ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 06 ΜΑΪΟΥ

Ο Βρετανός Στρατηγός Πάτζετ υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό κατά την άφιξή του στην Ρόδο στις 15-5-1945. Φωτογράφος ο Τρέβορ Χόκινς (Trevor Hawkins).
6 Μαΐου

1405.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γεώργιος Καστριώτης γυιός τού Ιωάννη και αργότερα εθνικός ήρωας των αλβανών. Γιά την καταγωγή του, ο Marini Barletii, πρώτος του βιογράφος από την Σκόδρα (αρχές 16ου αι.), τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκιπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών», ενώ ολόκληρη η βιογραφία αναφέρεται μόνο σε Ηπειρώτες και καθόλου σε αλβανούς. Επίσης, ο ίδιος ο Σκεντέρμπεης απευθυνόμενος προς τον ηγεμόνα τού Τάραντα Ιωάννη Αντώνιο και φανερώνοντας έτσι την καταγωγή και τα αληθινά του αισθήματα, γράφει : «.[…] Οι προπάτορες ημών ήσαν Ηπειρώτες, εκ των οποίων ηγέρθη εκείνος ο Πύρρος τού οποίου την ορμήν μόλις οι Ρωμαίοι ηδυνήθησαν να αντικρούσουν».

1602.—Στην Μονή Σωτήρος, στην τοποθεσία Δομπού τού Ελικώνα, κοιμήθηκε ειρηνικά ο Όσιος Σεραφείμ. Ήταν ο Άγιος στου οποίου το σκήνωμα συνήθιζε να παίρνει ευλογία ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πριν από τις μάχες του.

1611.—Ο στολίσκος των κουρσάρικων πλοίων τής Φλωρεντίας επιτίθεται σε μικρό ελληνικό σκάφος στο νησί τής Χαβαγλιανής με προορισμό την Κάρυστο, από το οποίο αιχμαλωτίζει έναν (μάλλον τούρκο) ως σκλάβο. Την Άνοιξη τού 1611 ο ίδιος στόλος επιχείρησε αποτυχημένη κατάληψη μίας πύλης τού φρουρίου τής Καβάλας. Την προηγούμενη χρονιά και μέχρι τον Ιανουάριο τού 1611, οπότε επέστρεψαν στο Λιβόρνο οι Δυτικοί, είχαν καταφέρει να αιχμαλωτίσουν 12 πλοία, να φονεύσουν 700 τούρκους και να λάβουν άλλους 150 ως σκλάβους.

1743.—Από έκθεση τού Ενετικού Προξενείου Θεσσαλονίκης μαθαίνουμε ότι: «[…] εις την Πρόβισταν (οικ. Παλαιοκώμη Σερρών) υπάρχει εργοστάσιον κανονιών και βομβών, διότι εις εκείνα τα μέρη είναι τα μεταλλεία και εκεί γίνονται αι κατεργασίαι τού σιδήρου» (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

1790.—(π.ημ.) Ο ήρωας Λάμπρος Κατσώνης συνάπτει σκληρή ναυμαχία εναντίον των τούρκων στον Καφηρέα (έναντι τής νήσου Άνδρου) και προξενεί στον τουρκικό στόλο καταστροφές. Στην ναυμαχία αυτή που ξεκίνησε στις 6/17 Μαΐου, αντιπαρατάχθηκαν στην αρχή είκοσι τουρκικά πλοία απέναντι σε επτά τού Λάμπρου Κατσώνη. Το μεσημέρι τής 7ης /18ης Μαΐου, «ξεκίνησε η σκληρότερη σε ένταση ναυμαχία, η οποία συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ και συνολικά ήταν αρκετά επιτυχής γιά τους γενναίους Έλληνες…» όπως γράφει ο Ρώσος ιστορικός Γιούρι Πριάχιν.

1799.—Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη τού Ρώσου ναυάρχου Ουσάκωφ και τού τούρκου ομολόγου του, Καδήρ μπέη. Με αυτήν ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, το οποίο θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα συμμετέχουν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί).

1821.—«Ἐθανατώθη ἐν Κωνσταντινουπόλει ὁ Μπεϊζεδές (δραγουμάνος τοῦ στόλου) Νικόλαος Μουρούζης».

1821.—Τέσσερα ελληνικά πλοία υπό τον Ψαριανό Ανδρέα Γιαννίτση, επιστρέφοντας από την καταδρομική επιχείρηση στα παράλια τού Μελανικού Κόλπου (Δαρδανέλια) με υψωμένη την τουρκική σημαία γιά παραπλάνηση, βάλλουν αιφνιδιαστικά εναντίον τού φρουρίου τής Ίμβρου. Εν συνεχεία αποβιβάζουν Ψαριανούς επαναστάτες, οι οποίοι αναγκάζουν τους τούρκους να υποχωρήσουν στο εσωτερικό τού νησιού, καταλαμβάνουν το φρούριο, το καταστρέφουν και συναποκομίζουν σημαντικές ποσότητες πολεμοφοδίων (βλ. και 2/5).

.—Ο  Μουσταφάμπεης, κεχαγιάμπεης τού Χουρσίτ πασά, με εντολή την καταστολή τής εξεγέρσεως, μπαίνει στην Τρίπολη γιά να ενισχύσει τους πολιορκημένους τούρκους. Γιά μερικές μέρες δεν έκανε απολύτως τίποτα πιστεύοντας ότι στην θέα και μόνο τού στρατού του οι Έλληνες θα σκόρπιζαν, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Από την πλευρά των Ελλήνων, ο Κολοκοτρώνης ενισχύει τα στρατόπεδα σε Χρυσοβίτσι, Λεβίδι και Πιάνα με δυνάμεις υπό τους Πλαπούτα και Ανδρέα Παπαδιαμαντόπουλο.

1823.—Ο Νικόλαος Κριεζιώτης νικά τους τούρκους τού Ομέρ μπέη στο Βατίσι τής Καρύστου και τον καθηλώνει από τις 11 έως τις 25 Μαΐου (βλ. και 5/5).

1825.—Οι πολιορκημένοι τού Μεσολογγίου επιχειρούν την πρώτη έξοδο από την πόλη και προκαλούν μεγάλη σύγχυση στους τούρκους, αλλά τελικά αναγκάζονται να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

.—Οι Έλληνες υπογράφουν συνθήκη με τον Ιμπραήμ, γιά την παράδοση τού Ναυαρίνου. «Ὑπεγράφη συνθήκη ἐν τῇ σκηνῇ τοῦ Ἰμβραὴμ πασᾶ ἔξω τοῦ Νεοκάστρου ὑπὸ τῶν ἀρχηγῶν τῶν Ἑλλήνων Π. Γιατράκου, Γ. Μαυριμιχάλη περὶ παραδόσεως τοῦ φρουρίου Νεοκάστρου εἰς τὸν Ἰμβραήμ».

1826.—Ο Ιμπραήμ, μετά την Άγια Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο (4/5ου) κατακαίει την Κερπινή και άλλα χωριά, στην πορεία του γιά την Τριπολιτσά.

1829.—Το Μεσολόγγι αναπνέει και πάλι τον αέρα τής ελευθερίας.

1865.—Αρχίζουν την λειτουργία τους τα μεταλλεία τού Λαυρίου. Μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή υπάρχει από τα προϊστορικά χρόνια, με ανάπτυξη τον 6ο αιώνα π. Χ. όταν κυβερνούσε ο Πεισίστρατος. Περί το 480 π. Χ., τα έσοδα τού δήμου των Αθηναίων που προέρχονται από την εξαγωγή τού αργύρου, θα βοηθήσουν γιά να ναυπηγήσει ο Θεμιστοκλής τον στόλο που νίκησε τους Πέρσες στην Σαλαμίνα. Τότε έπεισε ο Θεμιστοκλής τους πολίτες τής Αθήνας να παραιτηθούν τού μεριδίου τους από τα έσοδα των μεταλλείων και να το προσφέρουν γιά την ναυπήγηση στόλου. Μετά από πολλούς αιώνες, το 1863, ο Ιταλός Σερπιέρι ήλθε στο Λαύριο, και το 1864 ίδρυσε την ιταλο-γερμανική εταιρεία Roux-Serpieri-Fressynet· έτσι, το 1865, άρχισε πάλι η παραγωγή αργυρούχου μολύβδου στο Λαύριο.

1874.—Βασιλικό Διάταγμα εγκρίνει την ίδρυση γιά το «Ελληνικόν Πυριτιδοποιείον» στο Αιγάλεω. Ιδρυτής του υπήρξε τελικά ο αξιωματικός τού Πυροβολικού Κ. Μωραϊτίνης, αν και αρχικά η άδεια δόθηκε στον Ιω. Δούμα, ο οποίος την πούλησε στον Μωραϊτίνη.

1876.—Σφαγή των προξένων τής Γαλλίας και τής Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη από τον τουρκικό όχλο.

1889.—Σε έκτακτη συνέλευσή τους, οι πληρεξούσιοι τής Κρήτης καταθέτουν σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο κήρυσσε την Ένωση τής Κρήτης με την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα είχε την άμεση και βίαιη αντίδραση τής Πύλης σε βάρος τού χριστιανικού πληθυσμού και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. 

1897.—Αι ελληνικαί δυνάμεις πιέζονται σκληρώς υπό των τουρκικών παρά τον στενωπόν τού Δομοκού και αναγκάζονται να συμπτυχθούν. Αυτή η μάχη υπήρξε το αποκορύφωμα, αλλά ουσιαστικά και το τέλος τού πολέμου.

.—Ο πρώτος νεκρός αξιωματικός τού Σώματος Ιππικού στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, είναι ο Ανθλχος Μαυρομιχάλης Γεώργιος. Έπεσε σαν σήμερα στον Δομοκό.

.—Με παρέμβαση τού τσάρου τής Ρωσίας (αδελφού τής βασίλισσας Όλγας τής Ελλάδος), ο σουλτάνος θα αποδεχθεί πρόταση προσωρινής ανακωχής.

1898.—Τα Τρίκαλα απελευθερώνονται γιά άλλη μία φορά από την οθωμανική κατοχή στην οποία περιήλθαν στις 13 Απριλίου τού 1897, ως αποτέλεσμα τού Ελληνοτουρκικού πολέμου. Η πρώτη τους απελευθέρωση είχε γίνει στις 23 Αυγούστου 1881.

1903.—Ιταλικά πολεμικά πλοία στέλνονται στην Θεσσαλονίκη γιά να βοηθήσουν τον σουλτάνο να καταπνίξει επανάσταση στην Μακεδονία.[!..]

1906.—Οι Λάκωνες Μακεδονομάχοι Αντώνιος Βλαχάκης, και Λεωνίδας Πετροπουλάκης, έφτασαν με τους άνδρες τους στην Μονή τού Αγίου Αθανασίου κοντά στο χωριό Οσνίτσανη (Καστανόφυτο). Η διαταγή που έλαβαν από το Κέντρο Μοναστηρίου ήταν να προσβάλουν το Εξαρχικό χωριό, σε συνεργασία με τέσσερα άλλα τμήματα Μακεδονομάχων  υπό τους Βλάχο, Μπαϊρακτάρη, Χριστόπουλο, Π. Πετροπουλάκη και Κόκκινο. Το σώμα τού Βλαχάκη θα επετίθετο κατά των οχυρωμένων μέσα στο Καστανόφυτο κομιτατζήδων, πυρπολώντας ταυτόχρονα τα καταλύματά τους και την κατοικία τού αρχικομιτατζή Δούκα. Η επίθεση θα εκδηλωθεί την επομένη, 7 Μαΐου 1906.

.—Στο Μοναστήρι, τρεις βούργαροι κομιτατζήδες ανοίγουν πυρ με στόχο τον Έλληνα έμπορο Μήτκο Ρουσίδη. Ευτυχώς οι σφαίρες αστόχησαν, αλλά κατά την επίθεση τραυματίστηκε ο ιδιοκτήτης τού κουρείου από το οποίο μόλις είχε βγεί ο Ρουσίδης. Χαρακτηριστικό γιά τους τρείς φονιάδες κομιτατζήδες, είναι το γεγονός ότι ενώ την προηγούμενη χρονιά δήλωναν Σέρβοι, την παρούσα δηλώθηκαν και αυτοπροσδιορίστηκαν ως βούργαροι. [Αργότερα θα αυτοπροσδιορίζονται ως «μακεδόνες»…]

1907.—(ίσως 5 Μαΐου). Οι Μωραΐτες Μακεδονομάχοι Φούφας και Ζάκας βρίσκονται κοντά στο Μουρίκι, όπου θα λημεριάσουν γιά δύο ή τρείς ημέρες, ώστε να ξεκουραστούν και να προετοιμαστούν γιά σκληρό κτύπημα στο Παλαιοχώρι (βλ. 9/5ου), το οποίο οι βούργαροι έχουν μετατρέψει σε σφηκοφωλιά τους.

1910.—Συνεχίζει ο διάλογος των Μεγάλων Δυνάμεων με την τουρκία, σχετικά με την επίλυση τού Κρητικού ζητήματος.

1912.—Την (ν. ημ.) Δευτέρα 6 Μαΐου άρχισε να γίνεται η αποβίβαση των Ιταλών στην πλατεία τού Μανδρακίου Ρόδου. Μαζί τους αποβιβάζονται και πυρομαχικά, πολεμοφόδια, ζώα, φορτηγά αυτοκίνητα, τρόφιμα και φάρμακα. Είχε προηγηθεί η κατασκευή δύο μεγάλων αποβαθρών. Το ιταλικό διοικητήριο, το τελωνείο και το ταχυδρομείο εγκαταστάθηκαν στα αντίστοιχα προϋπάρχοντα τουρκικά.

.—Στην Ρόδο, τοιχοκολλήθηκε το διάγγελμα κατοχής τού στρατηγού Τζιοβάννι Αμέλιο (Giovanni Ameglio).

1914.—(π.ημ.)«Δεν αρκούν όσα υπέστημεν επί τόσους αιώνας;» Αυτό ήταν το παράπονο μιάς νεαρής διδασκάλισσας από την Πρεμετή τής Βορείου Ηπείρου προς τον διάδοχο Γεώργιο, ο οποίος επισκέφτηκε τον τόπο. Νωρίτερα, οι νέοι τής Πρεμετής είχαν πληροφορηθεί γιά τα μειοδοτικά σχέδια των ελλαδιτών πολιτικών, οι οποίοι σκόπευαν να δεχθούν την απόσχιση τής Βορείου Ηπείρου από τον Εθνικό κορμό τής Ελλάδος.

1919.—Άτακτοι τούρκοι στην Μικρά Ασία ενοχλούν το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα.

.—Την ίδια ημέρα, ο σφαγέας των λαών Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα τού Πόντου και ξεκινά εντατικά την οργάνωση τής εθνικής τουρκικής αντιστάσεως από τα ένοπλα εναπομείναντα στρατιωτικά σώματα, που ήταν κατακερματισμένα. Κατέσφαξε τον τόπο.

.—Στην Διάσκεψη Παρισίων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος προτείνει γιά την εξασφάλιση τής ελληνικής αποβάσεως, ένα σχήμα, το οποίο ξεκινούσε από το ΒΔ τμήμα τού Βιλαετίου Αϊδινίου και συμπεριλάμβανε τμήματα τού Βιλαετίου τής Προύσας και τού Αδραμυτίου, συνολικής εκτάσεως περίπου 7.000 τ.χλμ. Πρότεινε δηλαδή την κατοχή μιάς μικρής σχετικά εκτάσεως, ικανής να προστατευθεί από τις ελληνικές δυνάμεις αλλά και να παρέχει προστασία στις διασκορπισμένες χριστιανικές μειονότητες. Οι διαπραγματεύσεις τελικά διαμόρφωσαν το όριο τής ελληνικής κατοχής να καθορίζεται από την γραμμή Κυδωνίες-Πέργαμος-Αξάριο (Ακχισάρ)-Μαγνησία-Ναζιλί-Αϊδίνι, με επικεφαλής όμως τον Βρετανό στρατηγό Μιλν (κάτι που αποτέλεσε πληγή στην εξουσία και το κύρος τού Ελληνικού γοήτρου). [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας].

1920.—Στο Μέτωπο τής Μικράς Ασίας γίνεται δράση περιπόλων.

1921.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μικρά Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μικρά Ασία ενεργεί ανιχνεύσεις περιπόλων.

1924.—Οι φόνοι, οι δηώσεις, οι εξισλαμισμοί και παντός είδους βιαιοπραγίες εις βάρος της ομογένειας τής Ανατολίας,  συνεχίζουν με αμείωτη ένταση.

.—Στην Βιέννη εκπέμπεται «μανιφέστο» τής ΕΜΕΟ (Αλεξανδρώφ, Πρωτογέρωφ και Σιαούλεφ) γιά τον «καινούριο προσανατολισμό» τού «Μακεδονικού Επαναστατικού Κινήματος». Αυτήν την φορά η διακήρυξη ήθελε να κηρυχτεί η Μακεδονία «Ανεξάρτητο Κράτος», σε αντίθεση με την μέχρι τότε γραμμή τής «Αυτόνομης Μακεδονίας». Από την αρχή στους κόλπους τής οργανώσεως υπήρξαν δύο τάσεις: Οι «Βερχοβιστές» (από τον όρο Varhoven Komitet), δηλαδή οι οπαδοί τής Ανώτατης Επιτροπής που απέβλεπαν στην ενσωμάτωση τής Μακεδονίας στην βουργαρία, και οι «σεντραλιστές» (από τον όρο Centralen Komitet), οι οποίοι προτιμούσαν την δημιουργία ανεξάρτητου ή αυτόνομου κράτους τής Μακεδονίας.

1926.—Η Εθνική Τράπεζα τής Ελλάδος γνωστοποιεί ότι στο εξής θα δίνονται δάνεια και στις γυναίκες.

1928.—Στην εφημερίδα «Εμπρός», ο αρθρογράφος Θωμόπουλος μάς ενημερώνει ότι πρώτος ο βασιλιέας Γεώργιος Β΄ είχε παρασημοφορήσει «[…] ως αριστοτέχνας θεωρουμένους προ είκοσι ετών (τους) Καραγκιοζοπαίκτας αδελφούς Θεοδωρέλους των οποίων τας παραστάσεις ετίμα τακτικώς διά τής αυτοπροσώπου παρουσίας του μετά των πριγκίπων και πριγκιπισσών». Λίγο παρακάτω γίνεται αναφορά στην τακτική χρησιμοποίηση των παραστάσεων των αδελφών Θεοδωρέλων από τον Γεώργιο «[…] διά τον εθνικόν αναφρονηματισμόν των στρατιωτών και την ψυχαγωγίαν των», αφού όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος, ο βασιλέας είχε διακρίνει την επίδραση τού Καραγκιόζη στις λαϊκές τάξεις, στις οποίες το  «ντελικάτο ύφος των κομεντί» δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

1934.—Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Κονδύλης επισκέπτεται επισήμως την πρωτεύουσα τής τουρκίας Άγκυρα.

1936.—Η κυβέρνηση καταστέλλει με βία την από 29 Απριλίου απεργία που πραγματοποίησαν οι καπνεργάτες τής Θεσσαλονίκης και η οποία στις 6 Μαΐου μεταβλήθηκε σε πανεργατική.

.—Η Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει τον νόμο υπ’ αριθ. 3 (Εφημερίς τής Κυβερνήσεως τεύχος Α΄12.5.1936), με τον οποίο δύνανται να στεγαστούν προσωρινά σε διαμερίσματα τού κτηρίου τής Βουλής το Συμβούλιο τής Επικρατείας και το Ανώτατο Οικονομικό Συμβούλιο. Επίσης αποφασίζει ότι από τις Βιβλιοθήκες τής Βουλής, η Βιβλιοθήκη Ψυχάρη-Μπενάκη διατηρείται στο κτήριο τής οδού Άνθιμου Γαζή ως φιλολογική βιβλιοθήκη και όλη η παλαιά βιβλιοθήκη μεταφέρεται στο Μέγαρο τής Βουλής.

1941.—Ημερομηνία ιδρύσεως τής αντιστασιακής ομάδας «Φιλική Εταιρεία». Από τούς κύριους δημιουργούς και εμπνευστής, είναι ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ενώ το έργο της υπήρξε πολύπλευρο. Μεταξύ άλλων, αντιστάθηκε στα σχέδια τού γενίτσαρου και κατάσκοπου τής Ιταλίας, Αλκιβιάδη Διαμάντη, ο οποίος προπαγάνδιζε ως μη Έλληνες τούς Βλάχους (!..) και διατηρούσε μιά ομάδα κατσαπλιάδων με το όνομα «Ρωμαϊκή Λεγεώνα». Η δράση τού Αβέρωφ και τής οργανώσεώς του, έληξε σχετικά νωρίς, όταν πυρπόλησαν αποθήκη εφοδιασμού που προοριζόταν γιά την εν λόγω δωσίλογη ομάδα. Τότε οι Ιταλοί συνέλαβαν τον αρχηγό Αβέρωφ (28/4/1942) και τον εκτόπισαν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στην Ιταλία.

.—Τα πολιτικά κόμματα τής εποχής, με προτροπή κυρίως τού Γεώργιου Παπανδρέου, όπως και άλλων, αναγνωρίζουν την δωσίλογη κυβέρνηση Τσολάκογλου και μάλιστα προπαγανδίζουν από τον Τύπο ότι είναι επιβεβλημένη (!..) «[…] πάντες ανεγνώρισαν ότι η Κυβέρνησις Ανάγκης είναι επιβεβλημένον να υποστηριχθεί εκ μέρους πάντων των Ελλήνων άνευ επιφυλάξεων και ειλικρινώς».

1943.—Λήγει η επίθεση τής ΠΑΟ εναντίον Ιταλών στον Φαρδύκαμπο τής Μακεδονίας. Από την προηγούμενη ημέρα, περίπου 100 αντάρτες τής ΠΑΟ και 800 οπλισμένοι χωρικοί τής περιοχής Βοΐου-Σιάτιστας-Γρεβενών και Παλαιοκάστρου, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην θέση Φαρδύκαμπος εναντίον κινούμενης από τα Γρεβενά προς την Σιάτιστα πεζοπόρου ιταλικής φάλαγγας. Αρχηγός των Ελλήνων ανταρτών ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Ιωάννης Κοντονάσιος και άλλοι ανώτεροι και κατώτεροι Έλληνες αξιωματικοί.  Η ιταλική φάλαγγα την οποία κατάφεραν να διαλύσουν, αποτελείτο από ένα τάγμα πεζικού και μία πυροβολαρχία. Απώλειες Ιταλών νεκροί 38, τραυματίες 67, αιχμάλωτοι 598 μαζί με τον οπλισμό τους. Ελλήνων νεκροί 3, τραυματίες 9.

.—Στο τρίτο περίπου χιλιόμετρο τού δρόμου Ηγουμενίτσας Καστριού, η αιμοσταγής συμμορία Τσάμηδων τού Ρεφάτ Ντούλες και Καραμάν Μούλα Χαλήλ, δολοφονεί ύπουλα και άνανδρα τον Έλληνα Πέτρο Οικονομίδη από τον Άγιο Βλάσιο Θεσπρωτίας. Λίγο νωρίτερα, κάποιος Μουσουλμάνος είχε πει στον Ρεφάτ Ντούλε: «Τί σκοτώνετε, όποιον κι’ όποιον. Να. Αν θέλετε να σκοτώσετε αυτόν», δείχνοντας τον άτυχο Οικονομίδη που περνούσε από κοντά τους.

1944.—(6-15/5). Ισχυρές βουργαρικές δυνάμεις επιχειρούν εκκαθάριση τής περιοχής βόρεια τής γέφυρας Παπάδων τής Δράμας από τις Εθνικές Ανταρτικές Ομάδες τής ΕΣΕΑ. Μετά όμως από την ισχυρή αντίσταση των ανταρτικών ομάδων, αναγκάστηκαν στις 15 Μαΐου να εγκαταλείψουν την μάχη. Απώλειες βούργαρων: 42 αξιωματικοί και 702 οπλίτες.

.—Στην θέση «Καράλακκος» (ή «Γκουνταμάνι») τού Ολύμπου, ομάδα τού ΕΛΑΣ έπληξε γερμανικό απόσπασμα το οποίο εξέδραμε από την Λάρισα. Οι απώλειες των ανταρτών ήταν 11 νεκροί.

1947.—Το τέλος τής Βρετανικής παρουσίας στην Δωδεκάνησο, και το διπλωματικό παρασκήνιο. Με το ιστορικό τηλεγράφημα που απέστειλε ο στρατιωτικός Διοικητής Δωδεκανήσου αντιναύαρχος Ιωαννίδης προς την Κυβέρνηση, ενημέρωνε ότι: «Σήμερον την πρωίαν ανεχώρησε τελευταίον κλιμάκιον τέως αγγλικής Διοικήσεως».

.—Κομμουνιστές  δολοφόνησαν τον ιερέα Ευθύμιο Λιακό.

1962.—Λήγει η Εαρινή διάσκεψη τού ΝΑΤΟ στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών, η οποία άρχισε στις 3 τού μήνα.

1970.—Εγκαίνια τού πρώτου δορυφορικού σταθμού εδάφους τού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος στις Θερμοπύλες. Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε στα Σκάρφεια (κοντά στις Θερμοπύλες), ο πρώτος επίγειος δορυφορικός σταθμός τού Ο.Τ.Ε. γιά την διευκόλυνση των διεθνών τηλεπικοινωνιών τής χώρας. Η κλίσεις κατόπιν προσκλήσεως και αναμονής, σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν. Η εγκαινίαση τού Δορυφορικού Σταθμού έγινε από τον Αντιπρόεδρο τής Κυβερνήσεως, Νικόλαο Μακαρέζο, παρουσία τού Μητροπολίτη Φθιώτιδας Δαμασκηνού, τού Διοικητή τού Ο.Τ.Ε., Λεωνίδα Αλεξανδρόπουλου, και υφυπουργών τής Κυβερνήσεως. Ο δορυφορικός σταθμός ήταν από τους ελάχιστους που υπήρχαν στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο.

1972.—Το δικαστήριο καταδικάζει τετράκις εις θάνατον τον στυγερό δολοφόνο Βασίλη Λυμπέρη όπως και τον 18 ετών συνεργό του, Παύλο Αγγελόπουλο, ενώ σε ισόβια καταδικάζει τον 24 ετών Θεόδωρο Καπρέτσο και σε τρία χρόνια φυλάκιση τον τέταρτο συνεργό, τον 19χρονο Αθανάσιο Σταμάτη. Ο δολοφόνος με τους συνεργούς του, δολοφόνησε την σύζυγό του Βασιλική, τα δύο νήπια παιδιά τους και την πεθερά του, βάζοντας φωτιά στο σπίτι τους την ώρα που κοιμόντουσαν. Ο Βασίλης Λυμπέρης είναι ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην Ελλάδα.

1974.—«Καίγομαι γιά τον Χριστό μου πουλόπο μ’. Έτσι να γίνετε κι εσείς». Αυτή ήταν μία από τις φράσεις που έλεγε η Οσία Σοφία η Ποντία, η εν Κλεισούρα ασκήσασα, η οποία εκοιμήθη σαν σήμερα. Την παραπάνω φράση την είπε η Αγία όταν απορημένοι προσκυνητές την είδαν καταχείμωνο να ρίχνει παγωμένο νερό στον λαιμό και τα χέρια της. Επίσης, δεν ήταν λίγοι αυτοί που την είδαν να μεγαλώνει με τα χέρια της μία αρκούδα τού δάσους, την οποία τάιζε ψωμί με τα χέρια, λέγοντάς της, «Έλα, Ρούσα μ’, έλα να τρώεις ψωμόπον». Ατελείωτες είναι οι ιστορίες και τα ανεξήγητα με την γιαγιά Σοφία από τον Πόντο, πολλοί όμως είναι και όσοι ωφελήθηκαν ποικιλοτρόπως από αυτήν. Στα ανύπανδρα κορίτσια τα οποία τύχαινε να παραστρατήσουν, φερόταν καλύτερα κι’ από μάνα. Τα νουθετούσε λέγοντας : «Η Παναΐα ‘κι θα χάν’ σας», ενώ φρόντιζε τόσο γιά την αποκατάσταση όσο και γιά την προίκα τους ακόμη.  Η Εκκλησία την ενέταξε το 2011 στις αγιολογικές δέλτους της, και, την 1η Ιουλίου 2012 έγινε η ανακήρυξή της από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Καστοριά.

1980.—Πρώτη συμμετοχή του Νίκου (Γεωργαλή) Γκάλη στην Εθνική Ελλάδος στον αγώνα καλαθοσφαιρίσεως εναντίον τής Σουηδίας (71-79) στο Βεβέ τής Ελβετίας γιά το Προολυμπιακό Τουρνουά, στην οποία σημειώνει 25 πόντους. Παιδί Ελλήνων μεταναστών από την Ρόδο, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου τού 1957 στο Νιού Τζέρσεϊ τής Νέας Υόρκης. Με ύψος 1,83 κατάφερε να διαπρέψει στο κατεξοχήν παιχνίδι των ψηλών, δημιουργώντας νέα πρότυπα.

1984.—Το ΚΟΔΗΣΟ  τού Γιάγκου Πεσμαζόγλου, αποφασίζει να συνεργαστεί με την Ν.Δ. στις εκλογές.

1986.—Σοβαρότατα προβλήματα προκαλεί στην χώρα η ραδιενεργός μόλυνση που οφείλεται στο πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ τής Ουκρανίας. Είναι το χειρότερο γνωστό πυρηνικό ατύχημα που δημιούργησε μία περιβαλλοντολογική καταστροφή, τις οποίας ακόμη δεν έχουμε μετρήσει πλήρως τις καταστροφικές συνέπειες.

1991.—Στην Αθήνα αρχίζει η δίκη τού Γιώργου Λούβαρη και τεσσάρων απόστρατων αξιωματικών οι οποίοι κατηγορούνται γιά το σκέλος τής λεγόμενης αγοράς τού αιώνα, που έγινε το 1987.

1995.—Απεβίωσε ο Δωδεκανήσιος (από την νήσο Μεγίστη) πρώην πρόεδρος τής Ένωσης Κέντρου και τής ΕΔΗΚ, πρώην υπουργός και βουλευτής Γεώργιος Μαύρος, από πνευμονικό οίδημα. Κατά την διάρκεια τής θητείας του ως υπουργός Αμύνης, συνέβη ένα γεγονός, στο οποίο η αντίδρασή του υποδηλώνει τις αντιλήψεις του ως προς στάση τής χώρας. Η βουργαρία είχε καταλάβει ελληνική νησίδα· κατά την διάρκεια τής εισβολής, φονεύθηκε Έλληνας αξιωματικός. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να απέχει από κάθε ενέργεια μέχρι οι ξένοι παρατηρητές να ολοκληρώσουν τη σύνταξη τού πορίσματος αλλά μετά την υποβολή του, και εφ’ όσον οι βούργαροι δεν υπάκουσαν στην εντολή αποχωρήσεως από την νησίδα, δέχθηκαν ελληνικά πυρά. Σε αρνητικά σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με αυτή την αντίδραση, ο εκλιπών είχε δηλώσει τα εξής: «Η διαφύλαξις τής ακεραιότητος τής χώρας εναντίον εισβολών εις την μεθόριον […]είναι θέμα τού Διοικητού τής μονάδος προκαλύψεως, ο οποίος οφείλει να δράσει κεραυνοβόλως. […] Ως προς την ανάμιξιν τού Ατλαντικού Οργανισμού, διευκρινίζεται ότι ουδεμία ανάγκη προηγούμενης εγκρίσεώς του υπάρχει. […] Εν τοιαύτη περιπτώσει η Ελλάς θα ευρίσκετο εις δεινήν θέσιν, διότι θα εγνώριζον οι παρά τα σύνορα εχθροί, ότι εις οιανδήποτε επίθεσίν των, η Ελλάς ώφειλε να αναμένη με τας χείρας εσταυρωμένας την συγκατάθεσιν των χωρών τού Ατλαντικού. Θα ήτο αφελές να υποστηρίξει κανείς ότι η Ελλάς δαπανώσα το ήμισυ τού προϋπολογισμού διά την συντήρησιν τού μεγαλυτέρου στρατού τής ηπειρωτικής Ευρώπης, δεν δύναται να υπερασπισθεί το έδαφός της αμυνομένη εναντίον θρασείας προκλήσεως των βουλγάρων».

1997.—Οι συνοδικοί ιεράρχες ζητούν από την Κυβέρνηση να μην φορολογηθούν επιπλέον οι δωρεές και η ακίνητη περιουσία τής Εκκλησίας.

2004.—Φθάνει στην Αθήνα γιά διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία γιά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

2007.—Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) γιά τέταρτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό των τεσσάρων (φάϊναλ-φορ) που έγινε στο ΟΑΚΑ τής Αθήνας, επικράτησε τής ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91.

2010.—Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου Α. Γιώργος μαζί με τον υπ. Οικονομικών Παπακωνσταντίνου, επέβαλαν το Πρώτο Μνημόνιο με τον Ν. 3845. Βάσει τού Συντάγματος, έπρεπε να ψηφιστεί από τα 3/5 τής Βουλής, δηλαδή από 180 βουλευτές. Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας, το επέβαλαν μόνοι τους.

2012.—Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην χώρα.

.—Απεβίωσε ανήμερα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, η Μαρίκα Μητσοτάκη, το γένος Γιαννούκου, σύζυγος τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση