ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΣΑΒΒΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ (+ 11/3/1957)

.11-3-1958

 

……….Σάββα Μιχαλάκης ἤ Χατζηκυριάκου Μιχαήλ. Γεννήθηκε στο χωριό Ακάκι, τής επαρχίας Λευκωσίας, στις 30 Ιανουαρίου 1932. Σκοτώθηκε από Άγγλους στις 11 Μαρτίου 1957, στο Ακάκι. Γονείς: Σάββας Χατζηκυριάκου και Ελένη Γιακουμή. Αδέλφια: Λευτέρης, Αυγούστα, Θεογνωσία, Κυριάκος.

……….Ο Μιχαλάκης Σάββα (γνωστός και ως Μιχαλάκης Χατζηκυριάκου), τελείωσε το δημοτικό σχολείο Ακακίου και εργαζόταν ως σιδηρουργός.

……….Κατατάχθηκε στην ΕΟΚΑ από την αρχή τού αγώνα και διακρίθηκε γιά την κατασκευή βομβών δικής του επινόησης, τις γνωστές τότε «νάρκες – κανονάκια» και χειροβομβίδες τύπου «Μιχαλάκη Σάββα». Γιά εκρηκτικό υλικό χρησιμοποιούσε λίπασμα, την νιτρική αμμωνία, ανάμεικτο με θειάφι και αλεσμένο κάρβουνο. Είχε δυο εργαστήρια γιά τις κατασκευές του, ένα στο Ακάκι και ένα στην Αυλώνα.

……….Τον Οκτώβριο τού 1956, Άγγλοι στρατιώτες κατέβασαν την ελληνική σημαία από το καμπαναριό τής εκκλησίας Ακακίου και την ξέσχισαν. Ο Μιχαλάκης τοποθέτησε άλλη στην θέση της, ναρκοθετώντας την. Όταν οι Άγγλοι στρατιώτες δοκίμασαν να την κατεβάσουν και πάλι, προκλήθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα τον θάνατό τους.

……….Μεγάλες υπηρεσίες πρόσφερε και ως σύνδεσμος. Με το αυτοκίνητό του (αριθμός εγγραφής Β674), μετέφερε καταζητούμενα πρόσωπα, όπλα και αλληλογραφία τής Οργάνωσης σε ολόκληρο τον τομέα Μόρφου. Οι επιχειρήσεις και οι ενέδρες στις οποίες έλαβε μέρος, εκτείνονταν από το Ακάκι μέχρι την περιοχή των χωριών τού Κοντεμένου και τής Μύρτου.

……….Από τον Φεβρουάριο τού 1957, όταν οι μαχητές τής ΕΟΚΑ ενέτειναν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή του, ο Μιχαλάκης Σάββα εγκατέλειψε σχεδόν τελείως την εργασία του, αφιερώνοντας όλο του τον χρόνο στην εκτέλεση των διαταγών τής Οργάνωσης.

……….Στις 10 Μαρτίου 1957, ο Μιχαλάκης με την ομάδα του επιχείρησαν ανατίναξη τής μεγάλης γέφυρας τού Σερράχη. Ο βροχερός καιρός δεν επέτρεψε καλή πυροδότηση και η επιχείρηση αναβλήθηκε. Την επομένη ο Μιχαλάκης πρόσεξε ύποπτη κίνηση των στρατιωτών και ίχνη από τα άρβυλά τους στο ποτάμι. Έστειλε συναγωνιστή του να ειδοποιήσει τους φρουρούς και σηματοδότες γιά οπισθοχώρηση και ο ίδιος πήγε προς την γέφυρα να ελέγξει τις νάρκες, οπότε Άγγλοι στρατιώτες, που παραμόνευαν, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

***
Πηγή: Κέντρο Έρευνας και Τεμκηρίωσης (ΙΔ.Α.Α.Ε.)
Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση