ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – Ιερ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΣΓΟΥΡΟΣ (+30/7/1948)

.

ΙΕΡΕΙΣ..

Η             Π             Ε              Ι              Ρ             Ο             Σ

Ιερ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΣΓΟΥΡΟΣ

..

……….Αντίθετα με τον προηγούμενο (τον π. Δημήτριο Γκιώκα), ο π. Νικόλαος Σγούρος ήταν σχετικώς νέος ιερεύς. Χειροτονήθηκε τον Ιούνιο τού ’44 και έγινε εφημέριος στα Άρματα Κονίτσης. Δοκιμάσθηκε όμως στην φωτιά και βρέθηκε καθαρός.……….Τον Μάρτιο τού 47 πρώτα και τον Ιούλιο έπειτα, οι συμμορίτες έκαμαν επιδρομές στ’ Άρματα. Κακοποίησαν πολλούς κατοίκους και σκότωσαν αρκετούς. Οι πιό πολλοί άνδρες κατέφυγαν τρομαγμένοι στην Κόνιτσα. Μαζί τους και ο π. Νικόλαος. Σε τρείς ημέρες όμως γύρισε στο χωριό· νίκησε η αγάπη την λογική.

……….Σε λίγο όμως όλη η περιοχή έπεσε στον έλεγχο των κομμουνιστοσυμμοριτών. Ακολούθησαν αρπαγές και λεηλασίες, βιαία επιστράτευσις παλληκαριών και κοριτσιών, το φρικτό και τρομερό παιδομάζωμα. Ο π. Νικόλαος δεν κρατήθηκε κι είπε τη γνώμη του γι’ αυτά, γνώμη καταδικαστική. «Αντιδραστικός» λοιπόν κι αυτός.

……….Στις 30 Μαρτίου τού ‘48 τον έπιασαν. Τον έφεραν στο χωριό Παπάδες κι έπειτα στην Καστάνιανη Κονίτσης, όπου αρκετές ημέρες τον βασάνισαν σκληρά. Στις 30 Απριλίου τον έφεραν στην Πυρσόγιαννη, όπου τον έκλεισαν είκοσι μέρες σ’ ανήλιο υπόγειο. Ύστερα, στις 22 Μαΐου, τον πήγαν στον Γράμμο.

……….Ως το τέλος Ιουλίου έμεινε εκεί δοκιμάζοντας τα πιό απάνθρωπα βασανιστήρια. Τέλος στις 30 τού μηνός με το σκληρό μαχαίρι τον απήλλαξαν από τα μαρτύριά του.

***


  • Ἐπιμέλεια κειμένου:  « λληνικ μερολόγιο »
  • Πηγή το βιβλίο: “Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1941-1949″. 
Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εναι  μνήμη αωνίᾳ.

Αφήστε μια απάντηση