις συναντήσεις αυτές, συζητιούνταν θέματα πολύ σημαντικά, όπως π.χ. αλλαγές στην πολεμική τακτική (επίθεση αντί γιά άμυνα) ή ακόμη και η κατάπαυση των εχθροπραξιών και η αποκατάσταση τής ειρήνης.

……….Η Βουλή των Γερόντων εμφανίζεται εξωτερικά ως το Γενικό Επιτελείο τού αχαϊκού στρατού, παρόμοιο με τα επιτελεία που έχουν όλοι οι στρατοί τού κόσμου. Εξ αιτίας όμως τής σύνθεσής του και καθώς η ατμόσφαιρα μετά την σύγκρουση τού Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα έχει πολιτικοποιηθεί έντονα, το Γενικό αυτό Επιτελείο, έχει ακόμη μέσα στο στρατόπεδο τον σημαντικό ρόλο μιάς Βουλής που πρέπει να αποφασίζει τόσο γιά τις διοικητικές, όσο και γιά τις στρατιωτικές υποθέσεις. Από αυτή την άποψη, η Βουλή καθρεφτίζει ή διαθλά τις πολιτικές θέσεις και δυνάμεις που κυριαρχούν στους Αχαιούς. Γιά τούς λόγους αυτούς μάς φαίνεται χρήσιμο να περιγράψουμε με κάθε λεπτομέρεια τις δραστηριότητές της, αφού πρώτα δείξουμε συνοπτικά την σύνθεση και την λειτουργία της.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο : www.e-istoria.com
***

Πληροφορίες εικόνας: Δημιουργία τού Γάλλου ζωγράφου Ζωζέ Ντεζιρέ Κόρτ με τίτλο: «Ο Αχιλλέας δίνει στον Νέστορα το κύπελλο τής σοφίας». Μουσείο Καλών Τεχνών τής Ρουέν. (Joseph Désiré Court 1796-1865: Ahile dându-i lui Nestor Premiul Înțelepciunii. Musée des beaux arts, Rouen.)

Αφήστε μια απάντηση