ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-03 ΙΟΥΝΙΟΥ

3 Ιουνίου

713.—Τα στρατεύματα τού θέματος τού Οψικίου επαναστατούν και ανατρέπουν τον Αυτοκράτορα Φιλιππικό Βαρδάνη, υποστηρικτή τού μονοφυσιτισμού, τον οποίο και τυφλώνουν. Το θέμα τού Οψικίου βρίσκονταν στην Βορειοδυτική Μικρά Ασία και περιλάμβανε τον Ελλήσποντο, την Βιθυνία, την Παφλαγονία, την Λυδία, την Γαλατία, και την Φρυγία. Στην Στάση τού θέματος τού Οψικίου, πρωταγωνιστές ήταν δύο πατρίκιοι· ο στρατηγός τού Οψικίου, Γεώργιος ο Βούρραφος και ο στρατηγός τής Θράκης, Μυάκιος.

1098.—Οι Σταυροφόροι μετά από τρίμηνη πολιορκία, καταλαμβάνουν την Αντιόχεια στο τότε σελτζουκικό σουλτανάτο. Αν και υπήρχε συμφωνία με τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό, αρνήθηκαν και δεν τού παρέδωσαν την πόλη. Μέχρι τα μέσα τού 1097, στρατιές που σήμερα αποκαλούμε Α΄ Σταυροφορία, είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη. Οι Ρωμιοί ανάγκασαν τους απρόθυμους δυτικούς να ορκιστούν ότι θα τους απέδιδαν την κυριαρχία τους σε ολόκληρη την περιοχή που τους ανήκε πριν την επέλαση των τούρκων, αλλά σύντομα όλοι, με εξαίρεση τον Ραϋμόνδο τής Τουλούζης, παραβίασαν τον όρκο.  

1397.—Ο Γιακούπ πασάς καταλαμβάνει το Άργος και το Λεοντάρι. Οι κάτοικοι τού Άργους, ανερχόμενοι εις 30.000 μετεφέρθησαν ομαδικώς εις Μικράν Ασίαν, όπου διεσκορπίσθησαν εις διάφορα μέρη.

1617.—Ο καλόγηρος πατέρας Φασιδώνης βρίσκεται στην Νεάπολη ζητώντας ελεημοσύνες γιά το μοναστήρι του στην Κρήτη. Ο ιδιότυπος αυτός καλόγηρος και πρώην κουρσάρος των Βενετών, αν και είχε ζητήσει συγχώρεση από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και κατόπιν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όντας καλόγηρος τής Μονής Γδερνέττου, χρησιμοποιούνταν συχνά (ως καπετάνιος μάλιστα) σε πολεμικά πλοία των Ενετών. Πιθανολογείται ότι στην Νεάπολη μετέβη ως κατάσκοπος.

1620.—Οι γαλέρες των Ιπποτών τής Μάλτας επιτίθενται στην Γλαρέντζα, την λεηλατούν και λαμβάνουν αιχμαλώτους. Η Γλαρέντζα την εποχή εκείνη ήταν το εμπορικό κέντρο όλης τής Πελοποννήσου.

1789.—Ο Λάμπρος Κατσώνης κατανικά οκτώ μεγάλα τουρκικά πολεμικά πλοία μεταξύ Σύρου και Μυκόνου. Μάλιστα, καταφέρνει να τραυματίσει στο κεφάλι και τον τούρκο ναύαρχο.

1792.—Ο βοεβόδας τής Τήνου, Μεμέτ αγάς, ειδοποιεί την Σύρα ότι επίκειται επίσκεψη ανδρών οι οποίοι συνεργάζονται με τον Λάμπρο Κατσώνη. Καθότι οι τούρκοι έτρεμαν τους φοβερούς αυτούς άνδρες, συνέστησε στους νησιώτες να τους συλλάβουν και να τους σκοτώσουν αμέσως, όπως επίσης έναν Κρητικό κάτοικο τής Σίφνου ο οποίος έκλεψε τον ίδιο τον Μεμέτ. Γιά τον φόνο τους πληρώνει μπαξίσι 300 γρόσια.

1821.—Οι τούρκοι διενεργούν σφαγές των χριστιανών Ελλήνων εις Κυδωνίας, Μοσχονήσια και Σμύρνην (βλ.και 2/6).  

.—Τα Μαντεμοχώρια Χαλκιδικής εισέρχονται στον Αγώνα.

.—«Μάχη εις τα μαύρα βουνά των Καλαβρύτων εν τη θέσει “σπηλιωτικόν μετόχι” και φυγή τούρκων υπό τον Ισούφ Σελήμ πασάν. Εν αυτή έλαβον μέρος και οι καλόγηροι υπό τον Πετμεζάν.»

.—«Άφιξις τουρκικού στόλου εις Σάμον υπό τον καπετάν Νουαίχ Ζααδέ Αλήμπεην (Καραλήν), Πατρονάμπεην και Ριαλάμπεην.»

.—(3-5/6«Μάχη εις το χωρίον Γάλλον τής Ρεθύμνου Κρήτης αμφίρροπος. Ταύτην διηύθυναν εκ μεν των Ελλήνων οι Μανουσέλης, Γ. Δεληγιαννάκης, Πωλογεωργάκης, Πρωτοπαπαδάκης, Μελιδόνης, εκ δε των τούρκων Οσμάν πασάς.»

1822.—«Καθαίρεσις Οδυσσέως Ανδρούτσου εκ τής Αρχηγίας του.» Το Εκτελεστικό, η ουσιαστική Κυβέρνηση τής Ελλάδος με πρώτο Πρόεδρο τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, επικηρύσσει τον Οδυσσέα Ανδρούτσο με πέντε χιλιάδες γρόσια.

1824.—«Μάχη εις Σκουλικαρία, χωρίον τού Δημ. Ηρακλείας τής Άρτης και νίκη Ελλήνων, ων προέστησαν οι Ι. Ράγκος, Τσόγκας, Δημοτσέλιος κατά Ταχήρ Αμπάζμπεη Ντίμπρα.» Στην Σκουλικαριά τής Ηπείρου, οι Έλληνες με αρχηγούς τους Ράγκο, Τσόγκα και Δημοτσέλιο, τρέπουν τους τούρκους σε φυγή μετά από σκληρή μάχη. Προηγήθηκε σύσκεψη στην Μονή Αγίου Γεωργίου πριν από τις 30 Μαΐου 1821. Οι οπλαρχηγοί τής περιοχής, κατέλαβαν τις διαβάσεις τού Μακρυνόρους και απ’ τις 8 Ιουνίου ως τις 3 Ιουλίου 1821, συγκρούστηκαν με τους τούρκους γιά να εμποδίσουν την διάβασή τους προς την Δυτική Ελλάδα γιά να  καταστείλουν την Επανάσταση.

.—Ο Γενικός Γραμματέας τού Εκτελεστικού, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, γράφει στον πρόεδρο Γεώργιο Κουντουριώτη ότι : «Το σώμα τού Καραϊσκάκη διελύθη με την ευχή τής πατρίδος.»

1825.—«Ναυμαχία εν Σούδα αμφίρροπος εν η αρχηγοί μεν των Ελλήνων ήσαν οι Α. Μιαούλης, Γ. Ανδρούτσος, Αντ. Βώκος, Α. Λεμπέσης, των δε τούρκων ο Τζερτζί Χουσείν πασάς.»

1826.—(3-5/6) «Καταστροφή Γιανιτσάρων εν Κωνσταντινουπόλει υπό του Σουλτάν Μαχμούτ.»

1828.—«Υπεγράφη πράξις μεταξύ των τριών Μεγάλων Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, δι’ ης ο Αυτοκράτωρ τής Ρωσίας παρητείτο πάσης εχθροπραξίας εντός τής Μεσογείου.»

.—«Ο Κυβερνήτης [Ιωάννης Καποδίστριας] μετέβη εις Ελευσίνα τής Μεγαρίδος προς επιθεώρησιν τού εκεί στρατοπέδου τής Ανατολικής Ελλάδος.»

1833.—Η «Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως» δημοσιεύει το Διάταγμα περί συστάσεως τού Σώματος Χωροφυλακής, αποτελούμενο από 34 άρθρα και υπογεγραμμένο στο Ναύπλιο την 1/6/1833. Το πρώτο Σώμα Χωροφυλακής απαρτίστηκε από 1.200 άνδρες.

1866.—Μικρού σχετικά μεγέθους σεισμική δόνηση στις νήσους Θήρα και Κρήτη.

1867.—(ν.ημ.) Αναφορά τού Έλληνα Πρόξενου στα Χανιά, γνωστοποιεί την χρήση τορπίλης γιά πρώτη φορά από Κρήτες Επαναστάτες. Ο Έλληνας πρόξενος στα Χανιά, στην έκθεσή του προς τον Χαρίλαο Τρικούπη (22/5 π. ημ.), αναφέρει την γιά πρώτη φορά χρήση τορπίλης από τους Κρήτες επαναστάτες εναντίον τού οθωμανικού στόλου ο οποίος επιχειρούσε ναυτικό αποκλεισμό τής νήσου.

1901.Έκπτωτος γιά σκάνδαλα ο ηγούμενος τής Ιεράς Μονής Πεντέλης.

1905.—(ν. ημ.) Μικροζημιές στο Ληξούρι, από σεισμό μεγέθους 5,5 Ρίχτερ ο οποίος έπληξε σαν σήμερα το νησί.

.—Αρχίζει η τριήμερη πολιορκία τού Βάμου Αποκορώνου στην Κρήτη, από τις φερόμενες ως «Προστάτιδες Δυνάμεις». Ευτυχώς, ενωμένες επαναστατικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν τον κίνδυνο των Ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες την εποχή εκείνη προέβησαν σε πολλά έκτροπα κατά αμάχων.

1906.—Μοναστήρι, φυλακές Κατιλχανέ. Σαν σήμερα ξέσπασε εξέγερση των Ελλήνων κρατούμενων στις τουρκικές φυλακές τού Μοναστηρίου. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 7 κρατούμενοι και να τραυματιστούν άλλοι 60 με 70. Μία άνευ προηγουμένου προσβολή προς την θρησκεία, αναστάτωσε τους έγκλειστους Μακεδονομάχους οι οποίοι απευθύνθηκαν με έντονη διαμαρτυρία προς τον τούρκο διευθυντή. Βεβαίως επρόκειτο γιά προσχεδιασμένη ενέργεια, η οποία οδήγησε σε μία σύρραξη 600 ενωμένων έ ν ο π λ ω ν τούρκων, αλβανών, βούργαρων, εβραίων κ.α., με την συνδρομή των τούρκων φυλάκων, εναντίον 100 Ελλήνων, με αποτέλεσμα 6 νεκρούς και 40 τραυματίες. Η αρχή τής σφαγής έγινε όταν κάποιος αλβανός βαρυποινίτης με το όνομα Ντόϊκος έταξε 30 λίρες σε αυτόν ο οποίος θα επιτεθεί πρώτος σε Έλληνα. Νεκροί έπεσαν οι ήρωες Φ. Σερόνης, Τζόβελος, Εμ. Επισκοπάκης, Κώστας Κορυτσαίος, Ι. Σταθόπουλος και Παναγιώτατος, των οποίων οι κεφαλές απεκόπησαν από τούρκους εγκληματίες υπό τα χειροκροτήματα των βούργαρων. Την επομένη πραγματοποιήθηκε η κηδεία τους, με πάνδημη συμμετοχή τής ελληνικής κοινότητας τής πόλεως.

.—Εξ αιτίας τού θέματος των λεγόμενων «κουτσόβλαχων» που προέβαλε η Ρουμανία, διακόπτονται επίσημα οι διπλωματικές μας σχέσεις.

1907.—Ο μακεδονομάχος Παύλος Κριαράς από την Ανώπολη των Σφακίων, πίπτει ηρωικά μαχόμενος στο Όστροβο τής Μακεδονίας.

.—Το πρωί τής σημερινής, η επταμελής ομάδα τού καπετάν Άγρα φθάνει στο χωριό Αγία Φωτεινή τής Έδεσσας. Η επιτροπή Αγώνα των κατοίκων κατόπιν αιτήσεως τού Άγρα, διέθεσε έναν οδηγό (τον Νικόλαο Πέγιο), ο οποίος και θα τον οδηγήσει στην μοιραία συνάντηση με τους ύπουλους και αιμοδιψείς βούργαρους, στην περιοχή Γκαβράν-Κάμεν (περίπου μισή ώρα από το χωριό). Αφού συντελέστηκε η απαγωγή του, τις απογευματινές ώρες τής ίδιας ημέρας σύρθηκε στο χωριό Άνω Γραμματικό. Το μαρτυρικό τέλος πλησιάζει…

1908.—Τίθεται ο θεμέλιος λίθος τού Ιερού Ναού τού Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.

.—Αρχίζει να εξαπλώνετε σε ολόκληρη την Μακεδονία το κίνημα των νεότουρκων, οι οποίοι σαν σήμερα κατέλαβαν την πόλη των Σερρών. Στις 10 τού μήνα, ο ψυχασθενής Εμβέρ μπέης θα κηρύξει επισήμως την υποτιθέμενη «επανάσταση», η οποία θα σημάνει και την παύση τού ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, τού πολέμου ο οποίος δεν τελείωσε ποτέ…

1910.—Οι τούρκοι επεκτείνουν το αποκλεισμό των Ελληνικών ατμόπλοιων από το λιμάνι τής Σμύρνης μέχρι και τα λιμάνια τού Ευξείνου Πόντου.

1912.—(π. ημ.) Αρχίζει το συνέδριο Δωδεκανησίων στην Πάτμο, το οποίο θα διακηρύξει τον προαιώνιο πόθο γιά Ένωση με την μητέρα Πατρίδα. Η συγκέντρωση έγινε «εν τω ιερό τής Αποκαλύψεως τού Ιωάννου τού Θεολόγου». Στο συνέδριο θα λάβει μέρος τόσο ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, από την ηγεμονία τής Σάμου και τον οποίο κηρύσσουν επίτιμο δημότη Καλύμνου, όσο και ο Ίων Δραγούμης. Μάλιστα, ο Δραγούμης έφτασε στο ιερό νησί υπό άκρα μυστικότητα.

1914.—Η τουρκία, την ώρα που παραλαμβάνει επτά κανονιοφόρους από την Γαλλία, καλεί στα όπλα έξι ηλικίες τής ξηράς.

1915.—Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών τής 31ης Μαΐου, ο λαός υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το Κόμμα των Φιλελευθέρων τού Ελευθέριου Βενιζέλου.

1919.—Στην περιοχήν τής Περγάμου, αι Ελληνικαί Δυνάμεις συνεχίζουν την μάχην εναντίον των επιτιθεμένων τούρκων.

.—Μετά από τον Μητροπολίτη Ρόδου, και άλλοι επιφανείς Έλληνες παραδίδουν λεπτομερείς αναφορές γιά τις εγκληματικές πράξεις των Ιταλών στην Ρόδο. Ο Αρχιερέας κατήγγειλε τους Ιταλούς στον πρόεδρο των Η.Π.Α. Γουίλσον ενώ ο Σκεύος Ζερβός στην Συνδιάσκεψη Ειρήνης.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μικρά Ασία μάχεται μάχες περιπόλων.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μικρά Ασία κατόπιν διαταγής τού Στρατηγείου, συνεχίζει την αναδιοργάνωσή της γιά νέες μάχες.

.—Κεμαλικοί συλλαμβάνουν 1.320 επιφανείς Έλληνες κατοίκους τής Σαμψούντας τού Πόντου. Την επομένη δολοφονούν 701 από τους κρατούμενους. Τα θύματα θάβονται σε ομαδικό τάφο πίσω από την κατοικία τού Μπεκίρ πασά. Οι υπόλοιποι των κρατούμενων εξορίζονται στο εσωτερικό τής Ανατολίας.

.—Ανακοινώνεται ο θάνατος τού σημαντικού Έλληνα πατριώτη και Μακεδονομάχου Δημητρίου Καλαποθάκη από την Μάνη, ιδιοκτήτη και διευθυντή τής εφημερίδας «Εμπρός». «Ο Δημήτριος Καλαποθάκης γεννήθηκε το 1862 στην Αρεόπολη. Η σύλληψη τής ιδέας ιδρύσεως τού Μακεδονικού Κομιτάτου καθώς και η προώθηση και αξιοποίησή του σε δράση αργότερα, είναι ουσιαστικά δικό του έργο. Προσφορά που όλοι τού αναγνώρισαν. Το Μακεδονικό Κομιτάτο ιδρύθηκε στα γραφεία τής εφημερίδας “Εμπρός” στις 22 Μαΐου 1904.»

1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μικρά Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1926.—Ο Ιταλός πρεσβευτής Ορσίνι στην Κωνσταντινούπολη, προβαίνει σε επίσημο διάβημα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο γιά το θέμα τού Αυτοκέφαλου στα Δωδεκάνησα.

1927.—Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα τής Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, γνωστό ως Δημοκρατικό Σύνταγμα τού 1927.

.—Έναρξη λειτουργίας τής Εθνικής Κτηματικής Τραπέζης τής Ελλάδος.

1929.—Η Βουλή και η Γερουσία σε κοινή τους συνεδρίαση, εκλέγουν Πρόεδρο τής Ελληνικής Δημοκρατίας τον Παύλο Κουντουριώτη. Έλαβε 259 από τις 309 ψήφους, ενώ η ορκωμοσία του θα γίνει στις 24 Αυγούστου.

1932.—Η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπαναστασίου, η οποία διαδέχθηκε στην εξουσία τον Βενιζέλο, παραιτείται. Προηγήθηκαν αρκετά γεγονότα την ίδια ημέρα, ένα από τα οποία ήταν η αναφορά τού βενιζελικού αντιστράτηγου Αλέξανδρου Οθωναίου προς τον πρωθυπουργό (και υπουργό Στρατιωτικών), γιά την απόφαση τής κυβερνήσεως να καταργηθούν τα κρατικά αυτοκίνητα, στα οποία περιλαμβάνονταν και το δικό του. Ο Παπαναστασίου τον έθεσε σε διαθεσιμότητα, αλλά, αποκαταστάθηκε αμέσως από την κυβέρνηση Βενιζέλου που ακολούθησε. Ο Παπαναστασίου, χάρις στα γεγονότα που δημιουργήθηκαν εκείνο το διάστημα, διετέλεσε πρωθυπουργός μόλις 6 ημέρες (…)

.—Αιματηρά γεγονότα μεταξύ αρχών και διαδηλωτών στην πόλη τής Πάτρας. Μετά τα στρατιωτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Βενιζέλου λόγω των συλλαλητηρίων, στην Πάτρα, σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις και η πόλη τίθεται σε καθεστώς στρατοκρατίας. Τα απεργιακά κύματα και οι πανελλήνιες διαδηλώσεις, σημειώθηκαν εξ αιτίας των εξαιρετικά αυξημένων τιμών σε βασικά είδη όπως το ψωμί κ.α.

1933.—Μεγάλη πυρκαγιά στην πρωτεύουσα Αθήνα αποτεφρώνει πλήρως το κινηματοθέατρο «Ιντεάλ», προκαλώντας σοβαρές ζημιές και στα γύρω καταστήματα (βλ. και  2/6).

1936.—Αιματηρές συμπλοκές στην πόλη τού Βόλου μεταξύ των αρχών και διαδηλωτών. Δυστυχώς, σημειώθηκε ένας θάνατος και αρκετοί τραυματισμοί.

1940.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Μ. Γάκας στην περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας, μετά από αεροπορικό ατύχημα.

.—Το υδροπλάνο τού αεροπόρου μας Δημήτριου Ξανθάκου, ενώ μετέφερε βαρύ φορτίο βομβών από την αεροπορική βάση Φαλήρου στην άνω βάση Βαλτουδίου Αλμυρού, λόγω υπερβολικού βάρους και κακών καιρικών συνθηκών,  έπεσε στην θαλάσσια περιοχή τού Αλμυρού Μαγνησίας παρασύροντας στον βυθό τον άτυχο Ανθυποσμηναγό.

.—Την ίδια ημέρα, σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη επίσης στον Αλμυρό Μαγνησίας και ο χειριστής Μιχαήλ Δαβάκης. 

1941.—Οι Γερμανοί γεμάτοι μένος γιά την συνεχόμενη αντίσταση των Κρητικών, ξεσπάνε μετά από το Κοντομαρί, στο χωριό Κακόπετρος, αιματοκυλώντας το· μεταξύ των δολοφονημένων εν ψυχρώ, είναι μία μητέρα με το τρίχρονο αγοράκι της, και τα τέσσερα αγόρια τής οικογένειας Δεσποτάκη Κωνσταντίνου (Μανώλης 27, Σπύρος 24 και δύο δίδυμα ηλικίας 17 ετών). Ο πτέραρχος Κούρτ Στουντέντ επικεφαλής τής μάχης τής Κρήτης, κάθισε στο εδώλιο τού κατηγορούμενου σε μία δίκη παρωδία γιά τα εγκλήματα που διέπραξε. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση μόνο γιά την εκτέλεση Άγγλων αιχμαλώτων. Αποφυλακίστηκε γιά λόγους υγείας το 1948 και πέθανε πλήρης ημερών το 1978· την ημέρα τού θανάτου του, κηρύχτηκε εθνικό πένθος στην Γερμανία (…)   

.—Οι Γερμανοί, έπειτα από σκληράς και πολυημέρους μάχας, εισέρχονται εις την Κάντανο (Κάνδανο) φονεύουν τους εναπομείναντας εντός αυτής ηρωϊκούς υπερασπιστάς της, και ανασκάπτουν το χωρίον εκ θεμελίων. Εις ανάμνησιν τής θηριωδίας των, έστησαν κατόπιν τρείς πινακίδας. Μία εξ αυτών  έγραφε: «Εδώ ήτο η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν τής δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών».

1942.—Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στο χωριό Γάζι τού Ηρακλείου, 62 προκρίτους τής πόλεως Ηρακλείου, σε αντίποινα δολιοφθοράς στο αεροδρόμιο τής πόλεως από Έλληνες και Βρετανούς.

.—Παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό από την Μ. Βρετανία το αντιτορπιλικό συνοδείας «Πίνδος». Στις 8 Αυγούστου 1943 βύθισε το υποβρύχιο ‘U-458’, ενώ συμμετείχε στην απόβαση τής Νότιας Γαλλίας. Μετά τον πόλεμο, συμμετείχε στις επιχειρήσεις τού λεγόμενου «εμφύλιου» και στις 18 Δεκεμβρίου 1959, επεστράφη στο Βρετανικό Ναυτικό.

1943.—Κομμουνιστές αντάρτες κτυπούν Ιταλούς στα χωριά Παύλιανη και Κουκουβίστα (σημ. Καλοσκοπή).

.—Απεβίωσε στο νοσοκομείο Μπουλαγουάϊο, εξ αιτίας αεροπορικού ατυχήματος ο πιλότος μας Ηλίας Κουμανάκος. Το ατύχημα συνέβη την 1η Ιουνίου κοντά στο αεροδρόμιο Χηνύ τής Νότιας Ροδεσίας κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής ναυτιλιακού ταξειδιού. Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως χειριστής ο Ηλίας Κουμανάκος είχε στην θέση τού παρατηρητή τον Σμηνία Μεζίτη.

.—Γερμανοί στρατιωτικοί αφαιρούν εκθέματα από το Μουσείο τής Ελευσίνας. Όταν ο φύλακας τους αντιλήφθηκε και αποπειράθηκε να τους σταματήσει, τον γρονθοκόπησαν εξοργισμένοι […]

1945.—Μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα τής ελληνικής οικονομίας – Νόμος 362/1945 – περισσότερο γνωστό ως πείραμα Κυριάκου Βαρβαρέσου (Διοικητή Τραπέζης τής Ελλάδος και υπουργού Συντονισμού).

1961.—Έργα τού λαϊκού μας καλλιτέχνη Θεόφιλου εκτίθενται στο Λούβρο, όπου οι φιλότεχνοι τα υποδέχονται με ενθουσιασμό.

1979.—Μετά από επιθυμία τής ιδίας, η τέφρα τής Μαρίας Κάλλας διασκορπίζεται στο Αιγαίο.

1980.—Σεισμός σημειώνεται στα Γιαννιτσά με τραυματίες και ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια.

1981.—Εμπρησμοί σημειώνονται στα καταστήματα Κλαουδάτος και Ατενέ, στο κέντρο των Αθηνών. Οι επιθέσεις στα πολυκαταστήματα δεν έχουν εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα και έχουν παραγραφεί δικαστικά. Αποτέλεσμά τους ήταν η παύση λειτουργίας των Ελληνικών πολυκαταστημάτων και η  εισβολή των Πολυεθνικών Εταιρειών.

1982.—Απόπειρα βομβιστικής επιθέσεως σε τρεία υποκαταστήματα Τραπεζών των Η.Π.Α., από την τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ.

1996.—Η εν ψυχρώ  δολοφονία τού 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή από τα στρατεύματα κατοχής στην ουδέτερη ζώνη τής Λευκωσίας. Υπηρετούσε στο 211 Τάγμα Πεζικού, που είναι υπεύθυνο γιά τα φυλάκια τής πράσινης γραμμής στην δυτική περιοχή τής Λευκωσίας. Κατά την διάρκεια τής υπηρεσίας του, εισήλθε στην νεκρή ζώνη και εντελώς απρόκλητα πυροβολήθηκε άνανδρα από τούρκο στρατιωτικό.

2001.—Η αλβανική εφημερίδα «Αλμπάνιαν Ντέϊλυ Νιούς», φιλοξενεί κείμενο τού τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάνει αναφορές περί «ευθυνών τής Ελλάδος απέναντι στο (ανύπαρκτο) τσάμικο».

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση