ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (+ 11/3/1956)

 

11-3-1956

Χαραλάμπους Αριστείδης. Γεννήθηκε στο χωριό Πεδουλάς, τής επαρχίας Λευκωσίας, στις 19 Σεπτεμβρίου 1936. Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1956 στον Πεδουλά, από βόμβα που έριξε εναντίον των Άγγλων. Γονείς: Χαράλαμπος και Χρυστάλλα Αριστείδου.  Αδελφές: Θεοδοσία, Μαρία και Χρυσάνθη.

……….Ο Αριστείδης Χαραλάμπους τελείωσε το δημοτικό σχολείο τού χωριού του και ήταν μαθητής τής έκτης τάξης τού Γυμνασίου Πεδουλά, όταν σκοτώθηκε. Γιά τρία χρόνια μελετούσε και λογιστικά με αλληλογραφία. Κατά το διάστημα των θερινών διακοπών εργαζόταν, γιά να εξασφαλίσει τα δίδακτρά του. Εντάχθηκε από την αρχή στον αγώνα τής ΕΟΚΑ, στην περιοχή Μαραθάσας και συνεργαζόταν με τους καθηγητές και τους συμμαθητές του. Μερικοί από τους Ελλαδίτες καθηγητές του ήταν και οι εκπαιδευτές των μαθητών τού Γυμνασίου Πεδουλά στην χρήση όπλων. Η εκπαίδευση γινόταν στο εξωκλήσι τής Παναγίας, στα περιβόλια τού χωριού. Μαζί του στον αγώνα εργάζονταν και οι αδελφές του, με την συμπαράσταση και των γονιών τους. Η μητέρα του λάμβανε μέρος σε λιθοβολισμούς των Άγγλων, κουβαλώντας στις κοπέλες πέτρες μέσα στην ποδιά της. Σε κάποιο λιθοβολισμό τραυματίστηκε, όπως και η αδελφή του.

……….Στις 11 Μαρτίου 1956, ημέρα Κυριακή, η τοπική ομάδα τής ΕΟΚΑ Πεδουλά, ανέμενε να κτυπήσει αυτοκινητοπομπή των Άγγλων στρατιωτών σε τρία σημεία τού δρόμου προς τον Κύκκο. Στη μία από τις ομάδες ενέδρευε και ο Αριστείδης. Κρατούσε δυο βόμβες επιτόπιας κατασκευής. Η μία εξερράγη μέσα στο χέρι του, τού απέκοψε την παλάμη και τον πλήγωσε θανάσιμα στο στομάχι. Στην κηδεία του, που παρέστησαν όλοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών, τον συνόδεψαν οι συμμαθητές του και οι καθηγητές του, που υποβάσταζαν το φέρετρό του, καλυμμένο με την ελληνική σημαία και πλήθος από δάφνινα στεφάνια.

……….Στο τέλος τού σχολικού χρόνου, ο Αριστείδης δεν ήταν παρών στην τελετή αποφοίτησης των συμμαθητών του, γιά να πάρει το απολυτήριό του. Ο Λυκειάρχης του, τον φώναξε στον κατάλογο των αποφοίτων.

 Απάντησε ένας από τους καθηγητές του: “Άριστος. Απών”.

***
Πηγή: Κέντρο Έρευνας και Τεμκηρίωσης (ΙΔ.Α.Α.Ε.)
Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση