ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (+16/3/1956)

..

.

Μιχαήλ Χαράλαμπος ἤ Χαραλάμπους (+16/3/1956)

.

……….Γεννήθηκε στο χωριό Καλοψίδα, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 12 Οκτωβρίου 1938. Σκοτώθηκε στις 16 Μαρτίου 1956 στο χωριό του, από έκρηξη βόμβας. Γονείς: Μιχαήλ Χαραλάμπους και Ανδριανή Μιχαήλ. Αδέλφια: Σταυρούλα, Θέκλα, Ξένη, Μαρία.

……….Ο Χαράλαμπος ἤ Χαραλάμπους Μιχαήλ, τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Καλοψίδας και εργαζόταν ως ποδηλατάς στην Λάρνακα, βοηθώντας οικονομικά την φτωχή του οικογένεια. Ήταν παιδί με ιδιαίτερη αγάπη στην ελληνική ιστορία. Διάβαζε την ζωή και τα κατορθώματα των αγωνιστών τού 1821 και ήθελε να τους μοιάσει. Όταν άρχισε ο αγώνας, εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από τους πρώτους. Έδωσε τον όρκο στην Λάρνακα και έδρασε στις ομάδες επιθέσεων τής πόλης.

……….«Βρήκα τον τρόπο μου να εκπληρώσω τα ιδανικά μου», έλεγε στον πατέρα του που τον καμάρωνε γιά την δράση του.

……….Πήρε μέρος, ανάμεσα σ’ άλλα, σε επιθέσεις εναντίον Άγγλων στρατιωτών, με σκοπό την απόσπαση οπλισμού από αυτούς γιά τις ανάγκες των ομάδων κρούσεως τής ΕΟΚΑ στην Λάρνακα. Στις 16 Μαρτίου 1956, πήρε μέρος σε βομβιστική επίθεση, την οποία προγραμμάτισε με συναγωνιστές του στην Καλοψίδα.

……….Περίμεναν τα στρατιωτικά αυτοκίνητα στην έξοδο τού χωριού, στον ανήφορο. Ο σηματοδότης έδωσε το σύνθημα ότι πλησίαζε στρατιωτικό αυτοκίνητο και ο Χαράλαμπος Μιχαήλ πυροδότησε την βόμβα του μόλις το είδε.

……….Την στιγμή που θα την έριχνε, προπορευόμενο λεωφορείο με παιδιά τού σχολείου σταμάτησε και πίσω του σταμάτησε και το στρατιωτικό αυτοκίνητο μέσα στο οποίο διέκρινε και έναν ξάδελφό του. Ήταν παναπεργία την ημέρα εκείνη και οι Άγγλοι τον μετέφεραν στην Δεκέλεια, όπου εργαζόταν. Αμέσως τράβηξε το χέρι του πίσω κρατώντας την πυροδοτημένη βόμβα, η οποία εξερράγη και τον κομμάτιασε.

……….Η μικρή του αδελφή Μαρία, δέκα μόλις χρονών, που είδε τον αδελφό της κομματιασμένο έπαθε κλονισμό και μερικές μέρες αργότερα πέθανε από ανακοπή καρδίας, διπλασιάζοντας το πένθος ολόκληρου τού χωριού.


Τὴν ἴδια ἡμέρα σκοτώθηκε σὲ ἐνέδρα κατὰ τῶν Ἄγγλων καὶ ὁ ἥρωας τῆς ΕΟΚΑ Τσιάρτας Χρίστος.


Αφήστε μια απάντηση