ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – ΙΕΡ. ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ

.

ΙΕΡΕΙΣ

..

Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Σ  Γ Ρ Ε Β Ε Ν Ω Ν

.

Ιερ. ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ  

,

……….Το χωριό στο οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε και υπηρέτησε ως ιερεύς ο π. Στέργιος Λιόλιος λέγεται Δεσπότης. Γιατί εκεί θυσιάστηκε ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός γιά την Πίστη και την Πατρίδα. Το χωριό απέχει δύο ώρες από τα Γρεβενά κι είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός βουνού. Το στεφανώνει πλούσια, ωραία βλάστηση.

……….Ο π. Στέργιος ήταν καλός ιερεύς. Εκήρυττε με τη ζωή και τούς λόγους του τα χριστιανικά ιδανικά. Ήταν θαρραλέος πολέμιος τού κομμουνισμού. Έτσι κι οι κομμουνισταί τον εθεώρησαν θανάσιμον εχθρόν, που έπρεπε να βγει απ’ τη μέση. Και μολονότι πληροφορήθηκε τις προθέσεις των συμμοριτών, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ενορία του. Έμεινε στη σκοπιά του.

……….Αρχές Οκτωβρίου 1946 κατέβηκε στα Γρεβενά με εντολή τής Μητροπόλεως Γρεβενών. Έπρεπε να περιέλθει τα χωριά τής Μητροπόλεως με την εικόνα του τοπικού αγίου Νικάνορος με σκοπό να μαζέψει ελέη γιά τη φιλανθρωπία τής Μητροπόλεως.

……….Αυτό το πράγμα το εθεώρησαν οι κομμουνισταί κατασκοπεία. Τον φύλαξαν λοιπόν και ένα Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 1946, τον πυροβόλησαν, ενώ πήγαινε στα Γρεβενά, στη θέση Χάνια, στον ποταμό Βενέτικο. Μιά σφαίρα τον βρήκε στην καρδιακή χώρα. Έπεσε από το ζώο. Προσπαθούσε με κόπο να κρατήσει το αίμα με το μαντήλι του. Μα προχώρησε τότε ο δολοφόνος και τον επυροβόλησε από κοντά. Έτσι άνανδρα οι συμμορίτες εξαφάνισαν ένα γενναίο αντίπαλό τους.

«ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΩΝ ΤΗΝ ΠΥΡΑΝ ΚΑΘΥΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ, ΧΑΡΙΤΟΣ ΔΡΟΣΟΝ ΕΔΕΞΑΣΘΕ»

(Άλλες πηγές θέλουν ως ημερομηνία θανάτου του την 9η Σεπτεμβρίου.)

***
Ἐπιμέλεια κειμένου καὶ εἰκόνας :  « λληνικ μερολόγιο »
Πηγή: Το έργο τού Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου«Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1942-1949.»
Γι' ατό, τν ερέων πο μαρτύρησαν γι τν κκλησία κα τ θνος τους,  ς εναι  μνήμη αωνί.

Αφήστε μια απάντηση