ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

,,

Γύζης Νικόλαος
04 Ιανουαρίου

1783.—Η Ρωσία υπό την ηγεσία τής Αικατερίνης Β’, πετυχαίνει την απόλυτη κυριαρχία των ρωσικών πλοίων στην Κριμαία. Αυτό είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα γιά τα ελληνικά εμπορικά σκάφη, τα οποία είχαν το δικαίωμα να πλέουν απρόσκοπτα φέροντας την σημαία τής Ρωσίας.   

1804.—Σουλιώτες με αρχηγό τον Κίτσο Μπότσαρη, πατέρα τού Μάρκου, εγκαταλείπουν το χωριό Βουλγαρέλι και κλείνονται στην Μονή Σέλτσου.

1818.—Το μαρτύριο τού ιερομάρτυρα Ονούφριου τού Ιβηροσκητιώτη, από το χωριό Γκάμπροβο τού Τυρνάβου. Οι τούρκοι τον αποκεφάλισαν με μαχαίρι στην Χίο, ενώ το ιερό του λείψανο ρίχτηκε στην θάλασσα.

1823.—(4-5/1)Στην θέση Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας, οι Έλληνες κατατροπώνουν τα υπολείμματα τής στρατιάς τού Δράμαλη, η οποία αποκλεισμένη στην Κόρινθο προσπάθησε να διαφύγει στην Πάτρα. Στην Κόρινθο είχαν αποκλειστεί μαζί με τον Δράμαλη, μετά από την συντριπτική τους ήττα στα Δερβενάκια. Λόγω όμως τού θαλάσσιου αποκλεισμού από τον Υδραίϊκο στόλο, αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα επισιτισμού. Ο Δράμαλης είχε ήδη πεθάνει και οι πολιορκημένοι στην απελπισία τους, αποφάσισαν να επιχειρήσουν έξοδο υπό τον Δελήμπαση Ντελή Αχμέτ με προορισμό την Πάτρα. Στο μεταξύ ο Καπετάν Παναγιωτάκης Γεραρής με τον Γεωργάκη Χελιώτη, κατόπιν εντολής τού Γέρου τού Μοριά έπιασαν την φυσική οχυρή θέση Μαύρα Λιθάρια (κοντά στην αρχαία πόλη τής Αιγείρας). Από τους τέσσερεις χιλιάδες τούρκους, μόλις 800 γλύτωσαν και έφτασαν στην Πάτρα. Στην μάχη τραυματίστηκε σοβαρά ο καπετάν Παναγιωτάκης Γεραρής.

1832.—Με απόφαση τής κυβερνήσεως συνδέθηκε η αξία των μη μετατρέψιμων σε μεταλλικό νόμισμα τραπεζογραμματίων εκδόσεως τής Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας (1831), με τις εθνικές γαίες, κατά το γαλλικό πρότυπο των «assignats».

1833.—Η σφαγή των Αργείων από τους Γάλλους. Τέσσερεις λόχοι Γάλλων είχαν φθάσει στο Άργος από τις 2/1 κατόπιν αιτήματος τής κυβερνήσεως τού Ναυπλίου (Ζαΐμης, Κωλέττης, Μεταξάς), με σκοπό την εκμηδένιση τής Στρατιωτικής επιτροπής υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.  Η σφαγή των Αργείων από τους Γάλλους ξεκίνησε το μεσημέρι τής 4ης Ιανουαρίου, με αφορμή την φιλονικεία σε μία ταβέρνα μεταξύ ενός μεθυσμένου στρατιώτη και Γάλλων. Ο Γάλλος Διοικητής θεωρώντας το περιστατικό ως «επαναστατική» ενέργεια, διέταξε ένα από τα τραγικώτερα ανοσιουργήματα τής νεώτερης ιστορίας. Δολοφόνησε αδιακρίτως άνδρες, γυναίκες και παιδιά, απαγορεύοντας την ταφή των νεκρών και κάθε νεκρώσιμη ακολουθία. Τα πτώματα των αθώων Αργείων ρίχτηκαν σε δύο ομαδικούς τάφους…

1850.—Ο υπ. Εξωτερικών τής ελληνικής κυβερνήσεως, ανακοινώνει στον Άγγλο πρέσβη την απόφαση να μην καταβληθεί η παράλογη αποζημίωση στον Βρετανό υπήκοο Πατσίφικο. Την προηγούμενη ημέρα είχε καταπλεύσει στον Πειραιά ο αγγλικός στόλος, γιά να εκβιάσει την ελληνική κυβέρνηση και να την υποχρεώσει να καταβάλει στον  αγγλικής υπηκοότητας και εβραϊκού θρησκεύματος Πατσίφικο αποζημίωση. Ο υπ. Εξωτερικών Α. Λόντος, ανακοίνωσε σαν σήμερα στον Άγγλο πρέσβη την απόφαση να μην καταβληθεί η παράλογη αποζημίωση που ζητούσαν, τονίζοντας το άδικο και παράνομο τής απαιτήσεως, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους. Επειδή ο Ουάϊς ζήτησε γραπτώς την απάντηση, ο υπουργός απαίτησε να υποβάλλει και ο Άγγλος πρέσβης γραπτώς την απαίτησή του. Σε μισή ώρα ο Ουάϊς έστειλε γραπτή διακοίνωση, στην οποία περιλαμβάνονταν οι απαιτήσεις, δίνοντας  νέα προθεσμία 24 ωρών γιά να εκτελεσθεί.

1885.—Η επίθεση εναντίον τού Βρετανού προσωρινού επιτετραμμένου από Έλληνες χωροφύλακες, και το νέο διπλωματικό επεισόδιο… Το πρωινό τής 4ης Ιανουαρίου 1885, ο Βρετανός προσωρινός επιτετραμμένος τής Αγγλίας στην Αθήνα, Αρθούρος Νίκολσον, ανέβαινε με την σύζυγό του τον λόφο τού Λυκαβηττού. Μη αντιλαμβανόμενος (κατά τα γραφόμενά του), τα νοήματα και τις φωνές τριών χωροφυλάκων που τού υποδείκνυαν αλλαγή πορείας λόγω πρόσφατης δενδροφυτεύσεως, συνέχισε απτόητος την πορεία με την σύζυγό του. Τότε, προς μεγάλη έκπληξη τού Νίκολσον, (σύμφωνα πάντα με την επίσημη έκθεση τού ιδίου προς την Ελληνική Κυβέρνηση), ο ένας από τους τρείς χωροφύλακες τον απώθησε βίαια, τον χτύπησε τρείς φορές με το ραβδί του, ενώ ακόμη και όταν ο Άγγλος υποχώρησε στην κεντρική οδό, ο χωροφύλακας τού πετούσε πέτρες. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία διπλωματικού επεισοδίου και λόγω των ατυχών χειρισμών τού Τρικούπη, η Ελληνική Χωροφυλακή να υποστεί εξευτελισμό.

1887.—Ο Τρικούπης είναι ο νικητής των εκλογών. Από τις εκατόν πενήντα έδρες ο Χαρίλαος Τρικούπης έλαβε ενενήντα και η αντιπολίτευση των Δηλιγιάννη, Καραπάνου, Σωτηρόπουλου, Ράλλη, Παπαμιχαλόπουλου εξήντα.

1888.—Ο Παναγής Βαλλιάνος από το Λονδίνο, μαζί με τα αδέλφια του Μαρίνο (Μαρή) και Ανδρέα, έστειλαν στην Αθήνα το ποσό των 2.800.000 δραχμών γιά την ανέγερση τής Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στις 16 Μαρτίου 1888, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος τού νεοκλασικού μαρμάρινου κτηρίου. Οι αδελφοί Βαλλιάνου κατατάσσονται στους Εθνικούς Ευεργέτες τού ελληνικού κράτους. Το εύρος και ο όγκος των δραστηριοτήτων των Βαλλιάνων κατέστησε τον επιχειρηματικό όμιλο, ηγέτη στο διεθνές επιχειρηματικό δίκτυο των Ελλήνων. Το λεγόμενο«Ιόνιο δίκτυο»,  διακινούσε το εμπόριο, την ναυτιλία και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες τής Μαύρης θάλασσας και τής ανατολικής Μεσογείου προς την δυτική Μεσόγειο και την βόρεια Ευρώπη. Ο Παναγής Βαλλιάνος θεωρείται  «πατριάρχης» τής ελληνικής ναυτιλίας. Με το κληροδότημα που άφησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κεφαλλονιά, ανέλαβε όλη την κοινωνική πρόνοια τού νησιού, από την νοσοκομειακή περίθαλψη έως και την φροντίδα άπορων, ορφανών και σεισμοπαθών, αλλά φρόντισε και γιά την δημιουργία σειράς σχολών με σκοπό την προώθηση τής εκπαιδεύσεως. Στην οικογένεια των Βαλλιάνων ανήκει και η ηρωίδα τής αντιστάσεως κατά τού Άξονα στον Β΄ Παγκ.Πόλεμο, Ελένη Βαλλιάνου.

1899.—Σαν σήμερα ιδρύθηκε η καθημερινή πρωινή εφημερίδα τής Μεσσηνίας «Θάρρος», η οποία εκδιδόταν στην Καλαμάτα.

1901.—(ν. ημ.) Απεβίωσε στο Μόναχο ο σημαντικός ζωγράφος Νικόλαος Γύζης. Προερχόμενος από πολυμελή οικογένεια, αφού συμπλήρωσε τις βασικές του σπουδές στην Αθήνα εξασφάλισε υποτροφία από την Ακαδημία τού Μονάχου. Εκεί τού δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσει σπουδαίους δασκάλους και καλλιτέχνες. Η μεγάλη του προσήλωση προς την πατρίδα σε πολλαπλά επίπεδα, ως έννοια αφηρημένη και συγκεκριμένη, διαπνέει το έργο του και προσφέρει τον μίτο γιά την κατανόηση τής δημιουργίας του. Ο Γύζης εντάχθηκε και συνέβαλε στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι τού Μονάχου, δεν έχασε όμως ποτέ την ταυτότητά του, παραμένοντας λάτρης και νοσταλγός τής πατρίδας του.

.—Λόγω εργασιών στους υπονόμους των μεταλλείων Δεσποζίτου στο Γραμματικό, κατέρρευσε ένα διαμέρισμα πλακώνοντας δέκα εργάτες.

1902.—Φήμες που θέλουν προσάρτηση τής Κύπρου στην Αγγλία ως αποικιακή κτήση, διαψεύδονται.

1905.—Οι αιμοδιψείς βούργαροι δολοφονούν αγρίως τον Έλληνα ξενοδόχο τού Μοναστηρίου, Χρήστο Δημητρίου. Η σφαγή του έγινε κοντά στο χωριό Ράπες. Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με ανηλεείς σφαγές αμάχων.

1907.—Σαν σήμερα ο νέος πρόξενος Σερρών Αντώνιος Σαχτούρης ενημέρωσε με αναφορά του το Υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση τής περιοχής και τις δυνατότητες αναπτύξεως ανταρτικών σωμάτων: «[…] Προ ενός έτους ακόμη θα θεωρείτο δυσχερεστάτη, αν μη όλως αδύνατος, η διατήρησις σωμάτων ελληνικών ου μόνον τού εδάφους, αλλά και διά το απρόθυμον των κατοίκων. Σήμερον δε πλείστα των χωρίων παρακαλούσι να τοις σταλεί σώμα, εν ω και μόνω διαβλέπουσι την ασφάλειάν των.» Δηλαδή, ενώ πριν από έναν χρόνο η διατήρηση ελληνικών ανταρτικών σωμάτων θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη, σήμερα οι ίδιοι οι κάτοικοι των περισσότερων χωριών παρακαλούν γιά την αποστολή σωμάτων στα οποία μόνο ελπίζουν για την προστασία και ασφάλειά τους (απέναντι στις βουργάρικες ωμότητες). Ο ίδιος δε εξέφρασε την γνώμη ότι, εάν κάθε έγκλημα των βούργαρων λάμβανε άμεση απάντηση και με επιτόκιο, αφενός οι εγκληματίες θα περιόριζαν τέτοιου είδους δράσεις και, αφετέρου οι άμαχοι θα έπαιρναν θάρρος και θα συμμετείχαν πλέον έμπρακτα στον αγώνα. Με την έλευση τού Σακ(χ)τούρη στις Σέρρες άλλαξαν τα πάντα! (βλ. και 10/2/1906).

1910.—Εφαρμόζεται την πρώτη Κυριακή τού νέου έτους ο ειδικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη το 1909 (βλ. 7/12), με τον οποίο ορίζεται η Κυριακή ως επίσημη αργία. (Ο νόμος δημοσιεύθηκε στις 7/12/1909 στο ΦΕΚ Α΄ 286).  Στην περιπετειώδη πορεία τής Κυριακάτικης Αργίας υπήρξαν επαγγελματικοί κλάδοι των οποίων οι εργοδότες ήταν υπέρ, ενώ άλλοι κατά. Επίσης θρησκευόμενοι κύκλοι έθεσαν το ζήτημα και σε άλλες περιστάσεις, με σημαντικότερο το συνέδριο που έγινε το 1899 υπέρ τής καθιερώσεως τής κυριακάτικης αργίας και τού υποχρεωτικού εκκλησιασμού τις Κυριακές. Όμως και μετά την ψήφιση τού ειδικού νόμου, εξακολούθησαν να υπάρχουν καταστήματα τα οποία ήταν ανοικτά τις Κυριακές έως αργά το βράδυ. «[…] εις συνοικίας ολίγον απομεμακρυσμένας, χωρίς να υπάρχει εύλογος λόγος, βλέπομεν πολλά καταστήματα να ανοίγωσιν από τής 5ης πρωινής και να εξακολουθώσιν εργαζόμενα μέχρι βαθείας νυκτός». Στις μέρες μας (2016-2018), η Κυριακάτικη Αργία «έπεσε» υπέρ τής «οικονομικής αναπτύξεως…» και τού ανταγωνισμού των αγορών.

1913.—Ο Ελληνικός στρατός τής Ηπείρου σφυροκοπά τις τουρκικές θέσεις με πυροβολικό.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός τής Μ. Ασίας επιχειρεί αναγνωρίσεις.

1921.—Στο Μέτωπο τής Μ. Ασίας, ο Ελληνικός στρατός μάχεται μάχες περιπόλων.

1924.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 38 μήνες αυτοεξορίας (επειδή έχασε τις εκλογές) και δύο ημέρες μετά, εκλέγεται πρόεδρος τής Συντακτικής Εθνοσυνελεύσεως.

.—Στο Ζάππειο πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο των Φιλελευθέρων, κατά τις παραμονές αφίξεως τού Βενιζέλου στην Αθήνα.

1926.—Ο Θ. Πάγκαλος (βενιζελικός στρατηγός και βουλευτής), μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα τής 25ης Ιουνίου 1925, τροποποίησε σαν σήμερα αυθαίρετα το Σύνταγμα, κηρύσσοντας δικτατορία.

1930.—(βλ. & 3/1). Αρχίζει την λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα τής Ελλάδος. Η απόφαση γιά την λειτουργία της λήφθηκε στις 3 Ιουλίου 1929 και πρώτος διοικητής της υπήρξε ο Κωνσταντίνος Γόντικας. Το 2012, μέσα στην λαίλαπα τής «οικονομικής κρίσεως», η Αγροτική χωρίστηκε σε δύο τμήματα εκ των οποίων το υγιές απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το ζημιογόνο πέρασε σε διαδικασία εκκαθαρίσεως, την οποία ανέλαβε μαζί με άλλες 17 περιπτώσεις ο«γύπας» με τον τίτλο, «Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής PQH

1931.—Ένας νέος σεισμός χτυπά την Πελοπόννησο, με επίκεντρο τον Νομό Κορινθίας.

1932.—Ιταλία και τουρκία καθορίζουν τα σύνορα των Δωδεκανήσων και τής Μικρασιατικής ακτής με την συμφωνία τής Άγκυρας.

1935.—Σημειώθηκε εξαιρετικά ισχυρός και καταστροφικός σεισμός στην Προποντίδα, κοντά στην τουρκοκρατούμενη Βασιλεύουσα, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. Ζημιές σημειώθηκαν σε ευρύτατο τμήμα όλης τής περιοχής, προκαλώντας φθορές μέχρι και στα βυζαντινά τείχη τής Πόλης.

1938.—Οι κατοχικοί Ιταλοί, κατάργησαν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα «Φιλόπτωχος Αδελφότης» και «Εργάνη Αθηνά» στα Δωδεκάνησα. Οι περιουσία των ιδρυμάτων, περιήλθε στην διαχείριση τού Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας.

1941.—Ελληνικά αντιτορπιλικά βομβαρδίζουν επί μία ώρα τις ιταλικές θέσεις στα Δουκάτα Β. Ηπείρου.

.—Στο Ελληνοϊταλικό μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις στην περιοχή τού Β΄ Σώματος Ελληνικού Στρατού προβαίνουν σε αντεπίθεση άνευ αποτελέσματος.

.—Κατά την δεύτερη περίοδο τού Πολέμου, από τις 14 Νοεμβρίου 1940 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 1941, ο Ελληνικός Στρατός ανέλαβε γενική αντεπίθεση γιά την πλήρη αποκατάσταση και σε βάθος εξασφάλιση τής ακεραιότητας τού εθνικού εδάφους με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έτσι, στον Νότιο τομέα, οι Ελληνικές δυνάμεις δημιούργησαν ευνοϊκές προϋποθέσεις γιά την πλήρη διάνοιξη τής κοιλάδας τού Σιούσιτσα ποταμού και την συνέχιση τής προελάσεως προς τον Αυλώνα, που ήταν και το μεγαλύτερο λιμάνι ανεφοδιασμού των ιταλικών δυνάμεων. Στον Κεντρικό τομέα, παρά την ισχυρή αντίσταση των Ιταλών, πέτυχαν να φτάσουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου στην Κλεισούρα και να έχουν ετοιμότητα να καταλάβουν τον ομώνυμο οδικό κόμβο. Στον Βόρειο τομέα, κατέλαβαν τον ζωτικό κόμβο τής Κορυτσάς, τον οποίο εξασφάλισαν μετά από σκληρό αγώνα από τα δυτικά και βορειοδυτικά. Κατά την περίοδο αυτή η Ελληνική Διοίκηση ενέπλεξε επτά νέες μεραρχίες Πεζικού (ΙΙ, ΙΙΙ, IV, X, XIII και XVII), ενώ οι Ιταλοί ενισχύθηκαν με οκτώ μεραρχίες Πεζικού (2η – Αλπινιστών «Τριντεντίνα», 4η – Αλπινιστών «Κουνεένσε», 11η – «Μπρένερο», 33η – «Άκουι», 37η – «Μοντένα», 48η – «Τάρο», 50η – Αλπινιστών «Πουστερία», 53η – «Αρέτζο») καθώς και μεγάλο αριθμό διαφόρων άλλων μονάδων δυνάμεως συντάγματος ή τάγματος.

1943.—Εκτελείται, κατά την διάρκεια τής κατοχής, εξ αιτίας τής αντιστασιακής του δράσεως, ο θρύλος των δολιοφθορών Γεώργιος Ιβάνωφ, κολυμβητής και πολίστας τού Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν του, η ομάδα τού Ηρακλή έδωσε το όνομά του στο κλειστό γήπεδο καλαθοσφαιρίσεως. Μετά την κατάληψη τής Ελλάδος από τους Γερμανούς, ο Πολωνός ήρωας ταξίδεψε στην Μέση Ανατολή όπου εντάχθηκε στην Πολωνική ταξιαρχία “Καρπάθια”. Στην Ελλάδα έφτασε στις 13/10/1941, με το βρετανικό υποβρύχιο «Thunderbolt», έχοντας το κωδικό όνομα “Μπόλμπυ”. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1942 μετά από προδοσία τού Παντελή Λαμπρινόπουλου, έπεσε στα χέρια των Γερμανών μαζί με πολλούς στενούς του συνεργάτες μετά από μία σειρά εντυπωσιακών επιτυχών δολιοφθορών. Πριν την εκτέλεση, τα τελευταία λόγια τού Ιβάνωφ ήταν: «Ζήτω η Πολωνία, ζήτω η Ελλάδα».

.—«Δύναμις 10 περίπου ἀνδρῶν τοῦ Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ Ἀπελευθερωτικῆς Προσπαθείας (ΕΣΑΠ), ὑπὸ τὸν Ἀνθυπασπιστὴν Ἀρχειοφύλακα Χονδρὸν Νικόλαον, κατόπιν συμπλοκῆς συνέλαβε τὴν ἐκ τεσσάρων ὁπλιτῶν δύναμιν Ἰταλῶν μετὰ τῶν ὑπὸ ταύτης συνοδευομένων δύο Ῥουμάνων καθηγητῶν, ἐκ Ῥώμης, προοριζομένων διὰ τὸ Ῥουμανικὸν Γυμνάσιον Γρεβενῶν».

1945.—Παράλληλα με τις Εθνικές δυνάμεις τής χώρας, οι Συμμαχικές Δυνάμεις ξεκινούν και αυτές τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Σταλινοφασιστών στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Σε λίγες ημέρες θα εκδιωχθούν πλήρως από την ευρύτερη περιοχή, κι’ έτσι θα σωθεί η χώρα από την παρ’ ολίγο σοβιετοποίησή της.

1948.Λήγει η προσπάθεια των κομμουνιστών να καταλάβουν την Κόνιτσα. Ευτυχώς, μετά από δέκα ημέρες και σοβαρές απώλειες γιά όλους, ο Εθνικός Στρατός κατάφερε να κρατήσει την πόλη.

1951.—Ο έμπειρος από τον πόλεμο τής Μέσης Ανατολής κυβερνήτης τού αεροσκάφους Dakota 617, Ευθύμιος Τζαμτζής, κατόρθωσε, παρ’ όλη την ολισθηρότητα τού διαδρόμου Wonju, να αποτρέψει την ανατροπή του, που θα είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξή του και τον θάνατο όλων των επιβαινόντων. Το αεροσκάφος μετέφερε καύσιμα γιά τον ανεφοδιασμό τεθωρακισμένων στον πόλεμο τής Κορέας.

1954.—Με μεγάλη επισημότητα αρχίζει από το βασιλικό ζεύγος η δενδροφύτευση τού χώρου τής αρχαίας αγοράς των Αθηνών. Οι Παύλος και Φρειδερίκη, τιμητικά φύτευσαν μία δάφνη και μία βελανιδιά κοντά στο βωμό τού Διός, κατόπιν ενός προγράμματος που επινόησε ο Αμερικανός αρχιτέκτων τοπίου, Ράλφ Ε. Γκρίσουολντ. Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο είχαν αρχίσει το 1931 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και με χορηγία τού Τζον Ντ. Ροκφέλερ. Γύρω στα 1950 οι ανασκαφές είχαν τελειώσει ουσιαστικά, οπότε ο Χόμερ Τόμσον κάλεσε τον Αμερικανό αρχιτέκτονα τοπίου να επισκεφθεί τον χώρο και να προτείνει την μελέτη γιά την διαμόρφωσή του.

.—Ημερομηνία ενάρξεως των έργων τού Αχελώου και τής Μέγδοβας.

1956.—Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει την Ε.Ρ.Ε. Στην ενέργειά του αυτή τον ακολουθεί το σύνολο σχεδόν των βουλευτών τού «Συναγερμού»,  τού θανόντος στρατάρχη Παπάγου.

1969.—Αποφασίζεται η διενέργεια εράνου, με σκοπό την ανέγερση τής εκκλησίας που είχε αποφασίσει η Δ’ Εθνική Συνέλευση στο Άργος (1829).

1976.—Απεβίωσε στην Αθήνα ο πρώτος Έλληνας ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, με καταγωγή από την πόλη των Πατρών. Ο Θωμόπουλος εργαζόταν στην ύπαιθρο, γιατί πίστευε ότι μόνο μ’ αυτό τον τρόπο μπορούσε να συλλάβει το άπλετο ελληνικό φως. Μέσα στα πλαίσια των υπαιθριστικών τάσεων των αρχών τού 20ου αιώνα, η ζωγραφική του δεν είναι απλά και μόνο η απεικόνιση γραφικών ειδυλλιακών σκηνών τής ελληνικής υπαίθρου, αλλά απηχεί και τον προβληματισμό τής εποχής γιά ελληνικότητα και εθνική αυτογνωσία.

1978.—Στα Ιωάννινα, καταγράφεται ολικό πάγωμα τής Παμβώτιδας, με δυνατότητα βαδίσεως επάνω στον πάγο που σκέπασε την λίμνη.

1991.—Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η λεγόμενη «Κομισιόν», αποφάσισε την χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες γιά τους παρανόμως εισελθόντες αλβανούς.  Από πλευράς ελλαδικής κυβερνήσεως, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τέθηκε επί κεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν και ο Αντώνης Σαμαράς με την Ντόρα Μητσοτάκη-Μπακογιάννη, και επισκέφθηκε τα Τίρανα γιά συνομιλίες με την αλβανική κυβέρνηση.

1993.—Προβλήματα στην διέλευση ελληνικών φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν προϊόντα στις χώρες τής ΕΟΚ, προκαλούν οι αρχές των σκοπίων.

2002.—Σημειώθηκε τρίτη συνεχόμενη βομβιστική τρομοκρατική ενέργεια από Τσάμηδες αλβανούς στην Παραμυθιά τής Ηπείρου. Δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σε δρόμο τής πόλεως, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό και σύλληψη των τρομοκρατών. Ήταν το τρίτο σε διάστημα 19 ημερών.

2007.—Ανακοινώθηκε η απονομή τού βραβείου Τιούριγκ (Turing) 2007 στον Κρητικό ερευνητή Ιωσήφ Σηφάκη, που ζει και εργάζεται στην Γκρενόμπλ τής Γαλλίας.

2019.—(4-5/1) Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι, συνθέτουν το σκηνικό τού καιρού σαν σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Προβλήματα ηλεκτροδοτήσεως αντιμετώπισε η Μαγνησία, ενώ στην Κέρκυρα χιόνισε μετά από δέκα τρία χρόνια. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις λόγω τής χαμηλής νεφώσεως. Προβλήματα αντιμετώπισαν και τα οδικά δίκτυα τής χώρας, καθώς οι χιονοπτώσεις και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες δυσκόλεψαν τις μετακινήσεις. Στην περιοχή τού Οβριοκάστρου Κερατέας, παρασύρθηκε από την νεροποντή αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρείς ηλικιωμένοι (μία γυναίκα και δύο άνδρες). Από τα σωστικά συνεργεία εντοπίστηκαν δυστυχώς νεκροί και οι τρείς, σε απόσταση 10 με 15 χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο παρασύρθηκε το αυτοκίνητο.

 Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

Αφήστε μια απάντηση