ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 18 ΜΑΪΟΥ

18 Μαΐου

332.—Ο Μέγας Κωνσταντίνος ανακοινώνει την δωρεάν διανομή τροφίμων στους πολίτες τής Κωνσταντινουπόλεως. Όταν (μεταγενέστερα τού Μεγάλου Κωνσταντίνου) ο χριστιανισμός επιλέχθηκε και επιβλήθηκε ως μόνη και επίσημη θρησκεία τού Ρωμαϊκού κράτους, υιοθετήθηκε ως κυρίαρχη αξία η αγάπη, η οποία εκφράστηκε και μέσα από την φιλανθρωπία· η φιλανθρωπία δεν αποτελούσε πλέον την ευμενή διάθεση ανθρώπου προς άνθρωπο, ή αφηρημένα τού Θείου προς τον άνθρωπο. Ο τελευταίος καλείται από τον Θεό να συμπάσχει ενεργητικά με τον συνάνθρωπό του.

1268.—Η Αντιόχεια καταλαμβάνεται από τον Σουλτάνο των Μαμελούκων, Μπάϊμπαρς. Ακολούθησε σφαγή περίπου 30.000 χριστιανών και υποδούλωση δεκάδων χιλιάδων. Η κατάληψη τής Αντιοχείας είναι από τις πιό άγριες τής μεσαιωνικής περιόδου κατά την διάρκεια των Σταυροφοριών, με τους Φράγκους να διαπράττουν αντιστοίχως παρόμοια εγκλήματα. Επί δυόμισο αιώνες οι Μαμελούκοι πρωτοστάτησαν ως οι υπερασπιστές τού Ισλάμ, επιτυγχάνοντας να απωθήσουν τις σταυροφορικές στρατιές από την λεγόμενη «Γη τής Επαγγελίας», κατακτώντας την Αντιόχεια, την Τρίπολη, και τελικά την περίφημη Άκρα, το τελευταίο χριστιανικό προπύργιο στην περιοχή.

1565.—Αρχίζει η πολιορκία τής Μάλτας από τους οθωμανούς των Μουσταφά και Πιαλή πασά. Οι Ιππότες τού Τάγματος τού Αγίου Ιωάννη θα κρατήσουν τα οχυρά, παρεμποδίζοντας την περαιτέρω προώθηση των μωαμεθανικών δυνάμεων.

1707.—Το ενεργό ηφαίστειο τής νήσου Θήρας δίνει σεισμό μεγέθους 6,0 Ρίχτερ. Αν και ο σεισμός δεν υπήρξε τόσο καταστρεπτικός, αναλογικά με το μέγεθός του, οι δραστηριότητες τού ηφαιστείου οι οποίες ακολούθησαν ήταν αξιοσημείωτες και εντυπωσιακές. Στις 23 τού μήνα αναδείχθηκε ένα καινούργιο νησί, σε απόσταση περίπου 30 μιλίων από την Θήρα, ανάμεσα στην Μικρή και Μεγάλη Καμένη.

1766.—«Ενθύμηση» σε μοναστηριακό κώδικα τού Αγίου Όρους, κάνει λόγο γιά «φρικώδη» σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

1788.—Αρχίζει η δράση τού Λάμπρου Κατσώνη στο Αιγαίο. Ο Κατσώνης με τους πειρατές του εγκατέλειψε την Ζάκυνθο με τον στολίσκο, και σαν σήμερα έφτασε στο λιμάνι τού Αγίου Νικολάου των Κυθήρων καθιστώντας το ορμητήριό του. Χλεύαζαν κυριολεκτικά τις βενετικές αρχές τού νησιού δίχως να δίνουν κανέναν λογαριασμό στους Δυτικούς, ενώ, σε λίγο θα ενισχυθούν επιπλέον με τον Μαυρομιχάλη ο οποίος έφθασε από την Μάνη με 80 παλικάρια του.

1790.—Από το μεσημέρι τής 18ης Μαΐου, ο στόλος τού Λάμπρου Κατσώνη βρέθηκε μεταξύ τουρκικών και αλγερινών πυρών στην Άνδρο. Τα πληρώματα των πλοίων πολέμησαν γενναία, αλλά στο τέλος υπέκυψαν. (Εξ ου η παροιμιώδης λαϊκή ρήση: “Σαν σ’ αρέσει μπαρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο.”) Ο Κατσώνης διέφυγε με δύο (ή τρία) μόνο πλοία. Απώλειες τούρκων: 3.000 νεκροί και πάρα πολλοί τραυματίες. Απώλειες Ελλήνων: 565 νεκροί και 53 αιχμάλωτοι.

1799.—Δίνεται η έγκριση από τον Ρώσο Ουσακόφ και τον οθωμανό Καδίρ Βέη γιά το προσωρινό Σύνταγμα των Ιονίων Νήσων. Το προσωρινό αυτό Σύνταγμα θέσπιζε κανόνες διακυβερνήσεως και καθόριζε ποιά ήταν η εκλογική βάση που θα καλείτο να εκλέξει τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους αντιπροσώπους, καθώς και τους νόμιμους δικαστές. Προέβλεπε επίσης προστασία τής εκκλησιαστικής περιουσίας και ορκωμοσία επί τού Ευαγγελίου. Η γλώσσα στην οποία γράφτηκε ήταν η Ελληνική και κατόπιν μεταγλωττίστηκε στα Ιταλικά. Η ύπαρξη όμως τού νέου κρατιδίου ήταν σύντομη. Μετά την νίκη τού Ναπολέοντα στο Αούστερλιτς, τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν και πάλι στην Γαλλία.

1821.—Ο Θ. Κολοκοτρώνης κατανικά τους τούρκους στα Βέρβενα (Ν. Αρκαδίας). «Μάχη Βερβαίνων τῆς Κυνουρίας, ὑπὸ τὴν ἀρχηγίαν ἀφ’ ἑνὸς μὲν τῶν Θ. Κολοκοτρώνη, Ἐπισκόπου Θεοδωρήτου, Ζαΐμη καὶ ἀφ’ ἐτέρου τοῦ Μουσταφάμπεη. Νίκη Ἑλλήνων».

.—Η μάχη των Δολιανών και ο Νικηταράς ο τουρκοφάγος. Την ίδια ημέρα, ο μεγάλος Νικηταράς σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τον στρατό τού Κολοκοτρώνη και γιά την ακρίβεια στα Δολιανά, νίκησε επίσης τους τούρκους. Ο Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς) με 300 περίπου μαχητές, έτρεψεν εις φυγήν τους κατευθυνομένους εναντίον τού στρατοπέδου των Βερβαίνων 6.000 τούρκους υπό τον Κεχαγιάμπεην, και εφόνευσε πολλούς εξ αυτών, αποκληθείς έκτοτε τουρκοφάγος.

.—«Ὁ Μουτεσελίμης τῆς Θεσσαλονίκης ἀπεκεφάλισε τοὺς Ἐπίσκοπον Κυτριῶν, Χρ. Μπαλάνον, Χρ. Μενεξὲν καὶ τὸν Κυδωνιάτην.»(βλ.και 17/7).

.—(16-18/5) «Ἐπανεστάτησε τὸ Πολυγῦρον πρωτεύουσα τῶν Χασίκων χωρίων πρὸς τὸν Ἰσθμὸν τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ἔνθα οἱ Ἑλληνες ἔσφαξαν τὸν Διοικητὴν τούρκων Χασὰν Ἀγᾶ. Ὑπεκινήθη δὲ ὑπὸ Ἐμμ. Παππᾶ».

1822.—Οι τούρκοι κατασφάζουν την Ρόδο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, τα θύματα στην Κω έφθασαν τις 900 ψυχές.

1823.—Οι στρατιωτικοί αρχηγοί πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Σιλίμνα, λίγο έξω από την Τρίπολη, όπου δηλώνουν την δυσαρέσκειά τους γιά την πολιτική, ζητώντας παράλληλα την απομάκρυνση τού Αλ. Μαυροκορδάτου.

1825.—«Ἀποφυλάκισις ἀνταρτῶν Θεοδ. Κολοκοτρώνη, Ἀναγνώστου, Κανέλλου καὶ Νικολάου Δεληγιάννη, Παναγ. καὶ Ἰωάννη Νοταρᾶ, Θ. Γρίβα, Μήτρου Ἀναστασοπούλου, Μητροπέτροβα, Δ. Παπατσώνη, Ἰ. Κρίτσαλη, Ἀ. Κατσαροῦ καὶ Γ. Σισίνη μετὰ υἱοῦ του.» Μετά από την χορήγηση αμνηστείας, ο Κολοκοτρώνης ανέλαβε την αρχηγία τού αγώνα εναντίον τού Ιμπραήμ.

1828.—«Μάχη παρὰ τὸ Φραγκοκάστελον τῆς Κρήτης καὶ καταστροφὴ Ἑλλήνων. Ἐνταῦθα ἐφονεύθη ὁ Γενικὸς Ἀρχηγὸς τῶν Ἑλλήνων Χατζημιχάλης Νταλιάνος καθώς καὶ 4 ἄλλοι ὁπλαρχηγοί. Εἰς ταύτην ἀρχηγὸς τῶν τούρκων ἧτο ὁ Μουσταφάπασας.» Ο τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσέβαλε το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπεράσπιζαν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στην μάχη έπεσαν ηρωικώς οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί.

1829.—Ο Δημήτριος Υψηλάντης, επί κεφαλής σώματος 700 ανδρών μετά 2 πυροβόλων, εισέρχεται εις τας Θήβας.

1834.—Τρίτη κατά σειρά αποτυχία τού Βαυαρικού στρατού στις μάχες εναντίον των εξεγερμένων Μανιατών (βλ. 16/5ου). Οι δεύτεροι έθεσαν σε εφαρμογή στρατηγήματα κλεφτοπόλεμου άγνωστα στους Ούννους, αναγκάζοντας τον επικεφαλής Σμαλτς να διατάξει γενική υποχώρηση.

1861.—Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά τού βασιλέα Όθωνα, την οποία οργάνωσαν πενήντα περίπου μέλη τής οργανώσεως «Χρυσή Νεολαία». Τα μέλη τής μυστικής οργανώσεως τής εποχής «Χρυσή Νεολαία», συγκεντρώθηκαν οπλισμένα στο καφενείο τού Χαφτά (Πλατεία Όθωνος, σήμερα Ομονοίας), με σκοπό την δολοφονία, αλλά απέτυχαν.

1902.—Ανοίγουν πάλι από τους τούρκους τα Στενά των Δαρδανελίων.  

1905.—Ο Λοχαγός Μιχαήλ Μωραΐτης (Καπετάν Κόδρος) από τα Μεσόγεια Αττικής και ο Ζακύνθιος Ανθυπολοχαγός Σπυρίδων Φραγκόπουλος (καπετάν Ζόγρας), με είκοσι οκτώ από τους άνδρες τους, πέφτουν ηρωικά στα Λιβάδια Γουμένισσας σε μάχη που έδωσαν με τις τουρκικές δυνάμεις, αφού είχε προηγηθεί νικηφόρα καταδίωξη βουργάρικης συμμορίας τού κομιτατζή Αντών Γιοβάν.

.—Η νεοεκλεγείσα Βουλή των Κρητών θα κλείσει. Μετά από τις τελευταίες σαφείς δηλώσεις των λεγόμενων «Προστάτιδων Δυνάμεων» (βλ. 12/5ου), οι οποίες τάχθηκαν σαφώς εναντίον τής Ενώσεως με την υπόλοιπη Ελλάδα, αρκετοί βουλευτές θα ακολουθήσουν τους επαναστάτες τού Θέρισου.

1906.—Μετά από την άρνηση τού δεκαοκταετούς Έλληνα Ευάγγελου Πέτκου να τους ακολουθήσει, ως φονέας συμπατριωτών του, οι βούργαροι τον σφάζουν με φρικτό τρόπο. Η οκταμελής συμμορία δρούσε στο Μοναστήρι. Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με σφαγές αμάχων.

1907.—Περισσότεροι από 100.000 Έλληνες τής Ανατολικής Ρωμυλίας εκδιώκονται από τους βούργαρους και παίρνουν τον δρόμο τής προσφυγιάς. Το βουργάρικο κράτος, μετά από την τόσο άδικη και αιφνιδιαστική προσάρτηση τής Ανατολικής Ρωμυλίας το 1880, άρχισε έναν φοβερό εξοντωτικό αγώνα κατά τού ελληνικού στοιχείου, προωθώντας τις επεκτατικές του βλέψεις. Στην Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη), οι βούργαροι έκαψαν 80 ελληνικά σχολεία, και ρήμαξαν ή άρπαξαν γιά λογαριασμό τους πάνω από 70 ελληνικές εκκλησίες.

1912.—Σάββατο 18 Μαΐου – Ρόδος. Επιβιβάστηκαν οι αιχμάλωτοι τούρκοι αξιωματικοί των Ιταλών στο καταδρομικό «Δούκας τής Γένοβας» (Duca di Genova), οι δε τούρκοι στρατιώτες στο μεταγωγικό υπερωκεάνιο «Σάνιο» (Sannio) και αναχώρησαν γιά το Παλέρμο.

1916.—Η γαλλική εφημερίδα «Λε Ματέν» (Le matin), γράφει γιά βομβαρδισμό τής Ρόδου από άγνωστο αεροπλάνο, πιθανόν αυστριακό ή τουρκικό.

.—(18/26 Μαΐου) Μετά από την παράδοση τού οχυρού Ρούπελ, οι βούργαροι το καταλαμβάνουν.  Ήταν η πρώτη εισβολή βούργαρων σε Ελληνικό έδαφος η οποία έγινε ανεκτή χωρίς αντίσταση. Οι συνέπειες τού γεγονότος αυτού θα είναι ανυπολόγιστες γιά την Ελλάδα, από εσωτερική άποψη κυρίως.

.—Την ίδια ημέρα οι Αγγλογάλλοι άρχισαν μερικό αποκλεισμό τής Ελλάδος, με την κατακράτηση σε αγγλικά λιμάνια ελληνικών πλοίων φορτωμένων κάρβουνο. Την ίδια επίσης ημέρα, ο Στρατηγός Σαράϊγ ή Σαράγ, κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Μακεδονία.

1918.—Στο Σκρα οι βουργάρικες δυνάμεις με σφοδρή επίθεση προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τις θέσεις τής προηγουμένης ημέρας.

1919.—Ο Ελληνικός Στρατός μετά από την απόβασή του στην Σμύρνη, συνεχίζει την εκδίωξη των άτακτων και ληστών τούρκων με περιπόλους διοικήσεώς του. Ο Βενιζέλος γνώριζε ότι εστάλη στην τουρκία, όπως και στην Ρωσία, γιά να εξυπηρετήσει γεωπολιτικά συμφέροντα των εντολέων του. Γι’ αυτό δεν θέλησε να υποσχεθεί κάτι στους Πόντιους το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο να γίνει. Όταν η ιστορία έκλεινε προς την τουρκία, ο Βενιζέλος προκήρυξε εκλογές, τις οποίες γνώριζε ότι θα χάσει. Κι’ έτσι χάρισε την καταστροφή τού Μικρασιατικού Ελληνισμού στα χέρια των αντιπάλων του, οι οποίοι και φορτώθηκαν την ήττα.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ.Ασία συνεχίζει την δράση του με περιπόλους.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τού 3ου Σώματος Στρατού τής Μικράς Ασίας, μάχονται εναντίον των τούρκων.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά τής Μικράς Ασίας ενεργεί αιφνιδιασμούς εναντίον εχθρών με αποσπάσματα.

.—Ιδρύεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.).

1931.—Επίσκεψη τού πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Π. Βουρλούμη στα εργοστάσια Υφαντουργίας οίκου Παπαγεωργίου στον Βόλο.

1935.—Το τυραννικό καθεστώς των Ιταλών στην Κάλυμνο φθάνει στο απροχώρητο. Οι κατοχικοί Ιταλοί φυλάκισαν περισσότερους από 100 προκρίτους τού νησιού, ενώ έκλεισαν και όλα τα σχολεία.

.—Ένα νέο νομοσχέδιο τής Βουλής, επιτρέπει στις αρχές περισσότερες παρεμβάσεις και μέτρα εναντίον τού Τύπου.

1936.—Μετά από την παραίτηση τού Γεώργιου Λογοθέτη, νέος υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Μεταξά ανέλαβε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο Λογοθέτης ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

1941.—Προσγειώνονται στα αεροδρόμια τής Αττικής οι σχηματισμοί των γερμανικών αεροπλάνων.

.—Μετά από την είδηση ότι, «Όλες οι δικαστικές αποφάσεις τού Υπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας τής προηγούμενης Κυβερνήσεως αναθεωρούνται», αλλά και την κατάρρευση τού Μετώπου, αρκετοί πολιτικοί εξόριστοι σε νησιά άρχισαν να φεύγουν με κάθε μέσον. Στο διάστημα από 10 μέχρι 18 Μαΐου, περίπου 130 ήταν αυτοί που έφυγαν, με πρώτους κάποιους Κρητικούς οι οποίοι έλαβαν μέρος και στην μάχη τής Κρήτης.

1944.—Τα «συμμαχικά» αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Πρέβεζα τής Ηπείρου (!..) Από τον  βομβαρδισμό, εκτός των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν, φονεύθηκαν και επτά άνθρωποι. Δυστυχώς, στις 27 Αυγούστου οι λεγόμενοι «Σύμμαχοι» βομβάρδισαν εκ νέου την όμορφη πόλη τής Ηπείρου, όπου και τότε δεν έλειψαν οι ζημιές και οι νεκροί (8 άνθρωποι), καθώς επίσης δεκάδες τραυματισμοί. Σε ένα γενικό πλαίσιο, από τα στοιχεία προκύπτει ότι η πόλη συνολικά υπέστη τουλάχιστον εκατόν εβδομήντα (170!!) βομβαρδισμούς, κατά τούς οποίους ισοπεδώθηκαν ή κατέστησαν ετοιμόρροπες περίπου 700 οικίες.

1946.—Νέος Δήμαρχος Αθηνών ο Πίτσικας Ιωάννης. Η θητεία τού νέου Δημάρχου θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Αυγούστου τού 1950 γιά να παραδώσει με την σειρά του στον Αντώνη Ραγκούση.

1948.—Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος υπό τις διαταγές τού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ξεκίνησε γιά την Ρώμη με αποστολή την ανάκτηση των κλαπέντων αρχαιοτήτων μας από τους κατακτητές τού Άξονα. Καθηγητής αρχαιολογίας, γνώστης τριών ξένων γλωσσών, με σπουδές στο Βερολίνο και πατριώτης, είχε όλα εκείνα τα στοιχεία γιά να τεθεί επικεφαλής τής αποστολής.

1951.—Καταπλέουν στον ναύσταθμο τα δυο αντιτορπιλικά που παραχώρησαν στην Ελλάδα οι Η.Π.Α. Το “Λέων D-54″ πρώην USS Eldridge, το πλοίο που έλαβε μέρος κατά τα λεγόμενα και γραφόμενα στο αποκαλούμενο “πείραμα τής Φιλαδέλφειας”, και το “Πάνθηρ D-67″. Το «Λέων» παροπλίστηκε στις 15 Νοεμβρίου 1992 και το «Πάνθηρ» στις 15 Ιουλίου 1992.

1960.—Στην Βουλή, στα πλαίσια συζητήσεως με θέμα τις σχέσεις με Ιταλία και αλβανία, ο Γεώργιος Παπανδρέου δηλώνει: «Θα επανέλθει πρώτα στην Ελλάδα η Βόρειος Ήπειρος, γιά να συζητήσουμε την ειρήνευση». Την εκδήλωση πατριωτισμού θα επαναλάβει σχεδόν ένα μήνα μετά (18/6), αναφερόμενος στην ιερότητα τής διεκδικήσεώς μας.

1962.—Επεισόδια μεταξύ των βουλευτών σημειώνονται στην ελληνική Βουλή κατά την συζήτηση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

1963.—Στα πλαίσια τής επίσημης αφίξεως τού Στρατηγού Ντε Γκόλ στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη τού Υψηλού επισκέπτη στην Ακρόπολη των Αθηνών, στην Πνύκα και το Σούνιο (βλ. και 16/5).

1964.—Χιλιάδες λαού συμμετέχει στην μαραθώνια «πορεία ειρήνης» που γίνεται και στην Ελλάδα.

1965.—Η εφημερίδα τής Λάρισας «Ημερήσιος Κήρυξ», πολιτικό όργανο τού υπουργού τής Ε.Ρ.Ε., Κων. Ροδόπουλου, αναφέρεται γιά πρώτη φορά στην ύπαρξη τής οργανώσεως ΑΣΠΙΔΑ.

1972.—«Κόρη κεκλήσομαι αἰεί, ἀντί γάμου παρά θεῶν τοῦτο λαχοῦσ’ ὄνομα» (Θὰ καλοῦμαι κόρη γιὰ πάντα, ἀφοῦ ἀντὶ γιὰ γᾶμο οἱ θεοὶ αὐτὸ τὸ ὄνομα μοῦ ὅρισαν.) Σαν σήμερα, στην νεκρόπολη τού αρχαίου δήμου Μυρρινούντος (σημερινή Μερέντα) στην Αττική, σε ένα σκάμμα βάθους 40 εκατοστών από την επιφάνεια τής γης, βρέθηκαν μία Κόρη ύψους 1,79 μ. και ένας Κούρος, ύψους 1,89 μ. Το άγαλμα ήταν το επιτύμβιο μνημείο (σήμα) μιάς νεαρής κοπέλας που ονομάζετο Φρασίκλεια, η οποία πέθανε πριν προλάβει να παντρευτεί. Γλύπτης τής Κόρης είναι ο Αριστίων ο Πάριος. Η Κόρη και ο Κούρος βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

1974.—Η δοτή κυβέρνηση Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, τού νέου σκληρώτερου δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη, αρχίζει τις προσαγωγές κατηγορουμένων γιά σκάνδαλα και καταχρήσεις την περίοδο τής πρώτης Δικτατορίας (καθεστώτος 21ης Απριλίου). Σαράντα περίπου άτομα είναι οι συλληφθέντες, ενώ αμέσως μετά αρχίζει έκτακτο στρατοδικείο γνωστό ως «Η δίκη των κρεάτων».

1990.—Σε έντονο διάβημα προς το ΝΑΤΟ προβαίνει η κυπριακή Βουλή, επειδή συμπεριελήφθη το παράνομο αεροδρόμιο τού τουρκοκρατούμενου Λευκονοίκου σε άσκηση επί χάρτου τής φερόμενης ως «Συμμαχίας».

.—Απεβίωσε στο σπίτι του στην Αθήνα ο Ζωγράφος Ιωάννης Σπυρόπουλος, σε ηλικία 78 χρόνων. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου τού 1912, στην Πύλο τής Μεσσηνίας.

1992.—Οι υπουργοί Πολιτισμού τής Ε.Ο.Κ., αποφασίζουν να είναι η Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα τής Ευρώπης το 1997.

1994.—Η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν έπληξε με ρουκέτα τα γραφεία τής I.B.M., στην οδό Φιλελλήνων, στην Αθήνα.

.—Διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο Αθηνών ο 37ος τελικός τού «Τσάμπιονς Λίγκ» (Champions League), μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Νικήτρια η ομάδα τής Μίλαν με 4-0.

1995.—Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς την Βουλή πραγματοποιούν οι Βορειοηπειρώτες, ζητώντας νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα και την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη τής Βορείου Ηπείρου.

2000.—Σκοτώθηκαν οι Ίκαροι υποσμηναγός Αλεξανδράκης Κωνσταντίνος και υποσμηναγός Μουχτούρης Πολύκαρπος κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, με αεροσκάφος F-4Ε.  Κυβερνήτης τού σκάφους ήταν ο υποσμηναγός Αλεξανδράκης με συγκυβερνήτη τον υποσμηναγό Μουχτούρη. Το ατύχημα συνέβη στην Αντίκυρα Βοιωτίας. Οι ιπτάμενοι αντί να εγκαταλείψουν εγκαίρως το σκάφος, προσπάθησαν ηρωικά να αποτρέψουν την πτώση του μέσα στην αγορά και τα σπίτια τού χωριού, με απρόβλεπτο αριθμό θυμάτων, και τελικά το οδήγησαν στην άκρη τού χωριού σε έναν ελαιώνα, όπου συνετρίβη, χάνοντας τελικά και οι ίδιοι την ζωή τους.

.—Την ίδια ημέρα κατέληξε και ο πιλότος μας Δημήτριος Αγιασοφίτης που είχε τραυματιστεί θανάσιμα όταν το αεροσκάφος τού οποίου ήταν κυβερνήτης κατέπεσε και καταστράφηκε στο χώρο τού αεροδρομίου τής 115 ΠΜ, στις 16 Μαΐου 2000. Απεβίωσε στο 251 ΓΝΑ.

2009.—Ένας νεκρός από κτύπημα κεραυνού στην Μεσσηνία, την ίδια ημέρα όπου άλλος κεραυνός προκάλεσε δασική πυρκαγιά στο Άγιον Όρος.

2014.—Πρώτος γύρος Δημοτικών, και Περιφερειακών εκλογών σε όλη την Ελλάδα. (Μεγάλες στιγμές τής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας...)

2017.—Εγκρίνονται από την Βουλή οι τεχνικές λεπτομέρειες των νέων περικοπών, αυξήσεων φόρων και μεταρρυθμίσεων που οριστικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και τους πιστωτές. Το 2019, παραμονές εκλογών (Ευρωβουλευτικών, Δημοτικών και Περιφερειακών), η ίδια κυβέρνηση πήρε πίσω δύο από τις είκοσι εννέα νέες φορολογικές επιβαρύνσεις γιά ψηφοθηρικούς λόγους.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση