ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

,

,

25 Ιανουαρίου

,

389.—(ἤ 390) Απεβίωσε ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, πατριάρχης τής Κωνσταντινουπόλεως και άγιος τής ορθόδοξης εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Ναζιανζό τής Καππαδοκίας από μορφωμένους γονείς. Η μητέρα του, αγία Νόννα, έδωσε στον μικρό Γρηγόριο τις πρώτες χριστιανικές κατευθύνσεις. Συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τον συμφοιτητή του Βασίλειο (τον Μέγα), με τον οποίο, όπως έγραφε ο ίδιος, είχε «μία ψυχή σε δύο σώματα χωρισμένη». Θεωρείται ένας από τους μεγάλους Πατέρες τής Εκκλησίας· εκτός από πολλά συγγράμματα, έγραψε λόγους, επιστολές και θρησκευτικά ποιήματα. Στα κείμενα τού αγίου Γρηγορίου βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ των άκρων, εκ των οποίων το ένα απαιτούσε την άρνηση τής Ελληνικότητας με μόνη παραδοχή τής Χριστιανικής «ιδιότητας» και το άλλο ζητούσε να είναι μόνο Έλληνες, θεωρώντας αδύνατη την αποδοχή τής Χριστιανικής θρησκείας.

1204.—Η συνεχιζόμενη οικονομική εξάντληση τού πληθυσμού γιά την εξασφάλιση των χρημάτων που ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Δ΄ είχε υποσχεθεί στους Σταυροφόρους, οδηγούν λαό και μοναχούς σε εξέγερση. Ο Αλέξιος Δ΄ έφερε τους Λατίνους Σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη, θέλοντας να  αποκαταστήσει στον θρόνο τον πατέρα του, Ισαάκιο. Συνεργάστηκε με αυτούς χωρίς να υπολογίσει το κόστος τής επιλογής του. Οι Σταυροφόροι, το καλοκαίρι τού 1203 ανάγκασαν τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ να εγκαταλείψει την Βασιλεύουσα, διαφεύγοντας στην Θράκη μαζί με το κρατικό θησαυροφυλάκιο. Στον θρόνο ανέβηκε ο  πρώην Αυτοκράτορας Ισαάκιος Β΄ Άγγελος, με συναυτοκράτορα τον Αλέξιο Δ΄, επικυρώνοντας με χρυσόβουλο όλες τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Σταυροφόρους. Αποτέλεσμα τής εμφανούς υποταγής και τής βαριάς φορολογίας υπέρ των Φράγκων, ήταν η εξέγερση των Ρωμιών, με καθαίρεση τού Αλέξιου Δ΄· ακολούθησε η παρέμβαση των Λατίνων και η άλωση τής Βασιλεύουσας με όσα επακόλουθα.

1458.—Αναχωρεί στόλος από την Βενετία γιά να αντιμετωπίσει τον Μωάμεθ στην Πελοπόννησο.

1720.—Αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο νεομάρτυρας Αυξέντιος από την Ήπειρο. Ο βίος τού αγίου Αυξεντίου δίνει στους πιστούς θάρρος και κουράγιο. Σαν άνθρωπος, ο νεαρός Αυξέντιος έπεσε, παρασύρθηκε απ’ τον προαιώνιο εχθρό τής ψυχής μας. Μα και εδώ μάς δίνει το φωτεινό παράδειγμα τής μετάνοιας.

1735.—Το γαλλικό πλοίο «Άγιος Αντώνιος Παδούης», το οποίο ελλιμενιζόταν στην Ζάκυνθο, δέχθηκε πειρατική επίθεση από τον κουρσάρο Φρ. Ρωμανό Μανέτα. Κατόπιν οι πειρατές ζήτησαν λύτρα.

1746.—Παρατεταμένες σεισμικές δονήσεις συγκλονίζουν τα Ιόνια νησιά και περισσότερο την Ζάκυνθο. Όπως έγραψε ιστορικός τής εποχής: «[…] Ξημερώνοντας τού Αγίου Γρηγορίου τού Θεολόγου, ημέρα Σάββατο, άρχισαν τρομεροί σεισμοί από την ενάτη ώραν τής Παρασκευής, εις τον εσπερινόν τού Αγίου, και τελείωσαν την ώρα τής νυκτός, εις καιρόν τού όρθρου. Και αυτή ήτο δικαία οργή τού Θεού».

1807.—Ο Άγγλος πράκτορας και γνωστός περιηγητής των Ελληνικών χωρών Leake, επιβεβαιώνει μιά παλαιά είδηση γαλλικής εφημερίδας γράφοντας στην κυβέρνησή του: «[…] Πληροφορήθηκα επανειλημμένως από Έλληνες που συνωμίλησαν με τον Βοναπάρτην εις την Τεργέστην, όταν εισήλθε εις την πόλιν το 1797, ότι τους υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την αρχαίαν τους ελευθερία αποβιβάζων 40 χιλιάδες Γάλλους εις τον κόλπον τής Αυλώνος». Ίσως τότε οι Έλληνες αυτοί, ή ο ίδιος ο Αντ. Κορωνιός, διαβίβασαν και την προσωρινή επιστολή τού Ρήγα Φεραίου στον Ναπολέοντα μέσω τού Γάλλου Προξένου Brechet.

1823.—Σφαγές Ελλήνων από τους τούρκους στο Λασίθι Κρήτης.

1827.—«Μάχη εἰς τὸ μοναστήριον τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος τοῦ Πειραιῶς ἀμφίρροπος. Ἐν αὐτῇ ἀργηγὸς ἦτο ὁ Ἰωάννης Νοταρᾶς». Στο μοναστήρι τού Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά, οι Έλληνες μετά από σκληρή μάχη νικούν τους τούρκους.

.—Οι δυνάμεις τού Φιλέλληνα Γκόρντον μαζί με τού Μακρυγιάννη μάχονται τον Κιουταχή ο οποίος προσπαθεί να ανακαταλάβει τον Πειραιά. Ο αγώνας τους υποστηρίζεται από τις βολές τού Ελληνικού στόλου από το Φάληρο.  Στην φρεγάτα Ελλάς  βρισκόταν ο Ανδρέας Μιαούλης, ενώ ο Άγγλος Φιλέλληνας Άστιγκ με την ατμοκίνητη Καρτερία, παραβλέποντας τον κίνδυνο προσαράξεως λόγω των αβαθών σημείων, και κατά συνέπεια με περιορισμένη δυνατότητα ελιγμών, εισέβαλε στο λιμάνι τού Πειραιά. Οι οχυρωμένοι στην Μονή τού Αγίου Σπυρίδωνα αλβανοί έβαλαν εναντίον τής Καρτερίας, οπότε ο Άστιγκ ανταπέδωσε τα πυρά. Μόνο μετά από την άτακτη τουρκική υποχώρηση η Καρτερία επανήλθε, διάτρητη μεν αλλά θριαμβική, στα νερά τού Φαλήρου, κατακτώντας παγκοσμίως την πρώτη θέση συμμετοχής ατμόπλοιου σε μάχη. Ο Γκούρας στην πολιορκημένη Ακρόπολη, έστησε μία τεράστια Ελληνική σημαία.

1833.—Εκδίδεται Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ορίζεται ότι, μέχρι την πλήρη ένταξη τού νεοαφιχθέντα βασιλέα Όθωνα, η Κυβέρνηση παρέμενε προσωρινώς ως είχε. Μόνες αλλαγές ήταν στην Προεδρία τού υπουργικού συμβουλίου την οποία ανέλαβε ο Σπυρίδων Τρικούπης,  και μιά ελάχιστη αλλαγή ως προς το πώς θα καλούνται –τυπικά– οι υπουργοί.  Η αντικατάστασή τους έγινε στις 3 Απριλίου.

1835.—Ημέρα πλήρους εφαρμογής των νέων νομοθετημάτων τού Ποινικού Νόμου τού Βαυαρού φον Μάουρερ, τα οποία αφορούσαν την Πολιτική Δικονομία, την Ποινική Δικονομία και τον Οργανισμό Δικαστηρίων και Συμβολαιογράφων. Επί βαυαρικής αντιβασιλείας, ο φον Μάουρερ προέβη στην σύσταση των πρώτων τριμελών δικαστηρίων. Είχε προηγηθεί ο κυβερνήτης Καποδίστριας, ο οποίος έθεσε τις βάσεις γιά τα πρώτα δικαστήρια, μετά όμως από την δολοφονία του, καταργήθηκαν όλα, πλην των ειρηνοδικείων.

1836.—Εκδίδεται ο νόμος Περί συστάσεως Εθνικής Τραπέζης με στόχο την ανάπτυξη τής Γεωργίας, τής Βιομηχανίας, τού Εμπορίου και τής Ναυτιλίας. Η προσπάθεια αυτή δεν θα καρποφορήσει.

1837.—Με το Βασιλικό Διάταγμα τής 25ης Ιανουαρίου / 6ης Φεβρουαρίου 1837, κατόπιν προτάσεως τού Γρηγορίου Παλαιολόγου, συστάθηκε η Επιτροπή επί τής Εμψυχώσεως τής Εθνικής Βιομηχανίας. Το Βασιλικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5/9-2-1837. (Ο Γρηγόριος Παλαιολόγος αποτελεί μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες τής Καποδιστριακής περιόδου και των πρώτων ετών τής βασιλείας τού Όθωνα. Γεωπόνος, γεωργο-οικονομολόγος, αλλά και λογοτέχνης, εκδότης περιοδικού, συνέβαλε από την θέση του και με τις δυνάμεις του, στην προαγωγή τής γεωργικής οικονομίας τής χώρας).

1838.—Τα σώματα τής Εθνοφυλακής τα οποία δημιουργήθηκαν με το Βασιλικό Διάταγμα τής 16ης/2ου/1836, θα διαιρεθούν σε οκτώ τάγματα Οροφυλακής. Εντασσόμενα πλέον στον Στρατό Ξηράς, σαν μοναδικό σκοπό έχουν «[…] την διατήρησιν τής δημοσίας ασφαλείας και την υπεράσπισιν των βορείων συνόρων». 

1848.—Ο γενίτσαρος Μουσούρος, πρέσβης τής Υψηλής Πύλης, μετά από το επεισόδιο τής 11ης Ιανουαρίου τής προηγούμενης χρονιάς και αυτά που επακολούθησαν, επιστρέφει θριαμβευτικά στην Ελλάδα.

1866.—Τρομακτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα Κύθηρα, μετά το θαλάσσιο σεισμικό κύμα το οποίο προκάλεσε ισχυρότατος σεισμός 6,8 Ρίχτερ. Το νησί γλίτωσε από ολική καταστροφή χάρις στο μεγάλο εστιακό βάθος τού σεισμού. Το θαλάσσιο σεισμικό κύμα εισέβαλε στο χωριό Αυλέμων και κατέστρεψε περισσότερα σπίτια απ’ όσα σεισμός.

1868.—Η κυβέρνηση Δημήτριου Βούλγαρη ανέλαβε τα ηνία τής χώρας. Στις 20 Δεκεμβρίου τού 1867, λόγω τής Συνθήκης Φεσλάου με το πριγκιπάτο τής Σερβίας (βλ. 14/8/1867), ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Ο Βασιλέας σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, ως λύση είχε τον σχηματισμό κυβερνήσεως από την μειοψηφία, την διάλυση από αυτήν τής Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Στις 20/12/1867, ο Μωραϊτίνης σχημάτισε κυβέρνηση  από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, χωρίς εμφανή κομματική τοποθέτηση και δραστηριότητα. Ενώ όμως με Βασιλικό Διάταγμα (21/12/1867) διέκοψε τις εργασίες τής Βουλής γιά 40 ημέρες έως την διεξαγωγή εκλογών, υπουργοί τού Μωραϊτίνη έθεσαν όρο την διατήρηση των υπουργείων και μετά τις εκλογές. Ο Γεώργιος Α΄ αρνήθηκε, με αποτέλεσμα την πρόωρη διάλυση τής κυβερνήσεως στις 25 Ιανουαρίου.

1869.—Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης σχηματίζει  νέα κυβέρνηση, η οποία θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 9 Ιουλίου τού 1870.

1878.—Σύναψη δανειακής συμβάσεως μεταξύ κράτους και Εθνικής Τραπέζης σε ανοικτό λογαριασμό ύψους 10.000.000 δραχμών με επιτόκιο 1%.

1897.—Το θωρηκτό «Ύδρα» με το οπλιταγωγό «Μυκάλη», απέπλευσαν τις νυχτερινές ώρες από τον ναύσταθμο τού Πόρου με πορεία προς τα Χανιά, γιά να ενισχύσουν  την Κρητική επανάσταση. Μαζί τους ενώθηκαν στο πέλαγος το καταδρομικό «Ναύαρχος Μιαούλης», δύο ατμομυοδρόμωνες και στολίσκος τορπιλοβόλων. Οι Κρήτες επαναστάτες, είχαν συγκεντρωθεί στην Χαλέπα όπου ενέκριναν ψήφισμα γιά την Ένωση με την Ελλάδα, με το οποίο καλούσαν τον βασιλέα Γεώργιο Α΄ να παραλάβει την νήσο ως «[…] μέρος ἀναπόσπαστον τοῦ ἐλευθέρου Ἑλληνικοῦ Κράτους».

1904.—Μετά από τις εξεγέρσεις και τα επεισόδια των λεγόμενων «Ορεστειακών», 11 φοιτητές οδηγούνται σε δίκη.

1905.—Οι αρχές κατάσχουν την λεγόμενη ‘’μαλλιαρή’’ μετάφραση τής Καινής Διαθήκης στην δημοτική.

.—Στὶς 25 Ἰανουαρίου ἔγιναν τὰ ἐγκαίνια τοῦ Ἐκπαιδευτικοῦ Μουσείου τὸ ὁποῖο εἶχε συσταθεῖ ἀπὸ τὸν Σύλλογο πρὸς Διάδοσιν Ὠφελίμων Βιβλίων, μὲ εἰδικὴ αἴθουσα παιδαγωγικῆς βιβλιοθήκης. Ἡ βιβλιοθήκη περιελάμβανε τὰ κυριότερα  συγγράμματα τῆς ἀλλοδαπῆς περὶ παιδαγωγικῆς, καθὼς ἐπίσης καὶ παιδαγωγικὰ περιοδικὰ τῆς Δυτικῆς καὶ Κεντρικῆς Εὐρώπης.

1907.—Τα μέλη τού συλλόγου «Ορφέας» στην πόλη των Σερρών, αρχίζουν την δραστηριότητά τους εναντίον των βουργάρων. Μάλιστα, σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη, μία από τις πρώτες τους κινήσεις ήταν ο εμπορικός αποκλεισμός.

1911.—Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην Αθήνα, εξ αιτίας τής απεργίας των Ταχυδρομικών.

.—Νέος πρόεδρος τής Β΄ Αναθεωρητικής Βουλής αναλαμβάνει ο Νικόλαος Στράτος. Υπήρξε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πολιτευτής με το κόμμα τού Κυριάκου Μαυρομιχάλη. Μετά από την Μικρασιατική καταστροφή, συνελήφθη μαζί με άλλους ως υπεύθυνος και παραπέμφθηκε σε Στρατοδικείο με την κατηγορία τής εσχάτης προδοσίας. Είναι ένα από τα εξιλαστήρια θύματα τής «Δίκης των Εξ».

1913.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέπτεται την Σόφια στην βουργαρία.

.—Την ίδια ημέρα στο Οικονομείο τής Ανατολικής Θράκης, τούρκοι στρατιώτες εκτελούν μαζική σφαγή των Ελλήνων κατοίκων του.Το τραγικό γεγονός συνέβη όταν το πολεμικό πλοίο των τούρκων «Ιδζλάλ», μετά από αποτυχία του να προσορμίσει στο λιμάνι των Επιβατών τής Ανατολικής Θράκης, προσορμίστηκε στο Οικονομείο. Εκεί αποβιβάστηκαν 500 τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι προέβησαν στην σφαγή των Ελλήνων κατοίκων τού χωριού.

1915.—Ο Έλληνας γεωπόνος Ρ. Δημητριάδης, ο οποίος διαμένει στις Η.Π.Α, εφευρίσκει ένα είδος ταχύσκαπτου αρότρου αυτοκινήτου, που λειτουργεί με τον χειρισμό ενός εργάτη.

1916.—Οι αρχές επιτάσσουν τα άλευρα και την ζάχαρη στην πρωτεύουσα και αρχίζει η διανομή τους με δελτία. Γενική απαγόρευση τής εξαγωγής τροφίμων από την χώρα.

1920.—Η ίδρυση ελληνικών πανεπιστημίων στην Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη και ο ρόλος τού Καραθεοδωρή. Η εφημερίδα Ελεύθερος Πόντος έγραφε σχετικά με το ζήτημα: «[…] Περί τής ιδρύσεως νέων ελληνικών πανεπιστημίων εν Σμύρνη και εν Κωνσταντινουπόλει, ως απεφασίσθη από τον Ελευθέριον Βενιζέλον κατόπιν συναντήσεώς του με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρήν εις Παρισίους, αγγέλονται αι εξής λεπτομέρειαι. Το τής Κωνσταντινουπόλεως θα έχει μίαν τής ιατρικής και μίαν τής νομικής, ανεξαρτήτως τής εν Χάλκη θεολογικής, μετατραπείσης εσχάτως εις θεολογικήν Ακαδημίαν. Το δε τής Σμύρνης θα περιλαμβάνει τας σχολάς ιατρικήν, νομικήν και τής φιλολογίας».

.—Ο Ελληνικός Στρατός Μ. Ασίας δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων τούρκων.

1921.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων.

.—Μετά από την χθεσινή παραίτηση τής κυβερνήσεως Ράλλη, σαν σήμερα ορκίζεται αυτή τού Νικόλαου Καλογερόπουλου. Η διάρκειά της δεν θα υπερβεί τους 3 μήνες.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά τής Μ.Ασίας δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1923.—Βασιλικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τής ημέρας, αναφέρει απόφαση σύμφωνα με την οποία η 16η Φεβρουαρίου θα ονομαστεί 1η Μαρτίου, δεχόμενη έτσι η Πολιτεία το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Το παλαιό Ιουλιανό διατηρείται γιά την Εκκλησία.

1925.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Αθήνα ο δεξιοτέχνης τού μπουζουκιού και συνθέτης τού λαϊκού ρεπερτορίου, Γιώργος Ζαμπέτας, ο καλύτερος αυτοδίδακτος μπουζουξής τής εποχής. Συνήθως έγραφε πάνω στον στίχο και αφιέρωνε πολλές ώρες γιά να βρει την κατάλληλη μελωδία. Επειδή όμως δεν γνώριζε νότες, όποια μουσική ιδέα είχε στο μυαλό του, την κατέγραφε σε ένα κασετόφωνο, κ α ι, γιά να μην την ξεχάσει, αλλά κ α ι, γιά να την ακούει ώστε να κάνει διορθώσεις αν κάτι δεν τού άρεσε.

1929.—Ραγδαία η αύξηση των αφροδίσιων νοσημάτων στην χώρα μας. Η πληθώρα των κρουσμάτων αναγκάζει την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα γιά την πρόληψή τους.

1931.—Οι παρατεταμένες διαδηλώσεις και καταλήψεις των φοιτητών στην Θεσσαλονίκη, έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο τού Πανεπιστημίου.

1932.—Άφιξη τού Ελευθέριου Βενιζέλου στο Λονδίνο, και συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μακ Ντόναλντ (R. MacDonanld) και τον υπουργό Εξωτερικών, Σάϊμον (Simon). Το ταξίδι ανήκει στην προσπάθεια ευρέσεως οικονομικής βοήθειας και συνάψεως νέων δανείων.

1933.—Η τουρκία στο υπ’ αριθμ 2314/25.1.1933 Τεύχος τής Επισήμου Εφημερίδος τής τουρκικής κυβερνήσεως, επικυρώνει την σύμβαση που υπέγραψε με την Ιταλία γιά τα σύνορα των Δωδεκανήσων και τής Μικρασιατικής ακτής, με την συμφωνία τής Άγκυρας στις 4 Ιανουαρίου 1932. Η ανταλλαγή των επικυρώσεων έλαβε χώρα στην Ρώμη, στις 25 Απριλίου 1933.

1935.—Οι αρχές τής Κωνσταντινουπόλεως, μετά την ανακάλυψη νέων τοιχογραφιών τής βυζαντινής περιόδου, αποφασίζουν την μετατροπή τού ναού τής Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Επί κεφαλής τής αρχαιολογικής ομάδας ήταν ο αρχαιολόγος Τόμας Γουίτεμορ.

1938.—Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ τού Ελληνικού Δημοσίου και τής Γερμανικής εταιρείας «Τελεφούνκεν», γιά την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Το Ζάππειο χρησιμοποιήθηκε  από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, όπου το έτος 1938 άρχισε να εκπέμπει ο κρατικός ραδιοσταθμός Αθηνών.

1941.—Στο μέτωπο, οι Ελληνικές δυνάμεις λόγω τού ψύχους αποσύρονται από τον τομέα Τρεμπεσίνας. Οι Ιταλοί θέλοντας να εκμεταλλευθούν το γεγονός αυτό, εξαπολύουν επίθεση εναντίον τού Ελληνικού στρατού, χωρίς όμως να καταφέρουν κάτι.

.—Ελληνικά καταδιωκτικά συναντήθηκαν πάνω από την Κλεισούρα με πέντε ή σύμφωνα με άλλη πηγή δεκαοκτώ ιταλικά βομβαρδιστικά. Στην αερομαχία που ακολούθησε, έπεσαν τρία εχθρικά. Επτά ΠΖΛ (P.Z.L.) τής 22 Μ.Δ., σε συνεργασία με επτά Γκλαντιέϊτορ (Gladiator) τής 21ης Μοίρας, εντόπισαν πέντε ιταλικά βομβαρδιστικά Φίατ (Fiat) BR.20 M Cicogna. Από την συμπλοκή που ακολούθησε, καταρρίφθηκαν τρία βομβαρδιστικά, ενώ τα υπόλοιπα τράπηκαν σε φυγή. (Συμμετέχοντες στην επιχείρηση ήταν οι: Αντωνίου Ανδ. Σμ/γός, Αργυρόπουλος Παν. Επ/νίας, Κέλλας Ι. Σμ/γός, Απλαδάς Ανδ. Υπ/γός, Σαββέλος Μ. Σμ/γός). Από τα ελλειπή διασωθέντα αρχεία εκείνης τής περιόδου, υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός των επιτυχιών τής Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας την περίοδο 1940-1941, κυμαίνεται μεταξύ 58 και 64 καταρριφθέντων ιταλικών αεροσκαφών, ενώ άλλα 23 ή 24 θεωρούνται πιθανώς καταρριφθέντα. Τον Απρίλιο τού 1941, τα καταπονημένα από τον πεντάμηνο συνεχή αγώνα Ελληνικά καταδιωκτικά, κατάφεραν να καταρρίψουν μικρό αριθμό Γερμανικών αεροπλάνων. Εκτιμάται ότι 5 αναγνωριστικά και βομβαρδιστικά τής «Λούφτβάφε», έπεσαν θύματα των Ελληνικών διωκτών από τις 6/4 – 15/4/1941.

.—Τὴν ἴδια ἡμέρα ἔγινε καὶ ἄλλη ἀερομαχία στὴν Δυτικὴ Μακεδονία. Οἱ πιλότοι τῆς 23ης Μοίρας ἀναφέρουν ὁτι ἔριξαν καὶ αὐτοὶ δύο ἐχθρικά.

1942.—Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Γερμανός διοικητής Φρουρίου, Αντρέ, εξαπολύει 1.500 βάρβαρους στρατιώτες του στα Ανώγεια τής Κρήτης, καθώς και όλη την γύρω περιοχή. Ακολούθησαν φόνοι, συλλήψεις, βασανιστήρια, λεηλασίες, ολοκαυτώματα και άλλες κτηνώδεις πράξεις.

1943.—Ο Ιερός Λόχος στην Δυτική Αφρική, αναλαμβάνει ενέργειες στα μετόπισθεν τού εχθρού.

.—Οι βάρβαροι Ιταλοί, προβαίνουν στην εκτέλεση ενός ανθρώπου (τού Αθανάσιου Καρύτση) στην Καστροσυκιά τής Πρέβεζας.

1945.—Ο θάνατος τού ηρωικού εφημέριου τού χωριού Ριζοβουνίου, τής Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Γρηγορίου Νάτσιου. Τον άτυχο ιερέα, αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την περιοχή, απήγαγαν κομμουνιστές αντάρτες τού ΕΛΑΣ και κατόπιν φρικτών βασανιστηρίων τον εκτέλεσαν στην θέση Νταλαμάνι Δερβιζάνων. Κατόπιν ερρίφθη σε ομαδικό τάφο.

1947.—Ο απεσταλμένος τής ελληνικής Κυβερνήσεως στα Δωδεκάνησα με σκοπό να μελετήσει την εκπαιδευτική κατάσταση στην περιοχή, σε επιστολή του προς το Υπουργείο των Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων: «[…] Τα Κατηχητικά Σχολεία υπήρξαν τα κέντρα τής Ελληνικής Παιδείας […] Διωργανώθη, τη εγκρίσει τής Προξενικής αρχής, το κρυφό σχολείο, εις το οποίον ωρισμένοι εμπνευσμένοι κληρικοί, βοηθούμενοι υπό τινων θαρραλέων λαϊκών θεολόγων, εδίδασκον, εκτός των Θρησκευτικών, Ελληνικήν γλώσσαν, Ελληνικήν ιστορίαν και άλλα. Τα Κατηχητικά ταύτα μαθήματα απετέλεσαν από τού 1937 μέχρι τού 1943, την μόνην Ελληνικήν Παιδείαν εν Δωδεκανήσω και εξυπηρέτησαν μεγάλως την μαθητιώσαν νεολαίαν, καθόσον άνευ τούτων, θα είχε παραμείνει αύτη τελείως εστερημένη Ελληνικής μορφώσεως…».

1957.—Ἡ ὁμάδα τοῦ ἀγωνιστὴ τῆς ΕΟΚΑ, Λένα Στυλιανοῦ, ὑποχρεώθηκε νὰ ἐγκαταλείψῃ προσωρινὰ τὸν τομέα της, καὶ νὰ ἐγκατασταθῇ πρόχειρα σὲ γαλαρίες στὴν περιοχὴ τοῦ χωριοῦ Γεράσα, γιὰ νὰ διαφύγῃ ἀπὸ τὶς μεγάλης ἐκτάσεως ἐπιχειρήσεις τῶν Ἄγγλων στὴν Πιτσιλιά, οἱ ὁποῖες διεξάγοντο μὲ τὴν βοήθεια προδοτῶν.

.—Συνεπεία φρικτών βασανιστηρίων που υπέστη στα κρατητήρια Πλατρών τής Κύπρου, ξεψύχησε ο ήρωας τού αγώνα τής ΕΟΚΑ, Γεωργίου Νίκος. «[…] Από το διπλανό κελί όπου βρισκόμουν, μαρτυρεί ο Γεώργιος Μάτσης, είδα κάποιον από τους βασανιστές που κλώτσησε στο κεφάλι τον Νίκο Γεωργίου εκεί που τον βασάνιζαν και αμέσως το αίμα άρχισε να τρέχει από το στόμα του. ”Φτάνει, τον σκοτώσατε”, τους φώναξα. Ο θάνατός του έγινε αιτία να σταματήσουν προσωρινά τα βασανιστήρια γιά όλους τους άλλους που είχαμε συλληφθεί από ολόκληρη την Πιτσιλιά».

1962.—Παραιτείται ο νέος αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος Βαβανάτσος, σε βάρος τού οποίου υπήρξαν φήμες γιά διαβλητή ηθική συμπεριφορά.

1968.Μετά από τις Η.Π.Α. (23/1ου), η κυβέρνηση των Απριλιανών αποκαθιστά τις σχέσης τής χώρας και με την Μεγάλη Βρετανία.

1970.—Απεβίωσε ο λόγιος συγγραφέας και ποιητής από την Κρήτη (περιοχή Ιεράπετρας), Νίκος Στρατάκης.

1974.—Με απόφαση τής Βουλής, το Υπουργείο Συντονισμού καταργεί το «Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Υπηρεσιών».

1985.—Απεβίωσε ο Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος τού κόμματος τής Ε.Δ.Α.

1990.—Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον αστυνομικό Αθανάσιο Μελίστα, ο οποίος τον Νοέμβριο τού 1985, στα επεισόδια γιά την επέτειο τού Πολυτεχνείου, πυροβόλησε και σκότωσε τον δεκαπεντάχρονο μαθητή Μιχάλη Καλτεζά. Αρχικά (1988) τού είχε επιβληθεί ποινή φυλακίσεως 2 ετών γιά το αδίκημα και 6 μηνών γιά την οπλοχρησία, με αναστολή. Το Εφετείο, δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό, τον αθώωσε.

.—Απεβίωσε ο ιατρός και πολιτικός, Γεώργιος Μιχ. Παπαγεωργίου. Γεννήθηκε στον Μύρτο Λασιθίου Κρήτης.

1991.—Σημειώνονται εκρήξεις  (5 βόμβες) στα υποκαταστήματα τής Τράπεζας Σίτιμπανκ (Citibank) στο Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή, στην Τράπεζα Μπάρκλεϋς (Barcley’s) και στο γραφείο τού Γάλλου στρατιωτικού ακολούθου, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

2006.—Οι ισχυρές χιονοπτώσεις στην Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα συνεχίζουν. Στον Βόλο, το ύψος τού χιονιού ξεπέρασε τα 30 εκατοστά, με την κίνηση των οχημάτων να γίνεται αποκλειστικά με αλυσίδες, ενώ στα Ιωάννινα πάγωσε η λίμνη Παμβώτις.

2012.—Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο χωρίς να το έχει διαβάσει διότι δεν πρόλαβε!.. Το πρωί τής Τετάρτης 25 Ιανουαρίου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ,  δήλωσε ανερυθρίαστα ότι: «[…] Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας τού Πολίτη […] Δεν ήταν δουλειά μου να μελετήσω το μνημόνιο».  Αυτό βεβαίως σε τίποτα δεν τον εμπόδισε λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου 2012, ως υπουργός τής δοτής κυβερνήσεως Παπαδήμου, να ψηφίσει και το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο δεν γνωρίζουμε εάν διάβασε.

2013.—Η δημοφιλής ηθοποιός Ειρήνη Κουμαριανού έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών. Με πολυετή παρουσία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, κέρδισε το νεώτερο κοινό υποδυόμενη μία από τις εμβληματικές γιαγιάδες τής τηλεοπτικής σειράς «Παρά πέντε», η οποία υπήρξε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τής σταδιοδρομίας της.

2015.—Κομματοκρατίας συνέχεια. Σαν σήμερα διεξήχθηκαν  βουλευτικών εκλογών με νίκη γιά πρώτη φορά τού αριστερού ΣΥ.ΡΥ.ΖΑ., ο οποίος γιά να σχηματίσει κυβέρνηση, συνέπραξε με την λεγόμενη «πατριωτική» δεξιά των ΑΝ.ΕΛ τού Πάνου Καμένου. Η κυβέρνηση των ΑΝ.ΕΛ τόνισε ότι θα θέσει κόκκινες γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ γιά τα εθνικά και γιά άλλα θέματα… Γιά την μετέπειτα γονυκλισία  και εφαρμογή, όχι μόνο όσων διατυμπάνιζαν προεκλογικώς ότι θα καταργήσουν, αλλά ακόμη περισσότερων σκληρών μέτρων, ο αριστερός βουλευτής των δεξιών ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις παρομοίασε την κατάσταση με αυτήν τού 1944, όταν ο ΕΛΑΣ έβλεπε να εκτελούνται Έλληνες, ανήμπορος να εμποδίσει την Γερμανική πολεμική μηχανή…

.—Απεβίωσε το βράδυ τού Σαββάτου 24/1 προς ξημερώματα Κυριακής 25/1, ο Ντέμης Ρούσσος, αφήνοντας μία καταξιωμένη διαδρομή στο μουσικό στερέωμα τής διεθνούς και τής ελληνικής μουσικής. Γεννημένος στην Ελληνική παροικία τής Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο το 1946 ως Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, πέρασε εκεί τα παιδικά του χρόνια. Την μουσική του παρουσία έκανε γνωστή το 1968, μέσω τού μουσικού συγκροτήματος «Το παιδί τής Αφροδίτης» (Aphrodite’s Child), στο οποίο τραγουδούσε με την ξεχωριστή χροιά τής φωνής του, αλλά έπαιζε και μπάσο. Μετά από την διάλυση τού συγκροτήματος, συνεργάστηκε δημιουργικά με τον επίσης διάσημο Έλληνα συνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου· ακολούθησε η πρώτη προσωπική του δισκογραφική επιτυχία και ο δρόμος γιά την διεθνή πλέον επιτυχία. Μετά από πολλά χρόνια διαμονής στο εξωτερικό, επέστρεψε στην πατρίδα το 2010 δίνοντας μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο.

2016.—Ο πρωθυπουργεύων Αλέξης Τσίπρας έχει μόλις επιστρέψει από την πρώτη του συμμετοχή στο ετήσιο συνέδριο τού Παγκόσμιου Οικονομικού Συνεδρίου στο Νταβός Ελβετίας, ‘’με την ουρά στα σκέλια’’. Εκεί άκουσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να τού εκστομίζει κατά πρόσωπο, το όχι και τόσο αβρό: «it’s the implementation, stupid» («είναι η εφαρμογή -των Μνημονίων- ηλίθιε»). Ο Τσίπρας είχε μεν συνθηκολογήσει, αλλά συνέχιζε το θέατρο τής αντίστασης γιά την πρώτη αξιολόγηση.

2018.—Στο Νταβός βρίσκεται και πάλι ο πρωθυπουργεύων Αλέξης. Δύο χρόνια έχουν περάσει, και επιβεβαιώθηκε πλέον ότι η πωλητική απόσταση που διένυσε είναι απολύτως ταυτισμένη με την ταχύτερη ολοκλήρωση των εντολών των λεγόμενων Θεσμών. Η Οικονομία δεν έχει παρουσιάσει πρόοδο, ενώ τα υπερπλεονάσματα είναι περισσότερο τεκμήρια υπεραφαίμαξης από την βαριά φορολογία, παρά ανάκαμψης. Αυτή όμως η πραγματικότητα δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν εκτός Ελλάδος, μιάς και στο Νταβός η επιδίωξη των σημαντικότερων από τους δανειστές είναι μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα να μην αποτελεί θέμα ούτε στα ευρωπαϊκά τραπέζια.

.—Τους ομολόγους του Σκοπίων και αλβανίας, συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τής Ελβετίας.

2019.—Σαν σήμερα, 145 βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη 8 κοινοβουλευτικών ‘’ρεταλιών’’, ψήφισαν ‘’ναι’’ στην προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών». Με αυτήν ξεπούλησαν στα Σκόπια των όρο «Μακεδονία», αναγνωρίζοντας την γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», τους πολίτες της ως «μακεδόνες» και την γλώσσα τους ως «μακεδονική». Θετική ψήφο στην ‘’Συμφωνία των Πρεσπών’’ έδωσαν οκτώ βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τού ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας ουσιαστικά στην έγκρισή της. Τα δεκανίκια τής προδοσίας που ψήφισαν «Ναι», είναι: η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης. Όπως έγραψε ο καθηγητής Γεώργιος Κοντογιώργης: «[…] Η λεγόμενη ‘’Συμφωνία των Πρεσπών’’ είναι στην πραγματικότητα μία συνθήκη συνθηκολόγησης την οποία μία χώρα υπογράφει μόνο μετά από μία ολική πολεμική ήττα. Με την συνθηκολόγηση των Πρεσπών γιά πρώτη φορά εκχωρείται σε τρίτη χώρα ελληνική εθνική ταυτότητα, η οποία και μεταβάλλεται σε όχημα διαμοιρασμού τού ελληνικού πολιτισμού, δηλαδή τής εθνικής ταυτοτικής βάσης τού ελληνισμού. Ο διαμοιρασμός αυτός δεν αφορά όπως νομίζεται μόνο την αρχαία ιστορία, αλλά το σύνολό της, αδιάπτωτα μέχρι τον 20ο αιώνα». 

.—Την ίδια ημέρα και χωρίς καμμία καθυστέρηση, η προδοτική ‘’Συμφωνία των Πρεσπών’’ δημοσιεύτηκε ως Νόμος τού κράτους στο Φύλλο Εφημερίδας Α΄9 τής Κυβερνήσεως και υπεγράφη από τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας, Προκόπιον Παυλόπουλο.

.—Παρά την κύρωση τής προδοτικής ‘’Συμφωνίας’’, παραμένουν σοβαρότατες εκκρεμότητες οι οποίες αφορούν την τήρηση των βασικών συμπεφωνημένων από πλευράς Σκοπίων. Κατά την διάρκεια των τετραήμερων συζητήσεων στην Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με κυνικό αλλά και εντελώς επιπόλαιο τρόπο αντιμετώπισε το θέμα των συνταγματικών τροποποιήσεων στις οποίες προχώρησε η Βουλή των Σκοπίων. Στο τέλος, η κυβέρνηση είπε ότι τελικό κείμενο των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν υπάρχει, διότι θα ισχύσει  μ ό ν ο ν  όταν η Ελλάδα κυρώσει και το πρωτόκολλο εντάξεως των Σκοπίων ως ‘’Βόρειας Μακεδονίας’’ στο ΝΑΤΟ…

.—Μετά την κύρωση τής προδοτικής ‘’Συμφωνίας’’, ο πρόεδρος τού κόμματος ‘’Νέα Δημοκρατία’’, Κυριάκος Μητσοτάκης,  δήλωσε  ότι η κύρωσή της : «[…] σημαίνει την επίσημη αναγνώριση ‘’μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας’’ στους κατοίκους των Σκοπίων γιά πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση», και ότι με αυτόν τον τρόπο «εγκαταλείπεται […] μιά εθνική γραμμή δεκαετιών». Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε λέγοντας: «[…] Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα τής Ελλάδας γιά βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω.» Μόλις λίγους μήνες μετά, από την θέση τού Πρωθυπουργού πλέον, απέδειξε περίτρανα ότι είπε ψέμματα στον λαό, εφ’ όσον οι μόνοι που άσκησαν αρνησικυρία (βέτο), ήταν οι… Γάλλοι! (βλ. 18/10/2019). Βέβαια, μιλώντας, επίσης την ίδια ημέρα τής κυρώσεως, στο Συνέδριο τού ‘’The Economist’’ με τον αρχισυντάκτη Ντάνιελ Κλάιν, είχε πει ότι: «[…] Εφ’ όσον επικυρωθεί μία συνθήκη λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν γιά να αλλάξει» και «[…] δεν θα έλεγα ποτέ κάποιον προδότη επειδή στηρίζει την Συμφωνία, ούτε θα υποστήριζα την βία που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες»…


Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση