,https://www.youtube.com/watch?v=hCjFioI3B8I&t=1s
05 Ιανουαρίου
1523.—Οι τούρκοι κατέλαβαν την Κω, δίνοντας τέλος στην επί 209 έτη κυριαρχία τού Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Οι υποτελείς Κώοι υποχρεώθηκαν στην καταβολή τού κεφαλικού φόρου («χαράτσι»), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εύφορων εδαφών τού νησιού πέρασε στον κατακτητή, είτε με την μορφή πλήρους ιδιοκτησίας είτε με την μορφή τιμαρίων κάτω από ένα περίπλοκο καθεστώς εξαρτημένης νομής, ενώ άλλο τμήμα τής γης δόθηκε σε θρησκευτικά ιδρύματα («βακούφια»). Το βαρύτατο φορολογικό καθεστώς ρύθμιζε ένας κώδικας («κανουναμές») τού τέλους τού 16ου αιώνα. Η Κως όπως και η Ρόδος, εξαιρέθηκαν των προνομίων τής αυτοδιοικήσεως και των φορολογικών διευκολύνσεων που παραχωρήθηκαν στα γύρω νησιά.
1646.—(π.ημ) Σεισμός πολλών βαθμών τής κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την νήσο Κρήτη. Οι μεγάλες δονήσεις ήταν δύο, με το Ρέθυμνο να έχει μάλλον καταστραφεί. Ακολούθησαν μετασεισμοί επί δύο μήνες, και μία τρομερή πανούκλα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν το σεισμό σε 6,7 Ρίχτερ. Ὁ ΧΚΓ’ κώδικας τῆς βιβλιοθήκης τῆς Πάτμου περιγράφει τὸ γεγονός ὡς ἑξῆς: «[…] Ἡ κάτωθι ἐνθύμησις ὁμιλεῖ περὶ τοῦ σεισμοῦ τούτου. “1646 ἐπίρε τὸ Ῥέθεμνον τὸ ἄνοθεν….εἰς; ταῖς πέντε τοῦ Ἰανουαρίου τὴν ὥραν ὁποῦ φωτίζα ἔκαμε δίο μεγάλους συσμούς, τοὺς ὁποίους ἐλέγαμεν πῶς θέλει νὰ χαθὶ ὁ κόσμος· καὶ ἤκαμε καθειμέραν συσμὸν ἔως δίο μήνες. Εἰς τὸ ἄνοθεν ἔτος ἔπεσε μεγάλη πανούκλα εἰς τὴν Κρίτην καὶ ὕψε ἀπό τὴν μίαν μερὰν ἔως τὴν ἄλλην, τόσο ἐθέρισε τοὺς τούρκους ὀσάν φράγκους καὶ ῥομέους».
1668.—Ο Πατριάρχης Μεθόδιος Γ´ (ο επιλεγόμενος Μορώνης, ή Μαρώνης-1668-1671) με καταγωγή από την Κρήτη, εκλέχθηκε Οικουμενικός Πατριάρχης διαδεχόμενος τον Πατριάρχη Κλήμεντα. Ως Οικουμενικός Πατριάρχης πολεμήθηκε και αναγκάσθηκε το 1671 σε παραίτηση· μόνασε στην Μονή Στροφάδων τής Ζακύνθου.Το 1677 μετοίκησε στην Βενετία ως αρχιερατικός επίτροπος τού Ιερού Ναού τού Αγίου Γεωργίου τής εκεί ελληνικής κοινότητας, μέχρι το 1679 όπου και πέθανε. Η Βενετία γεννήθηκε επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κράτησε γιά πολλούς αιώνες τον βυζαντινό της χαρακτήρα. Η υποταγή της όμως, σταδιακά έγινε αυτονομία, η αυτονομία μεταβλήθηκε σε μία από κοινού διακυβέρνηση, ώσπου επήλθε η τελική σύγκρουση των δύο πολιτισμών. Όμως τα ίχνη και τα σημάδια τής Ρωμανίας παρέμειναν στον χαρακτήρα της. Ήδη από τον 11ο αιώνα, στην πόλη των Δόγηδων είχαν εργασθεί Έλληνες καλλιτέχνες και τεχνίτες, ενώ κατά τον 13ο και 14ο αιώνα εγκαταστάθηκαν έμποροι ναυτικοί και λόγιοι. Μέχρι την Άλωση, ο αριθμός των Ελλήνων που έφταναν στην Βενετία αυξήθηκε ραγδαία. Το ρεύμα εντάθηκε με την σταδιακή κατάληψη από τους οθωμανούς τής Πελοποννήσου και τής Κύπρου. Μεταξύ των προσφύγων που κατέφυγαν στην Βενετία μετά την Άλωση τής Βασιλεύουσας, ξεχωριστή θέση κατέχει η Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά, η οποία πρόσφερε τα μάλα στην Ελληνική κοινότητα.
1674.—Ο Εγκέλαδος κάνει αισθητή την παρουσία του στην περιοχή τής Καλαμπάκας, στις 10:00 η ώρα το πρωί. Το μέγεθός του υπολογίστηκε στα 6,2 Ρίχτερ, αλλά ακολούθησαν έντονοι μετασεισμοί.
1694.—Ο νεομάρτυρας Ρωμανός από τον Ασπρόπυργο Ευρυτανίας φονεύεται από τους τούρκους στην Κωνσταντινούπολη. Οι πηγές διαφέρουν ως προς την ημερομηνία τού μαρτυρίου του, αφού, άλλες δίνουν την 6η Ιανουαρίου και άλλες την 16η Φεβρουαρίου.
1700.—Μόλις δύο μέρες μετά την υπογραφή τής Συνθήκης Συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και τουρκίας, η Αγγλία συνομολογεί και αυτή, εγγυώμενη την εδαφική ακεραιότητα τής οθωμανικής αυτοκρατορίας γιά τα επόμενα οχτώ χρόνια.
1807.—Οι Ρώσοι, παραβιάζοντας κατά κάποιον τρόπο την συμφωνία τους με τους τούρκους και συμπράττοντας με τους Άγγλους, καταπλέουν στα Επτάνησα. Ο σουλτάνος εξαγριωμένος διαμαρτύρεται, ενώ ο αγγλικός στόλος πλέει επιδεικτικά εμπρός στην Πόλη και στην Τένεδο.
1809.—Η Μεγάλη Βρετανία και η Υψηλή Πύλη υπέγραψαν την Συνθήκη ειρήνης των Δαρδανελίων. Μεταξύ των όρων της, ήταν η αποκατάσταση τού αγγλικού εμπορίου στην οθωμανική επικράτεια και το κλείσιμο των Θρακικών Στενών (σε καιρό ειρήνης) σε όλα τα μη τουρκικά πολεμικά πλοία. Με αυτόν τον όρο η Βρετανία επιχείρησε τον αποκλεισμό τής Ρωσίας μέσα στην Μαύρη Θάλασσα, ούτως ώστε να μην είναι σε θέση να απειλήσει με κανέναν τρόπο τις διόδους επικοινωνίας της στην Ινδία και ευρύτερα. Η Βρετανία δεσμεύτηκε να στηρίξει τους τούρκους εάν η Γαλλία τους κήρυσσε τον πόλεμο. Όσον αφορά την Ρωσία, προσφέρθηκε να βοηθήσει την τουρκία στην εξασφάλιση ειρήνης μαζί της. Από την πλευρά της, η τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να διευκολύνει τους Άγγλους γιά την κατάκτηση τής Επτανήσου, την οποία κατείχαν οι Γάλλοι.
1821.—«Ἀναχώρησις Ἠγεμόνος Χουρσὶτ Μεχμὲτ πασᾶ ἐκ Πελοποννήσου εἰς Ἰωάννινα». Ο Χουρσίτ πασάς ξεκίνησε από την Τρίπολη, με σκοπό να ενισχύσει τις δυνάμεις που πολιορκούσαν τον Αλή πασά των Ιωαννίνων.
1822.—Σαν σήμερα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης αποβιβάστηκε στο Αλιβέριο τής Εύβοιας με εξακόσιους Μανιάτες. Μαζί του ήταν ο θείος του, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Ηλίας Σαλαφατίνος. Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης γυιός τού Πετρόμπεη, είχε αποδεχτεί μετά από την πατριωτική έκκληση τού Επισκόπου Καρυστίας, Νεόφυτου, και έχοντας την σύμφωνη γνώμη τού πατέρα του, να μεταβεί στην Εύβοια. Τον χαρακτήριζε «[…] φρόνησις καὶ καρδία γενναία, πατριωτισμὸς καὶ φιλοτιμία ἀπεριόριστος».
1825.—Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη. Μετά από την δολοφονία τού γυιού του, Πάνου, αποφάσισε να παραδοθεί στις 30 Δεκεμβρίου 1824 γιά να τερματιστεί ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος.
1826.—«Ἄφιξις Ἑλληνικοῦ στόλου ὑπὸ τοὺς Μιαούλη καὶ Σαχτούρην εἰς Ζάκυνθον ἔνθα ἐβυθίσθη τὸ πυρπολικὸν τοῦ Πιπίνου».
1828.—«Ἄφιξις Χατζημιχάλη Ταλιάνου μετὰ στρατοῦ εἰς Γραμβούσαν τῆς Κρήτης». Ο Ηπειρώτης αγωνιστής Χατζημιχάλης Νταλιάνης, αποβιβάστηκε με πολεμικό σώμα αποτελούμενο από 100 ιππείς και πλήθος πεζών στην Γραμβούσα τής Κρήτης. «[…] Ο Χατζημιχάλης έλεγε πως ήθελε να πολεμήσει μαζί με τους Σφακιανούς. Οι Γραμβουσιανοί θέλοντας να δείξουν ότι έχουν λόγο και στα Σφακιά, όρισαν “Επιμελητική Επιτροπή” αποτελούμενη από τους Α. Φασουλή, Μ. Δασκαλάκη, Μ. Νικολακάκη και Φ. Λιμπρίτη. Η Δημογεροντία Σφακίων αποδέχθηκε χάριν τής ενότητας τού αγώνα τον ορισμό τής επιτροπής».
1862.—Σημειώθηκε αρκετά ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή Ρεθύμνου Κρήτης.
1863.—Η Ελληνική επιτροπή η οποία θα υπογράψει, μαζί με τις Προστάτιδες Δυνάμεις, την Συμφωνία τής αποδοχής τού θρόνου από τον Γεώργιο, αφίχθη στην Δανία.
1900.—(ν. ημ) Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια τού πρώτου ηλεκτροφωτισμού τού Πειραιά. Όταν στις 23 Δεκεμβρίου 1835 ορκίστηκε η πρώτη δημοτική αρχή Πειραιά με επί κεφαλής τον Υδραίο έμπορο Κυριάκο Σερφιώτη, ο Πειραιάς δεν είχε δημοτικό φωτισμό. Η συνεδρίαση τού πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου έγινε στην ερειπωμένη εκκλησούλα τής Μονής τού Αγίου Σπυρίδωνος, υπό το φως φαναριών λαδιού. Τα πρώτα εξωτερικά φώτα ήταν επίσης δύο φανάρια λαδιού τα οποία τοποθετήθηκαν έξω από την πόρτα τού κτηρίου που στέγαζε το Δημαρχείο και την Αστυνομία. Τελικά, μέσα από μία πορεία διαφόρων προσπαθειών, τον Απρίλιο τού 1899 υπογράφηκε σύμβαση με την εταιρία Τόμσον – Χιούστον, γιά τον ηλεκτροφωτισμό τής πόλεως. Η εταιρεία Τόμσον – Χιούστον είχε την έδρα της στις Η.Π.Α. και στο έργο συμμετείχε η Εθνική Τράπεζα, ιδρύοντας από κοινού την «Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία» η οποία ανέλαβε την ηλεκτροδότηση μεγάλων ελληνικών πόλεων.
1907.—Οι μακεδονομάχοι Βασίλης Εμμ. Τζοτζολάκης, γραμματικός στο σώμα τού Βολάνη, και Ιωάννης Εμμ. Κανελάκης, έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι εναντίον τουρκικού σώματος στο Μορίχοβο. Η καταγωγή και των δύο ήταν από τους Λάκκους Χανίων. Στις 5/18 Ιανουαρίου 1907 τα σώματα τού Βολάνη και τού υπολοχαγού Β. Παπά, εξήντα περίπου αντρών, κατέβηκαν στην Μπέσιστα την οποία ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν ως βάση γιά να επιτεθούν σε ένα άλλο βουργάρικο σώμα που είχε φτάσει πρόσφατα στο Μορίχοβο. Όταν έμαθαν οι βούργαροι την άφιξη των ελληνικών σωμάτων, αποχώρησαν τα μεσάνυχτα πυροβολώντας όμως στον αέρα. Εξ αιτίας αυτών των πυροβολισμών εμφανίστηκε το τουρκικό σώμα. Στην εξαντλητική μάχη, η οποία τερματίστηκε από την έλευση τής νύχτας και την πυκνή χιονόπτωση, σκοτώθηκαν οι δύο Κρήτες Μακεδονομάχοι.
1908.—Ο Μητροπολίτης Μελένικου Αιμιλιανός καταγγέλλει εκ νέου τις βιαιότητες και τους φόνους που διαπράττουν οι βούργαροι τής περιοχής του. Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε την επίθεση συμμορίας κομιτατζήδων εναντίον σιδηροδρομικής γραμμής, με βόμβες.
.—Αγανάκτηση και εκδηλώσεις οργής από τον κόσμο τής πρωτεύουσας γιά τον διορισμό τού αρχικομιτατζή βούργαρου Ρίζοφ, ως διπλωματικού πράκτορα στην Αθήνα. Από τα ενεργά μέλη τής βουργαρικής προπαγάνδας, υπήρξε σχολικός επιθεωρητής των βουργαρικών σχολείων στην περιοχή τής Μακεδονίας καθώς και εκδότης βιβλίων και εφημερίδων. Από το 1897 ο Ντίμιταρ Ρίζοφ εργάστηκε ως διπλωματικός πράκτορας.
1912.—Ο Χαρίσιος Βαμβακάς και ο Δημήτριος Δίγκας εκδίδουν στην Κωνσταντινούπολη την τετρασέλιδη γαλλόφωνη εφημερίδα «La Tribune des Nationalites».
.—Επανακυκλοφορεί η “Εκκλησιαστική Αλήθεια”, όργανο τού Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία είχε παύσει το τουρκικό στρατοδικείο. Ο Μανουήλ Γεδεών, γεννημένος στο Φανάρι από γονείς Κρητικής καταγωγής, υπήρξε κατά την περίοδο 1881-1923 μέλος τής συντακτικής ομάδας τής Εκκλησιαστικής Αλήθειας, διατελώντας ακόμα, αρχισυντάκτης (1882-1885 και 1888-1890) και επίτιμος διευθυντής (1902-1923) τού εν λόγω περιοδικού. Στην Εκκλησιαστική Αλήθεια ο Γεδεών δημοσίευσε πλήθος ιστορικών μελετών, ανέκδοτων έως τότε χειρογράφων κωδίκων, πατριαρχικών σιγιλλίων και εκκλησιαστικών εγγράφων. Μετά το 1897, οπότε και διορίσθηκε Μέγας Χαρτοφύλαξ τού Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Γεδεών αναδίφησε το Πατριαρχικό αρχείο και δημοσίευσε πολύτιμο αρχειακό, ιστορικό και φιλολογικό υλικό. Ένα μεγάλο όμως μέρος τού έργου του, προέρχεται και από την προφορική παράδοση, την οποία ο Γεδεών πρόφτασε ζωντανή και αγωνίστηκε να την σώσει, την ίδια στιγμή που οι σύγχρονοί του την παρέβλεπαν μην έχοντας την επίγνωση ότι η προφορική παράδοση συμπληρώνει την γραπτή.
1913.—Ο Αντιστράτηγος Σαπουντζάκης αντικαθίσταται από τον Διάδοχο Κωνσταντίνο. Μετά την ενίσχυση τού Στρατού Ηπείρου και την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών ενεργειών γιά την επανάληψη των επιθετικών ενεργειών, στις 5 Ιανουαρίου 1913 ο Αντιστράτηγος Σαπουντζάκης αντικαταστάθηκε από τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος με απόφαση τής κυβερνήσεως διοριζόταν αρχιστράτηγος όλων των Ελληνικών δυνάμεων στην Μακεδονία και Ήπειρο.
.—Ἡ δεύτερη ἐξευτελιστικὴ ἧττα τοῦ τουρκικοῦ στόλου στὴν ναυμαχία τῆς Λήμνου. Ὁ τουρκικός στόλος ἐξέπλευσε τῶν Στενῶν καὶ κινήθηκε πρὸς τὸν Μοῦδρο γιὰ νὰ συναντήσῃ τὸν Ἑλληνικό. Ἡ ναυμαχία τῆς Λήμνου ἐπέφερε τὸ τελειωτικό πλῆγμα στὸν τουρκικό στόλο καὶ κρίθηκε αὐτὴ τὴν φορά ἀπὸ τὴν εὐστοχία τῶν ἑλληνικῶν πυρῶν. Διήρκεσε μόνο 20 λεπτὰ καὶ στὴν συνέχεια ἐξελίχθηκε σὲ ἄτακτη φυγὴ τῶν τουρκικῶν πλοίων πρὸς τὰ Στενά, ἔχοντας τὰ θωρηκτὰ μόλις πλέοντα μὲ πυρκαγιές, σημαντικὲς ζημιὲς πολλοὺς νεκρούς καὶ τραυματίες. Ὁ τουρκικός στόλος εἶχε καταπληκτικὴ ὑπεροχὴ ἐπί τοῦ χάρτου. Πρόδηλη ὑποχρέωσή του ἦταν νὰ ἐξέλθῃ στὸ Αἰγαῖο, νὰ νικήσῃ τοὺς Ἕλληνες καὶ ἔτσι νὰ ἐλευθερώσῃ τὴν θαλάσσια ὁδό γιὰ τὴν μεταφορὰ ἀσιατικῶν στρατευμάτων σὲ Μακεδονία καὶ Θρᾲκη. Παρὰ πάσα προσδοκία, ὁ τουρκικός στόλος δὲν ἔδειξε καμμία ἐπιθυμία νὰ ἐγκαταλείψῃ τὸ κρησφύγετό του, καὶ ὅταν μετὰ τὶς πρῶτες μεγάλες ἧττες στὴν Μακεδονία ἡ ἀνάγκη ἐνισχύσεων κατέστη ἐπιβεβλημένη, ἡ ἀνησυχία τῶν τούρκων γιὰ τὴν μὴ ἔξοδο τοῦ στόλου τους, μεταβλήθηκε σὲ ἀπογοήτευση. Πιθανόν ἡ ἀπόφαση τοῦ Ναυάρχου Κουντουριώτη νὰ ὁρίσῃ ὡς βάση τοῦ Ἑλληνικοῦ Στόλου τὴν νῆσο Λῆμνο, ἐπιδεικνύοντας ἕνα ἄκρως ἐπιθετικό πνεῦμα, ἐνήργησε ἐκφοβιστικά γιὰ τὶς τουρκικὲς ναυτικὲς δυνάμεις, οἱ ὁποῖες βράδυναν ἀδικαιολόγητα κατὰ δύο περίπου μῆνες νὰ άνταποκριθοῦν καὶ νὰ ἐπιχειρήσουν τὴν ἔξοδό τους ἀπὸ τὴν Προποντίδα καὶ τὰ Δαρδανέλλια. Οἱ δύο τους ἀπόπειρες νὰ ξεμυτίσουν κατέληξαν σὲ ἐξευτελιστικές ἧττες, μὲ τὴν πρώτη στὶς 3/12/1912 καὶ τὴν δεύτερη στὶς 5/1/1913.
1914.—Ένοπλες ομάδες αλβανών κατσαπλιάδων επιτέθηκαν σε ελληνικά φυλάκια τής Βορείου Ηπείρου. Η αντίσταση των Ηπειρωτών είναι λυσσώδης. Μέσα σε λίγες ημέρες, οι αλβανοί κατσαπλιάδες θα ζητήσουν βοήθεια από την Ιταλία και την Αυστρία (!..).
1916.—(π. ημ.)Τὰ πρῶτα Σερβικὰ τμήματα ἀποβιβάστηκαν στὴν Κέρκυρα μετὰ τὴν κατάληψή της ἀπό τὶς δυνάμεις τῆς ΑΝΤΑΝΤ. Ἀργότερα στὸ νησὶ ἐγκαταστάθηκε ἡ Σερβικὴ Βουλὴ (στὸ Δημοτικὸ Θέατρο) καὶ ἡ Σερβικὴ Κυβέρνηση (18/1 ν.ἡμ.).
1921.—Η κυβέρνηση τής Άγκυρας με διάταγμα αποφάσισε το κλείσιμο όλων των χριστιανικών εκπαιδευτηρίων, με εξαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι κεμαλικοί στην Τραπεζούντα «διέταξαν το κλείσιμον πάντων των καθιδρυμάτων και σχολών των υπό την προστασίαν των Συμμάχων ευρισκομένων, εκτός τού αμερικανικού ορφανοτροφείου. Κατ’ άλλας ειδήσεις συνέβησαν εκεί ταραχαί προκληθείσαι υπό Κεμαλικών».
.—Οι εμπόλεμοι Έλληνες και τούρκοι προβαίνουν σε μάχες ανιχνεύσεως.
1922.—Ο Οικ. Πατριάρχης Μελέτιος, σε τηλεγράφημά του προς τον Γερμανό Θυατείρων, τον ενημέρωσε γιά την οικτρή θρησκευτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ομογενείς μας στο νεοσύστατο κράτος τής αλβανίας. Μεταξύ άλλων γνωστοποίησε τον εξαλβανισμό τής εκεί Εκκλησίας αλλά και τού λαού, που επιβλήθηκε διά τής βίας από την μειοψηφία τού αλβανικού κράτους, γιά καθαρά πολιτικούς λόγους.
1924.—Η Βουλή τής πραξικοπηματικής κυβερνήσεως, ορίζει πρόεδρο τής Εθνοσυνελεύσεως τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1926.—Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, με την σύμπραξη μερίδας στρατιωτικών, κηρύσσει δικτατορία. Είχε ήδη ανατρέψει την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου από τις 25/6/1925 και βαθμιαία προχώρησε στην δικτατορική μορφή τού καθεστώτος. Αρχικά στις 29 Σεπτεμβρίου 1925, όταν με διάταγμα διαλύθηκε η Δ΄ Συντακτική Συνέλευση και στην συνέχεια στις 5 Ιανουαρίου τού 1926. Αυτοανακηρύχθηκε επίσημα Δικτάτορας και αργότερα μετονομάσθηκε πρόεδρος τής Ελλάδος με πρωθυπουργό τον Αθανάσιο Ευταξία. Η δικτατορία του τερματίσθηκε άδοξα στις 22 Αυγούστου 1926, έπειτα από 14 μήνες, με αντιπραξικόπημα τού στρατηγού Γεώργιου Κονδύλη ο οποίος επέβαλε την δική του εφήμερη δικτατορία.
1929.—(4-5/1) Ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στα προσφυγικά παραπήγματα στο κέντρο τού Πειραιά η οποία κατέστρεψε το άγαλμα τού Καραϊσκάκη, άφησε άστεγους τους δύστυχους πρόσφυγες και προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, ύψους 20 εκατομμυρίων δραχμών. «Ήταν Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 1929 όταν περί ώρας 10.30΄ την νύχτα, ξέσπασε πυρκαϊά στο κέντρο αυτών των προσφυγικών παραπηγμάτων τής Πλατείας Καραϊσκάκη επί τής Ακτής Τζελέπη, η οποία εξαπλώθηκε ταχέως και τα αποτέφρωσε. Οι αντλίες τού Πυροσβεστείου Πειραιώς ήταν ανήμπορες να δαμάσουν τις τεράστιες φλόγες που έφθαναν σε ύψος μέχρι και τον τέταρτο όροφο τού Ξενοδοχείου “Κοντινεντάλ” που ευρίσκετο έναντι τής Πλατείας, ενώ προς την πλευρά τής ακτής, οι φλόγες έφθαναν μέχρι και τον πέμπτο όροφο τού Μεγάρου Γιαννουλάτου». Το άγαλμα τού Καραϊσκάκη στην Πλατεία, ασβεστοποιήθηκε από την ένταση τής φωτιάς και καταστράφηκε ολοσχερώς.
1930—Η κυβέρνηση με Αναγκαστικό Νόμο αποστράτευσε αρκετούς αξιωματικούς από όλα τα σώματα.
1930.—Ο Ιωάννης Μεταξάς, με σκοπό την εξομάλυνση τής πολιτειακής ανωμαλίας, έκανε λόγο γιά κυβέρνηση πέραν των εκλογικών διαδικασιών.
1931.—Νέες σεισμικές δονήσεις μεγάλης διάρκειας σημειώθηκαν στην περιοχή τής Κορίνθου. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν χωρίς να υπάρξουν ευτυχώς θύματα.
1934.—Ο Ιωάννης Μεταξάς, εντοπίζοντας τα πολιτικά και κομματικά αδιέξοδα στα οποία έχει εισέλθει η χώρα, τάσσεται υπέρ μίας ριζοσπαστικής λύσεως τού πολιτειακού. Δεν εννοεί άλλο, παρά την συρρίκνωση τού κοινοβουλευτισμού και τον περιορισμό τής δύναμης των κομμάτων.
1938.—Δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες, κριτική εναντίον των έργων τού Ι. Μεταξά, με την υπογραφή τού Καφαντάρη.
1941.—Τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Βασίλισσα Όλγα», «Βασιλεύς Γεώργιος», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και «Κουντουριώτης», περνούν το Στενό τού Οτράντο, το οποίο ελέγχεται από τον Ιταλικό Στόλο, και βομβαρδίζουν τις ιταλικές θέσεις τού κόλπου τού Αυλώνα (Β. Ήπειρος).
.—Κατά την δεύτερη περίοδο τού Πολέμου, από τις 14 Νοεμβρίου 1940 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 1941, ο Ελληνικός Στρατός ανέλαβε γενική αντεπίθεση γιά την πλήρη αποκατάσταση και σε βάθος εξασφάλιση τής ακεραιότητας τού Εθνικού εδάφους με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έτσι, στον Νότιο τομέα, οι Ελληνικές δυνάμεις δημιούργησαν ευνοϊκές προϋποθέσεις γιά την πλήρη διάνοιξη τής κοιλάδας τού Σιούσιτσα ποταμού και την συνέχιση τής προελάσεως προς τον Αυλώνα που ήταν και το μεγαλύτερο λιμάνι ανεφοδιασμού των ιταλικών δυνάμεων. Στον Κεντρικό τομέα, παρά την ισχυρή αντίσταση των Ιταλών, πέτυχαν να φτάσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στην Κλεισούρα και να έχουν ετοιμότητα να καταλάβουν τον ομώνυμο οδικό κόμβο. Στον Βόρειο τομέα, κατέλαβαν τον ζωτικό κόμβο τής Κορυτσάς, τον οποίο εξασφάλισαν, μετά από σκληρό αγώνα από τα δυτικά και βορειοδυτικά. Κατά την περίοδο αυτή η Ελληνική Διοίκηση ενέπλεξε επτά νέες μεραρχίες Πεζικού (ΙΙ, ΙΙΙ, IV, X, XIII και XVII), ενώ οι Ιταλοί ενισχύθηκαν με οκτώ μεραρχίες Πεζικού (2η – Αλπινιστών «Τριντεντίνα», 4η – Αλπινιστών «Κουνεένσε», 11η – «Μπρένερο», 33η – «Άκουι», 37η – «Μοντένα», 48η – «Τάρο», 50η – Αλπινιστών «Πουστερία», 53η – «Αρέτζο») καθώς και μεγάλο αριθμό διαφόρων άλλων μονάδων δυνάμεως συντάγματος ή τάγματος.
.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε περιοχές τής Ηπείρου.
.—Στο Γήπεδο τής Λεωφόρου (που παρεμπιπτόντως είχε ήδη αποκτήσει προβολείς από τις ΗΠΑ, γεγονός πρωτοπόρο γιά την εποχή), μία ομάδα επίλεκτων τής Αθήνας, κέρδισε με 4-2 τους επίλεκτους τού Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος που βρισκόταν στην Ελλάδα. Το παιχνίδι το παρακολούθησαν 18 χιλιάδες θεατές.
1945.—Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά κομμουνιστών από τις Ελληνο-Βρετανικές δυνάμεις στην Αθήνα. Η Αθήνα πνέει τον αέρα τής ελευθερίας. Καταδιωκόμενες από παντού οι δυνάμεις των εν Ελλάδι σταλινικών, εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα μετά την εκδήλωση τής επιθέσεώς τους στις 4 Δεκεμβρίου 1944.
.—Σύμφωνα με τον ιστορικό Ι. Ιατρίδη, έως τις 5 Ιανουαρίου 1945, ο ΕΛΑΣ είχε απάγει 30.000 πολίτες περίπου. Όταν η αναμέτρηση των Δεκεμβριανών κορυφώθηκε με μεγάλες απώλειες από την πλευρά τού ΕΛΑΣ, οι κατά τόπους κομμουνιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν να απαγάγουν πολίτες οι οποίοι ήταν γνωστοί γιά τα πολιτικά τους φρονήματα. Αυτές οι απαγωγές βασίζονταν σε καταλόγους προγραφών που είχαν ετοιμαστεί από την περίοδο τής κατοχής ακόμα. Συχνότατα αρκούσε κάποιος να είναι εύπορος ή απλώς φίλος κάποιου «ταξικού εχθρού», με χαρακτηριστική την περίπτωση τής Ελένης Παπαδάκη, γιά να συμπεριληφθεί στους καταλόγους.
1950.—Αποκαλύπτεται σκάνδαλο μεταφοράς καυσίμων, που εμπλέκει στελέχη τού Λαϊκού Κόμματος.
.—Ο Ιωάννης Θεοτόκης σχηματίζει νέα κυβέρνηση.
1959.—Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αφού εγκατέλειψε το Λαϊκό Κόμμα, προσχώρησε στην Ε.Ρ.Ε. διοριζόμενος Αντιπρόεδρος τού Υπουργικού Συμβουλίου.
1964.—Ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης Ἀθηναγόρας συναντᾶ τὸν Πάπα στὸ Ὄρος τῶν Ἐλαιῶν. Εἶναι ἡ πρώτη συνάντηση τῶν προκαθήμενων τῶν δύο Ἐκκλησιῶν ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τῆς Φεράρας-Φλωρεντίας, δηλαδὴ ἀπὸ τῷ 1438. Στὸ κοινὸ ἀνακοινωθὲν τὴν ἐπομένη ἡμέρα (6/1/1964), ἡ συνάντηση χαρακτηρίζεται ὡς ἐκδήλωση ἀμοιβαίας ἀδελφοσύνης καὶ γεγονὸς μεγάλης σημασίας, ποὺ μπορεῖ νὰ ἀποτελέσῃ «τὸ σημεῖο καὶ τὸ προανάκρουσμα τῶν μελλόντων γενέσθαι πρὸς δόξαν Θεοῦ καὶ φωτισμὸν συμπάσης ἀνθρωπότητος».
1969.—Ο Πρόεδρος τής Κύπρου Μακάριος Γ΄, έλαβε μέρος σε σύσκεψη με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, κατά την οποία συμφωνήθηκε η επίσπευση των ενδοκυπριακών συνομιλιών.
1972.—Ο 27χρονος Βασίλης Λυμπέρης, έκαψε ζωντανές την εν διαστάσει σύζυγό του Βασιλική και την πεθερά του. Το ίδιο φρικτό τέλος είχαν και τα δύο μικρά παιδάκια του. Γιά το έγκλημα αυτό καταδικάστηκε (4 φορές) σε θάνατο, ποινή η οποία εκτελέστηκε την 25η Αυγούστου. Ήταν ο τελευταίος ο οποίος εκτελέστηκε μετά από θανατική καταδίκη στην Ελλάδα.
1981.—Από την επίσημη τελετή εντάξεώς μας στην ΕΟΚ, απουσίασαν τα κόμματα τής αντιπολιτεύσεως.
1993.—Το ίδρυμα τού κροίσου Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στα σκόπια.
2009.—Στην Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε επίθεση με 31 σφαίρες από καλάσνικοφ και αμυντική χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικών τής διμοιρίας Α-542 στο υπουργείο Πολιτισμού. Από την επίθεση αυτή τραυματίσθηκε ο Διαμαντής Ματζούνης.
2017.—Τις πρωϊνές ώρες συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε περιοχή τής Αττικής, η καταζητούμενη Πόλα Ρούπα, εις βάρος τής οποίας εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις ως μέλος τής τρομοκρατικής οργανώσεως «Επαναστατικός Αγώνας». Μετά από την σύλληψη τού Νίκου Μαζιώτη, εικάζεται ότι η Ρούπα ανέλαβε την ηγεσία τής τρομοκρατικής οργανώσεως. Θεωρείται ο εγκέφαλος δύο τουλάχιστον ένοπλων ληστειών στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και σε Τράπεζα τής Μαλεσίνας, με λεία πάνω από 300.000 ευρώ. Στις 21 Φεβρουαρίου 2016, είχε επιχειρήσει να βοηθήσει στην απόδραση τού Μαζιώτη με χρήση ελικοπτέρου, αλλά ο πιλότος απέτρεψε τα σχέδιά της. Τον Ιούλιο τού 2017, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τής επέβαλε ποινή ισόβιας και επιπλέον 25ετούς καθείρξεως.
2019.—Ένα εικοσιτετράωρο μετά την κοινή αμερικανο-τουρκική άσκηση στην περιοχή τού Καστελλόριζου, η τουρκία εξέδωσε NAVTEX γιά σεισμικές έρευνες τού ‘’Barbaros’’ στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. τονίζοντας ότι όλη η περιοχή των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα (!..) Η κυβέρνηση Αθηνών σιώπησε… παρακολουθώντας ‘’παγωμένη’’ την τουρκική κίνηση.
.—Ο Πρόεδρος τής Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αφίχθη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές γιά την επίσημη και πανηγυρική παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία τής Ουκρανίας. Βάσει τού προγράμματος, ο Τόμος τής Αυτοκεφαλίας παραδόθηκε την επομένη (6/1) στον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Η τελετή παραδόσεως έλαβε χώρα με Συλλείτουργο στον Πατριαρχικό Ναό τού Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Η προοπτική νέας αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας προκάλεσε την οργή τής ρωσικής πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας.
2020.—Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε σαν σήμερα στις Η.Π.Α. όπου έχει προγραμματιστεί μία σειρά επαφών. Την σημερινή συναντήθηκε με την Ομογένεια στο Τάρπον Σπρίνκς τής Φλώριδας. Στις Η.Π.Α. θα παραμείνει έως τις 8 Ιανουαρίου.
.—Απεβίωσε η Έρρικα Μπρόγιερ χορεύτρια και τραγουδίστρια. Πατέρας της ήταν ο Έλληνας ηθοποιός Τέλης Ανθίδης (Αριστοτέλης Μαστραπάς), ενώ η μητέρα της ήταν Αυστριακή. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία μαζί με την αδελφή της Μαργαρίτα. Την δεκαετία τού 1960 ξεχώρισαν ως αδερφές Μπρόγιερ τραγουδώντας και χορεύοντας και ήταν ίσως το πιό λαμπρό καλλιτεχνικό δίδυμο τής εποχής. Συμμετείχε σε χαρακτηριστικές κινηματογραφικές κωμωδίες δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Χρόνης Εξαρχάκος.