ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 13 ΜΑΪΟΥ

Αγωνιστής Χρήστος «Αναγνώστης» Παπαγεωργίου. Έργο τού Πέτερ φον Ες «Ο Αναγνωσταράς νικά τους τούρκους στο Βαλτέτσι»
13 Μαΐου

1324.—Ημερομηνία στέψεως τού Ούγου Δ΄ στην Αμμόχωστο, ως βασιλέα των Ιεροσολύμων. Λίγες ημέρες νωρίτερα στην Λευκωσία, είχε χριστεί βασιλέας τής Κύπρου. 

1347.—Ο Ιωάννης Στ΄ Καντακουζηνός, στέφεται συναυτοκράτορας τού Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου. Υπήρξε ένας από τους ικανότερους και μεγαλοφυέστερους Αυτοκράτορες τής Ανατολικής Ορθόδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Διέθετε εξαιρετικές πνευματικές και ηθικές αρετές, καθώς και μεγάλες πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές ικανότητες. Ανέλαβε τόσο ως μέγας δομέστικος (πρωθυπουργός) τού Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου όσο και ως Αυτοκράτορας (1347-1354), μία δραστήρια προσπάθεια γιά την ανόρθωση τής Αυτοκρατορίας που βρισκόταν σε βαθιά παρακμή. Οι προσπάθειές του, ενδεχομένως θα είχαν καρποφορήσει, αν δεν προσέκρουαν σε έναν πρόσθετο εχθρικό παράγοντα· την πρωτοφανή εμπάθεια, τις άθλιες δολοπλοκίες, το τυφλό μίσος και τις συνωμοσίες των πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι τον εξώθησαν σε έναν ολέθριο γιά την Αυτοκρατορία εμφύλιο πόλεμο.

1579.—Βενετικό πλοίο το οποίο έφθασε έξω από το λιμάνι τού Αυλώνα, έπεσε θύμα οθωμανών πειρατών από την Μπαρμπαριά οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον τόπο ως ορμητήριο. Αιχμαλώτησαν Έλληνες τους οποίους οδήγησαν στην πόλη Αυλώνα γιά να τους πουλήσουν ως σκλάβους, αλλά τελικά εξαγοράστηκαν και σώθηκαν χάρις στην παρέμβαση τού Βενετού πρόξενου.

1611.—Ο στολίσκος των κουρσάρικων τής Φλωρεντίας επιτίθεται σε ελληνικό καΐκι κοντά στην νήσο Γιούρα, από το οποίο αιχμαλώτισαν και κράτησαν 13 τούρκους ως σκλάβους. Το σκάφος είχε προορισμό την Πόλη.

1790.—Η Ελληνική αποστολή πρεσβευτών καταφθάνει στην Μολδαβία γιά να συναντήσει τον αρχηγό των ρωσικών δυνάμεων, Ποτέμκιν. Έχουν συστατικές επιστολές τής ίδιας τής αυτοκράτειρας Αικατερίνης, ώστε να ζητήσουν βοήθεια γιά ν’ αρχίσουν την νέα επανάσταση.

1792.—Δύο γαλλικά εμπορικά γεμάτα πλούσια φορτία από την Μασσαλία, με προορισμό την Σμύρνη, έπεσαν θύματα τού κουρσάρικου στόλου τού Κατσώνη ο οποίος τα οδήγησε στην Μάνη. Ήδη από τα τέλη Απριλίου ο θρυλικός Κατσώνης μετέφερε το αρχηγείο του στο Πόρτο Κάγιο, όταν πλέον έγινε αντιληπτό ότι ήταν ανεπιθύμητος στα κατεχόμενα από τους Βενετούς μέρη μας. Τον ακολούθησαν 1.500 άνδρες του.

1818.—Στην Οδησσό, μυείται στην Φιλική Εταιρεία ο ναύαρχος τού Εικοσιένα, Νικολής Αποστόλης, από τον Πάτμιο Αγωνιστή, Δημήτριο Θέμελη.

1821.—(12-13/5) «Μάχαι εἰς τὸ χωρίον Βαλτέτσι τοῦ Δήμου Βαλτετσίου τῆς Ἐπαρχίας Μαντινείας καὶ μεγάλαι νῖκαι Ἑλλήνων. Ταύτας διηύθυναν ἐκ μὲν τῶν Ἑλλήνων οἱ Θ. Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης, Ἠλίας καὶ Ἰωάννης Μαυρομιχάλαι, ἀδελφοί Πλαπούτα, Εὐμορφόπουλος, Παπατσώνης, Κεφάλας, Γιατράκος, Σαλαφατῖνος κ.λπ. ἐκ δὲ τῶν τούρκων ὁ Κεχαγιᾶς τοῦ  Χουρσὶτ πασᾶ Μουσταφάμπεης». Ο Μουσταφάμπεης, κεχαγιάμπεης τού Χουρσίτ πασά, στις 12 Μαΐου επιχείρησε μία πρώτη απόπειρα διάσπασης τής πολιορκίας τής Τριπόλεως, και επιτέθηκε με ισχυρές δυνάμεις εναντίον των πολιορκητών στο Βαλτέτσι από βορρά και νότο. Την θέση υπερασπίστηκαν λυσσαλέα, στρατιωτικά σώματα των Μαυρομιχαλαίων (Κυριακούλης, Ηλίας και Γιάννης), τού Κολοκοτρώνη, των Πλαπουταίων και άλλων καπεταναίων. Οι τουρκικές δυνάμεις τράπηκαν σε άτακτη φυγή, αφήνοντας στο πεδίο τής μάχης πεντακόσιους νεκρούς και 4.000 όπλα. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν ελάχιστοι, ενώ μία Μανιάτισσα ονόματι Σταυριάνα, προκάλεσε με την ανδρεία της τον θαυμασμό όλων. Στο Βαλτέτσι οι Έλληνες πέτυχαν την πρώτη μεγάλη νίκη εναντίον των τούρκων (βλ. και 12/5).

1822.—Οι Κρήτες επαναστάτες υπό τους Σήφακα, Δαμιανό, Χάλη και Λερά, επιτίθενται εναντίον των τούρκων έξω από τα Χανιά και τους τρέπουν σε φυγή. Η προσφορά τής Κρήτης στην εδραίωση τής Ελληνικής επαναστάσεως είναι μεγάλη, καθώς γιά 3 χρόνια κράτησε απασχολημένο τον στρατό τού Μωχάμετ Άλη στο νησί, ενώ πολλοί ήταν επίσης οι Κρητικοί που συμμετείχαν στην εξέγερση στην ηπειρωτική Ελλάδα (βλ. και 12/5).

1828.—«Ὁ Μουσταφᾶ πασᾶς κατέλαβεν τὸν Ἄσκυφον τῆς Κρήτης ἀμαχητί». Ο Μουσταφάς είχε στείλει επιστολή στους Σφακιανούς αγωνιστές προειδοποιώντας τους να μείνουν  ουδέτεροι από την Επανάσταση γιά το καλό τους. Στην διαδρομή από Ασκύφου – Καψοδάσος, έχασε ένα ιππέα, ενώ οι Καλλικρατιανοί σκότωσαν  24 πεζούς και αιχμαλώτισαν έναν αξιωματικό. Ο κλεφτοπόλεμος, οι νυχτερινές ενέδρες και το ταμπούρωμα στα βουνά, ήταν η κύρια στρατηγική των εξεγερμένων.

1831.—Το στασιαστικό τάγμα τού Τσάμη (Δημήτρη) Καρατάσου, με σκοπό την ανατροπή τού Κυβερνήτη, κυκλώθηκε στους Λιβανάτες. Τελικά, θα καταφέρει να διασπάσει τον κλοιό και να διαφύγει.

1844.—Νέος αρχηγός τού σώματος Χωροφυλακής ο Μεσολογγίτης Μήτρος Δεληγιώργης ή Δεληγιωργόπουλος. Πανάξιο τέκνο τής Ελλάδος σε όλη την διάρκεια το Αγώνα, όντας πλούσιος είχε διαμοιράσει την περιουσία του γιά να ταΐζει και να εξοπλίζει τους άνδρες του. Μετά το πέρας τού Αγώνα ήλθε σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, μιάς και ξόδεψε 149.164 γρόσια τα οποία ουδέποτε έλαβε πίσω, αλλά με την σύσταση τής Χωροφυλακής τοποθετήθηκε άμεσα ως διοικητής τής Μοιραρχίας Αρκαδίας όπου και διέπρεψε.

1854.—Συνεχίζεται η αποβίβαση στρατιωτών των Μεγάλων Δυνάμεων από τα πολεμικά σκάφη τής Γαλλίας στο λιμάνι τού Πειραιά. Την πρώτη ημέρα (12/5) αποβιβάστηκαν 2.000 στρατιώτες και την επομένη (13/5), άλλοι 1.500.

1883.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας ο ιατρός βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου. Είναι ο άνθρωπος που χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου τού κόσμου, όπως θυμίζει μία αναμνηστική πλάκα τού Καρκινολογικού Ινστιτούτου στο Μαϊάμι, το οποίο μετονομάστηκε σε «Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου». Ήταν πάντα ένας σιωπηλός αγωνιστής τού πνεύματος και τής επιστήμης, επίμονος και ατάραχος, ακούραστος και ταπεινός, ευγενής και αξιοπρεπής. Οι τεράστιες επιστημονικές ικανότητες, αλλά και το ήθος τού αφοσιωμένου ερευνητή, δεν άργησαν να εκτιμηθούν και να καρποφορήσουν στο Ιατρικό Κολέγιο τού Πανεπιστημίου τού Κορνέλλ. Εκεί εργάστηκε το διάστημα 1914-1961, προσφέροντας στην ανθρωπότητα και αποκτώντας όλους τους τίτλους τής ακαδημαϊκής ιεραρχίας. Ο σημαντικός επιστήμονας απεβίωσε στις 19/2/1962.

1898.—Όταν η Διεθνής Επιτροπή χαράξεως συνόρων άφησε εκτός τής ελληνικής επικράτειας την Κουτσούφλιανη, οι κάτοικοί της, σαν σήμερα ακολούθησαν τον παράδειγμα των Παργινών. Έκαψαν τις πατρογονικές τους εστίες, ξέθαψαν τα οστά των προγόνων τους, έκαψαν τα λείψανα των νεκρών τού πρόσφατου πολέμου τού 1897, γιά να μην τα βεβηλώσουν οι τούρκοι, και με επικεφαλής τους προκρίτους και τον ιερέα τους, με τα εικονίσματα από την εκκλησία τους ανά χείρας, εισήλθαν στην ελεύθερη Ελλάδα περνώντας την νέα μεθόριο. Διάλεξαν μία νέα τοποθεσία γιά να ξαναχτίσουν το χωριό τους και έδωσαν μάθημα φιλοπατρίας, ηρωισμού και αυταπάρνησης αναπτερώνοντας το ηθικό όλων των Ελλήνων.

1901.—Δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Πρωία» αναφέρονται στις δηλώσεις τού διευθυντή τής Βιομηχανικής Ακαδημίας και καθηγητή χημείας σε αυτήν, Όθωνος Ρουσόπουλου. Ο Ρουσόπουλος εξέθετε στο τελευταίο τεύχος τής Ακαδημίας, τον τρόπο με τον οποίο καθαρίστηκαν και σώθηκαν από ολοκληρωτική διάλυση οι αρχαιότητες των Αντικυθήρων.

1905.—Οι κτηνώδεις βούργαροι στο χωριό Σκότσιβερ τού Μοναστηρίου, δολοφονούν αγρίως τον Έλληνα Γεώργιο Δήμου μέσα στο σπίτι του. Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με ανηλεείς σφαγές αμάχων.

1906.—Νέα ελληνικά σώματα, υπό την αρχηγία παλαιών και δοκιμασμένων οπλαρχηγών, πέρασαν τα Ελληνοτουρκικά σύνορα με προορισμό την Δυτική Μακεδονία. Το μεγαλύτερο από αυτά, δυνάμεως σαράντα επτά ανδρών, με καπετάνιο τον Γεώργιο Βολάνη, προοριζόταν γιά την περιοχή τού Μοριχόβου. Το σώμα τού Παύλου Γύπαρη, δυνάμεως δέκα πέντε ανδρών, προοριζόταν γιά την περιοχήν των Κορεστίων.

1908.—Ανταρτικά σώματα των Γεώργιου Δικώνυμου – Μακρή και Λ. Παπαλουκά (Καπετάν Ρουμελιώτη), προσέβαλαν το χωριό Ιεροπηγή των Κορεστίων (Καστοριά), που ήταν ισχυρό κέντρο των βουργαρικών δυνάμεων. Κατά την μάχη πυρπολήθηκαν 27 σπίτια και σκοτώθηκαν τριάντα κομιτατζήδες. Έπειτα, λόγω τής τουρκικής καταδιώξεως, ο Παπαλουκάς κινήθηκε προς τα Καστανοχώρια, ενώ ο Μακρής εισήλθε στα Κορέστια.

1912.—Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο τύπου «Φάρμαν» στην Ελλάδα.

.—Δευτέρα και Τρίτη 13 και 14 Μαΐου, άρχισε η προετοιμασία των Ιταλών γιά την επιχείρηση στο εσωτερικό τής νήσου Ρόδου, στο χωριό Ψίνθος, όπου είχε καταφύγει ολόκληρος ο τουρκικός στρατός.

1913.—Συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα και να εισέρχονται στην χώρα τα κύματα των διωκόμενων από τους βούργαρους, ομοεθνών μας. Γιά την Ανατολική Θράκη, τα δύσκολα χρόνια άρχισαν λίγο πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους, όταν τα βουργάρικα κομιτάτα έκαναν συνεχώς επιδρομές και τρομοκρατούσαν τους κατοίκους, ενώ η τουρκική διοίκηση αδυνατούσε να προστατεύσει τους υπηκόους της. Μετά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο και την ήττα τής τουρκίας, η περιοχή τής Ανατολικής Θράκης καταλήφθηκε από τους βούργαρους που άρχισαν την προσπάθεια βίαιου εκβουλγαρισμού. Στην περιοχή τής Ανατολικής Ρωμυλίας (Βορείου Θράκης), μετά από την βίαιη προσάρτησή της στην βουργαρία το 1885, οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εκβουργαρισμού της με διάφορα μέτρα που έλαβαν οι βουργάρικες κυβερνήσεις· όπως η υποχρεωτική φοίτηση στα βουργαρικά σχολεία όλων των υπηκόων από 6 έως 12 ετών, ανεξαρτήτου εθνικότητος, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα ελληνικά. Λίγο αργότερα, όταν άρχισε η ένοπλη φάση τού Μακεδονικού Αγώνα, οι νίκες των Ελλήνων δυναμίτησαν την βουργάρικη κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν τραγικοί και ανθελληνικοί διωγμοί, κυρίως στην Φιλιππούπολη, στον Πύργο, στην Βάρνα και την Αγχίαλο. Ελληνικές περιουσίες, σχολεία, εμπορικά καταστήματα, κατοικίες και εκκλησίες καταστράφηκαν ολοσχερώς από την μανία τού βουργάρικου όχλου.

1916.—Η κυβέρνηση Σκουλούδη κατόπιν απαιτήσεως των Γερμανών και με αφορμή την αποβίβαση των Άγγλων στην Θεσσαλονίκη, παρέδωσε το Οχυρό Ρούπελ στους Γερμανοβούργαρους στις 13 με 14 Μαΐου. Στις 14 συντάχθηκε σχετικό πρωτόκολλο παραδόσεως και στις 15 Μαΐου, η εφημερίδα ‘’Πατρίς’’ έγραφε: «[…] Επί τού ισχυροτέρου των ελληνικών φρουρίων, κυματίζει από χθες αντί τής κυανολεύκου, η βουλγαρική σημαία

1919.—Η τάξη στην περιοχή Σμύρνης εμπεδώνεται με θυσίες των Ελλήνων. Ο Τζώρτζ Χόρτον από τις ΗΠΑ, καταθέτοντας την προσωπική του μαρτυρία γιά τα γεγονότα, έγραψε: «Πολλά έχουν λεχθεί γιά ωμότητες και σφαγές που διέπραξαν τα ελληνικά στρατεύματα κατά την απόβασή τους στην Σμύρνη τον Μάιο τού 1919. Στην πραγματικότητα τα συμβάντα που έλαβαν χώρα την ημέρα τής αποβάσεως και τις λίγες ημέρες που ακολούθησαν, έχουν μεγαλοποιηθεί· μεταφέρθηκαν στην δημόσια γνώμη σε πολύ μεγαλύτερες αναλογίες από ό,τι είχε γίνει με την προσχεδιασμένη εξόντωση ολόκληρων εθνών από τους τούρκους. Αντιθέτως δεν δόθηκε καμμία προσοχή στην ταχεία εξάλειψη των ταραχών από τις ελληνικές αρχές και στην άμεση τιμωρία των κυριότερων δραστών, μερικών από τους οποίους και με θάνατο.»

.—Το Βαϊνδήριον τής Μικράς Ασίας απελευθερώνεται από το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων.

1920.—Σε ολόκληρο το Μέτωπο στην Μικρά Ασία γίνεται δράσις περιπόλων.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τού 3ου Σώματος Στρατού στην Μικρά Ασία, συνάπτουν σφοδρή μάχη εναντίον των τούρκων.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά τής Μικράς Ασίας δρα με πυροβολικό.

1928.—Πολλά είναι τα θύματα και ανυπολόγιστες οι καταστροφές από την πλημμύρα τού Στρυμόνα ποταμού. Ο κάμπος των Σερρών έγινε λίμνη.

1933.—Η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, προβαίνει στην σύσταση αναθεωρητικού δικαστηρίου γιά τα φορολογικά.

1936.—Συνεχίζουν οι πανελλαδικές απεργίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιά τα αιματηρά επεισόδια τής Θεσσαλονίκης.

1941.—Γερμανοί στρατιώτες πραγματοποιούν τεράστια κλοπή από το μουσείο Χαιρώνειας. Οι Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες την περίοδο τής Κατοχής, δεν αρκέστηκαν να πάρουν μαζί τους μερικά θραύσματα αρχαιοτήτων δήθεν ως αναμνηστικά, αλλά εκτιμάται ότι λεηλάτησαν περισσότερα από 8.500 αντικείμενα που προέρχονται από 37 περιοχές τής Ελλάδος. Ο απολογισμός που γίνεται βάσει τής καταγραφής  «Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ τού πολέμου και των στρατών κατοχής» η οποία συντάχθηκε το 1946 από την Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων τού τότε υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, δεν είναι πλήρης.

.—Η Σαμοθράκη και η Θάσος παραδίδονται από τους Γερμανούς στους βούργαρους. Οι βούργαροι είχαν αποβιβαστεί από τις 12 Μαΐου, και στις 13 έγινε η υποστολή τής  γερμανικής σημαίας, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος τής Θράκης μαζί με την Σαμοθράκη παραχωρήθηκε στην βουργαρία. Οι βούργαροι θα αποχωρήσουν στις 21 Σεπτεμβρίου 1944. Ο λαός τής Θράκης και τής Ανατολικής Μακεδονίας πλήρωσε με πολύ αίμα και πόνο την ιδιαιτέρως βάρβαρη βουργάρικη κατοχή. Ο πικρός αστεϊσμός των κατοίκων που εγκατέλειπαν τις βουργαροκρατούμενες περιοχές και κατέφευγαν με κίνδυνο τής ζωής τους στις γερμανοκρατούμενες δυτικά τού Στρυμόνα, ήταν «φεύγουμε στην ελεύθερη Ελλάδα!».

.—Λίγο μετά από την γερμανική εισβολή, οι Αθηναίοι αρχίζουν να προμηθεύονται το ψωμί με δελτίο, ενώ οι Γερμανοί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό.

1942.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Κωνσταντίνος Αδοσίδης κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής αναρριχήσεως με οξυγόνο, λόγω πτώσεως και συντριβής τού αεροσκάφους του έξω από το αεροδρόμιο Ακίρ τής Παλαιστίνης. Ο Αδοσίδης, με την κατάρρευση τού Ελληνικού Μετώπου το 1941, διέφυγε στην Αίγυπτο όπου συνέχισε την δράση του.  http://www.pasoipa.org.gr/

.—Ο Πήλιο Ζώνιος, από το Καστρί Θεσπρωτίας, σκοτώθηκε στην πόρτα τού σπιτιού του από τον μουσουλμάνο Τσάμη Χατζή Μπέκιο.

1943.—Κατόπιν σατανικής πλεκτάνης τού Άρη Βελουχιώτη, ο ΕΛΑΣ, επιτίθεται στο χωριό Στρώμνη και οι κομμουνιστές αφοπλίζουν το 5/42 Σύνταγμα τού μετέπειτα εθνομάρτυρα Ψαρρού, το οποίο και συλλαμβάνουν. Λίγες ώρες πριν, ο Βελουχιώτης συνέτρωγε με τον Ψαρρό παριστάνοντας τον φίλο. Τελικά, ο Ψαρρός διέλυσε το 5/42 γιά να αποφύγει την αιματοχυσία, ενώ ο ίδιος γλύτωσε χάρις στην επέμβαση των Βρετανών συνδέσμων. Προφανώς, η πράξη ήταν στα πλαίσια μονοπωλήσεως τής αντιστάσεως από τους κομμουνιστές.

1946.—Συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η Δ΄ Αναθεωρητική Βουλή.

1956.—Το Δημοτικό Συμβούλιο τού Δήμου Αθηναίων, αποφασίζει να μετονομάσει τις οδούς Υψηλάντη και Λουκιανού, σε Μιχαήλ Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, ως απότιση φόρου τιμής στους δύο ηρωϊκούς Κύπριους αγωνιστές, τους οποίους απαγχόνισαν οι Άγγλοι.

1974.—Σκοτώθηκαν ο πιλότος μας υποσμηναγός Κουργιαντάκης Θεόδωρος, χειριστής, και ο εκπαιδευόμενος ίκαρος Καλευράς Αλέξιος κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε στο έδαφος και συνετρίβη. Ο υποσμηναγός Κουργιαντάκης γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά.

1978.—Η κυβέρνηση καθιερώνει την 35ετία στους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 έτη.

1982.—Απεβίωσε η Κυρά τής Ρω στο νοσοκομείο τής Ρόδου υποκύπτοντας μετά από τρίμηνη νοσηλεία λόγω εγκεφαλικού.  Η Ελληνίδα κάτοικος τής Ρω Δωδεκανήσου, που επί 40 χρόνια ύψωνε την Ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα, η Δέσποινα Αχλαδιώτη όπως ήταν το όνομά της, γεννήθηκε το 1890. Στην ακριτική Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1927. Μετά τον θάνατό του, το 1940, συνέχισε μόνη της να κατοικεί στην νησίδα, αποτρέποντας με την παρουσία της τους τούρκους να την πατήσουν. Κωμικοτραγικά περιστατικά έχουν ακολουθήσει μετά τον θάνατό της από διάφορους πατριδοκάπηλους, οι οποίοι θέλησαν να ενισχύσουν το «πατριωτικό» τους προφίλ γιά τις επόμενες εκλογές εκμεταλλευόμενοι  την μνήμη της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τής βουλευτίνας τού ΣΥΡΙΖΑ Αυλωνίτου, η οποία βομβάρδισε τα δίκτυα κοινωνικής δικτυώσεως με φωτογραφίες από την νησίδα… ΤΩ!

1992.—Ο καταδικασμένος σε ισόβια Βαγγέλης Ρωχάμης και ο βαρυποινίτης συγκρατούμενός του, Παν. Μηλιτσόπουλος, δραπετεύουν από τις φυλακές υψίστης ασφάλειας τής Αλικαρνασσού. Ο Ρωχάμης είχε στο ενεργητικό του  περισσότερες από δέκα αποδράσεις από πολλές φυλακές, ενώ από το 2000 έχει αποφυλακιστεί και ζει στην γενέτειρά του, την Εύβοια.

1994.—Στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως, Τεύχος Α΄, Αρ. Φύλλου 78 δημοσιεύτηκε η απόφαση αναγνωρίσεως τής γενοκτονίας των Ποντίων. Το Προεδρικό Διάταγμα 99, όρισε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης τής Γενοκτονίας των Ελλήνων τού Πόντου». Το διάταγμα υπέγραψε ο τότε Πρόεδρος τής Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με τον γνώριμο τρόπο συμπεριφοράς της, η Ελληνική βουλή και οι κυβερνήσεις της, φρόντισαν να αναγνωρίσουν εντός γεωγραφικών συνόρων την γενοκτονία, αλλά να αποτρέψουν (έως και το έτος 2014), άλλα κράτη όπως τής Αρμενίας, να πράξουν το ίδιο. Σύμφωνα με δήλωση τού καθηγητή Φωτιάδη, ο καθηγητής ιστορίας τού Πανεπιστημίου τού Εριβάν (υπεύθυνος και γιά θέματα γενοκτονίας τής Αρμενίας), σε ερώτημα γιατί έως το 2014 η Αρμενία δεν αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία, απάντησε ότι το Ελληνικό κοινοβούλιο τους είπε να μην την αναγνωρίσουν επίσημα, γιατί έχει προβλήματα με τους μουσουλμάνους τής Δυτικής Θράκης. 

1995.—Ένας σεισμός 6,6 βαθμών Ρίχτερ στην περιοχή Κοζάνης-Γρεβενών αναστάτωσε τους κατοίκους. Άφησε υλικές ζημιές.

2003.—Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος Κύπρου και Ελλάδος. «[…] Στὶς 12 Μαΐου τοῦ 2003 ἔγινε πανηγυρικὴ τελετή, παρουσίᾳ τῶν ἐπισήμων, μὲ Ἁγιασμό. Ἦταν ὁ πρῶτος δορυφόρος στὴν Ἀμερική, ὁ Ἑλληνοκυπριακός, τοῦ ὁποίου ἡ ἐκτόξευση καθαγιάστηκε μὲ Ὀρθόδοξο Ἁγιασμό ἀπὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Ἀμερικῆς Δημήτριο. Ἡ ἐκτόξευση ἔγινε ἀπὸ τὸ Ἀκρωτήριο Κανάβεραλ τὴν ἄλλη μέρα, 13 Μαΐου τοῦ 2003.»

2005.—Αεροσκάφος F-16C τής Π.Α. προσγειώθηκε με σβησμένο κινητήρα. Ο χειριστής τού μαχητικού, υποσμηναγός Ρίκος, ύστερα από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών κατάφερε να προσεγγίσει και να προσγειώσει το αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο τής Λήμνου, χωρίς καύσιμα. Στην διαδρομή διαπίστωσε ότι το αεροσκάφος του παρουσίασε μεγάλη διαρροή καυσίμου. Δέκα μίλια πριν από την Λήμνο, ο κινητήρας του έσβησε με αποτέλεσμα να χαθούν τα υδραυλικά και όλα τα όργανα. Ψύχραιμα και με την καθοδήγηση τού Σμηναγού Κολοφιώτη, ο χειριστής υποσμηναγός Ρίκος πέταξε το αεροσκάφος του ανεμοπορώντας και το προσγείωσε χωρίς κανένα πρόβλημα. Σημειωτέον ότι ο χειριστής είχε μόλις 160 ώρες στα F-16C!

2017.—Εκτροχιασμός τρένου τής ΤΡΑΙΝΟΣΕ το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σημειώθηκε το Σάββατο ώρα 21:45, διακόσια μέτρα από το Άδενδρο, περιοχή έξω από την Θεσσαλονίκη. Η επιβατική αμαξοστοιχία έπεσε πάνω σε κατοικία, την οποία και διαπέρασε. Από τους 70 επιβαίνοντες, δύο ανασύρθηκαν νεκροί, τρείς σοβαρά τραυματίες και τέσσερεις ελαφρά.

2018.—Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπουργός δήθεν Προστασίας τού Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αναγνώρισε γιά πρώτη φορά δημοσίως ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας στα Εξάρχεια καθώς και στα Πανεπιστήμια, προαναγγέλοντας δράσεις γιά την αντιμετώπιση τού φαινομένου. Ο πολιτικός προϊστάμενος τής ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αύξηση των κλοπών και ληστειών σε σπίτια και το «πεζοδρόμιο», ενώ αναφέρθηκε και στην επανεξέταση των διατάξεων τού νόμου Παρασκευόπουλου γιά την μείωση ποινών και την χορήγηση αδειών σε κρατούμενους, καθώς υπάρχουν κρούσματα υποτροπών.

.—Σαν σήμερα, η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκάλυψε την μελέτη τής McKinsey γιά την Δ.Ε.Η., η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα πως είναι μία μη βιώσιμη επιχείρηση. Σύμφωνα με εκτίμησή του θα πρέπει να βελτιώσει την λειτουργική κερδοφορία της κατά 500 εκατ. σε μία πενταετία γιά να αποφύγει την κατάρρευση. Τότε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και η διοίκηση τής Δ.Ε.Η., αντί να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα και να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις τού συμβούλου (ο οποίος πληρώθηκε βεβαίως), προτίμησαν να στρουθοκαμηλίσουν και να κατηγορήσουν την εφημερίδα γιά συμμετοχή σε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τής Επιχειρήσεως. Ένα χρόνο αργότερα, τα οικονομικά αποτελέσματα τής Δ.Ε.Η. έδειξαν ότι, εξ αιτίας τής αναποφάσιστης κυβερνήσεως και διοικήσεως, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία και η Δ.Ε.Η. από στυλοβάτης, εξελίσσεται σταδιακά σε εφιάλτη τής ελλαδικής οικονομίας. Η μεγάλη ευκαιρία αναδιαρθρώσεως τής Δ.Ε.Η. και εξυγιάνσεως συνολικά τής αγοράς ηλεκτρισμού, χάθηκε το 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκατάλειψε το «σχέδιο Μικρή ΔΕΗ».

2019.—Δεύτερη σεισμική δόνηση, 4,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ στον θαλάσσιο χώρο δυτικά τής Αμαλιάδας. Στις 18:30, είχε καταγραφεί ασθενέστερος σεισμός, 3,9 Ρίχτερ βάσει τού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, με το ίδιο περίπου επίκεντρο.

.—Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου προς ψήφιση στην Βουλή με τίτλο : «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, την Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση τής προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

.—Στο πλαίσιο εγκρίσεως τού νομοσχεδίου γιά τις 120 δόσεις, κατατέθηκαν στην Βουλή και οι δύο τροπολογίες με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, γιά μείωση τού Φ.Π.Α. και το ποσό που χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως «13η σύνταξη». Αν και επιβλήθηκαν είκοσι εννέα νέες φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες συνθέτουν το τοπίο τής εξοντωτικής υπερφορολογήσεως, με το πρόσφατο πακέτο των δήθεν ελαφρύνσεων, η κυβέρνηση πήρε πίσω δύο από τις επιβαρύνσεις που είχε επιβάλει και πρόσθεσε μία νέα ελάφρυνση. Την μείωση δηλαδή τού Φ.Π.Α. στην εστίαση και σε ορισμένα τρόφιμα ευρείας καταναλώσεως, από 24 σε 13%. Μειώθηκε επίσης από το 13% στο 6%, ο συντελεστής Φ.Π.Α. γιά το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Στις 15 Μαΐου, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια τής Βουλής. Υπέρ τής αρχής τού νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., η ΔΗΣΥ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. Το Κ.Κ.Ε. και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».

.—Μέσω εκπροσώπου του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δήλωσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της γιά τους δημοσιονομικούς στόχους τού 3,5% τού Α.Ε.Π. μέχρι και το 2022. Περίπου στα 800 εκατ. ευρώ κοστίζει μόνο η καταβολή τής «13ης σύνταξης», αλλά εκλογές έρχονται, οπότε, η κυβέρνηση τηρώντας τα έθιμα τού κοινοβουλευτισμού, πρέπει να δώσει το κάτι τις της στο πόπολο.  

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση