ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 02 ΜΑΡΤΙΟΥ

Πρόσφυγες από Αγχίαλο. Έργο τού Θεόφιλου Κεφαλά – Χατζημιχαήλ
2 Μαρτίου

86 π.Χ.—Η άλωση των Αθηνών από τους Ρωμαίους, χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς βαρβαρότητες κατά τού πληθυσμού, ενώ στον Πειραιά καταστράφηκαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις, όπως οι Νεώσοικοι. Επιπλέον, κατά την διάρκεια τής πολιορκίας τού Πειραιά, ο Σύλλας διέπραξε ιεροσυλία, λεηλατώντας μερικά από τα μεγαλύτερα ιερά τής Ελλάδος, όπως τους Δελφούς, την Ολυμπία και την Επίδαυρο. Άρπαξε όλα τα πολύτιμα αφιερώματα, τα έλιωσε, και τα έκανε νομίσματα. Όταν ο Μιθριδάτης Στ΄ Ευπάτωρ, βασιλιάς τού Πόντου, συνάσπισε τις Ελληνικές πόλεις τής Μικράς Ασίας και τής κυρίως Ελλάδος, παροτρύνοντάς τες να εξεγερθούν εναντίον των Ρωμαίων, ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας ανέλαβε πραξικοπηματικά την εκστρατεία εναντίον τού Μιθριδάτη. Πρώτος σταθμός αποβίβασης των στρατευμάτων του ήταν η Ελλάδα, όπου κατέλαβε και κατέστρεψε την Αθήνα χρησιμοποιώντας πολιορκητικές μηχανές κατασκευασμένες από τους κορμούς των αιωνόβιων πλατάνων που σκίαζαν την Ακαδημία Πλάτωνος και το Άλσος τού Λυκείου Απόλλωνος· κατατρόπωσε τον σύμμαχο τού Μιθριδάτη, στρατηγό Αρχέλαο και προχώρησε προς την Μικρά Ασία.

1331.—Οι οθωμανοί τού Ορχάν, καταλαμβάνουν την Νίκαια τής Βιθυνίας. Οι εμφύλιες διαμάχες των Παλαιολόγων (ο πόλεμος των δύο Ανδρονίκων), υπήρξαν μία από τις καταστροφικότερες και τραγικότερες δυναστικές  έριδες στην ιστορία τής Αυτοκρατορίας. Οι οθωμανοί επωφελούμενοι από την εξασθένησή της, κυρίευσαν διαδοχικά όλες τις βυζαντινές κτήσεις στην Μ. Ασία· την Προύσα το 1326, την Νίκαια το 1331, και την Νικομήδεια, το 1337. Λίγο αργότερα κατέλαβαν και την Φιλαδέλφεια τελευταίο προπύργιο τής Αυτοκρατορίας στην Μικρά Ασία. Οι Αυτοκράτορες τής Ρωμανίας  προσπάθησαν  να  αντιμετωπίσουν  τον Ορχάν, είτε με ευκαιριακές συμμαχίες, είτε με φόρους υποτέλειας, είτε δωρίζοντάς του πόλεις ή φρούρια στην Θράκη. Άλλοτε, επιχειρούσαν να τον ικανοποιήσουν ως διαμεσολαβητές, όπως όταν πειρατές είχαν αιχμαλωτίσει τον γυιό του, καταβάλλοντας λύτρα γιά την απελευθέρωσή του. Η 13χρονη πριγκίπισσα Θεοδώρα, κόρη τού Αυτοκράτορα, Ιωάννη Καντακουζηνού, παντρεύτηκε τον γέροντα Ορχάν το 1346, ενώ η 10χρονη Ειρήνη, κόρη τού Ιωάννη  Ε΄ Παλαιολόγου, παντρεύτηκε αργότερα τον Μουράτ Α΄, γυιό τού Ορχάν και τής Θεοδώρας.

1354.—Ισχυρότατοι σεισμοί συγκλονίζουν απ’ άκρου εις άκρον την Θράκην και προκαλούν ανυπολογίστους καταστροφάς. Πλείστοι των κατοίκων εγκαταλείπουν τας εστίας των και μεγάλαι περιοχαί ερημούνται.

.—Οι τούρκοι, επωφεληθέντες εκ τής επελθούσης ερημώσεως ένεκα τού σεισμού, κατέλαβον την Καλλίπολιν και εγκατέστησαν προγεφύρωμα εις την χερσόνησον τού Αίμου.

1615.—Συντεχνίες στην Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Ν. Σερρών, κατόπιν συμβουλίου, αποφασίζουν να ορίσουν την οκά στα 400 δράμια και καθορίζουν συγκεκριμένες τιμές σε προϊόντα, με σκοπό να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

1770.—Δύναμη Μανιατών, βοηθουμένη από τους Ρώσους, καταλαμβάνει και απελευθερώνει προσωρινά την Καλαμάτα.

1782.—Ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος διαμαρτύρεται στις (κατοχικές) αρχές τής Ζακύνθου, γιά τις μεγάλες ευκολίες τις οποίες παρείχαν στο νέο αγγλικό κουρσάρικο πλοίο το οποίο εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου στο νησί.

1821.—«Ἀφίκετο εἰς Ἰωάννινα ὁ Ἡγεμὼν τῆς Πελοποννήσου Χουρσὶτ Μεχμὲτ Πασᾶς». Ἀποστολή τοῦ «Μορᾶ Βαλεσῆ», ἡ αντιμετώπιση τοῦ Ἀλῆ Πασᾶ.

1822.—«Μάχη ἐν τῷ Γηροκομείῳ ἔξω τῶν Πατρῶν. Νίκη Ἑλλήνων στρατηγουμένων ὑπό τῶν Ἰωάννη Κολοκοτρώνη καὶ Δημητρίου Πλαπούτα κατὰ Ἰσούφ Σελὴμ πασᾶ». Οι τούρκοι τού αλβανού Γιουσούφ Σελήμ πασά επιτίθενται εναντίον των στρατοπεδευμένων στην θέση τού Γηροκομείου, κοντά στην Πάτρα, Ελλήνων. Αποκρούονται όμως από τον Γενναίο Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα, με μεγάλες απώλειες.

1826.—«Ἄφιξις Καρόλου Φαβιέρου μετὰ τοῦ τακτικοῦ στρατοῦ εἰς τὰ Στοῦρα, 5 ὥρας ἀπό τῆς Καρύστου».

1828.—Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χασάν πασά φθάνει στην Χίο και αναγκάζει τον Φαβιέρο να λύσει την πολιορκία τού φρουρίου. «Ἄφιξις τουρκικοῦ στόλου εἰς Χίον καὶ λύσις τῆς πολιορκίας τοῦ φρουρίου. Ἐνταῦθα ἀρχηγοί τῶν μὲν Ἑλλήνων ἦτο ὁ Φαβιέρος τῶν δὲ τούρκων ὁ Χασὰν πασᾶς».

.—Την ίδια ημέρα έφτασε στην Χίο και ο Ελληνικός Στόλος υπό τον Μιαούλη.«Ἄφιξις Ἑλληνικοῦ στόλου εἰς Χίον διευθυνομένου ὑπό τοῦ Ἀ. Μιαούλη».

1833.—Με Διάταγμα τής Αντιβασιλείας, καταργείται ο στρατός των ατάκτων και συνιστάται τακτικός στρατός από 10 τάγματα ακροβολιστών. Κάθε τάγμα περιελάμβανε 4 λόχους, δυνάμεως 50 ανδρών.

1836.—«Ακαρνανικά». Οι λησταντάρτες κινηματίες καταφέρνουν να καταλάβουν το Ανατολικό (Αιτωλικό), αποκόπτοντας την εκείθεν συγκοινωνία τού Μεσολογγίου, καθώς επίσης την ύδρευση μέρους τής πόλεως. Ορισμένοι από τους λησταντάρτες κινήθηκαν γιά να αποκρούσουν τις δυνάμεις τού Κίτσου Τζαβέλα,  με σκοπό να τον εμποδίσουν να ενισχύσει τις κρατικές δυνάμεις στο Μεσολόγγι.

1840.—Η «Ιονική Κρατική Τράπεζα», η μετέπειτα «Ιονική και Λαϊκή» ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.

1862.—Στην Κεφαλλονιά, σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ προκαλεί αρκετές καταστροφές. Κυρίως το Αργοστόλι και λιγότερο το Ληξούρι, δέχθηκαν τις καταστρεπτικές συνέπειες τού Εγκέλαδου ο οποίος έπληξε το νησί στην 01:45 τα μεσάνυχτα.

1865.—Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος σχηματίζει νέα κυβέρνηση (2/3/1865– 20/10/1865).

.—Ημερομηνία θανάτου τού σπουδαίου ήρωα τής Επαναστάσεως Νικόλαου Πετμεζά, στα Καλάβρυτα. Υπήρξε γόνος αρματωλικής οικογένειας, από τα Σουδενά τής Ηπείρου, τής οποίας η ιστορία φθάνει μέχρι τα χρόνια τού Μοροζίνι. Διωγμένοι από την Ήπειρο κατέφυγαν στην Ολυμπία και κατόπιν στα Σουδενά των Καλαβρύτων, όπου μετά από τον φόνο ενός «ήρωα» των τούρκων με το όνομα Πετιμέζης, έλαβαν την ίδια επωνυμία. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην προετοιμασία τού Αγώνα, στην διεξαγωγή του, αλλά και στον Τακτικό Στρατό μετέπειτα, όπως επίσης στο σώμα τής Χωροφυλακής.

1868.—Κρήτη ημέρα Σάββατο. Ο ηρωικός θάνατος τού ατρόμητου Ηρακλή Κοκκινίδη κατά την επίθεση εναντίον των τούρκων στην Γαζανή Καμάρα. Οι εθελοντές του και οι Κρητικοί, κινήθηκαν να πλήξουν τους τούρκους και ο Ηρακλής, ασυγκράτητος, όρμησε επάνω τους καβάλα στο άλογό του. Χτυπήθηκε από σφαίρα και έπεσε νεκρός. Μία άλλη περιγραφή, αναφέρει ότι ο Κοκκινίδης έτρεψε σε φυγή τους τούρκους, οι οποίοι κρύφτηκαν κάτω από την Γαζανή Καμάρα και ο οπλαρχηγός νομίζοντας ότι είχαν φύγει, κινήθηκε γιά να αποχωρήσει. Τότε οι τούρκοι τον χτύπησαν από ασφαλή απόσταση και οδηγήθηκε τραυματισμένος στο πεδίο τής μάχης. Εκεί σκοτώθηκε από άλλους τούρκους, οι οποίοι στην συνέχεια τον αποκεφάλισαν και μετέφεραν θριαμβευτικά το κεφάλι του στο Ηράκλειο. 20 ημέρες μετά, ο Καπετάν Κόρακας πήρε μεγάλη εκδίκηση.

1869.—Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, σε επιστολή του από την Λευκάδα  προς την σύζυγό του Ενετία (πριν ακόμα ο πρωθυπουργός Θρασύβουλος Ζαΐμης διαλύσει την Βουλή και προκηρύξει εκλογές), έγραφε μεταξύ των άλλων ότι, πολλοί από τους ληστές προκήρυσσαν την δημοκρατία και έκαναν κατήχηση στον κόσμο ενάντια στην βασιλεία. Φημολογούνταν μάλιστα, ότι οι ληστές, ή θα ήταν υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, ή θα διεύθυναν τις εκλογές, γιατί ήλπιζαν να σχηματίσουν μία Βουλή φιλική προς αυτούς, η οποία θα τους αμνήστευε.

1905.—Οι αιμοδιψείς βούργαροι, με την συμμορία τού Δίμκου, δολοφονούν με αγριώτατο τρόπο τον ιερέα τού χωριού Σύρψη (περιοχή Μοναστηρίου), πατέρα Άγγελο, τον θείο του, Βασίλη Γκουλέ, και τον ξάδελφό του, Χρήστο Γκουλέ.

.—Την ίδια ημέρα, βούργαροι συλλαμβάνουν τον δάσκαλο τού χωριού Σέτομα Καστοριάς, Βασίλειο Μελεγκάνο, τον οποίο κυριολεκτικά κομματιάζουν. Στο σώμα τού άτυχου Έλληνα μέτρησαν 96 πληγές (…) Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με ανηλεείς σφαγές αμάχων.

1906.—Δολοφόνοι βούργαροι στήνουν ενέδρα στον ξενοδόχο τού μαρτυρικού χωριού Σκότσιβερ, Ιωάννη Σίρκο, στο Μοναστήρι, όπου και τον φονεύουν αγρίως.

1907.—Πρόσφυγες από την Αλύτρωτη Αγχίαλο, ιδρύουν στον Αλμυρό Βόλου την Νέα Αγχίαλο. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 2 Αυγούστου τού 1906, οι βούργαροι κατέκαψαν την Αγχίαλο και εξεδίωξαν το Ελληνικό στοιχείο. Μετά από την Βάρνα και την Φιλιππούπολη, την ίδια τύχη είχαν και όλα τα υπόλοιπα κέντρα Ελληνισμού τής Ανατολικής Ρωμυλίας. Ο Πύργος, το Ευσταθοχώριο, η Στενήμαχος, η Περιστερά, το Καβακλή, το Ακ Μποννάρ, τα Βοδενά, η Κούκλαινα, το Τατάρ  Παζαρτζίκ, η Μεσημβρία, η Σωζόπολη και η Αγχίαλος, όλα τους υπέστησαν τις ακρότητες τού βουργαρικού όχλου.

1913.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μέσω τού Γενικού Πρόξενου τής χώρας στην Ρόδο, στέλνει επιστολή στους επαναστατημένους κατοίκους τής Μεγίστης (βλ. & 28/2) και τους ζητά να παραδώσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στο προηγούμενο –οθωμανικό- καθεστώς (…)

.—Ο Ελληνικός στρατός, υπό την προστασίαν τού θωρηκτού «Σπέτσαι», απελευθερώνει την Σάμο. Η Σάμος ενσωματούται επισήμως εις την Ελλάδα. Χρειάστηκαν να γίνουν πάνδημα συλλαλητήρια στην κυρίως Ελλάδα γιά να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να στείλει το εμπορικό πλοίο «Θεσσαλία» με δύο λόχους στρατού, συνοδεία τού «Σπέτσαι», γιά την απελευθέρωση τού νησιού. Στις 2 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο, παραμονή τής Ορθοδοξίας, αγκυροβόλησαν στο λιμάνι τού Βαθιού και παράλληλα περιπολούσαν ανοιχτά στο πέλαγος, τα αντιτορπιλικά μας, «Νίκη» και «Βέλος» που είχαν φτάσει από την Χίο. Ο ελληνικός στρατός έγινε δεκτός με εκδηλώσεις ενθουσιασμού. Ώρα δοξολογίας ορίστηκε η 1 μ.μ. στον μητροπολιτικό ναό τού Αγίου Νικολάου. Η ενσωμάτωση τής Σάμου με την κορμό τού έθνους μας, η οποία φάνταζε ως μακρινό όνειρο, ήταν  πλέον  πραγματικότητα.

.—Αψιμαχίες τού Ελληνικού στρατού με τούρκους, στην Βόρειο Ήπειρο, εξαναγκάζουν τους δεύτερους σε άτακτη φυγή.

.—Μετά από το ενδιαφέρον των Ιταλών γιά τον Αυλώνα τής Βορείου Ηπείρου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ζητά με τηλεγράφημα από τον διάδοχο και αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, να μην καταληφθεί από τον ελληνικό στρατό (…).

.—Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Αργυρόκαστρο.

1914.—Ο αρχηγός τής Χιμάρας Σπύρος Σπυρομήλιος, διατάσσει τις αυτονομιακές δυνάμεις που ήταν συγκεντρωμένες στο Κηπαρό, να ενισχύσουν την μάχη στο Πύλιουρι, όπου με νυκτερινή επίθεση κατέλαβαν το ύψωμα Μπλέριζα. Είχε προηγηθεί η εμφάνιση ένοπλων αλβανών στην κορυφογραμμή τού Καλαράτ, Οι συγκρούσεις αυτές σηματοδότησαν την έναρξη τού ένοπλου αγώνα των Βορειοηπειρωτών, ο οποίος συνεχίστηκε μέχρι τις 17 Μαΐου 1914, οπότε οι αλβανοί αναγκάσθηκαν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο τής Κέρκυρας, με το οποίο αναγνώρισαν την αυτονομία τής Βορείου Ηπείρου.

.—(ν. ημερ.) Οι εθελοντές φοιτητές τής Ζωσιμαίας Σχολής, φθάνουν στο Αργυρόκαστρο (βλ. 1/3ου). Ημέρα Κυριακή και αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό τής πόλεως, η Αυτόνομη Κυβέρνηση τής Βορείου Ηπείρου με τους κατοίκους, δέχθηκαν με ενθουσιασμό τους νεαρούς Έλληνες, οι οποίοι, με τις νουθεσίες τού Διευθυντή τής Σχολής τους και επί κεφαλής οδηγό τον γυμναστή τους, πέρασαν νύχτα τα σύνορα με σκοπό να θυσιαστούν γιά την Πατρίδα (…)

1915.—Οι γενίτσαροι τουρκοκρητικοί τής Σμύρνης, κατασφάζουν Έλληνες τής περιοχής. 

1920.—Στην Μικρά Ασία, ο Ελληνικός στρατός είναι έτοιμος γιά νέες επιχειρήσεις.

1921.—Στην Μ. Ασία, οι εμπόλεμοι Έλληνες και τούρκοι δρουν με πυροβολικό.

1922.—Νέος πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης, η κυβέρνηση τού οποίου είχε παραιτηθεί στις 27/2, εξ αιτίας τής καταψηφίσεώς της στην Εθνοσυνέλευση. Με την επιστροφή του στην Αθήνα (από Ρώμη, Κάννες, Παρίσι, Λονδίνο) τον Φεβρουάριο τού 1922, απέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να κληθεί γιά την ανάληψη τής πρωθυπουργίας ο Νικόλαος Στράτος, ο οποίος όμως επίσης καταψηφίστηκε και δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι, ο Γούναρης ανέλαβε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο Γούναρης καταδικάστηκε – χωρίς ο ίδιος να απολογηθεί – από έκτακτο στρατοδικείο στην γνωστή δίκη των έξι, στις 15 Νοεμβρίου του 1922 στην ποινή τού θανάτου.

.—Η Ελληνική στρατιά, πλήρως οχυρωμένη, μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.

.—Το καθεστώς τού σφαγέα Κεμάλ στην Άγκυρα, κηρύττει γενική επιστράτευση.

1924.—Γεννιέται ο φιλόλογος και συγγραφέας Ρένος Αποστολίδης. Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος και ανθολόγος, Ηρακλής Ν. Αποστολίδης (1893-1970), γνωστός αναρχικός και λόγιος, με στέρεη φιλοσοφική παιδεία, γεννημένος στον Πύργο τής Θράκης, αλλά με καταγωγή από την Ήπειρο. Ο Ρένος Αποστολίδης, πέρα από την άρτια παιδεία του σε σχέση με την ελληνική γλώσσα και γραμματεία, διακρίθηκε γιά το ανένταχτο και επαναστατικό πνεύμα. Υπηρέτησε κατά την διάρκεια τού λεγόμενου «εμφύλιου» στον Εθνικό στρατό, με τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνος αριστερός ιδεολόγος, ιδιαιτέρως εύγλωττος», χωρίς όμως να ανήκει στον χώρο τής αριστεράς και μη διστάζοντας να καταφερθεί εναντίον της, όπως το ίδιο έκανε και γιά τον δεξιό χώρο. Από την αντιμιλιταριστική του ιδεολογία, κινδύνευσε να βρεθεί στο στρατοδικείο, αλλά τον έσωσε τρεις φορές ο Α2 τού Τάγματος, ο Κ. Κουκούλης, ο ήρωας τής ομώνυμης νουβέλας του.

1925.—Την Ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινωνία των Εθνών, θα εκπροσωπήσει ο Κακλαμάνος.

1927.—Η Βουλή ψηφίζει την δημιουργία τού θεσμού τής Γερουσίας.

1935.—Το νέο στρατιωτικό πραξικόπημα Βενιζέλου-Πλαστήρα, εκδηλώνεται και στην Μακεδονία. Στην πρωτεύουσα σημειώθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εναντίον τού πραξικοπήματος, με τους διαδηλωτές να κρατούν αγχόνη με το ομοίωμα τού Ελ. Βενιζέλου, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των ένοχων κινηματιών.

1941.—Στο Μέτωπο, κατόπιν  προπαρασκευής πυροβολικού, οι Ιταλοί επιτίθενται με σφοδρότητα εναντίον των Ελλήνων, χωρίς να επιτύχουν εδαφικόν κέρδος.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε γιά πολλοστή φορά την Πρέβεζα.

1944.—Στὴν 16η τελετὴ ἀπονομῆς τῶν βραβείων «Ὄσκαρ», ἡ Ἑλληνίδα ἠθοποιός Κατίνα Παξινοῦ ἔλαβε τὸ βραβεῖο τοῦ β’ γυναικείου ρόλου, ἐνσαρκώνοντας μὲ τὸ ἐξαιρετικό της ταλέντο τὴν «Πιλάρ», στὴν ταινία τοῦ 1943 μὲ τίτλο, «Γιὰ ποιόν κτυπᾶ ἡ καμπάνα». Εἶναι ἡ πρώτη ἀλλοδαπή ἠθοποιὸς ποὺ κέρδισε τὸ συγκεκριμένο βραβεῖο. Τὸ θέμα τῆς κινηματογραφικῆς ταινίας βασίστηκε σὲ νουβέλα τοῦ Ἔρνεστ Χέμινγουεϊ. Τοὺς πρωταγωνιστικοὺς ρόλους εἶχαν οἱ Γκάρυ Κοῦπερ καὶ Ἴνγκριντ Μπέργκμαν. Ἡ Παξινοῦ σὲ συνέντευξή της, δήλωσε ὅτι: «Τὸ Ὄσκαρ δὲν εἶναι δικὸ μου. Ἀνήκει στὴν Ἑλλάδα».

1945.—Δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων καταλήψεως τής νήσου Τήλου (Δωδεκάνησα) από Ιερολοχίτες. Είχαμε 2 τραυματίες, ενώ ο εχθρός μέτρησε 20 νεκρούς, 8 τραυματίες και 142 αιχμάλωτους.

.—Μετά το πέρας τής βουργάρικης κατοχής, η πόλη των Σερρών επαναφέρει τις ελληνικές ονομασίες σε δρόμους και πλατείες.

.—Κατά την διάρκεια διατεταγμένης εκπαιδευτικής πτήσεως στην Ροδεσία, βρήκε τον θάνατο λόγω πτώσεως τού αεροπλάνου του, ο πιλότος μας Ιωάννης Κατεχάκης. Ο ήρωας πιλότος γεννήθηκε το 1924 στον Πλάτανο Ηρακλείου Κρήτης. http://www.pasoipa.org.gr/

1949.—Σημαντικές νίκες σημειώνει ο Εθνικός στρατός στην Πελοπόννησο και στην Στερεά Ελλάδα.

1951.—Η παραδοχή τού κομμουνιστή ο οποίος εκτέλεσε τον εθνομάρτυρα Ψαρρό. Σε επίσημη έκθεσή του, ο ταγματάρχης τού Κ.Κ.Ε. Ζούλας, μεταξύ άλλων γράφει: «[…]Τον Ψαρρό τον σκότωσα εγώ, όπως είμαστε σύμφωνοι με τον Άρη». Τον Απρίλιο τού 1944, στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κομμουνιστών εναντίον Ελλήνων τού 5/42, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο 303 αντάρτες μας.

1954.—Κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως στο Μπογιάτι Αττικής, το αεροσκάφος τού πιλότου Παναγιώτη Τσιλίδη συγκρούστηκε με άλλο στο οποίο επέβαινε ο δόκιμος έφεδρος χειριστής Καραβότας Κωνσταντίνος, με αποτέλεσμα τον θάνατο και των δύο.

1955.—Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος, μεταβαίνει στην Ελβετία λόγω προβλημάτων υγείας.

1958.—Μετά την αποχώρηση δέκα πέντε βουλευτών από την Ε.Ρ.Ε., ανάμεσα στους οποίους είναι οι Γ. Ράλλης και Π. Παπαληγούρας, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει την παραίτηση τής κυβερνήσεώς του. Προκηρύσσονται εκλογές γιά την 11η Μαΐου.

.—Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, ο διάσημος αρχιμάγειρος Νικόλαος Τσελεμεντές. Καταγόταν απ’ το χωριό Εξάμπελα τής Σίφνου.

1959.—Στην Ρόδο φθάνει γιά συνομιλίες με τον Καραμανλή, ο πρόεδρος τής Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Η συνάντηση θα διαρκέσει δύο ημέρες.

1965.—Ο μεσολαβητής τού Ο.Η.Ε. γιά το Κυπριακό, Γκάλο Πλάζα, σε μία δημόσια συνέντευξη στο Λονδίνο, παραδέχεται πως οι διαφορές μεταξύ Ελλήνων και τούρκων είναι αγεφύρωτες. Στις 26 τού ίδιου μήνα, θα καταθέσει επίσημα την έκθεση την οποία συνέταξε.

1972.—Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός, ζητούν την παραίτηση τού αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ΄ από την προεδρία τής Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι υποστηρικτές τού Μακάριου κινητοποιήθηκαν άμεσα και διαδήλωσαν υπέρ του.

1979.—Το πετρελαιοφόρο «Μεσσηνιακή Φροντίς», ρύπανε την θάλασσα στους Καλούς Λιμένες Κρήτης με 12.000 τόνους πετρέλαιο.

1995.—Στην Βουλή, 181 βουλευτές ψηφίζουν υπέρ τής υποψηφιότητας τού Κωστή Στεφανόπουλου γιά την προεδρία τής Δημοκρατίας, έναντι 108, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ τού Αθανάσιου Τσαλδάρη.

2000.—Δελτίο τύπου τής Σ.Φ.Ε.Β.Α., γνωστοποιεί ότι το επίσημο αλβανικό κράτος δέχεται και χαρακτηρίζει «ιστορικό γεγονός με επίσημα ντοκουμέντα», το βιβλίο τής αλβανίδας Καλλιόπης Νάσκα, «Ντοκουμέντα από τα αρχεία τού κράτους γιά την Τσαμουριά, 1912-1939» (βλ. και 24/6ου).

2018.—Περίπου 1.000 δάσκαλοι, καθηγητές από όλη την επικράτεια (Χαλκίδα, Ικαρία, Κέρκυρα, Εύβοια, κ.α.) αλλά και φοιτητές, συμμετέχουν σε συλλαλητήριο οργανωμένο κυρίως από το Κ.Κ.Ε., διεκδικώντας μόνιμους διορισμούς εκπερδευτικών.

.—Ανοχύρωτη στους κουκουλοφόρους η πρωτεύουσα των Αθηνών, ενώ η ΕΛ. ΑΣ. και το αρμόδιο Υπουργείο αλληλοκατηγορούνται γιά τις ευθύνες. Είναι η τέταρτη ημέρα κατά την οποία συνεχίζονται οι καταστροφικές επιθέσεις αναρχικών κουκουλοφόρων σε διάφορα σημεία τής χώρας, με αφορμή την μη μεταγωγή τού Κώστα Γιαγτζόγλου από τις φυλακές τής Λάρισας στον Κορυδαλλό. Με δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Γενικός Γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος, περιέγραψε αυτό που συμβαίνει μετά την σύλληψη τέτοιων στοιχείων. «[…] Πώς να αντιμετωπιστούν οι μπαχαλάκηδες όταν καταργείς την Ομάδα Δέλτα και όταν η ομάδα ΔΙΑΣ παραμένει σταθερή. Όταν βλέπετε να προσάγονται ‘’Ρουβίκωνες’’ και μετά να ψέγονται συνάδελφοι που τους προσήγαγαν. Όταν δεν σχηματίζεται καμμία δικογραφία εις βάρος τους» (βλ.24/2, 27/2 & 28/2/18).

2019.—Το αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως δέχθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα επίθεση με βόμβες μολότοφ, από 10 με 15 άτομα, τα οποία ήταν μεταμφιεσμένα λόγω των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Από την επίθεση καταστράφηκαν δύο αυτοκίνητα τής ΕΛ.ΑΣ.

.—Οι συμπάθειες τού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τού Τύπου, σαν σήμερα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Αθηνών κυβερνητικό σκάφος τής Βενεζουέλας, μεταφέροντας μεταξύ άλλων και τον υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα. Βάσει των δημοσιευμάτων, κυβερνητικά αεροσκάφη τής κυβερνήσεως Μαδούρο έχουν προσγειωθεί αρκετές φορές το 2018 και στο αεροδρόμιο Αθηνών, αλλά και σε άλλα αεροδρόμια τής χώρας, χωρίς όμως ποτέ να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση γιά τους επιβάτες αλλά και γιά τον σκοπό τής προσγειώσεως. Η επίσημη αιτιολογία γιά να δοθεί άδεια προσγειώσεως ήταν ο ανεφοδιασμός. Ωστόσο, η εμμονή τής αγαπημένης κυβέρνησης τού ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιεί τα ελληνικά αεροδρόμια γιά ανεφοδιασμό, ειδικά τους τελευταίους μήνες όπου το καθεστώς Μαδούρο βρίσκεται στο στόχαστρο τής διεθνούς κοινότητας αλλά και εν μέσω των σοβαρών καταγγελιών τής αντιπολιτεύσεως ότι βγάζει από την χώρα παράνομα τόνους χρυσού, προκαλεί πολλά ερωτήματα.

.—Στον Ι.Ν Αγίου Ραφαήλ Μετεώρων Θεσσαλονίκης τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία τού πυροσβέστη Δημήτρη Τσαλή, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα καθήκοντος από παθολογικά αίτια. Ο πυροσβέστης κατά την διάρκεια επιχειρήσεως κατασβέσεως πυρκαγιάς στο Καλοχώρι, στην Σίνδο, έχασε τις αισθήσεις του. Ο Δημήτρης Τσαλής γεννήθηκε το 1974 στην Ροδόπολη Σερρών, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2001 ως δόκιμος Πυροσβέστης και υπηρετούσε στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση