Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

,

Ο  ήρωας  Γρηγόρης  Λαμποβητιάδης  με  την  σύζυγό  του

,

Η δολοφονία Ελλήνων από το καθεστώς Εμβέρ Χότζα και η στάση τού Κ.Κ.Ε. 

……….Στις 28 Δεκεμβρίου τού 1945, συλλαμβάνεται από τους κομμουνιστές τού Ενβέρ Χότζα, ο οδοντίατρος Γρηγόρης Λαμποβητιάδης, μαζί με τον ιερέα Αλέξανδρο Καλούδη και άλλους Έλληνες τής βορείου Ηπείρου.

Για να σπάσουν το ηθικό τους, οι κομμουνιστές τους υποβάλλουν σε ομαδικά βασανιστήρια, τον δε Γρηγόρη Λαμποβητιάδη βασάνισαν με τον πλέον βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο, (όπως μαρτυρεί ο επιζήσας των φυλακίσεων και βασανιστηρίων, Νίκος Ζέρης). Σκοπός των βασανιστών ήταν να τού αποσπάσουν μαρτυρία για να ενοχοποιήσει τους υπόλοιπους συνεργάτες του.

……….«Το παλικάρι όμως δεν λύγισε. Το μόνον που έκανε, φώναζε την μάνα του την Γιαννούλα και έλεγε : “Είμαστε αθώοι“. Ο Γρηγόρης και όλοι εμείς ήμασταν αθώοι, είπε ο Νίκος Ζέρης. Το μόνο “αμάρτημά” μας ήταν  η ελληνική μας καταγωγή». Το στρατοδικείο των κομμουνιστών καταδίκασε με βαριές ποινές φυλακίσεως τους συλληφθέντες, ενώ ο Γρηγόρης Λαμποβητιάδης και ο ιερέας Αλέξανδρος Καλούδης εκτελέστηκαν.

Η ΓΕΜΑΤΗ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΕΠΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

52525252

……….Η εθνοπροδοσία τού Κ.Κ.Ε. γιά το Βορειοηπειρωτικό, χρονολογείται από τον Νοέμβριο τού 1934, όταν στην Δεύτερη Ολομέλεια τής Κεντρικής Επιτροπής του, χαρακτήρισε ως «ιμπεριαλιστικό αλυτρωτισμό» τής Ελλάδος την προβολή τής εθνικής διεκδικήσεως επί τής Βορείου Ηπείρου, όπως και την προβολή τής εθνικής διεκδικήσεως γιά την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα. (Κομμουνιστική Επιθεώρηση, αριθμός 23/1-12-1934, σελ.2).

……….Ο αρχηγός τού Κ.Κ.Ε. Ζαχαριάδης Ν. στον λόγο του στην 2η Ολομέλεια τής Κεντρικής Επιτροπής στις 14-15 Ιουνίου 1936, χαρακτήρισε ως «καταχτητική βλέψη» τής Ελλάδος την δίκαιη διεκδίκησή της επί τής Βορείου Ηπείρου. (Κομμουνιστική Επιθεώρηση, αριθμός 23/1-7-1936, σελ.6).

……….Αυτή η παλιά, προπολεμική εθνοπροδοσία γιά το Βορειοηπειρωτικό, λησμονήθηκε κατά την διάρκεια τής Κατοχής, και ήταν τελείως άγνωστη σ’ αυτούς που παρασύρθηκαν από τα απατηλά υπερπατριωτικά εαμικά συνθήματα, και οι οποίοι πίστευαν αφελέστατα, ότι το Κ.Κ.Ε. στο τέλος τού Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θα επιδιώξει την απόδοση τής Βορείου Ηπείρου στον εθνικό της Ελληνικό κορμό.

……….Ήρθε όμως ο αρχηγός Ζαχαριάδης τον Μάιο τού 1945, να τους βγάλει από την πλάνη. Σε συνέντευξη που έδωσε στις 26 Μαΐου 1945 στον δημοσιογράφο Μακρίδη Αλέξανδρο τής εφημερίδος «Εμπρός», επί εσωτερικών και διεθνών ζητημάτων, τάχθηκε κατηγορηματικώτατα εναντίον τής προβολής εκ μέρους τής Ελλάδος τής εθνικής της διεκδικήσεως επί τής Βορείου Ηπείρου, διότι αυτή κατά την γνώμη του «θα αποτελούσε παράγοντα κινδύνου γιά την ειρήνη και την σύμπραξη των Βαλκανικών Χωρών».

……….Τον σάλο που δημιούργησε η δήλωσή του, ακόμη και μέσα στις γραμμές των οπαδών και συνοδοιπόρων τού Κ.Κ.Ε., προσπάθησε να ανασκευάσει μέσω τού «Ριζοσπάστη» που χαρακτήρισε πλαστή την συνέντευξη. Ακολούθησε δήλωση τού Γ. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Εμπρός» τής 27ης Μαῒου 1945, με την οποία ευχαριστούσε τον Ζαχαριάδη που ξεκαθάρισε τις θέσεις τού Κ.Κ.Ε., γιατί μέχρι πρότινος από την μία ζητούσε δημοψήφισμα γιά την Βόρειο Ήπειρο, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με τους κομμουνιστές τής αλβανίας γιά την εξόντωση των Ελλήνων πατριωτών τής Βορείου Ηπείρου.

……….Ο Ζαχαριάδης γιά να κατασιγάσει την γενική αναταραχή και σύγχυση που είχε δημιουργήσει η συνέντευξή του στα μέλη και οπαδούς τού Κ.Κ.Ε. και ΕΑΜ, έδωσε νέα συνέντευξη την 1η Ιουνίου 1945, όπου δήλωνε πως εάν η πλειοψηφία τού δημοκρατικού κόσμου, κατέληγε σε απόφαση βίαιης στρατιωτικής καταλήψεως τής Βορείου Ηπείρου, τότε αναλάμβανε την υποχρέωση συμμετοχής τού Κ.Κ.Ε.! Ενέκρινε δε απάντηση που έδωσε ο Σιάντος στους δημοσιογράφους γιά τις σφαγές Βορειοηπειρωτών από τους αλβανούς κομμουνιστές τού Εμβέρ Χότζα, η οποία έλεγε «…οι αλβανοί κατέσφαξαν Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου, οι αλβανοί σφάζουν και Έλληνες κομμουνιστές Βορειοπειρώτες. Δεν κάνουν καμμία διάκριση…».! (Ριζοσπάστης, 2/6/1945. σελ.2).

……….Επόμενο ήταν, μετά από αυτές τις αντιφατικές δηλώσεις, από την μία, να μην πείσει τους Έλληνες γιά τον πατριωτισμό τού Κ.Κ.Ε. και την ειλικρίνειά του γιά μία δίκαιη λύση τού Βορειοπειρωτικού, και από την άλλη, να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και την μήνιν των ηγετών των Κ.Κ. της Βαλκανικής και τού Διεθνούς Κομμουνισμού, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως «βαρύτατο» και «ασυγχώρητο λάθος» αυτές τις δηλώσεις.

……….Προσπαθώντας γιά άλλη μία φορά να καλύψει το ένα ψέμα μ’ ένα άλλο, και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κατασκεύασε μία πλαστή επιστολή από κάποιον δήθεν «Συνταγματάρχη τού πεζικού» με την οποία αποκάλυπτε ότι ο Ελληνικός Στρατός ετοίμαζε επίθεση εναντίον τής αλβανίας γιά να καταλάβει βιαίως την Βόρεια Ήπειρο. Την έστειλε στον «Ριζοσπάστη» γιά να την δημοσιεύσει ανώνυμα, συνοδευόμενη από δικό του σημείωμα, με το οποίο κατηγορούσε και καταδίκαζε τις «κατακτητικές βλέψεις τού Στρατιωτικού Συνδέσμου», τον οποίο παρουσίαζε ως την ψυχή και τον εμπνευστή τής σχεδιαζόμενης επιθέσεως τής Ελλάδος εναντίον τής αλβανίας.

……….Το 1950, ο Ζήσης Ζωγράφος, μέλος τού Π.Γ. τής Κ.Ε. τού Κ.Κ.Ε. αποκάλυψε ότι η επιστολή γράφτηκε από τον ίδιο τον Ζαχαριάδη. Και το αποκάλυψε κατά την διάρκεια εσωτερικής κρίσεως τού ΚΚΕ ως συνήγορος τού Ζαχαριάδη που είχε κατηγορηθεί γιά το «ασυγχώρητο λάθος» του επί τού Βορειοηπειρωτικού, υποστηρίζοντας ότι έσπευσε να το επανορθώσει γράφοντας ο ίδιος την πλαστή επιστολή!

……….Επιβεβαιώνοντας έτσι την αρχική θέση τού Ζαχαριάδη και κατ’επέκταση τού Κ.Κ.Ε., ότι «Βορειοηπειρωτικό ζήτημα δεν υπάρχει γιά την Ελλάδα» και ότι οι δίκαιες εθνικές διεκδικήσεις είναι «σωβινιστικά αγκάθια».

……….Τον δε Σιάντο, που αναγνώρισε,  ομολόγησε, και καταδίκασε τις σφαγές των Βορειοηπειρωτών από τους αλβανούς κομμουνιστές τού Χότζα, χαρακτήρισε ως τον «…μεγαλύτερο προβοκάτορα μέσα στις γραμμές του Κ.Κ.Ε…»!.   


  • Ολόκληρο το κείμενο γιά τον ήρωα μπορείτε να διαβάσετε στο: http://www.sfeva.gr/ 
  • Πηγή πληροφοριών τού άρθρου γιά το Κ.Κ.Ε., το βιβλίο τού Α.Ι.Παυλόπουλου «Εθνοπροδοσίαι και Ψευδολογίαι τού Κ.Κ.Ε.».
  • Κείμενο : Ελληνικό Ημερολόγιο

    Επιλεγμένο απόσπασμα από την κηδεία τού Εμβέρ Χότζα, στην οποία παρέστη  και απέδωσε φόρο τιμής ο νυν (2014) ευρωβουλευτής τού κομματικού σχηματισμού "ΣΥΡΙΖΑ", Μανώλης Γλέζος.Τότε εκπροσωπούσε την Ε.Δ.Α. (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία τού κάποτε παράνομου Κ.Κ.Ε.

……..

Αφήστε μια απάντηση