ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 17 ΜΑΪΟΥ

Ο ήρωας Εμμανουήλ Παππάς Σχέδιο του γλύπτη Κ.-Παλαιολόγου. Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
17 Μαΐου

433.—Πυρκαγιά διάρκειας τριών ημερών, αποτέφρωσε μεγάλο μέρος τής Κωνσταντινουπόλεως. Τα θύματα θρηνήθηκαν κατά εκατοντάδες.

751.—Συναυτοκράτορας τής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ανακηρύσσεται ο γυιός τού Κωνσταντίνου Ε΄, Λέων Δ΄, ο οποίος είναι γνωστός ως Λέων ο Χάζαρος. Την περίοδο αυτή η Αυτοκρατορία διεξήγαγε επιτυχείς εκστρατείες κατά των Αράβων και των βούργαρων, στο εσωτερικό της όμως αντιμετωπίζει τον διχασμό λόγω τής εικονομαχίας. Ο Κωνσταντίνος Ε΄, όπως και ο πατέρας του Λέων Γ΄, ανήκουν στους εικονομάχους Αυτοκράτορες. Ο διάδοχός του, Λέων Δ΄, ακολούθησε μετριοπαθέστερη πολιτική σ’ αυτό το ζήτημα.

893.—Απεβίωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Στέφανος.

1544.—Απεβίωσε ο ιερομόναχος και κτήτωρ (μαζί με τον αδελφό του Νεκτάριο) τής Μονής τού Τιμίου Προδρόμου στο Νησί των Ιωαννίνων, Θεοφάνης Αψαράς. Τα δύο αδέλφια ήταν λόγιοι μοναχοί τού 16ου αιώνα, ενώ η μνήμη τους γιορτάζεται από την Εκκλησία μας.

1606.—Οι Φλωρεντινοί κουρσάροι οι οποίοι έχουν ρημάξει το τουρκικό εμπόριο, περνούν την Καραμανία φθάνοντας νύχτα στον μυχό τής Αλεξανδρέττας με σκοπό να λεηλατήσουν την πόλη Αιγίαι (Ajax)-[πόλη τής Κυλικίας με λιμένα, γνωστή και ως Αγία Σκάλα βλ. Λεξ.Ελλ.Γλώσσ.Άνθ.Γαζή σελ.45]. Αν και προχώρησαν αρκετά χάρις στον Έλληνα πλοηγό Κωνσταντίνο, δεν κατάφεραν να εισβάλουν στην πόλη και περιορίστηκαν στο λιμάνι καταφέρνοντας να σκλαβώσουν αρκετά σκάφη.

1611.—Ο στολίσκος των κουρσάρικων τής Φλωρεντίας επιτίθεται σε τουρκικό εμπορικό σκάφος, μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου, από το οποίο αφαιρούν το φορτίο βελανιδιών και σκλαβώνουν 13 τούρκους. Την ίδια ημέρα κοντά στον Άη Στράτη, έπιασαν κι’ ένα ελληνικό φορτωμένο με ξυλεία, σκλαβώνοντας και από αυτό έναν τούρκο. Οι υπόλοιποι τούρκοι επιβάτες, πρόλαβαν να διαφύγουν στην ξηρά.

1617.—(16 ή 17) Οι τούρκοι καταδικάζουν στον διά πυράς θάνατο τον νεομάρτυρα Νικόλαο Μετσοβίτη. Ο Νικόλαος μαρτύρησε την 17ην Μαΐου στην κεντρική αγορά των Τρικάλων γιά την Ορθοδοξία και το Γένος. Η κάρα του, ευωδιάζουσα και θαυματουργούσα, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων. (Ορισμένοι Συναξαριστές όπως τού Αγίου Νικοδήμου τού  Αγιορείτου, αναφέρουν την μνήμη τού Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου στις 16 Μαΐου. Τιμάται όμως από την Εκκλησία μας στις 17 Μαΐου.)

1790.—Ο Λάμπρος Κατσώνης με τον στολίσκο του, δέχεται ισχυρή τουρκική επίθεση κοντά στην Άνδρο (στενό Καφηρέα). Ο σουλτάνος Σελίμ ο τρίτος, αποφασισμένος να εξοντώσει τον επικίνδυνο ναυμάχο, αντισυνταγματάρχη τού τσαρικού ναυτικού Λάμπρο Κατσώνη, συγκέντρωσε πολυάριθμη ναυτική δύναμη και βγήκε από τα Δαρδανέλια. Η ναυμαχία ξεκίνησε στις 6/17 Μαΐου και τα επτά πολεμικά τού Κατσώνη αντιμετώπισαν στην αρχή με επιτυχία είκοσι τουρκικά. Το μεσημέρι τής 7ης/18ης Μαΐου θα ξεκινήσει η σκληρότερη σε ένταση ναυμαχία, γνωστή ως ναυμαχία τής Άνδρου, που το αποτέλεσμά της θα ανατραπεί λόγω αφίξεως έντεκα αλγερινών πολεμικών πλοίων που συνέδραμαν τον τουρκικό στόλο.

1817.—Ο Άγγλος αρμοστής των Ιονίων Νήσων, Θωμάς Μέϊτλαντ, ή Σουλτάν Θωμάς, υπογράφει συμφωνία με τον Αλή πασά ώστε να τού πουλήσει την Πάργα. Ο φιλότουρκος Αρμοστής διαπραγματεύτηκε την πώληση τής Πάργας στον Αλή πασά έναντι τού ποσού των 150.000 λιρών.

1821.—«Εἴσοδος ἄλλου τουρκικοῦ στρατοῦ εἰς Βουκουρέστιον ὑπὸ τὴν ἀρχηγίαν τοῦ Σελὴμ Μεχμὲτ ἐφέντη.»

.—Την νύκτα τής 17ης  Μαΐου, εξέρχονται από το φρούριον τής Μονεμβασίας εκατόν εβδομήντα δύο τούρκοι διά να επιτεθούν κρυφίως εναντίον των Ελλήνων, αλλ’ ανακαλύπτονται και εξολοθρεύονται άπαντες.

.—Τα βόλια των Ελλήνων και η στέγη τού «Μεντρεσέ» στο Άργος. Μετά από πρόταση τού Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Αθανασόπουλου, ο ίδιος, μαζί με τους Νικηταρά, Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη και Γενναίο Κολοκοτρώνη, φόρτωσαν σε 122 υποζύγια ένα μέρος τού μολύβδου τής στέγης τού μουσουλμανικού ιεροσπουδαστηρίου (μεντρεσέ) τού Άργους, και με ένοπλη συνοδεία τον παρέδωσαν στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και στους άλλους οπλαρχηγούς στο στρατηγείο των Βερβαίνων, «ώστε να μην ματαιωθεί η πρόοδος των Ελλήνων, πολύ δε μάλλον των την Τρομπολιτζάν πολιουρκούντων, καθότι μη όντος τού μολύβδου αυτού, δεν ήθελον δυνηθεί να πράξωσι το μηδέν…». Στις αρχές τού μήνα, το Άργος είχε ισοπεδωθεί από τον Κεχαγιάμπεη ο οποίος κατέσφαξε 700 Αργείους, βίασε τις γυναίκες και πήρε τα γυναικόπαιδα ως σκλάβους· στην μάχη γιά την υπεράσπιση τής πόλεως είχε πέσει ο πρωτότοκος γυιός τής Μπουμπουλίνας, Γιάννης Γιάννουζας. Ο μόλυβδος γιά τους επαναστάτες Έλληνες ήταν εξαιρετικά πολύτιμος και βασικός γιά την συνέχιση τού Αγώνα, διότι τα βόλια τους κατασκευάζονταν από αυτό το μέταλλο. Το συνολικό βάρος τού μολύβδου τής στέγης ήταν 800 καντάρια με την μονάδα μετρήσεως τής εποχής· (εάν ισχύει ότι 1 καντάρι =44 οκάδες δηλαδή 56,408 κιλά, τότε η συνολική ποσότητα ήταν 45.126,40 κιλά.)

.—(16-18) Οι Μακεδόνες επαναστάτες εξοντώνουν την τουρκική φρουρά τού Πολύγυρου. Οι κάτοικοι τού Πολύγυρου οπλίστηκαν και ορκίστηκαν πάνω  στον Σταυρό κηρύσσοντας την Επανάσταση, και το πρωί τής 17ης Μαΐου σκότωσαν τον τούρκο υποδιοικητή και τους δεκαοκτώ στρατιώτες τής φρουράς του. Την ίδια ημέρα, γιά να προλάβουν την είσοδο τής επερχόμενης τουρκικής δυνάμεως, χωρίστηκαν σε δύο μέρη και επιτέθηκαν κατά τού Τσιρίμπαση, και κατά τού Χασάν αγά, τους οποίους ανάγκασαν σε υποχώρηση. Ο Εμμανουήλ Παππάς είχε αφιχθεί από τις 23 Μαρτίου στο Άγιον Όρος μεταφέροντας όπλα και πολεμοφόδια.

.—Ταυτοχρόνως στον Αγώνα τής Ανεξαρτησίας εισέρχεται η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, με αρχηγούς τους μεγάλους Ι. Χατζηχριστοδούλου και καπετάν Στάμο (Σταμάτη) Χάψα. 

1825.—Οι μέχρι πρότινος φυλακισμένοι αντικυβερνητικοί στρατιωτικοί (τού δεύτερου εμφύλιου), καταφθάνουν στο Ναύπλιο όπου γίνονται δεκτοί ως ήρωες.

1826.—«Ἰμβραὴμ πασᾶς ἔκαυσε τὴν Άνδρίτσαιναν τῆς Ὀλυμπίας.» Στα πλαίσια τής αιματοβαμμένης του πορείας, ο Ιμπραήμ καίει και καταστρέφει την Ανδρίτσαινα (Ν. Ηλείας).

1885.—Γενέθλιος ημέρα τής Ελπίδας Καλογεροπούλου, εξαιρέτου καλλιτέχνιδος από την Κωνσταντινούπολη, η οποία με την υπέροχη φωνή της κατέκτησε την Ευρώπη. Ως μαθήτρια τού παρθεναγωγείου Καραβαγγέλη, υπό την καθοδήγηση τού σοφού μουσικοδιδάσκαλου Παχτίκου, έλαβε τις πρώτες βάσεις που την εξέλιξαν στην διάσημη καλλιτέχνιδα τού τραγουδιού, γνωστή ως Σπεράντσα Καλό.

1895.—Στις 14:00 τέθηκε σε λειτουργία η προέκταση τής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Πειραιώς. Η προέκταση, μήκους 1.465 μέτρων, από τα οποία τα 660 μ. αποτελούν θολωτή σήραγγα, άρχισε να κατασκευάζεται το 1889. Έτσι προστέθηκαν δύο ακόμη σταθμοί στο δίκτυο Μοναστηρακίου – Ομονοίας.

1897.—Η σφαγή τής Γαλίφας στον Νομό Ηρακλείου. Κατά την Επανάσταση τού 1897 έγινε στην Γαλίφα μεγάλη σφαγή τα ξημερώματα, από τουρκοκρητικούς των Μεσσαρίτικων χωριών. Δολοφονήθηκαν περίπου 18 κάτοικοι, ο ιερέας τού χωριού, οι σκοποί που βρίσκονταν σε βάρδια, καθώς και ηλικιωμένοι και παιδιά.

1902.—Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Οκτώ μήνες μετά από την μεταφορά των ευρημάτων τού ναυαγίου των Αντικυθήρων στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Σπυρίδων Στάης, μαζί με τον Έφορο Αρχαιοτήτων τού Μουσείου, εξέτασαν ένα σκουριασμένο μεταλλικό αντικείμενο το οποίο βρισκόταν μεταξύ των σκορπισμένων τεμαχίων αρχαιοτήτων. Προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι αυτό έφερε πληθώρα γραναζιών αλλά και επιγραφές στις επιφάνειες που διακρίνονταν. Αρχικά θεωρήθηκε ότι επρόκειτο γιά αστρολάβο, αλλά σύντομα η πολυπλοκότητα τού ευρήματος που πήρε το όνομα «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», έκανε τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη. Επρόκειτο γιά ένα θαύμα τού αρχαίου κόσμου, μία τέλεια υπολογιστική μηχανή.

1905.—Ο αρχηγός τού Σώματος Ελλήνων ανταρτών στην περιοχή Μοριχόβου (ΒΔ Μακεδονία) Σπύρος Σπυρομήλιος (Καπετάν Μπούας), αποκρούει και διασκορπίζει τούρκους που τού επιτέθηκαν.

1907.—Οι βούργαροι επιτίθενται στο χωριό Ερνίκιοϊ (σημερινό Ποντισμένο) και φονεύουν δύο χωρικούς.

1908.—Έκθεση γιά τα βουργάρικα εγκλήματα αναφέρει: «[…] ευρέθη πνιγμένος εις την όχθην τού Στρυμόνος, παρά το χωρίον Λιβούνοβον (τοποθεσία στα νότια των Στενών τής Κρέσνας) τής περιφερείας Μελενίκου, παίς 15 ετών.»

1912.—(ν. ημερ.) Σε οδηγία τού Υπ.Εξ. Λάμπρου Κορομηλά, μέσω τού τμηματάρχη του, Ίωνα Δραγούμη προς τον πρόξενο Ρόδου Π. Β. Παπαδάκη, αποσαφηνίζουν την πρόθεση τής Ελλάδος γιά συσπείρωση τού λαού των Δωδεκανήσων και εκλογή αντιπροσώπων, καθώς επίσης την πρόθεση γιά μελλοντική προσάρτηση στην Μητέρα Πατρίδα.

1913.—Συνθήκη τού Λονδίνου, με την οποία τερματίστηκε ο πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος. Με αυτήν παραχωρήθηκαν στις χώρες τού βαλκανικού συνασπισμού όλα τα εδάφη δυτικώς τής γραμμής ΑίνουΜηδείας. Ορίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις η ρύθμιση τού καθεστώτος τής αλβανίας σε επόμενη διάσκεψη, παραχωρήθηκε η Κρήτη στην Ελλάδα, και ορίστηκε η ρύθμιση τής τύχης των νησιών τού Αιγαίου και τής χερσονήσου τού Άθω, επίσης σε μελλοντική διάσκεψη.

1914.—(ν. ημ.) Πρωτόκολλο τής Κέρκυρας μεταξύ τής Διεθνούς Επιτροπής των Μεγάλων Δυνάμεων και τού Προέδρου τής Αυτόνομης (Βορείου) Ηπείρου, Γ. X. Ζωγράφου. Ο ηρωικός ένοπλος Αγώνας των Βορειοηπειρωτών υπό τον Χρηστάκη Ζωγράφο, φάνηκε ότι δικαιώθηκε με την επίσημη αναγνώριση τής αυτονομίας τής Βορείου Ηπείρου. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τής Κέρκυρας, αναγνωρίστηκε η ελληνικότητα τής Βορείου Ηπείρου, εξασφαλίστηκε ειδική διοικητική οργάνωση των Επαρχιών Κορυτσάς και Αργυροκάστρου, αναγνωρίστηκε η θρησκευτική και γλωσσική ελευθερία με επίσημη γλώσσα την Ελληνική, αλλά και η οργάνωση σώματος Χωροφυλακής. Πολύ σύντομα θα ανατραπούν όλα. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα ολόκληρη διαιρέθηκε από τον εθνικό διχασμό. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι εν συνεχεία, εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση, κατέλαβαν τις περιοχές τής Βορείου Ηπείρου, επιβάλλοντας τον εξαλβανισμό τού πληθυσμού της. Οι Ελληνικές δυνάμεις, μέσα στην δίνη τού διχασμού, δεν αντέδρασαν, καταδικάζοντας την Βόρεια Ήπειρο γιά άλλη μία φορά στην σκλαβιά, ενώ οι φερόμενοι ως «Σύμμαχοι» θα την παραχωρήσουν εκ νέου στα νύχια των αλβανών.

1917.—Το 2ον Τάγμα τού συντάγματος Σερρών, έπειτα από 10ωρο σκληρό αγώνα (56 νεκροί, 234 τραυματίες) επανακαταλαμβάνει το οχυρό ύψωμα Ραβινέ το οποίο κατείχετο υπό των Γερμανοβουλγάρων (Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος).

1918.—Μάχη τού Σκρά. Τμήματα των μεραρχιών Αρχιπελάγους, Κρήτης και Σερρών, ανήκοντα εις το Σώμα Στρατού Εθνικής Αμύνης, έπειτα από προπαρασκευήν πυροβολικού ήτις είχεν αρχίσει από τής προηγουμένης, θραύουν την ισχυροτάτην βουλγαρικήν αντίστασιν και κυριεύουν διά τής ξιφολόγχης την οχυράν θέσιν Σκρά. Οι βούλγαροι επεχείρησαν λυσσώδεις αντεπιθέσεις, αίτινες όμως απέτυχον άπασαι. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη νικηφόρα αυτή έκβαση τού Ελληνικού Στρατού ήταν: η πίστη στην νίκη, το υψηλό φρόνημα, το αξιόμαχο των τμημάτων, η καλή εκπαίδευση, η απαράμιλλη ορμητικότητα, η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία αξιωματικών και οπλιτών. Κατόρθωσαν οι Ελληνικές μεραρχίες αυτό που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν οι Γαλλικές που είχαν επιτεθεί πρωτύτερα στην ίδια περιοχή. (Οι υποτιθέμενοι Σύμμαχοι το εκτίμησαν δεόντως…)

.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Αλέξανδρος Ράλλης λόγω καταρρίψεως τού αεροπλάνου του από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά κατά την μάχη τού Σκρα, ενώ εκτελούσε αποστολή βομβαρδισμού εναντίον των εχθρικών χαρακωμάτων από χαμηλό ύψος. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Μακεδονικό Μέτωπο, όπου και διακρίθηκε γιά την δράση του.

1919.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία (ΙΙ/38 Τάγμα Ευζώνων) εκκαθαρίζει το έδαφος διοικήσεως (Θείρα Αϊδινίου) από άτακτα τουρκικά σώματα.

1920.—(ν. ημ.) Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναγνωρίζει με διακήρυξή του τα δικαιώματα τής Ελλάδος επί τής Βορείου Ηπείρου. Σε διακήρυξή του το ανώτατο Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών τής Αμερικής, αναγνώρισε τα νόμιμα δικαιώματα τής χώρας μας επί τής ομογένειας τής Αλύτρωτης Βορείου Ηπείρου (στα χαρτιά βέβαια, διότι οι πράξεις τους νωρίτερα όπως και κατόπιν, ήταν εντελώς αντίθετες). Να σημειωθεί δε ότι αυτά τα δικαιώματα είχαν προ πολλού απεμπολήσει ελλαδίτες ενδοτικοί πολιτικοί, ενώ οι Η.Π.Α. βρίσκονταν εκτός τής λίστας των φερόμενων ως «Συμμάχων» τής πατρίδας μας.

.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μικρά  Ασία δρα με περιπόλους.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τού 1ου  Σώματος Στρατού, επιτίθενται κατά μέτωπον εναντίον των τούρκων, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις Ακ Μπουνάρ – Κοβαλίστης. Παρ’ όλη την οχύρωση των θέσεων με συρματοπλέγματα, οι Έλληνες εκδιώκουν τους τούρκους από όλες τις θέσεις τους.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά τής Μικράς Ασίας δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1926.—Παύεται η έκδοση τής εφημερίδας «Εστία». Κατά την διάρκεια τής δικτατορίας Θ. Πάγκαλου, η κυκλοφορία τής εφημερίδος διεκόπη δύο φορές.

1930.—Ιδρύονται Γεωργικά Σχολεία στην Ελλάδα, σε αντικατάσταση των καταργηθέντων ημιγυμνασίων.

1931.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει από τον Βόλο ότι, δεν πρόκειται να καταργήσει τις ελευθερίες τού Τύπου, αλλά την ασυδοσία.

1936.—Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς ο Παναγής Τσαλδάρης, πρωθυπουργός τής Ελλάδος. Χρημάτισε υπουργός Δικαιοσύνης το 1915 στην κυβέρνηση Γούναρη, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών το 1920 και το 1926 στις κυβερνήσεις Καλογερόπουλου, Γούναρη και Ζαΐμη. Αρχικά υπήρξε ηγετικό στέλεχος στο κόμμα των Εθνικοφρόνων. Το 1919 συμμετείχε ως εκπρόσωπός του στην ίδρυση τής Ηνωμένης Αντιπολιτεύσεως με έμβλημα ένα κλαδί ελιάς. Το 1922 ανέλαβε την αρχηγία τού Λαϊκού κόμματος μετά τον τουφεκισμό τού Γούναρη.

1943.—Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως ο πρώτος ραδιοφωνικός κανονισμός.

1944.—Βρετανικό πλοίο αποβιβάζει στα νότια παράλια τής Κρήτης άφθονο πολεμικό υλικό, με σκοπό τον εφοδιασμό ανταρτών εθνικών αντιστασιακών ομάδων  τού νησιού. Αν και έγιναν αντιληπτοί από τους Γερμανούς στην περιοχή Ασή Γωνιά, οι άνδρες τού Πέτρακα κατάφεραν να κρατήσουν τα εφόδια ανέπαφα.

1944.—Πραγματοποιείται το Συνέδριο τού Λιβάνου στο οποίο έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων και των ανταρτικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Το συνέδριο μετά από τριήμερες συζητήσεις, ενέκρινε το πρόγραμμα που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σκοπός ήταν η ανασύνταξη των Ενόπλων δυνάμεων τής Μέσης Ανατολής, η τιμωρία των δωσίλογων, ο τερματισμός τής τρομοκρατίας, η ενοποίηση τού ανταρτικού αγώνα και η αποκλειστική εξάρτησή του από την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης κατοχύρωνε τις πολιτικές ελευθερίες τού Ελληνικού λαού, γιά να μπορέσει να εκλέξει το πολίτευμα τής αρεσκείας του.

.—Η μάχη στο Μπαλτανέζι. Στις 17 Μαΐου τού 1944 (ἤ 24-25/5), στο χωριό Νικολίτσι τής Λάκας Σουλίου έγινε μάχη μεταξύ των ανταρτών τού ΕΔΕΣ και των Γερμανών. Στην μάχη αυτή σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί Γερμανοί. Μετά από την μάχη, η γερμανική αεροπορία  βομβάρδισε το χωριό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί άμαχοι, και να καταστραφούν ολοσχερώς  το σχολείο και τα καλύτερα σπίτια τού χωριού.

.—Καταδρομή 31 Ιερολοχιτών στην νήσο Σάμο με αποστολή την καταστροφή εχθρικών στόχων.

1946.—Δεκάδες πολίτες τής Ρόδου μαζί με τον κλήρο τής πρωτεύουσάς τους, συντάσσουν κείμενο με απόφαση την αποκήρυξη τού μητροπολίτη Απόστολου. Οι βαριές αλλά δικαιολογημένες κατηγορίες που τού προσάπτουν, έχουν να κάνουν με τις φιλικές τάσεις του έναντι των Ιταλών κατά την διάρκεια τής ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Ο μητροπολίτης απειλεί με αφορισμό.

1954.—Σεισμοί στην Πελοπόννησο.

1958.—Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση τού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου τού 1961.

1960.—Απεβίωσε ο Γεωργιάδης Ιωάννης. Πανεπιστημιακός και χρυσός Ολυμπιονίκης στους πρώτους αγώνες τής Αθήνας στο άθλημα τής σπάθης, ο Γεωργιάδης Ιωάννης είχε γεννηθεί  στα 1874.

.—Ανακαλύπτονται πλούσια λιγνιτοφόρα κοιτάσματα στην Πελοπόννησο.

1966.Μεταφέρονται τα οστά τού Μακεδόνα Αγωνιστή Εμμανουήλ Παππά στις Σέρρες και τοποθετούνται στην βάση τού ανδριάντα τού ήρωα, στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας. Συγκαταλέγεται μεταξύ των ηρωικότερων και αγνότερων μορφών τής Επαναστάσεως. Στα εικοσιδύο του χρόνια κατάφερε να γίνει άρχοντας, τραπεζίτης και αρχηγός μιάς μεγάλης πατριαρχικής οικογένειας, αποτελούμενης από οκτώ αγόρια και τρία κορίτσια. Πρόσφερε τα πάντα στο αγώνα τής Παλιγγενεσίας.

1967.—Στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία τού διορισμένου από το πραξικόπημα, πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κόλλια, ο Ιερώνυμος χειροτονείται (παρατύπως) αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

.—Την ίδια μέρα, ο δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς (γνωστός και από την δίκη τού ΑΣΠΙΔΑ), προσπαθεί να διαφύγει στην Κύπρο. Σε συνεννόηση με τον καπετάνιο τού φορτηγού πλοίου «ΡΙΤΑ V», επιβιβάστηκε κρυφά σε αυτό. Την επόμενη ημέρα, ενώ το πλοίο δεν είχε βρεθεί ακόμα σε διεθνή ύδατα, οι λιμενικές αρχές έστειλαν σήμα, ζητώντας ρητώς από τον καπετάνιο να δώσει στίγμα, ταχύτητα και πιθανή ώρα κατάπλου στον λιμένα τής Ρόδου, προκειμένου να υποβληθεί σε έλεγχο. Πέντε ημέρες μετά, το πτώμα τού Μανδηλαρά βρέθηκε σε παραλία τής περιοχής Γεννάδι τής Ρόδου…

1978.—Η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα τού Παναθηναϊκού από τον Εθνικό με 3-6.

1994.—Εγκαινιάζεται στην Βουλή η Αίθουσα Ελευθέριου Βενιζέλου, με την έκθεση «150 Χρόνια Κοινοβουλευτικού Βίου».

.—Στην νότια Αγγλία αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το παλαιότερο (κατά τους ισχυρισμούς τους) ανθρώπινο οστό, ηλικίας τουλάχιστον 500 χιλιάδων ετών. Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό, ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

2014.—Ακόμα ένα τραγικό θύμα τής ασφάλτου. Σε ηλικία μόλις 31 ετών, η Ολυμπιονίκης μας και αξιωματικός τής Πολεμικής Αεροπορίας Άννα Πολλάτου, άφησε την τελευταία της πνοή στην εθνική οδό Πύργου – Πατρών, κοντά στην κωμόπολη Βάρδα. Κατευθυνόταν προς το λιμάνι τής Κυλλήνης, προκειμένου να επιβιβαστεί στο πλοίο γιά τον τόπο καταγωγής της, την Κεφαλλονιά.

2015.—Ἔληξε τό ἀνθελληνικὸ Συνέδριο τῆς FUEN (Ὁμοσπονδιακή Ἕνωση Εὐρωπαϊκῶν Ἐθνοτήτων) στήν Κομοτηνή. Τὸ συνέδριο ξεκίνησε ἀνήμερα τῆς ἀπελευθερώσεως τῆς πόλεως μετὰ ἀπὸ 600 χρόνια τουρκικῆς σκλαβιᾶς. Πρόταγμα τοῦ συνεδρίου ήταν τὰ προβλήματα τῆς ἀναφερόμενης ὡς «τουρκικῆς» μειονότητας στὴν Θρᾲκη, υἱοθετῶντας ἐξαρχῆς τήν τουρκική μεθοδευμένη ὁρολογία. Οἱ ὀργανωτές προσπάθησαν νὰ ἐξαφανίσουν καὶ φιμώσουν τοὺς μὴ τουρκόφρονες μουσουλμάνους ἀπό τήν διοργάνωση, ὅπως τόν σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ τῆς Σαμπιχᾶ Σουλεϊμάνογλου καὶ τὸν Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων. Έφεραν ἕτοιμο κατάπτυστο ψήφισμα μέ 10 (!) αἰτήματα γιά τήν νέα Κυβέρνηση ὄχι μόνο γιά τήν Θρᾲκη, ἀλλά καί γιά τούς ψευδομακεδόνες καὶ τοὺς δῆθεν «τούρκους» τῆς Ρόδου. Τρεῖς Πομάκοι εἶχαν τὴν πρωτοβουλία καὶ τὸ θάρρος νὰ ἐπιτεθοῦν αἰφνιδιαστικά στὴν τουρκικὴ προπαγάνδα καὶ στοὺς γενίτσαρούς της.

2016.—Δημοσίευμα τῆς «Χουριέτ Ντέιλι Νιούς» ἀναφέρει τὴν ἀρχαιολογικὴ ἀνακάλυψη ἑνὸς ταφικοῦ μνημείου τῆς Ἐποχῆς τοῦ Χαλκοῦ στὴν Σηλυβρία τῆς Ἀνατολικῆς Θρᾲκης, ὡς τὴν μεγαλύτερη ἀρχαιολογικὴ ἀνακάλυψη τοῦ ἔτους. Ἡ τουρκικὴ προπαγάνδα προσπάθησε νὰ συνδέσῃ τὴν ἀνακάλυψη, μὲ τὴν δῆθεν παρουσία τουρκικῶν φύλων στὴν περιοχὴ τῆς Θρᾲκης ἀπὸ τὴν Ἐποχὴ τοῦ Χαλκοῦ…

.—Ἡ Ἑλληνικὴ Ἀστυνομία μὲ τὴν σύλληψη 15 ἀλβανῶν ὑπηκόων καὶ ἑνὸς ἠμεδαποῦ, ἐξιχνίασε συνολικὰ 33 ληστεῖες ἰδιαιτέρως βίαιες. Στόχος τῶν ἐγκληματιῶν ἦταν οἰκίες ἡλικιωμένων Ἑλλήνων σὲ διάφορες περιοχὲς τῆς Ἀττικῆς, ὅπου χτυποῦσαν τὶς πρῶτες πρωινὲς ὧρες ἀκινητοποιῶντας τὰ ἀνυπεράσπιστα θύματά τους. Ἀσκῶντας σωματικὴ καὶ ψυχολογικὴ βία ἐξανάγκαζαν τοὺς ἡλικιωμένους νὰ τοὺς ἀποκαλύψουν τὸ σημεῖο φυλάξεως τῶν χρημάτων τους. Σὲ μία ἀπὸ τὶς ἐπιθέσεις τῆς ἀλβανικῆς συμμορίας, εἶχε χάσει τὴν ζωὴ της ἀπὸ τὰ χτυπήματα τῶν δραστῶν μία 84χρονη. Οἱ ἀδίστακτοι ἐγκληματίες δὲν δίσταζαν νὰ χρησιμοποιήσουν τὰ ὅπλα τους ἐναντίον Ἀστυνομικῶν, προκειμένου ν’ ἀποφύγουν τὴν σύλληψη, ὅπως συνέβη στὶς 10 Μαρτίου τοῦ 2016. Ἡ Ἀστυνομία ἐντόπισε στὸ προφίλ ποὺ διατηροῦσαν στὸ Φέισμπουκ ὁρισμένοι ἀπὸ τοὺς ἐγκληματίες, δημοσιεύσεις ὑπὲρ τῆς «μεγάλης ἀλβανίας», καθὼς καὶ φωτογραφίες ὅπλων.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση