ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (+22/3/1957)

.

...

Ξενοφώντος (Σταυρινού) Ευστάθιος

.,

……….Γεννήθηκε στο χωριό Φοινί τής επαρχίας Λεμεσού, στις 28 Σεπτεμβρίου 1933. Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στις 22 Μαρτίου 1957, στην στρατιωτική βάση Ακρωτηρίου τής επαρχίας Λεμεσού. Γονείς: Αναστασία και Ξενοφών Σταυρινού. Αδέλφια : Χριστίνα, Ανδριανή, Σταυρούλα και Χριστάκης.

……….Ο Σταυρινού Ευστάθιος Ξενοφώντος, τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Φοινί και έμαθε την τέχνη τού υποδηματοποιού. Αρχικά δούλευε στις Πλάτρες ως υποδηματοποιός. Αργότερα πήγε στην Λεμεσό και βρήκε δουλειά στις αγγλικές βάσεις τού αεροδρομίου στο Ακρωτήρι. Ήταν πολύ θαρραλέος. Τού άρεσε το κολύμπι και το ποδόσφαιρο. Αναμείχθηκε στην ΕΟΚΑ με την έναρξη τού αγώνα και τον Μάρτιο τού 1957, ο Ευστάθιος ζήτησε και τού δόθηκε έγκριση από τον Διγενή γιά ανατίναξη αεροπλάνων τής Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, που είχαν έλθει στην βάση τού Ακρωτηρίου όπου εργαζόταν.

……….Αφηγείται σχετικά ο συναγωνιστής του, Ανδρέας Αλεξάνδρου :

……….«Μάς δόθηκε μιά ωρολογιακή βόμβα, η οποία αποτελείτο από υδροσωλήνα. Την βάψαμε μαύρη, όπως και τον σκελετό τής μοτοσικλέτας στον οποίο την προσαρμόσαμε γιά την μεταφορά της, έτσι που φαινόταν σαν εξάρτημα. Σε τρία σημεία, όπου μάς υπέβαλαν σε έρευνα οι Άγγλοι, μέχρι την είσοδο τού αεροδρομίου δεν την είχαν ανακαλύψει. Εγώ δεν μπορούσα να συνεχίσω μέχρι τα αεροπλάνα, επειδή δεν είχα ειδική άδεια. Έδειξε ο Ευστάθιος την δική του άδεια που είχε ως εργαζόμενος εκεί και πέρασε από τον έλεγχο.

……….Σύμφωνα με τον ωρολογιακό προγραμματισμό μας, η βόμβα θα έπρεπε να εκραγεί στις 2 μ.μ. Όμως το ελατήριο τής ρύθμισης τού χρόνου τής έκρηξης είχε επηρεαστεί, είτε από την κίνηση τής μοτοσικλέτας είτε από την θερμοκρασία της, και η βόμβα εξερράγη μία ώρα νωρίτερα, την ώρα που ο Ευστάθιος είχε πλησιάσει τα υποστατικά των αεροπλάνων.

……….Ανατινάχτηκε και αυτός μαζί της. Η έκρηξη που σημειώθηκε ήταν πολύ ισχυρής έντασης. Οι καπνοί και η σκόνη έφτασαν μεσούρανα. Από το σώμα του είχαμε περιμαζέψει μόνο το δεξιό μηρό και τμήμα τού κρανίου».

……….Ο θάνατός του αποτελεί απόδειξη τής ευτολμίας των αγωνιστών που, ενώ οι ίδιοι ήταν απειροπόλεμοι και ελάχιστα μέσα διέθεταν, αντιμετώπιζαν με θάρρος και με κίνδυνο τής ζωής τους έναν εμπειροπόλεμο και πάνοπλο στρατό.


Αφήστε μια απάντηση