ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΦΩΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ (+2/9/1958)

.

2-9-pittas-fotis

.

Ο Πίττας Φώτης γεννήθηκε στο χωριό Φρέναρος τής επαρχίας Αμμοχώστου στις 28 Φεβρουαρίου 1935. Έπεσε στις 2 Σεπτεμβρίου 1958 στην μάχη τού Αχυρώνα στο Λιοπέτρι. Γονείς του ο Σταύρος και η Μαρία Πίττα. Αδέλφια του οι Μιχάλης, Νικόλας, Πέτρος, Φίλιππος και Κατερίνα.

……….Ο Φώτης τελείωσε το δημοτικό σχολείο Φρενάρους, το Γυμνάσιο Αμμοχώστου και το Διδασκαλικό Κολέγιο Μόρφου. Ήταν φοιτητής στο Κολέγιο, όταν εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ με την έναρξη τού αγώνα. Υπηρέτησε στο δημοτικό σχολείο Άχνας ως δάσκαλος, όπου ανέπτυξε πλούσια δράση, τόσο στον μαχητικό όσο και τον οργανωτικό και τον διαφωτιστικό τομέα. Μετά την καταζήτησή του από τούς Άγγλους στις 18 Οκτωβρίου 1956, κρυβόταν και δραστηριοποιήθηκε κατά την ˜εξόρμηση προς την Νίκη˜, τον Νοέμβριο τού 1956. Στην συνέχεια τού ανατέθηκε η αναδιοργάνωση των χωριών Λύσης, Βατιλής και Άσκειας (Άσσιας).

……….Στις 10 Ιανουαρίου 1957 συνελήφθη στην Βατιλή και κρατήθηκε γιά 20 περίπου μέρες στις φυλακές Αμμοχώστου, όπου βασανίστηκε ανελέητα. Γιά τις μέρες αυτές, μάς άφησε ένα γραπτό ντοκουμέντο, το ημερολόγιό του και την μορφή τής ελευθερίας ζωγραφισμένη στον τοίχο τού κελιού του με αίμα, το οποίο έβγαζε από το στόμα του λόγω των βασανιστηρίων.

……….Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και ακολούθως στα κρατητήρια Πύλας, απ’ όπου δραπέτευσε στις 12 Μαρτίου 1958, μαζί με τον ήρωα Ανδρέα Κάρυο και άλλους δύο συναγωνιστές του, μέσα σε κρύπτη κατασκευασμένη σε φορτηγό αυτοκίνητο. Μετά την δραπέτευσή του, ορίσθηκε υποτομεάρχης στην περιοχή Λύσης, όπου ανέπτυξε τόσο πλούσια και αποτελεσματική δράση, ώστε οι Άγγλοι αναγκάστηκαν να επιβάλουν δεκαπενθήμερο κατ’ οίκον περιορισμό, τον οποίο μάλιστα επιθεώρησε και ο ίδιος ο Άγγλος πρωθυπουργός Μακμίλλαν, που βρισκόταν τις μέρες εκείνες στην Κύπρο.

……….Στο μεταξύ οι απώλειες τής Οργάνωσης ήταν τόσο μεγάλες στην περιοχή, ώστε ο Φώτης Πίττας και οι άλλοι επιζήσαντες καταζητούμενοι τού υποτομέα του, θεώρησαν σκόπιμο να μετακινηθούν σε ασφαλέστερη περιοχή.

……….Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958 ο Φώτης Πίττας και οι συναγωνιστές του ήρωες Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας βρέθηκαν σε νέο κατ’ οίκον περιορισμό στο Λιοπέτρι. Επιχείρησαν να διαφύγουν διασπώντας τον κλοιό, αλλά συγκρούστηκαν με Άγγλους στρατιώτες και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε έναν αχυρώνα στο Λιοπέτρι. Όταν ανακαλύφθηκαν κλήθηκαν από τούς Άγγλους να παραδοθούν. Το αγωνιστικό τους σθένος όμως τούς οδήγησε σε μάχη μέχρι τέλους. Μετά από τετράωρη μάχη και, επειδή η αντίστασή τους ήταν άκαμπτη, οι Άγγλοι περιέλουσαν με βενζίνη τον Αχυρώνα και τον πυρπόλησαν. Ακολούθησε ηρωική έξοδός τους κατά την οποία έπεσαν και οι τέσσερεις μαχόμενοι.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένουλληνικ μερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση