ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

.

.Οι μεγάλες Συνθήκες
Συνθήκες και Πρωτόκολλα γιά την ανεξαρτησία τ΄ής Ελλάδας με οδηγό τον Κολοκοτρώνη

……….Στην Πετρούπολη υπογράφτηκε το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο που αναγνώριζε πολιτική ύπαρξη στην Ελλάδα.

……….Κατά την μακρά περίοδο τής Τουρκοκρατίας, η οποία άρχισε με την Άλωση τής Κωνσταντινούπολης το 1453, η προοπτική να εξασφαλίσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους έμοιαζε μακρινή. Μόνο προς τα τέλη τού 18ου αιώνα άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα σκιρτήματα τού εθνικού κινήματος, ενός αιώνα κατά την διάρκεια τού οποίου η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε αρχίσει να αποδυναμώνεται στρατιωτικά, εδαφικά και οικονομικά.

……….Η επιφανής ομάδα των Ελλήνων Φαναριωτών αλλά και η εύρωστη τάξη των εμπόρων ελληνικής καταγωγής και παιδείας που έφτασαν να κυριαρχούν στο εμπόριο τής αυτοκρατορίας προσέφεραν την απαραίτητη υλική βάση γιά μία πνευματική αναγέννηση με σκοπό να τονωθεί το αίσθημα τού απαράμιλλου εθνικού κληροδοτήματος, ενώ ο άνεμος που φύσηξε με το ξέσπασμα τής πρόσφατης Γαλλικής Επανάστασης έπνεε ακόμη.

……….Κυριότεροι φορείς αυτής τής πνευματικής κινητοποίησης ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής, το μαρτύριο τού οποίου ενέπνευσε τρεις νεαρούς Έλληνες, μέλη των εμπόρων τής διασποράς, τους Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ, να ιδρύσουν την Φιλική Εταιρεία (1814) με σκοπό την απελευθέρωση τής «Μητέρας Πατρίδας». H ηγεσία της (μετά την απόρριψη τού διεθνούς φήμης διπλωμάτη, κόμητα Ιωάννη Καποδίστρια, που θεωρούσε ότι το εγχείρημα παρεξέκλινε από τον στόχο του) προσφέρθηκε στον Φαναριώτη Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο οποίος πέρασε (Μάρτιος 1821) με τον μικρό αλλά ανομοιογενή στρατό του τον Προύθο ποταμό επικαλούμενος τα πνεύματα τού Επαμεινώνδα, τού Θρασύβουλου, τού Μιλτιάδη και τού Λεωνίδα στον αγώνα γιά να φέρει ελευθερία στην «κλασική γη τής Ελλάδας».

……….Και μπορεί ο στρατός του να ηττήθηκε στην μάχη τού Δραγατσανίου, ο κρυφός αναβρασμός όμως που επικρατούσε στην Πελοπόννησο και αλλού δεν άργησε να εκδηλωθεί σε μεγάλη έκρηξη. H πρώτη απόπειρα συνένωσης των δυνάμεων τού έθνους έγινε από τον ηγεμόνα τής Μάνης Πετρόμπεη, ο οποίος πήρε τα όπλα τον Μάρτιο τού 1821 και κατέλαβε την Καλαμάτα, ενώ στην Πάτρα πολλοί από τους προκρίτους μαζί και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός έβγαλαν προκήρυξη που έστειλαν σε όλους τους προξένους τής Πόλης, τον Άγγλο τον Ρώσο, τον Γάλλο και τον Πρώσο: «Ημείς το Ελληνικόν έθνος των Χριστιανών, βλέποντες ότι μάς καταφρονεί το οθωμανικόν γένος και σκοπεύει όλεθρον εναντίον μας… απεφασίσαμεν σταθερώς ή να αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν, και τούτου ένεκα βαστούμεν τα όπλα εις χείρας ζητούντες τα δικαιώματά μας…».

……….Από την αρχή τής εξέγερσής τους οι Έλληνες αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να εξασφαλίσουν την εύνοια των μεγάλων δυνάμεων. Τις ίδιες ημέρες ο Κολοκοτρώνης μπήκε με ένα πρόχειρα οργανωμένο σώμα στην Καρύταινα. Οι σπίθες τής πυρκαϊάς δεν άργησαν να εξαπλωθούν από την Πελοπόννησο στα νησιά, την Ύδρα, τις Σπέτσες, την Κάσο, τα Ψαρά, αλλά και στην Ρούμελη, στην Μακεδονία, στην Ήπειρο και, βεβαίως, στην Κρήτη.


Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com/ 

Αφήστε μια απάντηση